Hawa Mahal Intiassa
| |

Hawa Mahal, Jaipur, Intia

Hawa Mahal on arkkitehtuurinen nähtävyys Jaipurissa, joka tunnetaan myös nimellä ”Tuulten palatsi”. Se on yksi Jaipurin kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä ja sijaitsee Rajasthanin osavaltiossa Intiassa. Palatsi on erottamaton osa kaupungin historiallista ja kulttuurista maisemaa ja erityisen tunnettu sen ainutlaatuisesta viisikerroksisesta ulkofasadista, joka muistuttaa hunajakennon rakennetta ja sisältää 953 pientä ikkunaa, joita kutsutaan ’jharokhaksi’.

Hawa Mahalin historiaa

Hawa Mahal rakennettiin vuonna 1799 Maharaja Sawai Pratap Singhin toimesta, ja sen suunnitteli arkkitehti Lal Chand Ustad. Palatsin suunnittelussa on voimakkaita vaikutteita Rajputin ja Mughal-arkkitehtuurista, mikä oli tyypillistä rajasthanilaisille palatseille tuohon aikaan. Maharaja rakennutti Hawa Mahalin osaksi naisten seraljia, jotta kuninkaalliset naiset voisivat seurata kaupungin arkielämää ja festivaaleja ilman, että heitä nähtäisiin ulkopuolelta.

Arkkitehtuurisia erityispiirteitä

Hawa Mahalin arkkitehtuuri on huomiota herättävä esimerkki Rajputin rakennustaiteen taidosta ja estetiikasta. Palatsin pääfasadi on suunnattu kohti itää, mikä mahdollistaa auringonvalon tulvimisen rakennuksen läpi aamuisin. Jharokhat eli pienet ikkunat on suunniteltu siten, että ne tarjoavat viileän tuulenvireen sisätiloihin, mikä on erittäin tervetullutta Rajasthanin kuumassa ilmastossa. Nämä ikkunat eivät ole pelkästään toiminnallisia, vaan ne ovat myös koristeellisesti kaiverrettuja ja värikkäillä lasilla koristeltuja, mikä luo sisätiloihin kauniin valon ja varjojen leikin.

Kulttuurinen merkitys

Hawa Mahal on merkittävä osa Jaipurin ja koko Rajasthanin kulttuuriperintöä. Se symboloi Rajput-kuningaskuntien naisten elämää, jotka elivät suojattua elämää mutta osallistuivat silti aktiivisesti yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen elämään omalla tavallaan. Palatsi on myös suosittu matkailukohde, joka houkuttelee vierailijoita ympäri maailman ihailemaan sen kauneutta ja historiallista arvoa.

Matkailijat, jotka vierailevat Hawa Mahalissa, voivat tutustua paitsi sen arkkitehtoniseen loistoon, myös sen museoon, joka sijaitsee sisäpihalla. Museossa on esillä rikas kokoelma esineitä, jotka liittyvät Rajput-kuninkaiden elämään ja historiaan. Parhaan kokemuksen saamiseksi on suositeltavaa vierailla aikaisin aamulla, kun auringonvalo siivilöityy ikkunoiden läpi, luoden lumoavan näkymän, joka on valokuvaajien unelma.

Hawa Mahal Intiassa viime vuonna
Hawa Mahal Intiassa vuonna 2010

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *