Jennifer Clementin Rakkaudesta Aseisiin vei lukijansa Amerikkaan

*(Kirja saatu kirjailija Jennifer Clementiltä ilman kirjoitusvelvoitetta.)

Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin, kust. LIKE; Kirja-arvio

Viimevuotisten Helsingin kirjamessujen teemamaana oli USA ja kirjamessujen yksi hätkähdyttävimmistä kokemuksista oli kirjailija Jennifer Clementin haastattelu, niinkuin mainitsin postauksessa Kirjamessujen parhaimmista uutuuksista.

Vaikka kirjallisuudessa olenkin enemmän faktan kuin fiktion ystävä, päätin kuitenkin, sen vuoksi, etten ole Amerikoissa koskaan käynyt tahi vuosikymmeniin amerikkalaisia saippuasarjoja suomen tv:stä seurannut, tutustua siihen, missä amerikkalainen kirjallisuus tänä päivänä menee.

Sain luettavakseni Jennifer Clementin teoksen Rakkaudesta aseisiin, jonka suomennoksen LIKE-kustannus julkaisi viime vuonna 2018. Tiesin kirjailijasta etukäteen ainoastaan sen verran, että hänet oli valittu vuonna 2015 kaikkien aikojen ensimmäisenä naisena sananvapausjärjestö PENin puheenjohtajaksi.

Jennifer Clementin teoksen, alkuperäisnimeltään Gun Love, kannessa komeili yhdysvaltojen tähtilippu sekä asuntovaunuja, ja teos sijoittuikin juuri asuntovaunualueelle Yhdysvaltojen Floridaan. Läpi kirjan asuntovaunuista puhuttiin kuitenkin talovaunuina, ja asuntovaunualueestakin talovaunualueena, mikä oli ainut häiritsevä tekijä muutoin onnistuneessa Terhi Kuusiston suomennoksessa. 

Kirja kertoi yhteiskunnan köyhimpien ja lähes kodittomien elämästä niin elävästi ja mieleenpainuvalla tavalla, että luettuani kirjan minusta tuntui, kuin olisin käynyt Floridassa, ja juurikin tuolla asuntovaunualueella. Ja vaikka olen uutisia ja dokumentteja Floridasta vuosien mittaan varmasti nähnyt, en muista niistä kuitenkaan juuri mitään jonkun hirmumyrskyn lisäksi, mutta tämän kirjan fiktiivinen Florida, jossa aseet paukkuivat, on yhä mielessäni, samoin kuin sen koskettavat henkilöhahmot, vaikka luin kirjan jo kolme viikkoa sitten.

Johtuuneeko tämä mieleenpainuvuus sitten siitä, että kirja Rakkaudesta aseisiin, joka oli jaettu kolmeen osaan, aiheutti toisessa osassa tekstillään sellaisen valtavan tunteenpurkauksen, mihin vain parhaimmat ja koskettavimmat Bollywood-elokuvat pystyvät. Niin tai näin, kirjan kolmas osa ehtikin sitten kyseisen tunteenpurkauksen jälkeen alkaa tuntumaan jo puuduttavalta. Mutta juurikin näiden kahden ensimmäisen osan perusteella voin ehdottomasti suositella tätä Jennifer Clementin lukuelämystä kirjallisuuden ystäville ja sen ystäviksi haluaville!

Bonuksena vielä hyvälle lukuelämykselle se, että kirja oli painettu Suomessa, kirjalla oli ympäristömerkki ja kirjan paperi oli miellyttävän tuntuista sormille. Kovakantinen sidos ei ollut liian raskas käsissä pidettäväksi, vaan suurinpiirtein älypuhelimen painoinen. Tutustu myös muihin kirja-arvioihini ja -postauksiini.

2 Comments

  1. Mua kiehtoi tää tosi paljon alkuasetelman sekä ympäristönsä puolesta – Floridan rämeet ja trailer parkit noin ilmiönä ovat aina kiehtoneet. Mutta olin kyllä lopulta vähän pettynyt kirjaan, kieli jotenkin tökki ja tuntui, että olisi pitänyt lukea englanniksi että olisi voinut tehdä isommat johtopäätökset. Oli sillä hetkensä, ja ihan kiehtova ja helppo lukukokemus.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *