Jaigarh Fort ja Jaipurin vuoret Intiassa
| |

Jaipurin parhaimmat nähtävyydet top 10

Jaipur, tämä Intian Rajasthanin osavaltion pääkaupunki, tunnetaan toiselta nimeltään myös ”vaaleanpunaisena kaupunkina”, sillä sen tavaramerkkinä toimivat vaaleanpunaiset rakennukset. Jaipur on fuusio kuninkaallista historiaa, värikästä kulttuuria ja vilkasta kaupunkielämää. Jokainen sen parhaimmista nähtävyyksistä tarjoaa suomalaiselle unohtumattoman kokemuksen. Ohessa Jaipurin parhaimmat nähtävyydet top 10, jotka olen valokuvannut. Lue lisää –

Hawa Mahal - Tuulten palatsi
Hawa Mahal – Tuulten palatsi

1. Hawa Mahal – Tuulten palatsi

Historia: Maharaja Sawai Pratap Singhin vuonna 1799 rakentama.

Arkkitehtuuri: Valmistettu punaisesta ja vaaleanpunaisesta hiekkakivestä, ja sen julkisivu muistuttaa hunajakennoa, jossa on 953 pientä ikkunaa.

Erikoisuus: Suunniteltu kuninkaallisille naisille, jotta he voisivat tarkkailla jokapäiväistä elämää muiden katseilta piilossa.


Hawa Mahal on ikoninen rakennelma, jonka Maharaja Sawai Pratap Singh rakensi vuonna 1799, on esimerkki Rajputana-arkkitehtuurista. Hunajakennoa muistuttavan viisikerroksisen rakennuksen ulkopinnassa on 953 pientä ikkunaa, jotka tunnetaan nimellä ”Jharokhas”, ja jotka on koristeltu monimutkaisilla ristikoilla. Rakennus on alun perin suunniteltu kuninkaallisille naisille, jotta he voisivat tarkkailla katufestivaaleja samalla, kun ovat itse näkymättömissä. Hawa Mahal tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman kuninkaalliseen elämäntyyliin.

Amber Fort Intian Jaipurissa
Amber Fort

2. Amber Fort – Kukkulan huipulla oleva ihme

  • Sijainti: Sijaitsee kukkulalla Amerissa, 11 kilometriä Jaipurista.
  • Kohokohdat: Tunnettu Sheesh Mahalista, Diwan-e-Aamista ja upeista näkymistä Maota-järvelle.
  • Kokemus: Elefantin kyydillä pääsee ratsastamaan mäkeä ylös ja illalla järjestetään valoesityksiä.
    Amber Fort, joka sijaitsee Aravallin kukkuloiden taustalla, on upea sekoitus Rajput- ja Mughal-arkkitehtuuria. Kyseinen Maharaja Man Singh I:n 1500-luvun lopulla rakentama linnoitus tunnetaan taiteellisista hindulaistyylisistä elementeistään. Linnoituksen sisällä oleva Sheesh Mahal (Peilipalatsi) on kohokohta, jonka seinät ja katto on koristeltu kauniilla peilikappaleilla, jotka saavat valon leikkimään.
Sisäänkäynti Jaipur kaupungin palatsiin Intiassa
Sisäänkäynti kaupungin palatsiin

3. Kaupungin palatsi – Royal Elegance

  • Kompleksi sisältää Chandra Mahalin ja Mubarak Mahalin sekä sisäpihoja, puutarhoja ja rakennuksia.
  • Museotalossa on esillä kuninkaallisia pukuja, aseita ja taidetta.
  • Ainutlaatuinen ominaisuus on, että se on edelleen kuninkaallinen asuinpaikka.
    Kaupungin palatsi on loistava esimerkki Rajputin ja Mughalin arkkitehtonisesta loistosta ja kompleksi tarjoavaa mainion näkemyksen alueen rikkaasta historiasta.
City Palace Jaipurissa
City Palace Jaipurissa

4. Jantar Mantar – tähtitieteellinen ilmiö

  • Tarkoitus: Jantar Mantar on rakennettu tarkkailemaan tähtitieteellisiä paikkoja paljain silmin.
  • Rakennelma sisältää 19 arkkitehtonista tähtitieteellistä instrumenttia, mukaan lukien Samrat Yantra.
  • Tunnustus: Unescon maailmanperintökohde.
    Jantar Mantar on tähtitieteellinen observatorio, jonka Maharaja Sawai Jai Singh II rakensi 1700-luvulla, ja se on Unescon maailmanperintökohde. Siinä on maailman suurin kivinen aurinkokello ja 19 arkkitehtonisen tähtitieteellisen instrumentin kokoelma. Tämä observatorio on esimerkki taivaankappaleita huolellisesti tutkineen aikakauden tieteellisestä älykkyydestä.

5. Nahargarh Fort – Näköala kaupunkiin

  • Nahargarh Fort on Maharaja Sawai Jai Singh II:n vuonna 1734 rakentama.
  • Ominaisuudet: Tunnettu Jaigarhin linnakkeeseen yhdistävästä laajennetusta muurista ja henkeäsalpaavista kaupunkinäkymistä.
  • Kulttuuri: Suosittu paikka Bollywood-elokuvakuvauksiin.
    Aravalli Hillsin reunalla sijaitseva Nahargarh Fort tarjoaa upeat näkymät Jaipurin kaupunkiin. Maharaja Sawai Jai Singh II:n vuonna 1734 rakentama linnoitus toimi kuninkaallisen perheen pakopaikkana. Se on täydellinen paikka nähdä lumoava auringonlasku ja panoraamanäkymät Jaipuriin.
Jaigarh Fort ja Jaipurin vuoret Intiassa
Jaigarh Fort ja Jaipurin vuoret Intiassa. Järven keskellä näkyy myös Jal Mahal.

6. Jaigarhin linnoitus – Voiton linnoitus

  • Jaigarh Fort on rakennettu 1700-luvun alussa.
  • Nähtävyydet: Rakennuksessa on Jaivana Cannon, asevarasto ja museo.
  • Linnoitus: Tunnettu massiivisista muureistaan ja vartiotorneistaan.
    Jaigarhin linnoitus, joka sijaitsee majesteettisesti Cheel ka Teelan (Kotkien kukkulalla) Aravalli-alueella, tarjoaa näkymät Amber Fortille ja Maota-järvelle lähellä Jaipuria. Jai Singh II:n vuonna 1726 rakentama vaikuttava rakennelma kuvastaa Rajputtien sotilaallista voimaa. Massiivisista muureistaan, vartiotorneistaan ja maailman suurimmasta pyörillä varustetusta tykistä, Jaivanasta, tunnettu Jaigarhin linnoitus oli Rajputtien tykistötuotannon keskus ja Amber Fortia suojeleva linnoitus. Sen strateginen sijainti, vankka arkkitehtuuri ja historiallinen merkitys tekevät siitä kiehtovan kohteen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Rajasthanin taisteluhistoriasta ja arkkitehtonisesta kekseliäisyydestä.

7. Albert Hall Museum – Rajasthanin perintöä

  • Arkkitehtuuri: Albert Hall Museum on suunniteltu indosaraseeniseen tyyliin Lontoon Victoria and Albert Museumin inspiroimana.
  • Kokoelmat: Sisältää egyptiläisiä muumioita, paikallista taidetta ja käsitöitä.
  • Kulttuurinen merkitys: Isännöi erilaisia kulttuuritapahtumia ja festivaaleja.
    Albert Hall Museum, joka tunnetaan Rajasthanin vanhimpana museona, seisoo majesteettisesti Jaipurin Ram Niwas -puutarhassa. Tämä upea esimerkki indosaraseenisesta arkkitehtuurista perustettiin 1800-luvun lopulla ja on nimetty kuningas Edward VII:n (Albert Edward) mukaan. Museo tunnetaan rikkaasta kokoelmastaan ja monipuolisesta esineistöstä muinaisista tekstiileistä, maalauksista ja keramiikasta kiehtovaan egyptiläiseen muumioon. Suunnittelu, jossa on kupolit, kaaret ja yksityiskohtaiset kivikoristeet, heijastelee intialaisten ja englantilaisten arkkitehtuurityylien fuusiota. Albert Hall -museo toimii myös ikkunana sivilisaatioille ympäri maailmaa, mikä tekee siitä tärkeän kohteen Jaipurissa vieraileville historian harrastajille.
Birla Mandir Jaipur Intia
Birla Mandir Jaipurissa

8. Birla Mandir – Moderni ihme

  • Rakennettu: Birlan perheen rakentama vuonna 1988.
  • Valmistettu puhtaasta valkoisesta marmorista, jossa on monimutkaisia hindumytologian kaiverruksia.
  • Tunnettu seesteisestä ja rauhallisesta ympäristöstään.
    Birla Mandir, joka seisoo kauniisti Jaipurin siluetin taustalla, on moderni arkkitehtoninen ihme, joka on rakennettu kokonaan hohtavan valkoisesta marmorista. Tämä tunnetun Birlan perheen vuonna 1988 rakentama temppeli on omistettu Lord Vishnulle ja jumalatar Lakshmille. Sen hieno käsityötaito esittelee monimutkaisia kaiverruksia, jotka kuvaavat erilaisia mytologisia teemoja ja hahmoja hindulaisista kirjoituksista. Rauhallisesta tunnelmastaan ja sitä ympäröivistä kauniista puutarhoistaan tunnettu Birla Mandir ei ole ainoastaan palvontapaikka, vaan myös rauhan ja henkisyyden majakka, joka houkuttelee vierailijoita kaikkialta maailmasta. Tämä temppeli on pakollinen vierailu niille, jotka haluavat kokea jumalallisen rauhallisuuden ja arkkitehtonisen eleganssin sekoituksen Jaipurin sydämessä.
Jal Mahal vesipalatsi Jaipurissa
Jal Mahal, vesipalatsi Jaipurissa

9. Jal Mahal – Vesipalatsi

  • Maharaja Madho Singh I:n rakentama 1700-luvulla.
  • Rajputin ja Mughal-arkkitehtuurin fuusio. Palatsi näyttää kelluvan järvellä.
  • Sisäänpääsy palatsiin on rajoitettu.
    Jal Mahal, jota usein ylistetään ”Vesipalatsiksi”, on silmiinpistävä esimerkki Rajput-arkkitehtuurista, joka sijaitsee keskellä Man Sagar -järveä Jaipurissa. Maharaja Madho Singh I:n 1700-luvulla rakentama viisikerroksinen rakennus, jossa on neljä vedenalaista kerrosta, näyttää kelluvan tyylikkäästi järven pinnalla. Mughal- ja Rajput-arkkitehtuurityylien harmonisesta sekoituksesta tunnettu Jal Mahal kiehtoo vierailijoitaan rauhallisella ympäristöllään ja majesteettisella ulkonäöllään. Vaikka palatsin sisätilat eivät ole yleisön ulottuvilla, sen hiekanväriset kiviseinät ja viehättävä sijainti Nahargarhin kukkulat taustallaan tekevät siitä valokuvaajien ja nähtävyyksien katselijoiden suosikin. Jal Mahal on edelleen Jaipurin rikkaan perinnön ja taiteellisen huippuosaamisen ikoninen symboli.

10. Rambagh Palace – Regal Hotel

  • Rambagh Palace oli aiemmin Jaipurin Maharajan asuinpaikka, kuninkaallisen eleganssin perintö Jaipurissa, ja sittemmin luksushotelli.
  • Ominaisuudet: ylellisisiä huoneita, rönsyileviä puutarhoja ja hienoa Rajasthanilaista arkkitehtuuria.
  • Luksus: Tunnettu huippuluokan vieraanvaraisuudestaan ja kuninkaallisesta kokemuksesta.

Voit lukea tämän artikkelin myös englanniksi indivue.comissa, jossa kyseinen artikkeli sisältää lisäsisältöä maksaville lukijoille.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *