Helsingin Kirjamessujen ohjelmatärpit lauantaille 28.10.2017

(Mainos: Postaus tehty vastineeksi bloggaajapassista Kirjamessuille vuonna 2017)

https://platform.twitter.com/widgets.js

Puolet Helsingin Kirjamessuista on jo käyty läpi. Olet voinut seurata Kirjamessuja myös Indivuen twiiteissä ja FB-sivulla.
Torstain kirjamessutapahtumia löydät oheisen linkin artikkelista!

Tässä vielä Kirjamessujen ohjelmatärpit tälle lauantaille 28.10.2017

  • Klo 10:30 Kirjamessut voi mukavasti aloittaa Takauma-lavalta, jossa puheenaiheena esikoiskirjan tuska ja ihanuus – Suomen kirjailijaliitto esittää. Luvassa neuvoja ennen esikoisteoksen julkaisua.
Samanaikaisesti kuitenkin Minna Canth -lavalla Liisa Ukkola-Vuoti sekä teos Musikaaliset geenit – Hyvinvointia musiikista. (Kustantamo S&S)
Katri Valan lavalla puhutaan puolestaan yliluonnollisista kokemuksista ja Kirjakallio-lavalla tehdään kirjallisia muotokuvia.
  • Klo 11:00 Minna Canth -lavalla kirjailija Kjell Westö, ohjaaja Mikaela Hasan ja dramaturgi Michael Baran kertovat, miten menestysromaani siirtyy näyttämölle. Haastattelijana Päivi Isosaari
Samanaikaisesti Kullervo-lavalla Frank Johansson sekä teos Hyvän tekemisen markkinat (Gaudeamus) ja Lasten puuhanurkassa Visuaalisuus ja luova kirjoittaminen -työpaja.
  • Klo 11:30 Aleksis Kivi -lavalla Suomalaisen runon ääni. Keskustelemassa Jenni Haukio, Anja Salokannel ja Vilja-Tuulia Huotarinen. Aiheena, mitkä runot ovat klassikkoja ja miksi. Haastattelijana Anna Kortelainen (Otava) 
Harmillisesti samaan aikaan muuta mielenkiintoista ohjelmaa, mm. Takauma-lavalla keskustellaan populismin noususta sekä faktan ja fiktion sekoittumisesta. Keskustelemassa Juha Itkonen, Tommi Melender ja Virpi Hämeen-Anttila.
Kullervo-lavalla aiheena Taiteilijan tontti muutoksessa – Miten luova työ muuttuu tulevaisuudessa ja mikä merkitys on tekijänoikeuksilla. Keskustelijoina kulttuuriministeri Sampo Terho, tulevaisuustutkija Ilkka Halava, professori Nando Malmelin sekä kirjailija Jenni Pääskysaari. Juontajana Valtteri Niiranen. (Kopiosto ry)
Rauha-lavalla, klo 11:30 myöskin, Pia Koposen teos Lupa mokata – Improvisointi arjessa (Kustantamo S&S)
  • Klo 12 Katri Vala -lavalla Joel Willans sekä teos 101 very Finnish problems – The foreigner’s guide to surviving in Finland. (Gummerus) Kirja brittimiehen kokemuksista Suomessa.
  • Klo 12:30 Aino-lavalla teemana Yhdessä virkkeessä koko elämä – Keskustelua siitä, miten tiivistää yhteen virkkeeseen koko elämä. Kirjailijat Pertti Lassila ja Johan Bargum.
Samanaikaisesti Katri Vala -lavalla teemana Hyvinvointia metsästä ja puista. Mukana Sinikka Piipon teos Elinvoimaa puista (Gummerus) sekä Adela Pajusen että Marko Leppäsen teos Terveysmetsä (Minerva) – Miten metsä parantaakaan fyysistä ja psyykkistä terveyttämme?
Lisäksi Kirjakahvilassa Joonas Pörstin teos Propagandan lumo (Teos) klo 12:30,
ja Rauha-lavalla teemana Tanska maailman onnellisimpana maana sekä hygge.
  • Klo 13 Katri Vala -lavalla kysytään, mistä ajatuksemme ovat peräisin. Kyseessä Petteri Pietikäisen teos Ajatusten lähteillä (Gaudeamus)
Samanaikaisesti Rauha-lavalla selvitetään, Miten elää pitkä ja hyvä elämä. Telomeerit ja terveys (Aula&Co). Kullervo-lavalla puolestaan teemana vedenalainen Itämeri.
  • Klo 13:30 Aleksis Kivi -lavalla nähdään sitten teos, jonka Indivue on valinnut tämänvuotisten Kirjamessujen visuaalisesti raflaavimmaksi kirjaksi. Kyseessä on Lenita Airiston teos Elämäni ja isänmaani (Bazar), joka on ”piinkovan bisnesnaisen omaelämäkerta, jossa Lenita peilaa elämäänsä 100-vuotiaan Suomen historiaan ja maailman muutoksiin.”
Tuo suurikokoinen nidos houkuttaa tarttumaan kuin Vogue-lehteen konsanaan ja sisältää paljon visuaalista ilotulitusta menneiltä vuosikymmeniltä.
Lenitaa Aleksis Kivi -lavalla haastattelee Baba Lybeck.
Samanaikaisesti kuitenkin Takauma-lavalla Suomen kirjailijaliitto esittää: Kustannusala murroksessa. ”Miltä kustannuskenttä näyttää kirjailijan näkökulmasta?” Keskustelussa mukana mm. Sofi Oksanen.
Kullervo-lavalla puolestaan Jarno Paalasmaan teos Maailman parhaat kasvatusajatukset (Steinerkasvatuksen liitto ja Into)
  • Klo 14 Salissa 101 suoraan Amerikasta Da Vinci -koodista tuttu kirjailija Dan Brown.
Kuitenkin samanaikaisesti Kirjakahvilassa tärkeä keskustelu sarjakuvien sensuroinnin yhä jatkuvasta historiasta. Severi Nygårdin teos Sarjakuvasensuuri (Jalava).
Takauma-lavalla myös tärkeä kysymys – Mistä runokirja löytää kustantajansa? Suomen kirjailijaliitto esittää: Runouden uudet valtatiet.
Aino-lavalla puhutaan nykyrunoudesta, myöskin klo 14.
  • Klo 14:30 Takauma-lavalla Suomen kirjailijaliitto esittää: Kuinka elokuva käsikirjoitetaan.
Miten elokuvan käsikirjoittaminen eroaa romaanin kirjoittamisesta?
  • Klo 15-17 Kirjakahvilassa esittäytyvät vuoden 2017 esikoiskirjailijat.
  • Klo 15:30 Katri Vala -lavalla teemana ”Miten auttaa lasta kasvamaan tasapainoiseksi aikuiseksi. Mikä lasta nykyajassa kuormittaa? Miten toimia tunteiden kanssa?”
Samanaikaisesti Aleksis Kivi -lavalla pohditaan, miten suojella maapalloa tuholta ja miten lisätä maailman turvallisuutta.
  • Klo 16 Katri Vala -lavalla Dave Lindholmin Sanat (Johnny Kniga)
Magia-lavalla kysytään puolestaan klo 16, maksavatko lasten harrastukset jo liian paljon.
  • Klo 16:30 Katri Vala -lavalla Anu Marin teos Aktivoi aineenvaihduntasi (Otava), eli miten saat vauhtia aineenvaihduntaan, kehon kuntoon ja mielen virkeäksi.
Takauma-lavalla samanaikaisesti teemana Eläinten oikeudet fiktiossa (Suomen kirjailijaliitto esittää)
Olohuoneessa puolestaan puhutaan siitä, miten luovuutta voi opetella ja kehittää.
  • Klo 17 Tarina-lavalla Tuula Korolaisen, Riitta Tuluston ja Maija Hurmeen teos Leijona se venytteli – 100 vuotta suomalaista lastenrunoutta. (Lasten keskus)
  • Klo 17:30 Aino-lavalla teemana intohimo.
  • Klo 18 Eino Leino -lavalla Asta Lepän teos Voittajien varjot – Elämää eriarvoisten tasavallassa (Kirjapaja): ”Suomi juhlii satavuotista taivaltaan ja menestystään hyvinvointivaltiona. Yhteiskunnan notkelmissa elää kuitenkin kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät voi niin hyvin.” Teoksessa suomalaisen yhteiskunnan ihanteita ja kipukohtia.
  • Klo 18:30 Kirjakahvilassa kysytään, miten ja miksi kirjoittaa taiteilijoista – Taiteilijat romaanihahmoina (Otava)
Katri Vala -lavalla samanaikaisesti teos Minun valamoni – tarinoita luostarista.
Olohuoneessa puolestaan teemana Taiteellinen tutkimus: Mitä se on? Kuka sitä tekee ja miksi?
(Aalto ARTS Books) ”Vuosikymmenten työ ja pohdinta siitä, mitä taiteellinen tutkimus on ja miten sitä tehdään, avautuu professori Juha Varton puheenvuorossa. Onko yksittäisen ihmisen taito jaettavissa? Tuleeko tutkijan olla taiteilija voidakseen tehdä taiteellista tutkimusta?”
  • Klo 19 Kirjamessulauantain voi mukavasti päättää esim. Kirjakallio -lavalla, jossa teemana, miten elokuvia kirjoitetaan. ”’Haluan vihjata katsojille, mitä on tulossa. En enempää. Jos annan enemmän, yleisö ei ota osaa prosessiin. Minä ehdotan, ja katsojat tekevät kanssani työtä.’ Sanoi Orson Welles. Paikalla auteurit Reetta Aalto, Jouko Aaltonen, Juho Kuosmanen ja Ville Suhonen. Iida Simes haastattelee (Rosebud).
Löydät koko viikonlopun Kirjamessuohjelman osoitteesta www.kirjamessut.fi, jossa voit myös koostaa omaan makuusi ja aikatauluusi sopivan kirjamessuohjelman, jos tämä edellä mainittu ei lauantaiksi riitä! Kustantajien ja kirjakauppojen messuständeillä on myös paljon lisää ohjelmaa, kirjaesittelyjä, joita ei virallisesta Messulehtisestä löydy. Lähde siis paikan päälle katsomaan ja ihastumaan!



Kirjabloggaaja, Helsingin Kirjamessut 2017

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *