Ateneumin taidemuseo ja Helsingin rautatieasema

Helsingin keskustan turistinähtävyydet top 10

Saapuessasi Helsinkiin, Suomen pääkaupunkiin, toivottavat pohjoisen tuulen viileä syleily ja meren tuoksu sinut tervetulleeksi. Helsinki on ainutlaatuinen sekoitus historiallista arkkitehtuuria sekä modernia suunnittelua, ja se tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua niin Suomen perinteisiin kuin sen nykyaikaiseen kulttuuriin. Helsingin matkailu juhlisti tällä viikolla 60v. juhliaan ja siitä inspiroituneena päätin kirjoittaa, mitkä ovat Helsingin keskustan parhaimmat nähtävyydet, sen top 10 nähtävyyttä, tavanomaiselle turistille –

  1. Senaatintori ja Tuomiokirkko

Läheltä Kauppatoria ja Suomenlinnan lautan laituria Helsingin keskustasta löytyy Senaatintori. Sen ympärillä olevat rakennukset tarjoavat sykähdyttävän näkymän 1800-luvun arkkitehtuuriin. Senaatintorin laidalla kohoaa majesteetillinen valkoinen Tuomiokirkko, jonka pitkät portaat ja vihreät tornikupolit ovat osa Helsingin ikonista siluettia.

Senaatintori ja Helsingin Tuomiokirkko aurinkoisena kesäiltana
Senaatintori ja Helsingin Tuomiokirkko aurinkoisena kesäiltana

2. Suomenlinna

UNESCOn maailmanperintökohde Suomenlinna sijaitsee Helsingin edustalla meren äärellä ja tämä merilinnoitus on ainutlaatuinen tutustumiskohde. Suomenlinnan kapeat kujat, linnakkeet ja museot kertovat tarinaa menneistä ajoista, tarjoten samalla upeita näkymiä merelle.

Suomenlinnan vehreitä maisemia
Suomenlinnan vehreitä maisemia

3. Kauppatori ja Vanha Kauppahalli

Aivan Senaatintorin vieressä sijaitsee toinen Helsingin ikonisista kohteista, Kauppatori. Voit ostaa sieltä tuoreita marjoja, suomalaisia herkkuja ja käsityötuotteita. Vieressä sijaitseva Vanha Kauppahalli tarjoaa monipuolisen valikoiman paikallisia erikoisuuksia ja kansainvälisiä herkkuja. Kauppahallin kupeesta lähtee myös vene Vallisaareen.

Helsingin Kauppatori
Helsingin Kauppatori
Myyntikojuja Helsingin kauppatorilla
Myyntikojuja Helsingin kauppatorilla

4. Kansallismuseo

Kulttuurinnälkäisille suosittelen vierailua Kansallismuseoon, joka esittelee Suomen historiaa esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Museo sijaitsee kauniissa jugendrakennuksessa, joka on nähtävyys jo itsessään. Syksyllä 2023 museo sulkeutuu remontin ajaksi.

5. + 6. Taidemuseot: Kiasma, Ateneum ja Amos Rex

Taiteen ystäville Helsinki tarjoaa laajan valikoiman taidemuseoita. Kiasma, nykytaiteen museo, on tunnettu rohkeasta ja innovatiivisesta ohjelmastaan. Ateneum puolestaan esittelee suomalaista ja kansainvälistä taidetta 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Ateneum on juuri avautunut keväällä 2023 remontin jälkeen. Amos Rex on innovatiivinen museo Helsingin ydinkeskustassa Lasipalatsin alla, ja sen maanpäällinen futuristinen muotoilu on jo itsessään nähtävyys.

Nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä vuonna 2017
Nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä vuonna 2017

7. Design District

Helsingissä design on elämäntapa ja tämä näkyy parhaiten Design Districtissä. Alueella on yli 200 design- ja taidemyymälää, gallerioita, museoita ja ravintoloita.

8. Linnanmäki

Perheen pienimmille, tai vain lapsenmielisille, Helsingin Linnanmäki tarjoaa hauskaa ajanvietettä. Tämä ilmainen huvipuisto tarjoaa useita maksullisia laitteita, mukaan lukien vuoristoratoja, karuselleja ynnä muuta. Linnanmäen valotapahtuma syksyisin on oma upea tapahtumansa, jota ei kannata jättää väliin.

Näkymä Linnanmäeltä merelle yli Helsingin kaupungin
Näkymä Linnanmäeltä merelle yli Helsingin kaupungin

9. Seurasaari

Seurasaari on ulkoilmamuseo omalla saarellaan aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua perinteiseen suomalaiseen elämäntapaan ja rakennusperintöön. Kesäisin voit nähdä siellä kansanperinnetansseja tai osallistua juhannusjuhliin.

10. Vallisaari

Vallisaari on pieni saari Helsingin edustalla, lähellä Suomenlinnaa. Se avattiin yleisölle vuonna 2016, ja se on ollut suosittu retkikohde siitä lähtien. Vallisaaressa järjestetään myös Helsinki Biennaali joka toinen vuosi. Vallisaari on kiehtova sekoitus luontoa ja historiaa. Saarella on ollut myös merkittävä rooli Helsingin puolustuksessa, ja siellä on nähtävissä monia historiallisia rakennuksia ja linnoitusjäännöksiä. Koska saari oli pitkään puolustusvoimien käytössä, sen luonto pääsi kehittymään rauhassa. Sen vuoksi Vallisaari on nyt luonnon monimuotoisuuden keidas, jossa elää monia harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Vallisaareen pääsee vesibussilla Kauppatorilta.

Vallisaaren rantaa Helsingissä
Vallisaaren rantaa Helsingissä

Toivon, että tämä kuvaamani artikkeli helpottaa matkasuunnitelmiasi Helsinkiin. Lue lisää helsinkiläisistä matkakohteista ja nähtävyyksistä tämän artikkelin lopusta löytyvän Helsinki-tagin alta!

Hyödyllisiä linkkejä:

Oopperatalo ja Töölönlahdenrantaa. Horisontissa stadionin torni
Oopperatalo ja Töölönlahdenrantaa. Horisontissa stadionin torni.

Samankaltaiset artikkelit

15 Kommenttia

  1. Kyllähän nämä itselle tuttuja ovat, vaikkakaan Design Districtissä en itse ole ikkunaostoksia enempää tehnyt. Eli kun pääkaupunkiseudulla en asu, niin on silti tullut työ- ja lomareissulla liikuttua siellä laajasti tämäkin postauksen perusteella. Hyviä vinkkejä Helsinkiin nämä kaikki.

    1. Kiitos kommentistasi. Mannerheimintie on paraikaa suuren remontin alla, mutta onneksi junalla pääsee hyvin liikkumaan pääkaupunkiin ja pois.

  2. Design district, Vallisaari ja Amos Rex puuttuvat. Vallisaaren puutteen olen korjannut käymällä Santahaminassa. Designistä ja taiteesta minä en mitään ymmärrä. Helsingin keskusta on jatkuvaa ulkoilmateatteria, jossa pääteemoina ovat köyhyys ja päihdeongelmat. Välillä Helsinki jopa siistiytyi, mutta nyt nämä asiat lyövät silmille.

    1. Kiitos kommentistasi. Design destrict ja Vallisaari kompensoivat hyvin keskustan ulkoilmateatteria, joka mielestäni pysyy vielä hyvin aisoissa, ainakin päiväsaikaan. Metrosta tuppaa usein löytymään joku show, mutta vartijoitakin onneksi näkee.

  3. Vallisaari on itseltäni vielä näkematta, samoin muutama listatuista museoita. Muutoin olin listatuissa kohteissa käynyt vähintään kerran, osassa useampiakin. Hyviä vinkkejä tosiaan kaikki. Listaan voisi muuten lisätä Temppeliaukion kirkon, se on todella vaikuttava. Samoin Uspenskin katedraali, vaikka se ei omasta mielestäni niin vaikuttava olekaan.

    1. Kiitos kommentistasi. Itsekin olen käynyt kaikissa muissa listan kohteissa useasti, mutta Kansallismuseossa ja Vallisaaressa molemmissa vain kerran. Temppeliaukion kirkossa on kyllä mahtava äänentoisto, mutta sävähdyttääkö kirkko matkaajaa, jossei siellä ole esitystä käynnissä – mene ja tiedä.

    1. Mainiota, että pääsit vihdoin Kiasmaan. Sisältäpäin sen arkkitehtuuri on, taiteesta riippumatta, mukavan seesteistä, ja näköalat korkeammista kerroksista ulospäin ovat mukavat turistille kuin turistille. Ja Kiasman kahvilahan on yksi Helsingin parhaimmista.

  4. Design District ja Vallisaari vieraita. Haluaisin mennä Helsingin saariston pikkusaarille, niitä on ties mitä.

  5. Design District on edelleen tuntematon käsitteenä vaikka saattaahan olla, että niilläkin kulmilla on tullut liikuttua – muut on vaikken ihan syntyperäinen täällä olekaan, tullut vuosien mittaan useampaankin kertaan tsekattua.

  6. Kiitos kommentistasi. On totta, että Design District ei ole kovinkaan tunnettu. Miellän sen itse niin, että se on Helsingin Champs-Élysées levittäytyneenä ympäri kaupungin, mutta todellisuudessahan Design Destrict Helsinki on yhdistys, jonka jäseneksi luovat design-liikkeet voivat hakea ja saada vastineeksi pr:ää.

  7. Eipä ollut minullekaan tuttu tämä Design District. Sitä olisi ehkä voinut avata vähän enemmänkin tässä? Näistä Vallisaari on käymättä, ja Kiasma! Nuoruudessa Suomenlinnassa tuli vietettyä aikaa harva se viikonloppu… Kansallismuseossa käynnistä taitaa olla tuhat vuotta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *