Intialaisia mausteita suomeksi

Viime postauksesta onkin ehtinyt vierähtää aikaa, mutta hyvää kannattaa aina odottaa – Ohessa lukijoilleni suomentamani ja oikoluetuttamani lista, josta löydät intialaisia mausteita suomeksi.


Toivon, että tämä hindin- ja englanninkielisten intialaisten mausteiden suomennettu lista helpottaa seikkailujasi ja kulinaristisia kokeilujasi niin intialaisten kuin suomalaistenkin maustehyllyköiden ja reseptikirjojen kiehtovassa maailmassa.

Huomaathan, että listan nimilinkit tarjoavat lisätietoa kyseisestä mausteesta!

intialaisia mausteita

INTIALAISIA MAUSTEITA SUOMEKSI

Mausteen intialainen nimi (Kaikki mainitut nimet ovat hindiä, mutta kirjoitettu englanniksi).Mausteen englantilainen nimiMausteensuomalainen nimi
AdrakGingerInkivääri
Aamchur/Amchoor powderSour mango powderMangojauhe
AjmudCelery / radhuni seedSellerin siemen
AjwainCarom / thyme seedTimjamin siemen
AmlaIndian gooseberryIntialainen karviainen
AnardanaPomegranate seedGranaattiomenan siemen
Bazil / BasilFresh basilBasilika
mayur BadamAlmondManteli
Choti ElaichiGreen cardamomVihreä kardemumma
Badi ElaichiBlack cardamomMusta kardemumma
Chakra PhoolStar aniseTähtianis
ChironjiCharoli
CamikiMango extractMango-uute
DalchiniCinnamonKaneli
Dhania/hara dhaniyaCoriander seedKorianterin siemen
Garam masala/Kadha MasalaHot spice mixtureMaustesekoitus
Gulab JalRose waterRuusuvesi
GurJaggery (unrefined sugar)Puhdistamaton sokeri
HaldiTurmericKurkuma
Hara dhaniyaFresh corianderKorianteri
Harad / himeTerminalia chebula
Hari MirchGreen chili pepperVihreä chilipippuri
Dhania powder/ Pisa DhaniaCoriander powderJauhettu korianteri
HingAsafoetidaHajupihka
ImliTamarindTamarindi
JaiphalNutmegMuskottipähkinä
JavitriMaceMuskotti
JeeraCumin seedKuminan siemen
Jeera GoliCumin seed grounded into balls or Jeera candyKuminakarkki
JethimadhLicorice powderLakritsijauhe
KachraCapersKaprikset
KadipattaCurry tree or sweet neem leafIntianjasmikki
KajuCashew nutCashew-pähkinä
Kala Namak / SanchalBlack salt, also rock salt
Musta suola
Kali ElaichiBlack cardamomMusta kardemumma
Kali MirchiBlack pepperMusta pippuri
KalonjiNigella seedRyytineito
Kasoori Methi DriedFenugreek leafSarviapilan lehti
Katira GoondGum tragacanthTraganttikumi
Kebab CheeniAllspiceMaustepippuri
Kesar, mayurSaffronSahrami
Kesar mari mariSaffron pulpSahramisose
KhajurDatesTaateli
KokumGarcinia indica
Khus KhusPoppy seedUnikonsiemen
KudampuliGarcinia gummi-gutta
LahsunGarlicValkosipuli
Lal MirchiRed chiliPunainen chili
LavangClovesMausteneilikka
Kali MirchPeppercornsPippurinmarjoja
Methi leavesFenugreek leafSarviapilan lehti
Methi seedsFenugreek seedSarviapilan siemen
Naaga KesharCinnamon budsKanelin nuput
NamakSaltSuola
NimbuLemon / LimeSitruuna / limetti
PudinaMintMinttu
Pyaz / KandaOnionSipuli
Panch Phoronmaustesekoitus
Pathar Ka PhoolKalpasi
PippaliLong pepperPitkä pippuri
Peeli MirchiYellow pepperKeltainen pippuri
RaiBrown mustard seedRuskea sinapin siemen
Ratin jotAlkanet root
Safed MirchiWhite pepperValkopippuri
Saji na phoolCitric acidSitruunahappo
SarsonMustard seed or mustard onlySinappi tai sinapin siemen
Sarson Ka TelMustard oilSinappiöljy
Saunf/SanchalFennel seedFenkolin siemen
Syah JeeraBlack CuminMusta kumina
SirkaVinegarEtikka
Soa sagDillTilli
SonthDried gingerKuivattu inkivääri
Suwa or ShopaAniseedAniksen siemen
Tej PattaMalabathrumbay leafLaakerin lehti
TilSesame seedSeesaminsiemen
Shimla MirchCapsicumPaprika
Kala ZeeraBlack cuminMusta kumina
TulsiHoly basilPyhä basilika
intialaisia mausteita

INTIALAISTEN MAUSTEIDEN KÄYTTÖ

(Kuvagalleriat linkeissä!)

Aniksen siemenet (Vilayati Saunf / Aniseeds)Voit koristella kasvis- ja linssiruokasi öljyssä paistetuilla aniksen siemenillä. Lisäksi voit raikastaa siemenillä hengityksen.
Fenkolin siemenet (Saunf / Fennel seeds)Fenkolin siemenet sopivat leipiin ja kakkuihin.Tai kokeile pureskella niitä aterian jälkeen hengityksesi raikastamiseksi ja ruoansulatuksen avuksi, niinkuin Intiassa on tapana tehdä.
Granaattiomenan siemenet (Anardana / Pomegranate Seeds)Granaattiomenan siemenet rauhoittavat vatsaa ja ne sopivat hyvin koristelemaan intialaiset raitajuomat. Granaattiomenan siemenet tuovat pistävää makua chutneyhin, kastikkeisiin, täytteisiin sekä kasvis- että linssiruokiin Pohjois-Intiassa.
Inkiväärijauhe (Soonth / Dry Ginger Powder)Käytä kuin tuoretta inkivääriä.
Juustokuminan siemenet (Jeera / Cumin Seeds)Juustokuminaa käytetään ruoanlaitossa siemeninä tai jauheena.
Kala jeera eli musta kumina on maultaan miedompi.

Kun paahdat juustokuminan siemeniä öljyssä, valmistat intialaisen tadkan.
Yhdistämällä kuminan siemenet yhdessä korianterin siementen kanssa, ja paahtamalla ja jauhamalla ne jauheeksi, valmistuu dhania-jeera powder -niminen mausteseos intialaisia ruokia varten.
Kaneli (Dalchini / Cinnamon)Kaneli menettää jauhettuna arominsa nopeasti.
Öljyssä kokonaisena soteerattu kaneli sopii hyvin mausteeksi esim. pulao- ja biryani-riisiaterioihin.

Kanelia käytetään kuitenkin lähinnä jälkiruoissa sekä Masala Chai -teejuomassa.
Se on myös oleellinen ainesosa Garam Masala -maustesekoituksessa.
Kardemumma (Elaichi / Cardamom)Kardemummaa löytyy niin vihreänä kuin mustana (badi elaichi).
Kardemumma menettää jauhettuna nopeasti makunsa.

Vihreä kardemumma on maultaan makea ja sitä käytetään makeissa intialaisissa ruoissa sekä juomissa.


Kardemumma on oleellinen Garam Masala -maustesekoituksen ainesosa.
Korianterin siemenet (Dhania / Coriander Seeds)Korianterin siemenet lienevät kenties Intian tärkein mauste. Ne ovat hyvä raudan ja magnesiumin lähde.

Siemenet kannattaa ostaa kokonaisina ja paahtaa varovasti ennen jauhamista.
Myös korianterin lehtiä käytetään mausteena, yrtin tavoin.
Kuminan siemenet (Shahjeera / Caraway Seeds)Kuminan siementen makua voi tehostaa paahtamalla niitä kevyesti ja lisäämällä ne ruokaan vasta viimeisen 15 minuutin keittoajan aikana.

Ne ovat oleellinen osa Pohjois-intialaista ruuanlaittoa ja niitä pidetään kehon puhdistajina.
Pureskelemalla pienen määrän kuminan siemeniä voit helpottaa vatsakipujasi intialaisittain.


Kurkuma (Haldi / Turmeric powder)Kurkuma on Intian yleisimpiä mausteita, ja se tuo ruokaan keltaisen värin sekä tahraa valkoisen pöytäliinan pysyvästi.

Kurkumalla on huomattavat lääkkeelliset vaikutukset: Sen sanotaan puhdistavan verta.
Lisäksi Intiassa käytetään lasillista kurkumalla maustettua maitoa yskänlääkkeenä.

Laakerinlehti (Tejpatta / Bayleaf)Laakerinlehti lisätään ruokaan yleensä sen tuoksun vuoksi ja lehti poistetaan usein ennen ruoan tarjoamista.
sitä käytetään yleensä riisiruoissa sekä pohjois-intialaisissa kastikkeissa.


Mangojauhe (Amchur / Dry Mango Powder)Kuivattu mangojauhe valmistetaan raaoista aurinkokuivatuista vihreistä mangoista ja sitä käytetään sitruunan lailla.

Ruoanlaitossa mangojauhe on happamoittava tekijä, kuten tamarindikin.
1 tl mangojauhetta vastaa 1 rkl sitruunamehua.
Mausteneilikka (Laung / Cloves)Mausteneilikkaa käytetään yleensä ruoanlaitossa kokonaisena, mutta säästellen, esim. riisin aromatisoimiseen tai kasvisten maustamiseen.
Muskottipähkinä (Jaiphal / Nutmeg)Muskottipähkinän maku on makea ja pähkinäinen.
Sitä myydään kokonaisena sekä jauhettuna ja käytetään ruoanlaitossa pienessä määrin. 

Muskottipähkinää käytetään mausteena makeille ruoille sekä kasvisruoille. Sitä voidaan käyttää myös tomaatti- ja hernepohjaisissa keitoissa.
Pienissä määrin käytettynä muskottipähkinä voi auttaa ruuansulatusta sekä parantaa ruokahalua.
Pippuri (Kali Mirch / Pepper)Pippuri on mausteiden kuningas. Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään etupäässä mustaa pippuria, mutta toisinaan myös valkoista sekä vihreää pippuria.

Pippuri on oleellinen ainesosa esim. Garam Masala -maustesekoituksessa.

Pirunpihka (Hing / Asafoetida)Pirunpihkaa käytetään monissa linssiruoissa ym. kasvisruoissa estämään ruokien aiheuttamia ilmavaivoja.

Huom. Älä yhdistä asafoetidaa sipulin ja valkosipulin kanssa, jotta vältät ruoan ylimaustamisen.

Punaiset chilitVihreä chili on punainen, kun se on kypsä ja auringossa kuivattu.

Punaiset chilit ovat oleellinen mauste intialaisessa keittiössä.
Chilijauhetta käytetään paljon keitoissa ja kastikkeissa.

Ryytineito (Kalonji / Nigella seeds)Kalonjia käytetään intialaisissa ruoissa, kuten kormassa.
Kyseisiä siemeniä sirotellaan usein naan-leivän päälle ennen leipomista.


Kalonji on myös yksi Panch Phoran -maustesekoituksen viidestä mausteesta. 


Sahrami (Kesar / Saffron)Sahrami on kallis mauste, joka tulee säilyttää jääkaapissa tiiviissä astiassa.


Sitä käytetään usein värjäämään riisi keltaiseksi ja siihen tarvitaan vain pieni hippu sahramia.
Sarviapilan siemenet (Methi / Fenugreek Seeds)Yleensä sarviapilan siemenet eli methi paahdetaan ja jauhetaan ennen käyttöä.

Methi on oleellinen mauste eteläintialaisessa ruuanlaitossa, kuten chutneyssa ja sambhareissa ym. kastikkeissa.

Jauhettuja siemeniä käytetään myös leipien ja rotien maustamiseen.
Kuivatut sarviapilan lehdet ( Kasuri methi / Dried Fenugreek Leaves)Kuivattuja sarviapilan lehtiä käytetään muun muassa roti-leipien taikinassa.
Seesamin siemenet (Til / Sesame Seeds)Seesamin siemeniä käytetään erityisesti intialaisissa makeisissa kuten chikki ja laddoo.
Sinapin siemenet (Rai / Mustard Seeds)Sinapinsiemeniä löytyy mustina, valkoisina ja ruskeina.
Kokonaisia sinapinsiemeniä paistetaan usein öljyssä, kunnes ne poksahtelevat ja tuottavat ruokaan miedon pähkinäisen maun.


Sinapinsiemenjauheella voit maustaa myös esim. majoneesia, salaattikastikkeita ja raitoja.


Tillin siemenet (Suva Dana / Dill Seeds)On olemassa eurooppalainen tilli ja intialainen tilli.
Tillin siemenien sanotaan toimivan vilustumista ja keuhkoputkentulehdusta vastaan, 
ja niitä käytetään yleensä hunajan kanssa.

Tillivesi puolestaan helpottaa kuulemma ruoansulatus- ja uniongelmia.

Intialaisessa ruuanlaitossa tilliä käytetään vihanneksien ja linssien maustamiseen. Se on myös usein yksi ainesosa picklesissä.

Timjamin siemenet (Ajwain / Carom Seeds)Timjamin siemeniä käytetään usein parathojen ja juuresruokien mausteena.

Ne ovat myös yksi osa Panch Phoron -maustesekoitusta.

Voit parantaa riisin tuoksua ja makua lisäämällä keitettäessä sekaan hipun timjamia.

Timjamia lisätään usein myös uppopaistettuihin ruokiin auttamaan ruuansulatusta.
Ne auttavat ruoansulatusta myös voimaitoon (buttermilk) tai lassi-juomaan lisättynä.

Timjamin siemeniä voi pureskella myös sellaisenaan lääkinnällisten vaikutusten vuoksi.
Tähtianis (Chakripool / Staranise)Tähtianista käytetään intialaisessa ruuanlaitossa lähinnä riisiruoissa, kuten biryani ja pulao.
Sitä pureskellaan myös usein hengityksen raikastamiseksi, sekä parantamaan ruuansulatusta että lievittämään yskää.
Unikon siemenet (Khus-Khus / Poppy Seeds)Unikon siemeniä käytetään intialaisissa leivissä, kuten chapateissa ja parathoissa, 
sekä erilaisissa maustesekoituksissa. Ne tuovat myös tekstuuria kastikkeisiin.

Kokeile myös intialaisen ruoan laittoa näiden ruoanlaittovideoitteni avulla!

Lue lisää intialaisista ravintoloista

sekä teokseni Indivue – Matka Intiaan.

Tilaamalla blogin ja seuraamalla somessa luet uudet jutut ensimmäisenä!
Published by

INDIVUE

Matkailua ja taidetta: digitaalisesti jo yli 15 vuoden ajan

2 Comments

  1. Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly loved browsing your blog posts. After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more very soon!

  2. You need to take part in a contest for one of the highest quality blogs on the net. I'm going to recommend this site!

Comments are closed.