Viisi syytä lukea Janne Kontalan Joogan sydän

*(Mainos: Postaus on vastine arvostelukappaleesta, jonka antoi Kustannusosakeyhtiö Viisas Elämä.)

Teoksen Joogan sydän ovat suomentaneet Janne Kontala ja Terhi Tiainen ja teos ilmestyi vuonna 2018. Janne Kontala tunnetaan yhtenä Suomen suurimman joogalehden Anandan perustajista ja kirjoittajista. 

5 syytä lukea Joogan sydän

1) Joogan sydän ei mene kirjana liian syvälle erinäisiin tapoihin harjoittaa joogaa, vaan pitäytyy joogan filosofiassa ja esittelee käytännön asana-, hengitys- ja meditaatioharjoituksia. Jos joogisesta filosofiasta ei hämmenny, niin kuten kirjoittaja Kontala itsekin kirjassaan sanoo, joogan hyödyistä nauttimiseksi ei tarvitse olla lainkaan kiinnostunut joogan ajatusmaailmasta. Toisaalta hän myös kertoo Hatha Yoga Pradipikan kertovan, että jos teemme joogaharjoituksia vailla pyrkimystä mielen hallintaan, ei se varsinaisesti edes ole joogaa.

2) Kirja on suht kevyt pehmeäkantinen, hieman pokkaria suurempi teos, joka sopii hyvin matkalukemiseksi. Tekstiä on varsin mukava lukea esim. kaukana kotimaastaan, jossa kukaan muu ei puhu suomea, kuten itse kokeilin Intiassa lukea alkuvuodesta 2019.

3) Mutta niin vaikeata kuin voikin olla selkeästi kirjoittaa ja kertoa, miten jokin asana tehdään, onnistuu tämä suomennos siinä jokseenkin hyvin. Kirja on asanoiden osalta lisäksi kuvitettu mustavalkokuvin. 

Siltikin, vaikka kaikki kirjan jooga-asanat oli valokuvattu kovalla lattialla tehden, en niihin itse ainakaan pystynyt Intian kovilla kivilattioilla ilman joogamattoa. 

Lisäksi esim. Adho mukha svanasana eli Alaspäin katsova koira -asanasta puuttui eräs tärkeä ohje, jonka huomiotta jättäminen on kipeyttänyt ainakin oman ranteeni. Muutoin asanan kuvaus oli niinkuin pitääkin, minun kokemukseni mukaan. 

Tuo mainitsemani tärkeä ohjehan kuuluu, että alaspäin katsovassa koirassa käsien pitää tarttua alustaan niinkuin hillopurkkien kansia avaisi. Tuota ohjetta noudattamalla eivät ainakaan omat ranteeni kipeydy. Vaan tiedä sitten, olisiko tuollainen ohje tyyliltään sopinut tähän kirjaan, jonka englanninkielinen alkuteos on Bhaktivedanta Book Trustin omaisuutta.

4) Useiden innostavien ja inspiroivien harjoitusten lisäksi tämä 400-sivuinen kirja antaa myös useita lukuvinkkejä sille, joka kaipaa lisää tietoa esim. hathajoogasta.

5) Ja kyllä, niinkuin oppikirjat ja filosofiset tekstit useinkin, oli tämäkin teos pidemmän päälle raskasta luettavaa, vaikka teksti olikin sujuvasti kirjoitettu. Kuitenkin, kun teosta nauttii sopivissa paloissa, on sen pariin mukava palata silloin tällöin. Sen verran hyvin ja ajattomasti tämä Joogan Sydän -teos tsemppaa joogan harjoittajaa, ettei sitä varmaankaan antikvariaateista löydy.

Sinua voisivat kiinnostaa myös muut joogapostaukset ja kirjapostaukset – löydät ne oheisista linkeistä!