Tallinnan risteily ja ravintola Bon Vivant Silja Serenadella

Merellinen auringonlasku Tallinnassa

*pr-matka blogiyhteistyössä Tallink | Silja

Niinkuin Instagram-stoorejani seuranneet jo tietävät, käväisin pitkästä aikaa ulkomailla pari viikkoa sitten, vaikkakaan ei silloin vielä koronarajoitusten vuoksi maihin asti päästykään. Nimittäin Silja Serenade – laiva, jolla matkustin – seisoi matkustajineen Tallinnan satamassa koko yön, koskapa kyseessä oli 22h HelsinkiTallinna – Helsinki -risteily. Mukava sitä oli laivan kanneltakin katsella kaunista merellistä auringonlaskua Helsingin ylle ja aamulla vuorostaan auringon nousua Tallinnan taivaalle.

Kesäiset säät todella suosivat kyseistä risteilyä, joten tein siitä musiikkivideon, jonka voit katsoa seuraavaksi. Näet videolla meren ja ravintoloiden lisäksi commodore cabin -hytin ja mm. suklaisen suihkulähteen, joka löytyi Grande Buffetista irtokarkkitaivaan vierestä. Videossa nyt myös englanninkielinen tekstitys. –

Ravintola Bon Vivant Silja Serenadella

Tutustuin Silja Serenade -laivalla sen Bon Vivant -ravintolaan, jossa nautimme Artur Kazaritskin suunnitteleman Menu Nordic -illallisen. Kazaritski on Viron vuoden 2021 Bocuse d’Or kandidaatti.

Menu Nordicin ensimmäinen annos piti sisällään norjalaista kuningasrapua, katajanmarjoja, juuriselleripyreetä ja shampanja-Beurre Blanc -kastiketta. Kyseinen kuningasrapu ja shampanja-Beurre Blanc -kastike sopivat erinomaisesti yhteen niiden kanssa tarjoillun Champagne Marie-Courtin Efflorescence -juoman kanssa, joka oli maultaan erittäin kuivaa.

Kuningasrapua, katajanmarjoja, juuriselleripyreetä ja shampanja-Beurre Blanc -kastiketta

Menun toinen annos sisälsi turskaa voissa, savustettua lardoa, tuoretta kurkkua ja kermaista yrttikastiketta. Turska voissa sopi mainiosti yhteen sen kanssa tarjoillun juoman kera. Juoma oli nimeltään Emrich-Schönleber Halenberg Riesling vuodelta 2016.

Turskaa voissa, savustettua lardoa, tuoretta kurkkua ja kermaista yrttikastiketta

Ruoan kera tarjoiltiin tuoretta lämmintä leipää voin kera, ja oma lämmin gluteeniton leipäni lienee oli parhain gluteeniton leipä, jota olen koskaan syönyt. Kyseinen leipä oli Nutrifreen Panfette, ja sitä löytyi myös Bon Vivantin aamiaisbuffetista seuraavana päivänä. Illallisella lämmin leipä sai voin kera viisi tähteä ja kehut päälle.

Gluteeniton lämpimäksi paahdettu leipä

Menu Nordic -illallisen pääannos koostui paahdetusta ja sienillä täytetystä viiriäisestä Järveotsan tilalta sekä tryffeli-perunapyreestä. Koska itse en lintua syö, sain viiriäisen sijaan lohta tryffeli-perunapyreen kera, joka oli ihan ok ruoka-annos, mutta sen kanssa tarjoiltu punaviini ei välttämättä ollut parhain mahdollinen juoma lohen kera nauttia.

Lohta ja tryffeli-perunapyreetä

Jälkiruoaksi tarjoiltiin paistettu omenamousse, sitruunajogurttikerma ja karamelli-kama -crumble, jonka tilalle pyysin gluteenittoman vaihtoehdon. Gluteeniton sitruunajogurttikerma amaretin ja mintun kera oli myös maku- ja näköaisteja hivelevä jälkiruoka, jonka amaretti koostui voista, sokerista ja mantelijauhosta. Näet kuvat molemmista versioista ohessa.

Jälkiruokaviini oli puolestaan överimakea, mutta aivan ihana vaihtoehto sokerin ystävälle.

Siljan Starlight-yökerhossa katsoin vauhdikkaan ja taidokkaan Rock On! -shown ja kuunnellessani Blasterin livekeikkaa tajusin, millaisessa tyhjiössä olin elänyt koko koronavuoden ilman elävää musiikkia. Juomana minulla oli virkistävä Maaritin erikoinen, jota ei löydy yökerhon listalta, mutta joka tehdään pyydettäessä. Maaritin erikoinen sisälsi mm. rommia ja appelsiinimehua ja se oli koristeltu tuoreilla hedelmillä.

”Maaritin erikoinen”

Aamiaisen söin myös Bon Vivant -ravintolassa, jossa buffet-valikoiman lisäksi sai tilata syötävää suoraan keittiöstä. Valitsin kaurapuuron sijaan mozzarellamunakkaan, joka oli huikea, hienostunut, mutta hieman liian vähäsuolainen aamiaisvaihtoehto. Lisäksi päätin ottaa tavanomaisen aamuteeni sijaan kahvia, ja se oli nappivalinta. Ravintolassa tarjoiltu Kulta Katriinan tumma paahto oli niin hyvää, että oksat pois. Harkitsin sen vuoksi jopa alkaa tyystin kahvinjuojaksi taas.

Lopuksi mainittakoon vielä Siljan Grande Buffetin lounastärpit, jotka olivat hummus ja mansikkajäätelö. Ja tottahan sitä suklaasuihkulähdettä pitää kokeilla, vaahtokarkeilla tai banaaneilla dipaten, suu makeaksi.

Suklaalähde

Matkan aikana Siljan laivalla oli koronan vuoksi maskisuositus, ei maskipakkoa, ja sen verran hyvin kanssamatkustajat kantoivat maskittominakin vastuutaan, että nyt, kun kaksi viikkoa on risteilystä kulunut, voin todeta olevani yhä terveen kirjoissa ja valmis uusiin matkoihin.

Kyseinen Silja Serenaden 22h -risteily Helsingin ja Tallinnan välillä on kuitenkin tältä kesältä ohi, mutta jatkuu silti toisessa muodossa, nimittäin juuri alkaneet Päivä Ahvenanmaalla -risteilyt Silja Serenadella kulkevat juurikin samaa reittiä Helsingistä Tallinnaan, käyden kuitenkin vielä Maarianhaminassa asti kääntymässä. Siinäpä varsin kiehtova irtiotto arkeen, kun Ahvenanmaalla ehtii viettää maissa jopa 8 tuntia. Ja viinin ystäville tiedoksi, ettei tuolla risteilyllä ole laivan tax free -myymälässä mitään rajoituksia ostomäärän suhteen.

Huom. Tämän artikkelin tarkoitus ei ole rohkaista sinua käyttämään alkoholia, joten ethän kommentoi alkoholijuomia.

Lue lisää Maarianhaminan ravintoloista ja tilaa blogini ja somekanavani, niin pysyt matkassa mukana!

Sinua voisivat myös kiinnostaa laiva Ahvenanmaalle ja takaisin sekä nopea laivamatka Helsingistä Tallinnaan.

14 Comments

 1. Nam! Vitsit, että tuo kuningasrapu-annos näyttääkin sitten herkulliselta. Vaikka toisaalta, ottaisin kyllä mielellään noista minkä tahansa, maukkaalta nimittäin näyttävät kaikki annokset. Ei olisi kannattanut alkaa nälkäisenä lukemaan! 🙂

 2. En tiedä, kuinka nykyaikana kiinnostaa väkeä risteilyt, joissa laivoista ei poistuta, mutta luulisi Ahvenanmaan ja Tallinnan risteilyjen vetävään porukkaa tänä kesänä. Niitä voisin harkita.

 3. Ihanan näköisiä ruokia! Ei ole tullut tehtyä vuosikausiin tällaista risteilyä, jossa ei poistuta laivasta, mutta nyt se toki aika haasteellista päästä maihin.

 4. Kävimme juhannuksena tuolla Silja Serenaden päivä Maarianhaminassa risteilyllä ja sekin menomatkalla, ehkä juurikin siksi, että alkoholin myynti onnistuu, pysähtyi Tallinnan satamaan hetkeksi, vaikkei kukaan laivasta noussutkaan tai laivaan noussut. Maarianhaminassa ehtii päivässäkin paljon, etenkin jos on auto mukana, kuten meillä oli.
  Silja Serenade on kyllä mukava laiva, vaikka sillä jo ikää onkin: keskikäytävä tekee siitä jotenkin helposti lähestyttävän.

 5. Kiitos kommenteistanne! Kummasti näinä matkailun rajoitettuina poikkeusaikoina pelkkä risteilykin piristää mieltä – lämpimässä merituulessa on sitä jotain. Ja keskikäytävässä myös. Tuo Maarianhaminan risteilykin on ihan huippukeksintö – saapa nähdä pääsenkö itse sen tänä kesänä kokemaan – Elokuussa kun meinasivat jo palata Tukholman reitille takaisin…

 6. Ruuan takia tuollainen risteily, jossa ei maissa käydä, voisi ollakin hyvä. Olen kerran käynyt syömässä Bon Vivantissa. Palvelu siellä oli kyllä ihan huippua, vaikka en ehkä ollut ihan se perinteisin asiakas, joka syö alkuruuat ensin ja niin edelleen. Ainut miinus oli, että lohi oli ylikypsää, mutta muuten ruoka ja palvelu kyllä vastasi korkeaa casual dining-tasoa.

 7. Nam, mitä ruokakuvia! 😀

  Sain aikanaan tarpeekseni laivailusta, kun reissasin Turku-Ahvenanmaa-väliä ja vannoin, etten enää ikinä astu yhteenkään laivaan. En tiedä, kumpi on tehnyt tehtävänsä, aika vai korona, mutta nyt jopa laivamatka tuntuisi ihan mahtavalta 😀

 8. Todella herkullisen näköisiä annoksia. Kovasti tekisi mieli lähteä jollekin risteilylle mutta hiukan kuitenkin epäilyttää se yhteisen sisäilman hengittäminen siellä laivalla. Siellä kun kuitenkin on oltava samoissa tiloissa muiden kanssa. Itse voisin nyt rokotettuna lähteä mutta lapsilla ei vielä rokotuksia ole, joten ehkäpä odottelemme vielä vähän.

 9. TallinkSilja on parantanut viime vuosina paljon ravintolapalveluitaan. Nyt kun joskus maailma avautuu ja voi risteillä Ruotsiinkin, niin toiseen suuntaan kannattaa nauttia kyllä Bon Vivantin menu. Aika kuluu siivillä, sillä sen verran tasokasta on touhu siellä nykyään.

 10. Kiitos kommenteistanne. Odotan itsekin jo kovasti Ruotsin risteilyjä ja aion varmasti illallistaa myös Bon Vivantissa vastedes, kuten Ramikin suositteli.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.