Kivenlahden metroasema Espoossa
| |

Näe Espoon uudet metroasemat nyt videoina!

Espoon kaupungin metron laajennus on herättänyt laajaa kiinnostusta, eikä pelkästään sen arkkitehtonisen nerokkuuden tai teknologisen edistyksellisyyden vuoksi, vaan myös niiden kaupunginosien ansiosta, jotka se nyt yhdistää. Nämä uudet asemat: Kivenlahti, Espoonlahti, Soukka, Kaitaa ja Finnoo asettavat nyt itsensä modernin, yhtenäisen Espoon keskiöön. Jokainen näistä alueista tuo oman ainutlaatuisen luonteensa HSL:n metroverkkoon, luoden kudelman, joka edustaa kaupungin monimuotoista urbaania kangasta. Kävin kesän alussa katsomassa miltä nämä uudet metroasemat näyttävät ja tein niistä jokaisesta videon, jotta sinäkin voit ne nähdä.

Uskon, että erityisesti pääkaupunkiseutulaiselle avautuu monia uusia nähtävyyksiä ja elämyksiä uusien metroasemien myötä. Olinhan jo innoissani käydessäni taannoin Pentalan saarella, kun tajusin, että esimerkiksi tulevan Soukan metroaseman kautta pääsisin sinne kätevästi uudestaan.

Olen kyllä kuullut monen espoolaisen yhä myös moittivan sitä, ettei metro ole auttanut heidän liikkumistaan yhtään ja että bussiyhteyksiä Espoossa on karsittu. Asiaa sen tarkemmin tuntematta en voi kommentoida tuota enempää, mutta onneksi kyseisillä henkilöillä on yhä sentään henkilöautot ja parkkipaikka käytössään.

Mikä lippu Kivenlahteen?

Nähdäkseen Espoon uudet metroasemat ja kaupunginosat, tarvitset C-vyöhykkeelle oikeuttavan HSL-metrolipun. Kivenlahti on metroverkon läntinen pääteasema ja se sijaitsee Espoon lounaisosassa. Kivenlahti on perinteisesti ollut asuinalue, joka tunnetaan meren läheisyydestä ja luonnonmaisemista. Uuden metroaseman lisääminen nähdään paikallisten yritysten kannalta piristysruiskeena ja se toimii väylänä helpompaan pääsyyn muihin Espoon ja Helsingin osiin. Kivenlahti oli näistä viidestä uudesta metroasemasta ehkä se kivoimman näköinen.

Kivenlahden metroasema ja metron päätepysäkki Espoossa

Espoonlahti

Espoonlahti, toinen merenrantaregio, on jo vilkas keskus, jossa on lukuisia palveluita, kuten ostoskeskus. Uusi metroasema toimii katalysaattorina entistä kattavammalle kehitykselle. Sen tavoitteena on parantaa yhteyksiä Espoonlahden eri osien välille ja tarjota nopea, kätevä reitti Helsingin keskustaan. Lue myös aiempi juttuni Helsingin keskustan top10 turistinähtävyyksistä.

Espoonlahden metroasema

Soukka

Soukka sijaitsee Espoon eteläosassa ja on tunnettu idyllisestä esikaupunkimiljööstään, jossa on sekä kerrostaloja että omakotitaloja. Metroasema täällä varmasti virkistää paikallista taloutta houkuttelemalla lisää yrityksiä. Ja kuten mainitsin, kesällä kulkevan Espoon saaristoveneen pysäkki on hyvän kävelymatkan päässä Soukan metroasemalta.

Soukan metroasema

Kaitaa

Kaitaa on pitkään ollut houkutteleva asuinalue niille, jotka etsivät tasapainoa kaupunkielämän ja luonnon välillä, sillä Kaitaa sijaitsee vain n. puolen tunnin bussimatkan päässä Helsingin keskustasta. Kaitaan metroasema tarjoaa paitsi kätevän liikennevälineen, myös tulevaisuuden moderneja urbaaneja kehitysprojekteja, mukaan lukien uudet asunnot. Toinen Kaitaan metropysäkeistä on nimeltään Finnoo. Kaitaan metroasemalla sijaitsevat myös mielestäni HSL:n metroverkon kauneimmat liukuportaat – Sen verran kauniisti aito auringonvalo ”astelee” portaita pitkin matkalla ylös kohti maanpintaa. Näet myös sen oheisella videolla.

Kaitaan metroasema

Finnoo

Tunnettu kunnianhimoisesta ”merellisestä Finnoosta”, joka korostaa ekologista elämää ja kestävyyttä, Finnoo on ehkä näistä kaupunginosista tulevaisuushenkisin. Metroasema täällä on enemmän kuin vain siirtymäpiste; se on ilmaus siitä, millaiseksi alue aikoo tulla – kestävän kaupunkielämän malliesimerkiksi. Meroaseman seinien design oli myös mukavan merihenkinen.

Finnoon metroasema

Kyseisten uusien metroasemien lisääminen Kivenlahteen, Espoonlahteen, Soukkaan, Kaitaan ja Finnoon edustaa harkittua lähestymistapaa kaupunkisuunnitteluun, joka heijastaa kunkin alueen ainutlaatuisia tarpeita ja erityispiirteitä. Toivotaan, että myös luonto huomioidaan hyvin, sillä jos minulta kysytään, miksi lähtisin C-vyöhykkeelle Espooseen, niin syy on juurikin luonto.

Oheisilta videoilta nähtävät uudet metroasemat Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, Espoossa, hehkuvat uutuuttaan ja prameilevat tyylikkyyden, taiteellisuuden ja kolhimattomuuden kanssa. Helsinkiläisiin pimeisiin metroasemiin tottuneena olin huuli pyöreänä nähdessäni, miten paljon kalliimmilta nämä Espoon metroasemat näyttivät. Mutta kun tajusin, että metromatkustajat joutuvat kulkemaan koko matkansa maan alla näkemättä vilaustakaan auringonpaisteesta tai vihreästä luonnosta, ymmärsin, että toisessa päässä kulkevat itä-helsinkiläiset ovat sittenkin paremmassa asemassa luonnonilmiöineen. Esimerkkinä tästä vaikkapa auringonlasku Kulosaareen tai auringonnousu Vuosaareen tultaessa. Tai ne ihanat lumimyrskyt, kun lunta tupruaa joka puolelta ja sinä vain viilletät lämpimällä metrolla kauppakeskuksesta seuraavaan näkemättä hädänpäivää. Mutta ethän muistuta minua siitä, että klo 17 jälkeen talvella on ulkona yhtä pimeää kuin metrotunnelissa.

Lue myös aiempi postaukseni Helsingin metroasemista vuodelta 2017!

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *