intialainen halva
| |

Intialainen itsetehty halva ja suomalainen Hare Krishna -halva

Päivitetty v. 2024

intialainen itsetehty halva
Itsetehty halva Intiassa
Hare Krishna -liikkeen tekemää ja tarjoilemaa halva
Suomalainen Hare Krishna -halva

Intialainen itsetehty halva ja suomalainen Hare Krishna -halva

Halva on makea herkku, joka on saanut suosiota monissa eri kulttuureissa ympäri maailman, mutta erityisesti se tunnetaan Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Intiassa halva on perinteinen jälkiruoka, joka voi vaihdella koostumukseltaan ja aineksiltaan riippuen siitä, missä päin maata ollaan. Suomessa taas Hare Krishna -liikkeen yhteydessä valmistettu halva on saanut oman ainutlaatuisen muotonsa, mikä kertoo tarinaa kulttuurisesta vuorovaikutuksesta.

Intialainen halva

Intiassa halvan valmistus on syvälle juurtunut tapa, joka yhdistää yhteisöjä ja sukupolvia. Perinteisesti se valmistetaan gheen (kirkastettu voi), jauhojen, sokerin ja usein myös erilaisten pähkinöiden tai kuivattujen hedelmien kanssa. Yksi suosituimmista versioista on sujihalva, joka tunnetaan myös nimellä sheera. Se tehdään mannasuurimoista, gheestä, sokerista ja mausteista, kuten kardemummasta, joka tuo mukanaan vienon, mutta merkittävän aromin. Halvan tekstuuria voidaan muunnella lisäämällä vettä tai maitoa, mikä tekee lopputuloksesta joko tiiviimpää tai kermaisempaa.

Suomalainen Hare Krishna -halva

Suomessa, erityisesti Hare Krishna -yhteisössä, halva on yleinen tarjottava temppelien juhlissa ja tapahtumissa. Tämä versio halvasta on usein valmistettu mannasuurimoista, voista tai margariinista, sokerista ja mausteista. Se tarjoillaan usein lämpimänä ja sen uskotaan tuovan onnea ja hyvinvointia sen nauttijalle. Hare Krishna -halvan valmistuksessa korostetaan myös ruoanlaiton henkistä ulottuvuutta; ruoka valmistetaan ja tarjotaan rakkaudella ja hartaudella, mikä on oleellinen osa ruoan maistuvuutta ja merkitystä yhteisössä.

Kulttuurinen merkitys

Vaikka molemmat halva-versiot jakavat perusainekset, niiden merkitys ja käyttötarkoitus vaihtelevat kulttuurista toiseen. Intialaisessa kontekstissa halva on usein osa uskonnollisia seremonioita ja juhlia, kuten Diwalia tai pujaa. Suomessa Hare Krishna -halvan nauttiminen liittyy niin ikään henkisiin juhliin ja yhteisöllisyyden kokemiseen, mikä kuvastaa ruoan syvempää, henkistä ulottuvuutta.

Suji Halwan resepti videolla

Ohessa edesmenneen hyvän ystäväni ja kokkiavustajani tekemä videoresepti, joka opastaa, kuinka teet suji halwaa itse. Videossa on englanninkielinen ja hindinkielinen tekstitys.

Suji halwa

Suji Halwa resepti suomeksi

Ainekset:

  • sooji (mannasuurimot) – ½ kuppi
  • ruskea sokeri – ½ kuppi
  • sulatettu desi ghee – ½ kuppi
  • hieman kuivattuja kookosviipaleita
  • rusinoita – 10-12 kpl
  • hienonnettuja cashewpähkinöitä – 8-10 kpl
  • hienonnettu manteleita – 8-10 kpl

Valmistus

  • Lisää astiaan 2 kupillista vettä
  • Lisää ½ kupillista ruskeaa sokeria astiaan ja kytke kaasuliesi päälle
  • Sulata sokeri veteen
  • Sekoita ja sulata sokeri veteen
  • Jos sinulla ei ole ruskeaa sokeria, voit käyttää valkoista sokeria ruskean sokerin sijaan
  • Kun sokeri on sulanut, katkaise kaasu liedeltä ja peitä astia kannella, jottei vesi jäähdy
  • Kuumenna sitten paistinpannu ja lisää sulatettu ghee
  • Kun ghee on kuuma, lisää sooji (mannasuurimot)
  • Paahda soojia keskilämmöllä tai miedolla lämmöllä
  • Sekoita jatkuvasti ja paista sujia, kunnes se on kullanruskeaa ja alkaa tuoksua miellyttävästi
  • Sekoita jatkuvasti, muuten seos palaa
  • Kun sooji muuttuu kullanruskeaksi, kaada varovasti sokerivettä paahdetun soojin joukkoon
    ja sekoita jatkuvasti 2 minuutin ajan keskilämmöllä
  • Pidä liekki alhaisena ja lisää kaikki kuivatut hedelmät ja sekoita hyvin
  • Sekoita jatkuvasti miedolla lämmöllä, kunnes ghee irtoaa siitä
  • Säilytä halwa hieman ohut koostumus halwan valmistusta varten, koska kun halwa jäähtyy, sooji imee itseensä vettä ja halwa kuivuu
  • Kun halwa on valmis sammuta kaasu
  • Tarjoile valmis halwa kuumana

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *