Pietarinkirkko Vatikaanissa
|

Unohtumaton matka Vatikaaniin avaa oven maailman suurimpiin salaisuuksiin

Tämä postaus vie sinut Vatikaaniin, sen kuuluisaan Pietarinkirkkoon sekä Vatikaanin museoihin. Video, jonka matkastani tein, kertoo yhdestä maailman pienimmistä maista. Videon nimi on suomeksi Matka Vatikaaniin ja siinä on englanninkieliset tekstitykset, jotka voit halutessasi laittaa päälle tai pois päältä.

Matka Vatikaaniin

Matka Vatikaaniin

Vatikaanivaltio sijaitsee Italian Rooman tuntumassa ja sen pinta-ala on vain 0,44 neliökilometriä. Vatikaanissa asuu noin 800 ihmistä.

Vatikaanivaltiossa sijaitsee mm. kuuluisa Pietarinkirkko, jossa käy paljon turisteja. Päästäksesi kyseiseen kirkkoon sisälle, sinun tulee ostaa pääsylippu. Kirkon edessä olevaa Pietarin aukiota ympäröivät lukuisat pylväät, joiden päällä on patsaita, niinkuin videolla saat nähdä.

Pietarinkirkon eli basilikan sisällä pääsee näkemään paljon uskonnollista taidetta, ikoneja ja veistoksia sekä kaunista arkkitehtuuria. Wikipedia kertoo jo suomeksikin paljon Pietarinkirkon rakentamisen mielenkiintoisesta historiasta, joten en lähde sitä tähän referoimaan.

Yksi kirkon sisälläolevista kuuluisista patsaista on Michelangelon Pietà, joka kertoo Neitsyt Mariasta, joka pitää sylissään täysikasvuisen Jeesuksen ruumista. Vatikaanin museoista löytyi muuten hyvä identtinen kopio samasta patsaasta, joka on paljon helpompi kuvata kuin se aito basilikan sisällä lasiseinän takana oleva patsas. Näet myös sen patsaskopion tässä videolla.

Näet myöskin sen kuuluisan alttarin basilikan sisällä, josta suora tv-lähetys paavin perinteisestä joulumessusta lähetetään jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä. Vaikka arkipäivisin kirkon sisällä on paljon turisteja, on pääsy alttarille kuitenkin kielletty.

Keskellä Pietarinaukiota sijaitsee kaunis suihkulähde. Sen ympärille on asetettu aidat, joten suihkulähde ei virkistä sinua kuumana kesäpäivänä yhtään, kun lämpötila nousee yli 40 asteen, niinkuin tätä videota kuvattaessakin kävi. Onneksi Pietarinkirkko ja Vatikaanin museot ovat viileitä paikkoja myös kesähelteillä. Näin taideteoksetkin säilyvät.

Vatikaanissa sijaitsee siis myös taidemuseoita ja sisäänkäynti niihin on nurkan takana lyhyehkön kävelymatkan päässä Pietarinkirkosta. Kaiken museossa nähtävän taiteen lisäksi museoalueella on myös sisäpiha, jossa voi nähdä vihreää luontoa, puita ja ruohoa. Näet tuon pihan myös tässä videossa.

Näet videolla myös kuuluisia Raffaello Sanzion maalauksia, kuten Folignon Madonna. Salamavaloa ei museossa sallittu, mikä on täysin yleinen käytäntö museoissa maalausten ja niiden värien suojaamiseksi.

Museossa on myös huikea määrä muinaisia veistoksia, ja se, mitä tällä videolla näet, on vain hyvin pieni osa siitä. Pääset näkemään myös runsain mitoin häikäisevää taidetta Vatikaanin museon katoissa, kuten erityisesti Michelangelon maalaaman Sikstuksen kappelin katon, jota ei sallittu valokuvata. Kuvauskielto saattaa johtua siitä, että turistit käyttäisivät kuvatessaan usein salamaa vahingossakin, koska he eivät ymmärrä, että salamavalo kuluttaa maalausta ja sen värejä. Aivan kuten auringonvalokin haalistaa vaatteiden värejä.

Lue lisää, miksi Michelangelon kuuluisia freskoja on kuvattu yhdeksi maailman parhaista nähtävyyksistä ja miksi Vatikaanin on ehkä harkittava Sikstuksen kappelin kävijämäärän rajoittamista 500 vuotta kappelin valmistumisen jälkeen, oheisesta uutislinkistä.

Jos olet suunnittelemassa matkaa Vatikaaniin, niin siihen kannattaa varata koko päivä, koska siellä on yksinkertaisesti niin paljon nähtävää ja niin paljon muitakin turisteja.

Pietarinkirkko Vatikaanissa, näkymä Rooman puolelta
Pietarinkirkko Vatikaanissa, näkymä Rooman puolelta

Käynti Vatikaanin museoissa

Vatikaanin museoissa sijaitsee joitain maailman suurimmista taidekokoelmista ja museoissa on kymmeniä tuhansia taideteoksia, mukaan lukien Van Goghin, Gauguinin, Dalin, Raphaelin, Titianin, Michelangelon, Caravaggion, Botticellin ynnä muiden maalauksia.

Museot perustettiin 1500-luvulla paavin toimesta, ja ne sijaitsevat Borgon alueella Roomassa, Italiassa. Borgoa pidetään yhtenä Rooman kauneimmista alueista.

Tätä nykyä Vatikaanin museot ovat avoinna yleisölle ja museokävijät voivat nähdä mm. aiemmin mainitsemani Sikstuksen kappelin, jossa on Michelangelon maalaama katto sekä monia gallerioita ja näyttelyitä, kuten Pinacoteca.

Vatikaanin museoihin on yksi pääsylippu ja ne ovat avoinna päivittäin klo 9-18, viimeisen sisäänkäynnin tapahtuessa klo 16. Joka kuukauden viimeinen sunnuntai on ilmainen sisäänpääsy, vuoden 2022 tietojen mukaan. Lisätietoja ja liput löydät Vatikaanin museoiden virallisilta verkkosivuilta.


Saatat myös olla kiinnostunut Vatikaanin valtion virallisesta verkkosivustosta, jonne johtaa oheinen linkki.


Katso myös kaunis video Vatikaanin puutarhasta.


Voit tutustua Vatikaanin museovierailuiden muodollisuuksiin täällä
ja löydät paljon videoita Vatikaanin museonkokoelmista heidän Youtube-kanavaltaan.


Tämä Indivuen blogissa näkemäsi video on osa visuaalista matkaopastani Indivue – Matka Eurooppaan – Tutustu myös siihen ja sen päivityksiin, jos haluat lisää matkailuinspiraatiota itsellesi!

Voit lukea tämän postauksen myös englanniksi otsikolla Trip to Vatican.

Samankaltaiset artikkelit

9 Kommenttia

  1. On kyllä komeata. En tiedä jaksaisiko kuitenkaan koko päivää katsella taideteoksia ilman että alkaa puuduttaa? Jotenkin tuntuu, että ei pysty vastaanottamaan määräänsä enempää, oli kyse sitten mistä tahansa asiasta. Mutta on varmasti ollut hieno kokemus! Tekstit saisivat olla pidempään, että ehtisi lukea kunnolla liikkuvan taustan vähän haitatessa lukemista. Tai sitten olen vain hidas lukemaan enkkua 🙂

  2. Kiitos kommenteistanne! Onhan se paljon kristillistä estetiikkaa yhdelle kertaa. Jos ylikuormitusta haluaa välttää, niin sitten kannattaa jättää taidemuseot pois tai siirtää käynti toiselle päivälle, jos matkabudjetti sen sallii. Hyvä huomio myös tuo tekstityksen nopeus. Ehkä laitan videoon myös suomenkielisen tekstityksen myöhemmin.

  3. Vatikaani on tosiaan upea kohde. Olen käynyt jo kaksi kertaa, mutta museot ovat kiertämättä, eli pitäisiköhän mennä vielä kolmas? Kiva, kun luettelit ja taustoitit niitä. Vatikaani on silläkin tavalla hieno kohde, että se niin kuin Roomakin jollakin tavalla kuuluu matkailijan yleissivistykseen, vaikka en varsinaisesti ”lomalle” ehkä sinne lähtisikään. Enemmänkin tutustumiskierrokselle. Aila

    1. Kiitos kommentistasi. Itselleni kävi juurikin niin, että kun kahlasin läpi Vatikaanin museot, niin en enää Rooman puolella niissä ehtinyt/jaksanut käydä. Eli siltä osin pitäisi minun itseni Roomaan vielä palata

  4. Just puhuttiin siskoni kanssa Vatikaanista, kun hän oli siellä käynyt 😀 Sanoi samaa, että ehkä hieman liikaa taidetta yhdelle päivälle, mutta oli kyllä muuten tykännyt! Mulla tää on vielä käymättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *