Intialaisia mausteita suomeksi

Viime postauksesta onkin ehtinyt vierähtää aikaa, mutta hyvää kannattaa aina odottaa –

Ohessa lukijoilleni suomentamani ja oikoluetuttamani lista intialaisista mausteista.

Toivon, että tämä hindin- ja englanninkielisten intialaisten mausteiden suomennettu lista helpottaa seikkailujasi ja kulinaristisia kokeilujasi niin intialaisten kuin suomalaistenkin maustehyllyköiden ja reseptikirjojen kiehtovassa maailmassa.

Huomaathan, että listan nimilinkit tarjoavat lisätietoa kyseisestä mausteesta!

intialaisia mausteita

INTIALAISIA MAUSTEITA SUOMEKSI

Mausteen intialainen nimi (Kaikki mainitut nimet ovat hindiä, mutta kirjoitettu englanniksi).Mausteen englantilainen nimiMausteensuomalainen nimi
AdrakGingerInkivääri
Aamchur/Amchoor powderSour mango powderMangojauhe
AjmudCelery / radhuni seedSellerin siemen
AjwainCarom / thyme seedTimjamin siemen
AmlaIndian gooseberryIntialainen karviainen
AnardanaPomegranate seedGranaattiomenan siemen
Bazil / BasilFresh basilBasilika
mayur BadamAlmondManteli
Choti ElaichiGreen cardamomVihreä kardemumma
Badi ElaichiBlack cardamomMusta kardemumma
Chakra PhoolStar aniseTähtianis
ChironjiCharoli
CamikiMango extractMango-uute
DalchiniCinnamonKaneli
Dhania/hara dhaniyaCoriander seedKorianterin siemen
Garam masala/Kadha MasalaHot spice mixtureMaustesekoitus
Gulab JalRose waterRuusuvesi
GurJaggery (unrefined sugar)Puhdistamaton sokeri
HaldiTurmericKurkuma
Hara dhaniyaFresh corianderKorianteri
Harad / himeTerminalia chebula
Hari MirchGreen chili pepperVihreä chilipippuri
Dhania powder/ Pisa DhaniaCoriander powderJauhettu korianteri
HingAsafoetidaHajupihka
ImliTamarindTamarindi
JaiphalNutmegMuskottipähkinä
JavitriMaceMuskotti
JeeraCumin seedKuminan siemen
Jeera GoliCumin seed grounded into balls or Jeera candyKuminakarkki
JethimadhLicorice powderLakritsijauhe
KachraCapersKaprikset
KadipattaCurry tree or sweet neem leafIntianjasmikki
KajuCashew nutCashew-pähkinä
Kala Namak / SanchalBlack salt, also rock salt
Musta suola
Kali ElaichiBlack cardamomMusta kardemumma
Kali MirchiBlack pepperMusta pippuri
KalonjiNigella seedRyytineito
Kasoori Methi DriedFenugreek leafSarviapilan lehti
Katira GoondGum tragacanthTraganttikumi
Kebab CheeniAllspiceMaustepippuri
Kesar, mayurSaffronSahrami
Kesar mari mariSaffron pulpSahramisose
KhajurDatesTaateli
KokumGarcinia indica
Khus KhusPoppy seedUnikonsiemen
KudampuliGarcinia gummi-gutta
LahsunGarlicValkosipuli
Lal MirchiRed chiliPunainen chili
LavangClovesMausteneilikka
Kali MirchPeppercornsPippurinmarjoja
Methi leavesFenugreek leafSarviapilan lehti
Methi seedsFenugreek seedSarviapilan siemen
Naaga KesharCinnamon budsKanelin nuput
NamakSaltSuola
NimbuLemon / LimeSitruuna / limetti
PudinaMintMinttu
Pyaz / KandaOnionSipuli
Panch Phoronmaustesekoitus
Pathar Ka PhoolKalpasi
PippaliLong pepperPitkä pippuri
Peeli MirchiYellow pepperKeltainen pippuri
RaiBrown mustard seedRuskea sinapin siemen
Ratin jotAlkanet root
Safed MirchiWhite pepperValkopippuri
Saji na phoolCitric acidSitruunahappo
SarsonMustard seed or mustard onlySinappi tai sinapin siemen
Sarson Ka TelMustard oilSinappiöljy
Saunf/SanchalFennel seedFenkolin siemen
Syah JeeraBlack CuminMusta kumina
SirkaVinegarEtikka
Soa sagDillTilli
SonthDried gingerKuivattu inkivääri
Suwa or ShopaAniseedAniksen siemen
Tej PattaMalabathrumbay leafLaakerin lehti
TilSesame seedSeesaminsiemen
Shimla MirchCapsicumPaprika
Kala ZeeraBlack cuminMusta kumina
TulsiHoly basilPyhä basilika

INTIALAISTEN MAUSTEIDEN KÄYTTÖ

(Kuvagalleriat linkeissä!)

Aniksen siemenet (Vilayati Saunf / Aniseeds)Voit koristella öljyssä paistetuilla aniksen siemenillä kasvis- ja linssiruoat. Lisäksi voit raikastaa niillä hengityksen.
Fenkolin siemenet (Saunf / Fennel seeds)Käytä fenkolin siemeniä leipiin ja kakkuihin.Tai pureskele aterian jälkeen hengityksen raikastamiseksi ja ruoansulatuksen avuksi.
Granaattiomenan siemenet (Anardana / Pomegranate Seeds)Granaattiomenan siemenet rauhoittavat vatsaa.
Koristele niillä intialaiset raitajuomat. Granaattiomenan siemenet lisäävät pistävää makua chutneyhin, kastikkeisiin, täytteisiin sekä kasvis- että linssiruokiin Pohjois-Intiassa.
Inkiväärijauhe (Soonth / Dry Ginger Powder)Käytä tuoreen inkiväärin tapaan.
Juustokuminan siemenet (Jeera / Cumin Seeds)Juustokuminaa käytetään ruoanlaitossa siemeninä tai jauheena.
Kala jeera eli musta kumina on maultaan miedompi.

Paahtamalla juustokuminan siemeniä öljyssä valmistat tadkan.
Yhdistä kuminan siemenet yhdessä korianterin siementen, ja paahda ja jauha jauheeksi, jolloin syntyy dhania-jeera powder, jolla voit maustaa intialaisia ruokia.
Kaneli (Dalchini / Cinnamon)Kaneli menettää jauhettuna arominsa nopeasti.
Käytä öljyssä kokonaisena soteerattua kanelia mausteena esim. pulao- ja biryani-riisiaterioissa.

Kanelia käytetään lähinnä jälkiruoissa ja Masala Chai -teejuomassa.
Se on myös oleellinen ainesosa Garam Masala -maustesekoituksessa.
Kardemumma (Elaichi / Cardamom)Kardemummaa löytyy niin vihreänä kuin mustana (badi elaichi).
Jauhettuna kardemumma menettää nopeasti makunsa.

Vihreä kardemumma on maultaan makea ja sitä käytetään makeissa intialaisissa ruoissa ja juomissa.


Kardemumma on oleellinen ainesosa Garam Masala -maustesekoituksessa.
Korianterin siemenet (Dhania / Coriander Seeds)Kenties Intian tärkein mauste. Hyvä raudan ja magnesiumin lähde.
Ostaa siemenet kokonaisina ja paahda varovasti ennen jauhamista.
Myös korianterin lehtiä käytetään mausteena, yrtin tavoin.
Kuminan siemenet (Shahjeera / Caraway Seeds)Tehosta kuminan siementen makua paahtamalla niitä kevyesti ja lisää ne ruokaan viimeisen 15 minuutin keittoajan aikana.

Kuminan siemenet ovat oleellinen osa Pohjois-intialaista ruuanlaittoa ja niitä pidetään kehon puhdistajina.
Pureskele pieni määrä kuminan siemeniä vatsakipujen helpottamiseksi.


Kurkuma (Haldi / Turmeric powder)Intian yleisimpiä mausteita, joka tuo ruokaan keltaisen värin.

Kurkumalla on huomattavat lääkkeelliset vaikutukset: Se puhdistaa verta.
Lisäksi lasin kurkumalla maustettua maitoa sanotaan käyvän yskänlääkkeestä.

Laakerinlehti (Tejpatta / Bayleaf)Laakerinlehti lisätään ruokaan yleensä sen tuoksun vuoksi ja poistetaan usein ennen ruoan tarjoamista.
Käytetään yleensä riisiruoissa sekä pohjois-intialaisissa kastikkeissa.


Mangojauhe (Amchur / Dry Mango Powder)Kuivattu mangojauhe valmistetaan raaoista aurinkokuivatuista vihreistä mangoista.
Mangojauhetta käytetään sitruunan lailla.
Se on ruoanlaitossa happamoittava tekijä, kuten tamarindikin.
1 tl mangojauhetta vastaa 1 rkl sitruunamehua.
Mausteneilikka (Laung / Cloves)Mausteneilikkaa käytetään yleensä ruoanlaitossa kokonaisena, mutta säästellen, esim. riisin aromatisoimiseen tai kasvisten maustamiseen.
Muskottipähkinä (Jaiphal / Nutmeg)Muskottipähkinän maku on makea ja pähkinäinen.
Sitä myydään kokonaisena tai jauhettuna ja käytetään ruoanlaitossa pienessä määrin. 
Muskottipähkinä on mauste makeille ruoille sekä kasvisruoille. Sitä voidaan käyttää myös tomaatti- ja hernepohjaisissa keitoissa.
Muskottipähkinä voi, pienissä määrin käytettynä, auttaa ruuansulatusta ja parantaa ruokahalua.
Pippuri (Kali Mirch / Pepper)Pippuri on mausteiden kuningas. Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään etupäässä mustaa pippuria, mutta myös valkoista sekä vihreää pippuria.

Pippuri on oleellinen ainesosa esim. Garam Masala -maustesekoituksessa.

Pirunpihka (Hing / Asafoetida)Pirunpihkaa käytetään monissa linssiruoissa ym. kasvisruoissa estämään ruokien aiheuttamia ilmavaivoja.

Huom. Älä yhdistä asafoetidaa sipulin ja valkosipulin kanssa, niin vältät ruoan ylimaustamisen.

Punaiset chilitVihreä chili on punainen, kun se on kypsä ja auringossa kuivattu.
Punaiset chilit ovat oleellinen mauste intialaisessa keittiössä.
Chilijauhetta käytetään paljon keitoissa ja kastikkeissa.

Ryytineito (Kalonji / Nigella seeds)Kalonjia käytetään intialaisissa ruoissa, kuten kormassa.
Siemeniä sirotellaan usein naan-leivän päälle ennen leipomista.


Kalonji on yksi Panch Phoran -maustesekoituksen viidestä mausteesta. 


Sahrami (Kesar / Saffron)Sahrami on kallis mauste, joka tulee säilyttää jääkaapissa tiiviissä astiassa.


Sitä käytetään usein riisin värjäämiseksi keltaiseksi. Vain pieni hippu sahramia riittää.
Sarviapilan siemenet (Methi / Fenugreek Seeds)Sarviapilan siemenet yleensä paahdetaan ja jauhetaan ennen käyttöä.

Methi on oleellinen mauste eteläintialaisessa ruuanlaitossa, kuten chutneyssa ja sambhareissa ym. kastikkeissa.

Jauhettuha siemeniä käytetään myös leipien ja rotien maustamiseen.
Kuivatut sarviapilan lehdet ( Kasuri methi / Dried Fenugreek Leaves)Kuivattuja sarviapilan lehtiä käytetään muun muassa Roti-leipien taikinassa.
Seesamin siemenet (Til / Sesame Seeds)Seesamin siemeniä käytetään erityisesti intialaisissa makeisissa kuten chikki ja laddoo.
Sinapin siemenet (Rai / Mustard Seeds)Sinapinsiemeniä löytyy mustina, valkoisina ja ruskeina.
Kokonaisia sinapinsiemeniä paistetaan usein öljyssä, 
kunnes ne poksahtelevat ja tuottavat miedon pähkinäisen maun ruokaan.


Sinapinsiemenjauheella maustetaan esim. majoneesia, salaattikastikkeita ja raitoja.


Tillin siemenet (Suva Dana / Dill Seeds)On olemassa eurooppalainen tilli ja intialainen tilli.
Tillin siemenet toimivat vilustumista ja keuhkoputkentulehdusta vastaan, 
ja niitä käytetään yleensä hunajan kanssa.

Tillivesi helpottaa ruoansulatus- ja uniongelmia.

Intialaisessa ruuanlaitossa tillillä maustetaan vihanneksia ja linssejä. Se on myös usein yksi ainesosa picklesissä.

Timjamin siemenet (Ajwain / Carom Seeds)Timjamin siemeniä käytetään usein parathojen ja juuresruokien mausteena.

Ne ovat yksi osa Panch Phoron -maustesekoitusta.

Hippu timjamia riisiä keitettäessä parantaa riisin tuoksua ja makua.

Timjamia lisätään myös usein uppopaistettuihin ruokiin auttamaan ruuansulatusta.
Auttaa ruoansulatusta nyös voimaitoon (buttermilk) tai lassiin lisättynä.

Voit myös pureskella timjamin siemeniä sellaisenaan lääkinnällisten vaikutustensa vuoksi.
Tähtianis (Chakripool / Staranise)Intialaisessa ruuanlaitossa tähtianista käytetään lähinnä riisiruoissa, kuten biryani ja pulao.
Sitä pureskellaan usein hengityksen raikastamiseksi, sekä parantamaan ruuansulatusta että lievittämään yskää.
Unikon siemenet (Khus-Khus / Poppy Seeds)Unikon siemeniä käytetään intialaisissa leivissä, kuten chapateissa ja parathoissa, 
sekä erilaisissa maustesekoituksissa. Ne tuovat myös tekstuuria kastikkeisiin.

Intialaisen ruoan laitto on helppoa ruoanlaittovideoitteni avulla

ja teokseni Matkaopus Intiaan tutustuttaa sinut Intiaan muutoin!

Advertisements

2 Comments

  1. Anonyymi

    Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly loved browsing your blog posts. After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more very soon!

Vastauksesi