Näin vältät superbakteerin ja Delhi bellyn. Ehkä.

Hesari kirjoitti tänään Intian Delhissä sekä muualla Aasian maissa esiintyvistä superbakteereista, joihin antibiootit eivät enää oikein tehoa. Lehti myöskin valotti ilmiön taustaa, eli sitä, mistä superbakteerit johtuvat, ja mihin se voi johtaa, kun lääkkeet niihin loppuvat. Aiheellinen ja tärkeä artikkeli kulki otsikolla Ostimme vahvoja antibiootteja Intian villeiltä lääkemarkkinoilta, ja niin tekevät miljoonat muutkin – arviolta joka kymmenes suomalainen kantaa superbakteeria, joka voi aiheuttaa vakavia tulehduksia.

Valitettavasti koko loppu artikkeli olikin sitten vain Helsingin Sanomien tilaajien luettavissa, vaikka toki sen soisi olevan vapaasti luettavissa kaikilla mahdollisilla kielillä ja saavan paljon sometusta peräänsä.

Vatsa- ynnä muiden tautien pelko on ensimmäistä Intian matkaa suunnittelevien mielessä lähes aina, kun heidän kanssaan juttelee. Hesari mainitsi edellämainitun artikkelin lopuksi kolme keinoa, joilla sinä voit väistää superbakteerin ja siteeraankin nyt seuraavaksi artikkelia tähän sen verran.

Eli ”Kun olet riskimaissa, pese ja desinfioi kädet usein sekä saippualla että käsidesillä. Syö vain vastakypsennettyä ruokaa ja juo keitettyä tai pullotettua vettä. Älä ota antibioottikuuria tavanomaiseen vaarattomaan turistiripuliin.” 

Siis lyhyesti ja ytimekkäästi: Vältä turhaa antibioottien käyttöä. Kuumeeton turistiripuli ei antibioottia ehkä tarvine.

Olen joutunut menettämään läheisen ihmisen huolettoman lääkemääräyksen seurauksena, eli kun maaseudun tohtori Intiassa on määrännyt väärää lääkettä tai antibioottia. Siitä on leikki kaukana, samoin toivokin, kun ei mitään ole enää korjattavissa edes parhaimpien mahdollisten lääkkeiden avulla.

En tiedä, oliko tällöin kyseessä superbakteeri vai mikä, mutta riittävän aikainen oikea diagnoosi ammattitaitoisen lääkärin toimesta sekä oikea lääkitys olisivat ehkä voinut pelastaa tuolloin läheiseni hengen.

Kirjoitin vuonna 2011 intialaisen elokuvan Delhi Belly arvion yhteydessä myös tuosta kuuluisasta Delhi belly -vatsataudista, jonka lopulta jouduin myös itsekin yllättäen, kaikista varotoimenpiteistä huolimatta, kokemaan pari vuotta myöhemmin – Tuo kaamea Delhi belly parani tällöin Suomessa antibiooteilla hyvin kuntoon. Mutta kysymys on herännyt, kuinka kauan voimme vielä luottaa käyvän niin?   

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *