Näin vältät superbakteerin ja Delhi bellyn. Ehkä.

Hesari kirjoitti tänään Intian Delhissä sekä muualla Aasian maissa esiintyvistä superbakteereista, joihin eivät antibiootit enää oikein tehoa. Lehti myöskin valotti ilmiön taustaa, sitä, mistä superbakteerit johtuvat, ja mihin se voi johtaa, kun lääkkeet niihin loppuvat. 
Aiheellinen ja tärkeä artikkeli kulki otsikolla 
Valitettavasti koko loppu artikkeli olikin sitten vain Helsingin Sanomien tilaajien luettavissa, vaikka soisi sen toki olevan vapaasti luettavissa kaikilla mahdollisilla kielillä ja saavan paljon sometusta peräänsä.
Vatsa- ynnä muiden tautien pelko on lähes aina ensimmäistä Intian matkaa suunnittelevien mielessä, kun heidän kanssaan juttelee.
Hesari mainitsi edellämainitun artikkelin lopuksi kolme keinoa, joilla sinä voit väistää superbakteerin ja siteeraankin nyt artikkelia tähän sen verran:
Eli ”kun olet riskimaissa, pese ja desinfioi kädet usein sekä saippualla että käsidesillä.
Syö vain vastakypsennettyä ruokaa ja juo keitettyä tai pullotettua vettä.
Älä ota antibioottikuuria tavanomaiseen vaarattomaan turistiripuliin.” 
Siis lyhyesti ja ytimekkäästi: vältä turhaa antibioottien käyttöä. 
Kuumeeton turistiripuli ei antibioottia ehkä tarvine.
Olen joutunut menettämään läheisen ihmisen huolettoman lääkemääräyksen seurauksena, eli kun maaseudun tohtori on määrännyt väärää lääkettä tai antibioottia. Siitä on leikki kaukana, samoin toivo, kun ei mitään ole korjattavissa enää edes parhaimpien mahdollisten lääkkeiden avulla. En tiedä, oliko tällöin kyseessä superbakteeri vai mikä, mutta riittävän aikainen ammattitaitoisen lääkärin oikea diagnoosi ja lääkitys olisi ehkä voinut pelastaa läheiseni hengen.
Kirjoitin vuonna 2011 intialaisen elokuvan Delhi Belly arvion yhteydessä myös tuosta kuuluisasta Delhi belly -vatsataudista, jonka lopulta jouduin myös itsekin yllättäen, kaikista varotoimenpiteistä huolimatta, kokemaan pari vuotta myöhemmin – Tuo kaamea Delhi belly parani tällöin Suomessa antibiooteilla hyvin kuntoon. 
Mutta kysymys on herännyt, kuinka kauan voimme vielä luottaa käyvän niin?
   

Vastauksesi