Loviisan nähtävyydet

Loviisan parhaimmat nähtävyydet top 5

Loviisa on kaunis pieni merellinen kaupunki Itä-Uudellamaalla, joka tarjoaa vierailijoilleen monipuolisen kattauksen historiaa, kulttuuria, luontoelämyksiä sekä kauniita merinäköaloja. Tämän pienen, mutta viehättävän kaupungin sydämestä löytyy vanha puutalokaupunki, jota reunustavat kaunis satama ja puistot. Loviisa sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä itään. Tässä joitain Loviisan parhaita nähtävyyksiä satunnaisessa järjestyksessä sekä valokuviani niistä kesältä 2022:

  1. Loviisan Wanhat Talot: Tämä vuosittainen tapahtuma on mainio tilaisuus tutustua kaupungin historiallisiin puutaloihin. Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa yksityiskoteja avataan yleisölle, ja kävijät saavat nähdä, kuinka nämä vanhat talot on entisöity ja sisustettu moderniin makuun.
  2. Loviisan linnoitus: Loviisan linnoitus on historiallinen linnoitusalue, joka rakennettiin 18. vuosisadan lopulla.
  3. Svartholman merilinnoitus: Svartholman merilinnoitus on saarella sijaitseva 1700-luvulta peräisin oleva linnoitus, joka on avoinna yleisölle kesäisin. Tähän Suomenlinnan sisarlinnoitukseen pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Voit tehdä Svartholman linnoitukseen myös virtuaalimatkan.
  4. Laivasilta: Laivasilta on idyllinen alue Loviisan satama-alueella, josta löytyy ravintoloita, kahviloita, putiikkeja sekä taidemyymälöitä. Alueella järjestetään kesäisin myös erilaisia tapahtumia.
  5. Strömforsin ruukki: Strömforsin historiallinen ruukkialue sijaitsee Loviisan lähellä Ruotsinpyhtäällä n. 18 km päässä Loviisan keskustasta. Se perustettiin 1600-luvulla ja se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkikylistä. Tänä päivänä Strömforsin ruukki tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden astua ajassa taaksepäin ja kokea, miltä elämä saattoi näyttää ruukkikylässä satoja vuosia sitten. Alueella on useita vanhoja rakennuksia ja monet rakennuksista on kunnostettu, ja niissä toimii nykyisin käsityöläispuoteja, taidegallerioita, kahviloita ja ravintoloita. Alueelta löytyy myös yöpymismahdollisuuksia sekä useita käsityöpajoja. Strömforsin ruukki on loistava päiväretkikohde kaikille historiasta, kulttuurista, käsityöstä ja luonnosta kiinnostuneille.
Loviisan vanhoja puutaloja
Loviisan vanhoja puutaloja
Loviisan nähtävyys: Laivasilta
Laivasiltaa Loviisassa
Loviisan nähtävyydet: Laivasilta - Skeppsbron
Laivasilta – Skeppsbron
Loviisan nähtävyyksiä: Merenkulkumuseo Laivasillalla
Merenkulkumuseo Laivasillalla sadekuuron aikana
Strömforsin ruukkikylää
Strömforsin ruukkikylää

Loviisan historiaa

Loviisan kaupungin historia on pitkä ja monivaiheinen ja se alkoi 1740-luvulla, kun Ruotsi, johon Suomi siihen aikaan kuului, päätti rakentaa uuden linnoituksen Itä-Uudellemaalle. Loviisa perustettiin vuonna 1745 linnoituskaupungiksi suojaamaan Helsinkiä ja Degerbynä aiemmin tunnettu kaupunki sai nimensä silloisen Ruotsin kuningattaren Lovisa Ulrikan mukaan. Loviisan linnoitus ja Svartholman merilinnoitus olivat merkittäviä puolustusrakenteita Itämeren alueella.

1700- ja 1800-luvuilla Loviisa kasvoi merkittäväksi kauppa- ja laivanrakennuskaupungiksi ja Loviisan satama oli tuohon aikaan yksi Suomen vilkkaimmista.

Vuonna 1855 Loviisa kärsi suuresta tulipalosta, jossa suuri osa kaupungista tuhoutui. Vanhan kaupungin talot säästyivät tulipalossa, mutta muutoin kaupunki rakennettiin uudelleen.

Loviisa tavattiin tuntea myös kylpyläkaupunkina sekä siitä, että sinne perustettiin Suomen ensimmäinen ydinvoimala vuonna 1977. Kyseinen Fortum Oyj:n omistama Loviisan ydinvoimalaitos sijaitsee Hästholmenin saarella noin 15 kilometriä Loviisan keskustasta länteen. Laitoksella on kaksi ydinreaktoria, Loviisa 1 ja Loviisa 2, jotka ovat olleet toiminnassa vuodesta 1977 ja 1980. Loviisan ydinvoimalaitos tuottaa merkittävän osan Suomen sähköstä ja se on tärkeä osa maan energiantuotantoa. Loviisan voimalaitoksen ydinjäte varastoidaan Olkiluodon loppusijoituspaikkaan.

Tänä päivänä Loviisa on rauhallinen ja viehättävä pieni kaupunki, jonka historia heijastaa monia Suomen historian merkittäviä vaiheita linnoituskaudesta kauppa- ja laivanrakennuskauden kautta sodan aikoihin ja nykypäivään.

Loviisan kirkko
Loviisan kirkko

Loviisan kahviloita

Loviisan idyllisiltä kujilta löytyy kahviloita, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Tässä muutama esimerkki Loviisan kahviloista:

  1. Kahvila-Ravintola The Degerby Gill: Tämä kahvila-ravintola sijaitsee Degerbyssä, vanhassa Loviisassa, ja se on muuttunut tilausravintolaksi vuonna 2023.
  2. Cafe & Restaurant Saltbodan: Sijaitsee kauniissa merimaisemissa Loviisan Laivasillan alueella. Kahvilasta saa paitsi kahvia ja muita juomia, myös suolaista ja makeaa syötävää. Kesäisin terassilta on upeat näkymät merelle.
  3. Tuhannen tuskan kahvila: Tämä kahvila sijaitsee vanhassa puisessa talossa ja sillä on viehättävä sisäpihaterassi. Kodikkaasti sisustetun kahvilan maukkaat leivonnaiset ja juomat tarjotaan satukirjamaisen kauniista astioista ja tuskaa tuottaa korkeintaan sinnikäs ampiainen, jos se sattuu aistimaan hunajaisen teesi olemassaolon, eikä jätä sinua rauhaan.
Tuhannen tuskan kahvilan julkisivua Loviisan puutaloalueella
Tuhannen tuskan kahvilan julkisivua Loviisan puutaloalueella
Tuhannen tuskan kahvilan teepannu ja kakku
Tuhannen tuskan kahvilan teepannu ja kakku

Road-trip Strömforsin ruukille

Katso vielä lopuksi autenttinen, viime kesänä tekemäni road-trip video matkasta Strömforsin ruukille.

Road-trip Strömforsin ruukille

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

10 Kommenttia

  1. Loviisa tosiaan on kaunis kaupunki, pariin kertaan ollaan siellä päiväretkellä käyty. Wanhat talot, linnoitus, laivasilta ja Strömforsin ruukki ovat tuttuja. Svartholman merilinnoitukselle en valitettavasti ole ehtinyt, vielä. Asuntomessut siellä olisi myös kesällä. Messut voisi ehkä lisätä tähän artikkeliin?

    1. Kiitos kommentistasi. Ajattelin, että Asuntomessut ovat kertaluontoinen tapahtuma ja vain tänä vuonna, joten en lisännyt sitä näihin nähtävyyksiin. Toki siitä voisi tehdä oman postauksensa vaikkapa blogiyhteistyönä.

  2. Ennen kaikkea Aspi, Aspskär, joka sijaitsee Orrengrundin lähellä. Orrengrund on tuttu paikka ohjelmasta ”säätiedotus rannikkoasemille”, jota aiemmin seurasin korva kovana. Noin muuten Loviisa on jäänyt minulle varsin tuntemattomaksi. Keskusta-alueella olen ehkä joskus kauan sitten pyörähtänyt, mutta se sitten siitä. Ruukki on nähty pikaisesti. Ydinvoimalan olen nähnyt melkoisen läheltä.

  3. Loviisan ohi tuli aikanaan ajettua usein, mutta en ole tainnut koskaan antaa sille sen parempaa mahdollisuutta. Nyt kesällä olisi kuitenkin tarkoitus sielläkin piipahtaa, joten nämä vinkit menevät kyllä talteen 🙂

  4. Kuinkahan monta kertaa olen tehnyt tuloa katsomaan Loviisan vanhoja taloja, vaan aina on sitten viime metreillä jäänyt. Jospa yrittäisin taas tänä vuonna uudelleen 🙂 Ihan yllättävää oli, että Loviisassa on niin paljon muutakin nähtävää. Kiitos vinkeistä.

  5. Loviisassa tuli keväällä käytyä pikaisesti, tosin ei keskustassa. Vaikuttaa kyllä tunnelmalliselta puutalokaupungilta, missä olis kiva käydä kesällä. Strömforsin ruukissa tuli käytyä ja se oli kyllä kiva paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *