Janesh Vaidyan Ayurvedinen keittokirja (kust. Basam Books); kirja-arvio

Janesh Vaidyan Ayurvedinen keittokirja
Janesh Vaidyan Ayurvedinen keittokirja

*(Mainos: Kirja on saatu arvostelukappaleena Viisas Elämä -kirjakaupasta)

Sain tutustuttavakseni suomenkielisen Janesh Vaidyan Ayurvedisen keittokirjan, jonka on kustantanut Basam Books.

Olin aina pohtinut, miten ayurveda voisi toimia samalla tavalla kaikille ihmisille ympäri maapallon eri ilmasto- ja ravinnonsaantiolosuhteissa. Tässä Ayurvedisessa keittokirjassa reseptit oli suunniteltu raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan pohjoismaiseen keittiöön sopiviksi. Ne yhdistävät itäistä ja läntistä ruokaperinnettä ja edistävät niin kehon kuin mielen hyvinvointia. Sen vuoksi kirja herätti mielenkiintoni. Kaikki aiemmat näkemäni ayurvediset keittokirjat olivat painottuneet Intiassa helposti saatavilla olevien papujen ja linssien resepteihin.

Janesh Vaidyan Ayurvedinen keittokirja oli helppolukuinen ja avasi luonnollisen ruoan voimaa hyvin. Kirja väitti, että syntymässä saatu ayurvedinen elementti ei juurikaan muutu elämän mittaan. Vuodenajat ja vuorokausirytmi sekä ikääntyminen voivat sen sijaan aiheuttaa muutoksia kehoomme. Teos väitti myös, että lihansyönti on uhka ihmisen luontaiselle eliniälle, joka on 120 vuotta. Sen mukaan syömällä kuolleita eläimiä päästämme myrkyllisiä aineita kehoomme. Sairauksien syntymisen ennaltaehkäiseminen syömällä hyvin ja kohtuullisessa määrin luonnon parhaita antimia olisi parempi vaihtoehto kuin jo sairastuneen kehon lääkitseminen ja hoitaminen. Teos muistutti, kuinka terveys ja sairaus käyvät sisääsi suun kautta. Fakta, joka on niin ihanan helppo unohtaa.

Vaidyan Ayurvedinen keittokirja ei kuitenkaan ollut ainoastaan vegetaarinen keittokirja Eurooppaa varten, vaan se esitteli myös ayurvedan kolme elementtiä ymmärrettävällä tavalla. Ei siis niin, että jos esim. olet kapha, on sinun syötävä kaphalle listattuja ruokia, vaan niin, että jos sinulla on ylipainoa, joka on kaphan epätasapainosta johtuva häiriötila, tulee sinun sen hoitamiseksi syödä kaphaa vähentävää ruokaa. Lisäksi kirja esittelee myös kotona tehtävän ayurvedisen detox-ohjelman, 80 reseptin lisäksi. Kirjan esittämistä väitteistä hurjin oli se, että 95% tavallisen ruokakaupan tuotteista ei ole hyväksi terveydelle. Kirjan resepteissä käytettiin kuitenkin paljon pellavaöljyä, pellavarouhetta ja pellavansiemeniä, joiden käytön olen itse esimerkiksi lopettanut juuri terveyssyistä. Tarkemminottaen pellavansiementen myrkyllisyyteen liittyvän ristiriitaisen uutisoinnin vuoksi. 

Ayurvedinen keittokirja ja mausteet

Janesh Vaidyan keittokirja kertoi myös reseptit, miten tehdään itse curry ja garam masala -maustesekoitukset. Curry valmistettiin jauhetusta korianterista, kurkumasta, juustokuminasta, jauhetusta inkivääristä, cayennepippurista, jauhetusta fenkolista, mustapippurista ja kanelista. Garam masala puolestaan valmistettiin juustokuminasta, rouhitusta kardemummasta, jauhetusta neilikasta, jauhetusta korianterista, mustapippurista, paprikajauheesta, kanelista ja muskottipähkinästä. Lisäksi teos neuvoi, että maustesekoituksen mausteita voi muuttaa omalle kehotyypille parhaiten sopiviksi ja kertoi, että mausteista ja yrteistä ei mikään ollut vataa lisäävä.

Kaphaa lisäsivät tamarindi ja suola (pieninä määrinä). Pittaa lisääviä mausteita olivat puolestaan: asafoetida, basilika, sarviapila, cayennepippuri, inkivääri, laakerinlehdet, muskotti, oregano, paprika, piparjuuri, suola (pieninä määrinä), salvia, sinapinsiemenet, mustapippuri (pieninä määrinä), tamarindi ja valkosipuli.

Vataa vähentäviä mausteita olivat puolestaan: anis, basilika, sarviapila, cayennepippuri, siili, tilli, hajupihka, fenkoli, inkiväärinsiemen tuoreena, kaneli, kardemumma, korianteri, mausteneilikka, kumina, laakerinlehti, muskottipähkinä, minttu, oregano, piparjuuri, sahrami, salvia, sinappi, soijakastike, juustokumina, mustapippuri, timjami ja valkosipuli.

Pittaa vähentäviä mausteita olivat: tilli, fenkolin siemen, kurkuma, kardemumma (kohtuullisina määrinä), korianteri, mausteneilikka (kohtuullisina määrinä), kumina, minttu, rosmariini (kohtuullisina määrinä) ja sahrami.

Kaphaa vähentäviä mausteita olivat: hajupihka, basilika, sarviapila, cayennepippuri, chili, currynlehdet, tilli, fenkolinsiemen, kurkuma, inkivääri, kaneli, kardemumma, korianteri, mausteneilikka, kumina, laakerinlehti, muskottipähkinä, minttu, oregano, piparjuuri, persilja, rosmariini, sahrami, salvia, sinappi, soijakastike (kohtuullisina määrinä), mustapippuri ja valkosipuli.

Ayurvedistä kokkausta ja lopputulos

Janesh Vaidyan teos oli alunperin kirjoitettu ruotsiksi ja tästä suomennoksesta ei näyttänyt löytyvän kuin yksi kirjoitusvirhe, yksi ruotsinkielinen sana, joka oli jäänyt suomentamatta pinaattilehtikaalipiiraan reseptistä s. 64. 

Uskaltauduin kokeilemaan Vihreiden välimerellisten pihvien reseptiä. Jouduin kuitenkin korvaamaan reseptin tuoreen pinaatin pakastepinaatilla ja vuohenjuuston goudajuustolla, sillä niitä, samoin kuin reseptissä tarvittua vihreää chiliä, ei ollut saatavilla luomuna tavallisena arki-iltana suuressa elintarvikekaupassa Helsingin keskustassa.  

Ayurvediset välimerelliset kasvispihvit
Ayurvediset välimerelliset kasvispihvit

Vaikkeivät pihvit oheisessa kuvassa kummoisilta näytäkään, olivat ne kuitenkin ihan maistuvia luomuketsupin kera. Tällaisenaan pihvit tarjosivat mukavan eteerisen kylläisen hyvän olon ja energiaa muutamaksi tunniksi eteenpäin. Ensi kerralla lisään pihveihin kuitenkin hieman enemmän mausteita, oli ayurvedinen tohtori siitä mitä mieltä hyvänsä. En myöskään laita uunia päälle heti ensimmäiseksi, niinkuin resepti kehoitti, jotta vältytään lämpöhukalta.

Janesh Vaidyan Ayurvedinen keittokirja sisälsi monta herkulliselta vaikuttavaa reseptiä, kuten raakapitsa, raakasushi ja raakalasagne, ja reseptejä olivat tehneet myös Elin Qvick, Malin Barrling ja Mia Elmlund. Tulen varmasti myöhemmin kokeilemaan niitä lisää.

Lue lisää kirja-arvioita täällä!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *