Berliini kesäaikaan

Berliinin matkavinkkejä ja -kokemuksia

(Päivitetty 4/2023)

Arvioitu lukuaika: 15 minuuttia



Matkustin ensi kerran Berliiniin vuonna 2015 ja tykästyin sikäläiseen Tegelin lentokenttään, josta matkaa oli helppo jatkaa eteenpäin julkisilla kulkuneuvoilla. 
Lentokentän ulkopuolelta lähtevä keltainen TXL-bussi vei näppärästi ja huokeasti Berliinin keskustaan. Matkalipun sai ostaa lippuautomaatista lentokentän uloskäynnin vierestä ja lipun validointi eli leimaus tapahtui sen viereisellä automaatilla. TXL-bussin pysäkki oli puolestaan vain 25 metrin päässä. Berliinin uusi lentokenttä, Berlin Brandenburgin kansainvälinen lentokenttä, aloitti toimintansa vuonna 2020.
Tässä muutamia matkavinkkejä ja -kokemuksia Berliinistä –

Branderburg Gate Berliinissä
Branderburg Gate

Branderburg Gate

Branderburg Gate eli Brandenburgin portti Berliinissä ei nähtävyytenä säväyttänyt minua, mutta sen ympärillä pyöri yhtä sun toista värikästä turistinviejää.

Branderburg Gate on yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä ja yksi Saksan tärkeimmistä historiallisista kohteista. Se sijaitsee Unter den Linden -kadun päässä ja on Berliinin tärkein symboli.

Brandenburgin portti on klassinen, yksityiskohtainen roomalaisen arkkitehtuurin tyylinen portti, joka rakennettiin vuonna 1791. Se oli osa Berliinin muuria, jonka tarkoituksena oli suojella kaupunkia. Portti oli myös pääsisäänkäynti kaupunkiin ja sen takana oli kuninkaanlinna.

Portin nimi tulee siitä, että se oli sijainnut Brandenburgin alueella, joka oli Preussin kuningaskunnan alue. Nykyään Brandenburgin portti on erittäin tärkeä osa Berliinin kaupunkia, ja se on suosittu turistien keskuudessa.

Brandenburgin portti on ollut todistamassa monia historiallisia tapahtumia. Se oli natsien aikana tärkeä symboli, ja sitä käytettiin usein juhlallisuuksien ja paraatien paikkana. Berliinin muurin kaatumisen jälkeen Brandenburgin portista tuli symboli Saksan yhdistymiselle. Se on myös toiminut tärkeänä paikkana eri tapahtumille ja juhlallisuuksille.

Nykyään Brandenburgin portti on edelleen suosittu turistien keskuudessa. Portti on vierailukohteena ilmainen, ja sen edessä oleva aukio on täynnä elämää ympäri vuoden.

Valtiopäivätalo, Berliini
Valtiopäivätalo

Reichstag building – Valtiopäivätalo

Branderburg Gaten lähellä sijaitseva Valtiopäivätalo (Reichstag building) oli ilmainen ja arkkitehtonisesti vaikuttava nähtävyys, johon kyllä kannatti tutustua. Turvatoimet olivat tiukat tämän pyöreän lasiseinäisen rakennuksen ympärillä ja käyntivuoron Valtiopäivätaloon sai vasta seuraavalle päivälle. Käyntivuoroa varattaessa piti mukana olla kuvallinen henkilötodistus.

Reichstag on Saksan parlamentin rakennus, joka rakennettiin vuonna 1894 keisari Vilhelm II:n hallituskauden aikana. Rakennus oli alun perin Saksan valtakunnan parlamentin paikka ja se oli tarkoitettu symboloimaan Saksan vahvuutta ja yhtenäisyyttä. Rakennus kärsi pahoja vaurioita toisessa maailmansodassa, ja sen jälkeen sitä käytettiin lähinnä varastona.

Vuonna 1990 Saksa yhdistyi, ja Reichstag-rakennus kunnostettiin perusteellisesti. Vuonna 1999 se avattiin uudelleen Saksan parlamentin istuntotilana. Kunnostustyön yhteydessä rakennukseen lisättiin myös moderni lasikupoli, joka on yksi sen vaikuttavimmista piirteistä.

Reichstag-rakennus on yksi Berliinin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Sen arkkitehtuuri ja historia ovat vaikuttavia, ja sen sisätiloissa vierailevat pääsevät tutustumaan Saksan parlamentin toimintaan.

Rakennuksen kruunaa sen lasikupoli, joka on avoin yleisölle ja tarjoaa upeat näkymät yli Berliinin. Kupoliin pääsee sisään kävelytietä pitkin, ja sen ylimmästä osasta löytyy näköalatasanne, josta näkee kauas yli kaupungin. Kupoli on myös suunniteltu hyödyntämään uusiutuvaa energiaa, sillä sen sisällä kulkee pyörivä lasihissi, joka kerää energiaa auringosta.

Holokaustin muistomerkki Berliinissä
Holokaustin muistomerkki

Holokaustin muistomerkki

Holokaustin muistopaikka sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä edellämainituista nähtävyyksistä ja voisin suositella sitä historiasta kiinnostuneille matkaajille, samoin kuin valokuvaajillekin. Muistopaikka oli vaikuttava, mutta se veti samalla myös vakavaksi. Sen ohi tuli kuljettua kerran jos toisenkin, sillä se oli niin keskeisellä paikalla Berliinissä, kun majoituin Potsdamer Platzilla. Holokaustin muistopaikkaa vastapäätä oli suuri ja mukava vehreä puisto. 

Holokaustin muistomerkki on yksi Berliinin merkittävimmistä ja vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Se koostuu 2711 betonilaatasta, jotka on aseteltu riveihin suorakulmaiselle alueelle. Laatat ovat eri kokoisia ja eri korkeuksilla, mikä antaa vaikutelman aalloista tai laineista. Muistomerkki on suuri, noin 19 000 neliömetrin kokoinen, ja sen tarkoituksena on kunnioittaa juutalaisia uhreja, jotka menettivät henkensä natsien vainossa. Muistomerkin vieressä on myös tietokeskus, joka käsittelee holokaustin historiaa. Siellä on näyttelyitä ja tietoa holokaustin tapahtumista sekä natsien harjoittamasta vainosta juutalaisia kohtaan.

Holokaustin muistomerkki on paikka, joka herättää voimakkaita tunteita kaikissa sen vieraissa. Sen vaikuttavuus tulee sen yksinkertaisuudesta ja kyvystä tuoda esiin sen, miten holokaustin kauhuvaikutukset ulottuivat koko maailmaan. Muistomerkki on myös merkittävä siitä syystä, että se on suunniteltu osoittamaan, kuinka helposti ihmisoikeudet voidaan ottaa pois ja miten tärkeää on puolustaa niitä.

Topographie Des Terrors
Topographie Des Terrors

Toinen vastaavanlainen mutta vielä vakavamielisempi nähtävyys Berliinissä oli Topographie Des Terrors. Se varmasti vetää mielen mustaksi. Voit lukea siitä enemmän artikkelissa Panoraama Berliinistä.

Berliinin museosaari

Berliinin museosaari on merkittävä museoalue, joka sijaitsee Berliinin keskustassa. Se koostuu viidestä eri museosta, jotka on kaikki omistettu eri kulttuureiden taiteelle ja historialle. Museosaari on loistava paikka kaikille, jotka ovat kiinnostuneita taiteesta, kulttuurista ja historiasta.

Museosaaren rakennukset ovat kauniita ja historiallisia, ja ne sijaitsevat saarella, joka on ympäröity Spree-joella. Tämä tekee alueesta viehättävän sekä sopivan kävelykierroksille.

Museosaaren museot ovat seuraavat:

  1. Pergamonmuseo: Pergamonmuseo on yksi museosaaren suosituimmista museoista. Se on erikoistunut antiikin taiteeseen ja sisältää esineitä antiikin Kreikasta, Roomasta ja Lähi-idästä. Museon tunnetuin nähtävyys on Pergamonin alttari, joka on entinen Kreikan temppeli.
  2. Bode-museo: Bode-museo sisältää erilaisia taideteoksia ja arkkitehtuurinäytteitä keskiajalta aina barokkiin asti. Museossa on myös laaja kokoelma bysanttilaista taidetta.
  3. Neues museo: Neues museo eli Uusi museo on keskittynyt muinaiseen Egyptiin ja antiikin Kreikkaan. Siellä on esillä muun muassa kuuluisa Nefertitin patsas.
  4. Berliinin kansallismuseo: Berliinin kansallismuseo on suurin museosaaren museoista ja sisältää laajan kokoelman eri aikakausien taiteesta, kulttuurista ja historiasta.
  5. Kaisersaal-palatsi: Kaisersaal-palatsi on pienin museosaaren museoista. Se on omistettu saksalaiselle taiteelle 1800-luvulla.

Museosaari on suosittu vierailukohde Berliinissä, koska siellä on niin paljon nähtävää. Alue on hyvin suuri, ja museoihin tutustuminen voi viedä useita päiviä. Saaren museot ovat avoinna joka päivä ja niiden sisäänpääsymaksut vaihtelevat. Vierailijat voivat ostaa yhden päivän lippuja tai pidemmän ajan kattavia lippuja ja aloittaa museokierroksen mistä tahansa museosta.

Kävin Berliinin Museosaarella tutustumassa Pergamon-museoon, josta olin etukäteen lukenut paljon positiivisia arvosteluja. Itselleni kyseinen museokäynti oli kuitenkin pienoinen pettymys, sillä mielestäni museo tarjosi uusia elämyksiä vain ihmiselle, jolle itä on aiemmin tuntematon. Näin ainakin vuonna 2015.

Neues-museo Berliinin Museosaarella tarjosi sitä vastoin varsin mielenkiintoisen ja kaikenkattavan näyttelyn ihmiskunnan historiasta. Käynti kyseisessä museossa olisi inspiroiva ja suositeltava jopa ilman sitä kuuluisaa Nefertitin päätä, jota ei muuten saanut valokuvata.

Neues museo Berliinissä
Neues museo Berliinissä
Egyptin historiaa Neues museossa
Egyptin historiaa Neues museossa
Soitinmuseo Berliinissä
Soitinmuseo Berliinissä

Soitinmuseo

Soitinmuseo oli oiva valinta musiikin ystäville, ja huomasin viihtyväni siellä erityisesti Berliinin helteiden aikaan. Ilman lämpötila ja kosteus oli säädetty sopiviksi jopa 1700-luvulla rakennetuille soittimille. Lähes hiuskamman kokoiset viulut tarjosivat myös huumoria museovieraalle.

Soitinmuseo ei sijaitse museosaarella vaan Tiergartenin kaupunginosassa, lähellä Potsdamer Platzia. Soitinmuseo esittelee laajan kokoelman erilaisia soittimia kaikkialta maailmasta, mukaan lukien klassiset eurooppalaiset instrumentit, kansanmusiikki-instrumentit, rock-musiikki-instrumentit ja monia muita.

Museossa on yli 3 500 esineen kokoelma, joka sisältää instrumentteja ja muita musiikkiin liittyviä esineitä, jotka ovat peräisin eri aikakausilta ja eri maista. Kokoelman helmistä mainittakoon esimerkiksi Wolfgang Amadeus Mozartin pianot ja Antonio Stradivarin viulut.

Museon näyttelyt tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua eri soittimien historiaan ja kulttuurisiin merkityksiin eri aikoina ja eri puolilla maailmaa. Museo tarjoaa myös mahdollisuuden kuunnella ja soittaa erilaisia soittimia.

Soitinmuseo järjestää myös säännöllisesti konsertteja ja muita musiikkitapahtumia, joissa vierailijat voivat nauttia musiikista ja oppia lisää eri instrumenteista ja musiikkityyleistä. Soitinmuseo on avoinna päivittäin ja sisäänpääsymaksu on kohtuullinen.

Checkpoint Charlie Berliinissä
Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie tarjosi puolestaan pienen palan historiaa, joka oli kaupallistettu hyvin tämän päivän tarpeisiin. Paikkaa käytettiin selfiekuvien ottamiseen yhdessä historiallisten ”amerikkalaissotilaiden” kanssa. Käymisen arvoinen paikka kyllä oli, varsinkin jos valokuvaus kiinnostaa. Lisäksi viereisessä rakennuksessa oli vanha kunnon amerikkalainen Mc Donald’s, jossa saattoi haukata hampurilaisen kera historian havinan.

Checkpoint Charlie tapasi olla tunnettu tarkastuspiste Berliinin muurin aikana, joka erotti Itä-Berliinin ja Länsi-Berliinin. Se sijaitsi Friedrichstraßen ja Zimmerstraßen risteyksessä, joka oli yksi ainoista paikoista, joissa voitiin ylittää rajalinjaa jalan tai ajoneuvolla. Checkpoint Charlie oli tärkeä symboli Berliinin jakautumiselle ja kylmän sodan aikaiselle konfliktille.

Checkpoint Charlie oli suuri turistinähtävyys Berliinissä vuosikymmeniä sen jälkeen, kun muuri purettiin. Alueelle rakennettiin myös museo, joka esittelee Berliinin muurin historiaa, sen vaikutusta kaupunkiin ja sen ympärille kohdistunutta kansainvälistä huomiota.

Museossa on laaja kokoelma valokuvia, esineitä ja asiakirjoja, jotka liittyvät Berliinin muuriin ja sen läheisyydessä sijainneeseen Checkpoint Charlie -tarkastuspisteeseen. Museossa on myös paljon näyttelyitä, jotka esittelevät Berliinin muurin kaatumisen jälkeistä aikaa ja sen vaikutusta kansainväliseen politiikkaan.

Vaikka Checkpoint Charlie ei ole enää käytössä tarkastuspisteenä, sen historia on edelleen tärkeä osa Berliinin historiaa ja kylmän sodan aikakautta. Se voi olla kiehtova paikka kaikille, jotka ovat kiinnostuneita historian tapahtumista ja sen vaikutuksesta kaupunkiin ja maailmanpolitiikkaan.

Virtahepo Berliinin eläintarhassa
Virtahepo Berliinin eläintarhassa

Berliinin eläintarha

Berliinin eläintarha mahdollisti helpon pääsyn viidakkotunnelmiin. Kaikki apinat, kirahvit, elefantit sun muut olivat vain taksimatkan päässä Berliinin keskustassa pilvenpiirtäjä taustanaan. Eläintarha on erittäin mainio kohde erityisesti pienten lasten kanssa matkustaville perheille. Myös julkinen liikenne kulkee eläintarhan vierestä.

Eläintarha lienee yksi Euroopan suurimmista ja suosituimmista eläintarhoista. Se on perustettu vuonna 1844 ja se on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. Koska eläintarha on ollut olemassa jo yli 175 vuotta, se on nähnyt monia Berliinin merkittäviä tapahtumia ja muutoksia. Eläintarhan alueella on myös useita historiallisia rakennuksia, jotka ovat vuosien varrella säilyneet.

Berliinin eläintarhassa on yli 20 000 eläintä, jotka edustavat yli 1 500 eri lajia. Eläintarhan tärkeimmät vetonaulat ovat suuret nisäkkäät, kuten norsut, kirahvit, leijonat, tiikerit ja karhut. Eläintarhassa on myös mereneläviä, matelijoita, lintuja ja eksoottisia eläimiä, kuten kenguruita ja kameleita.

Eläintarha on avoinna ympäri vuoden ja se tarjoaa erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa koko perheelle, kuten eläinten syöttämistä, esityksiä ja opastettuja kierroksia.

Näkymä Panoramapunktista yli Berliinin. Horisontissa tv-torni.
Näkymä Panoramapunktista yli Berliinin. Horisontissa tv-torni.

Fernsehturm ja Panoramapunkt

Panoramapunkt sijaitsee Potsdamer Platzilla Berliinin kaupungin keskustassa. Se on näköalatasanne yli 100 metrin korkeudessa ja tarjoaa upeat näkymät yli koko kaupungin.

Panoramapunkt valmistui vuonna 1999, ja se on nopeasti noussut yhdeksi Berliinin suosituimmista matkailukohteista. Näköalatasanne on saavutettavissa hissillä ja sen yläosassa on kattoterassi, josta on henkeäsalpaavat näkymät yli Berliinin.

Panoramapunktin alueella on myös museo, joka esittelee Berliinin kaupungin historian ja sen merkityksen Saksan ja Euroopan historiassa. Museossa on monia näyttelyitä ja esineitä, jotka liittyvät Berliinin historiaan, mukaan lukien valokuvia, videoita ja artefakteja.

Panoramapunkt on avoinna ympäri vuoden, ja se tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden nauttia upeista näkymistä yli Berliinin ympäri vuoden. Alueella on myös ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja ja juomia. Myös ylhäällä Panoramapunktissa voit nauttia kahvia tai teetä.

Fernsehturm puolestaan tunnetaan myös nimellä Berliinin TV-torni. Se on korkea TV-torni, joka sijaitsee Berliinin keskustassa Alexanderplatzin aukiolla. Torni on noin 368 metriä korkea ja se on yksi Euroopan korkeimmista rakennuksista.

Fernsehturm valmistui vuonna 1969 ja se oli alun perin rakennettu Itä-Saksan hallituksen käyttöön. Torni on nykyään avoinna yleisölle, ja sen huipulla on näköalatasanne, josta on upeat panoraamanäkymät kaikkiin suuntiin ympäröivään kaupunkiin. Näköalatasanne on noin 203 metrin korkeudessa ja näkymät ovat erityisen kauniit illalla, kun Berliinin kaupunki on valaistu.

Fernsehturmissa on myös pyörivä ravintola, joka sijaitsee noin 207 metrin korkeudessa. Ravintola kiertää ympäri tornia noin tunnin välein, mikä tarjoaa vierailijoille ainutlaatuisen kokemuksen syödä ateriaa ja nauttia samalla kauniista näkymistä.

Koska Fernsehturm on erittäin suosittu matkailukohde Berliinissä, voivat jonot olla pitkiä. Vierailijat voivat ostaa lipun etukäteen tai paikan päällä. Fernsehturm on avoinna joka päivä ja sisäänpääsymaksut vaihtelevat lipputyypin mukaan.

Berliinin muuria
Berliinin muuria

Valtiopäivätalon lisäksi siis Berliinin tv-torni (Fernsehturm) ja Panoramapunkt tarjoavat molemmat erinomaisen näkymän yli Berliinin kaupungin. Valtiopäivätalo tarjoaa myös ilmaisen esittelyn ympärillä näkyviin rakennuksiin. Näköalapaikka Panoramapunkt sijaitsee Potsdamer Platzilla ja melkein sen vieressä sijaitsee Sony Center, jossa on paljon nähtävää elokuvien ystäville, ravintoloiden ja parin museon lisäksi. Aurinkoisena iltana Sony Centerin arkkitehtuuri on jo itsessään syy käväistä paikan päällä.

Hyviä ostosmahdollisuuksia tuliaisille tarjoaa puolestaan esimerkiksi suuri tavaratalo KaDeWe ja Berliinin taidetorilta (Art Market) museosaaren liepeiltä voi löytää kiehtovia uniikkeja harvinaisuuksia ihan lompakolle sopivaan hintaan.

Berlin Mall Potsdamer Platzilla on puolestaan suuri ja ihku tavaratalo brändituotteiden ystäville ja East Side Mall -tavaratalosta East Side Galleryn liepeiltä löytää luomutuotteiden ystävä oman paratiisinsa.

Entä kannattaako kuuluisaan East Side Galleryyn asti kävellä, se kun ei sijaitse ihan keskustassa? Vastaus on kyllä, varsinkin jos on aurinkoinen sää, sillä matkan varrella voi myös seurata sitä, kuinka maisemat ja rakennukset muuttuvat tyylillisesti. Berliinin muuria on toki sijoiteltu pieninä paloina ympäri Berliinin, mutta East Side Gallery tarjoaa pitkän pätkän muuria koristeltuna graffitein ym. seinätaideteoksin. Ja kun tarpeeksi pitkälle muurin vierustaa kävelee, löytää myös sen kuuluisan suudelman.

VIDEO BERLIININ PARHAIMMISTA NÄHTÄVYYKSISTÄ

Kuvaamani ja editoimani video kertoo 10 oleellista berliiniläistä nähtävyyttä ja antaa yleiskuvan Berliinin keskustan siistin tyylikkäästä yleisilmeestä.

Berliinin nähtävyyksiä

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Mua nauratti sun jutussa tuo kokemus Pergamon museosta. Muistan itse aikoinaan, että parin päivän Berliini reissulla oli aikaa käydä vain yhdessä museossa. Ja kaikki Berliinissä käyneet tietävät, että museopuolella tarjontaa piisaa. Mietin pitkään ja valitsin suositusten perusteella myös, ikävä kyllä, tuon Pergamon museon. Enää en muista museosta yhtään mitään muuta kuin sen, että se oli pettymys 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *