Verlan tehdasmuseo
| |

UNESCO:n maailmanperintökohde Verla ja sen ravintola

*Blogiyhteistyössä PingHelsinki, UPM Verlan tehdasmuseo, Ravintola Verla, Tervarumpu ja Hangoutdoorsfi

Oheiset videot kertovat Verlasta, joka on ollut UNESCO:n Maailmanperintökohde Suomessa jo 25 vuotta. Videot syntyivät vaikuttajamatkalla Verlaan kesäkuussa 2022.

Videoista ensimmäinen on as it is ja asmr-video, jonka kesto on 7 minuuttia. Videossa on suomenkieliset tekstitykset ja jos ne eivät näy automaattisesti, mutta haluat ne näkyviin, niin klikkaa videokuvan alareunaa ja sen jälkeen asetusmutteria. 

Päiväretki Verlaan, UNESCO:n maailmanperintökohteeseen –

Verla niinkuin se oli

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas ovat yksi seitsemästä UNESCO:n maailman perintökohteesta Suomessa. Matka Helsingistä Verlaan kulki kesäkuussa autolla kauniiden vihreiden peltomaisemien lomitse. Helsingistä pääsee myös junalla Kouvolaan, josta on kesäaikaan bussikuljetus Verlaan.

Verlan tehdasmuseon julkisivu oli osittain kunnostettavana kesäkuussa 2022, mutta se ei itse museoelämystä haitannut. Tehdasmuseon edessä aukenivat esteettömästi kauniit järvinäkymät, joita näet myös videolla. Verlan tehdasmuseon tarkoituksena oli kertoa mm. siitä, miten pahvia on Suomessa aikoinaan valmistettu. Osaava opas, jonka kanssa museokierrokselle päästiin, kertoi tehtaan historiasta monta mielenkiintoista tarinaa ja piti tarinoillaan hyvin mielenkiinnon yllä. 

Verlan alueelta oli lisäksi mahdollista vuokrata mökkejä. Samoin tehdasalueen viereisessä metsässä oli mahdollista yöpyä, mutta puiden varaan rakennetuissa teltoissa. Puutelttaan mahtui kaksi ihmistä mukavasti loikoilemaan, niinkuin videokin havainnollistaa, ja kolmaskin, jos on pienikokoinen. Puuteltassa oli yllättävän mukava loikoilla järvimaisemaa katsellen ja lintujen liverrystä kuunnellen. 

Teltta-alueelta löytyi myös lepotuoleja, grillipaikka, sauna, SUP-laudat, melontaa ym. aktiviteetteja. Metsästä ja Verlan maastosta löytyy lisäksi myös useampi patikointipolku, joista osaan tutustutaan myös videolla. Ruukkikylän alueelta löytyi myös puoteja, käsityökauppoja, joissa järjestetään myös erilaisia kursseja esim. paperin valmistamiseen. Kaupoissa oli myynnissä mm. kaunista itsetehtyä paperia, jonka myötä omakin mielenkiinto moiseen prosessiin heräsi. Se kun toisi mukavaa vaihtelua digitaaliseen työskentelyyn. Itsetehty paperi voi olla jopa itsenäinen taiteteos, joka ei enää piirustusta kaipaa.

Katso video, sillä se vastaa myös seuraaviin kysymyksiin:

  • Miltä kuulostaa Verlan tehtaan vellikello
  • Miltä Verlan tehtaan ohi kuohuava vesi kuulostaa
  • Miten rauhoittavan hiljainen on Verlan tehdasmuseon viereinen metsä ja kuinka linnut siellä laulavat

Gluteeniton Ravintola Verla

Toinen videoni kertoo Verlassa sijaitsevasta ravintolasta, joka oli miellyttävä paikka erityisesti gluteenittoman ruoan ystäville. Kaikki videolla näkyvät ruoat ravintola Verlassa olivat siis gluteenittomia! Lisäksi juomat olivat alkoholittomia ja maistuvia. Mainio veto maailmanperintökohteelta.

Ravintola Verla sijaitsi kahdessa rakennuksessa ja lisäksi rakennusten väliin pihamaalle oli pystytetty pöytiä penkkeineen, joissa aterian pystyi nauttimaan raikkaassa ulkoilmassa. Kesäaikaan pihapöytien ääressä tarkeni hyvin kahvitella.

Katso seuraavasta musiikkivideo Ravintola Verla

Ravintola Verla

Lue lisää matkakokemuksia Suomesta teoksestani INDIVUE – Matka Suomeen

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *