Intialaisia mausteita suomeksi 1

Intialaisia mausteita suomeksi


(Artikkelia päivitetty 6/2019)

Intialaisia mausteita suomeksi 2





Viime postauksesta onkin ehtinyt vierähtää aikaa, mutta hyvää kannattaa aina odottaa –

Ohessa lukijoilleni suomentamani ja oikoluetuttamani lista intialaisista mausteista.

Toivon, että tämä hindin- ja englanninkielisten intialaisten mausteiden suomennettu lista helpottaa seikkailujasi ja kulinaristisia kokeilujasi niin intialaisten kuin suomalaistenkin maustehyllyköiden ja reseptikirjojen kiehtovassa maailmassa.

Huomaathan, että listan nimilinkit tarjoavat lisätietoa kyseisestä mausteesta!


INTIALAISIA MAUSTEITA SUOMEKSI


Mausteen intialainen nimi (Kaikki mainitut nimet ovat hindiä, mutta kirjoitettu englanniksi).
Mausteen 
englantilainen nimi
Mausteen
suomalainen nimi
Adrak
Inkivääri
Aamchur/Amchoor powder
Sour mango powder
Ajmud
Celery / radhuni seed
Sellerin siemen
Ajwain
Carom/thyme seed
Amla
Intialainen karviainen
Anardana
Bazil / Basil
Fresh basil
Basilika
mayur Badam
Manteli
Choti Elaichi
Badi Elaichi
Musta kardemumma
Chakra Phool
Chironji
Camiki
Mango extract
Mango-uute
Dalchini
Dhania/hara dhaniya
Coriander seed
Hot spice mixture
Maustesekoitus
Gulab Jal
Ruusuvesi
Gur
Jaggery (unrefined sugar)
Puhdistamaton sokeri
Haldi
Hara dhaniya
Fresh coriander
Korianteri
Harad / hime
Hari Mirch
Vihreä chilipippuri
Dhania powder/ Pisa Dhania
Coriander powder
Jauhettu korianteri
Hing
Imli
Tamarindi
Jaiphal
Javitri
Muskotti
Jeera
Cumin seed
Jeera Goli
Cumin seed grounded into balls or Jeera candy
Kuminakarkki
Jethimadh
Licorice powder
Lakritsijauhe
Kachra
Kaprikset
Kadipatta
Intianjasmikki
Kaju
Cashew nut
Cashew-pähkinä
Kala Namak / Sanchal
Black salt, also rock salt
Musta suola
Kali Elaichi
Musta kardemumma
Kali Mirchi
Kalonji
Nigella seed
Kasoori Methi Dried
Fenugreek leaf
Sarviapilan lehti
Katira Goond
Traganttikumi
Kebab Cheeni
Maustepippuri
Kesar, mayur
Kesar mari mari
Saffron pulp
Sahramisose
Khajur
Taateli
Kokum
Khus Khus
Kudampuli
Lahsun
Valkosipuli
Lal Mirchi
Red chili
Punainen chili
Lavang
Kali Mirch
Pippurinmarjoja
Methi leaves
Fenugreek leaf
Sarviapilan lehti
Methi seeds
Fenugreek seed
Naaga Keshar
Cinnamon buds
Kanelin nuput
Namak
Suola
Nimbu
Sitruuna / limetti
Pudina
Minttu
Pyaz / Kanda
Sipuli
maustesekoitus
Pathar Ka Phool
Pippali
Pitkä pippuri
Peeli Mirchi
Keltainen pippuri
Rai
Ratin jot
Alkanet root
Safed Mirchi
Valkopippuri
Saji na phool
Sitruunahappo
Sarson
Mustard seed or mustard only
Sinappi tai sinapin siemen
Sarson Ka Tel
Sinappiöljy
Saunf/Sanchal
Fennel seed
Syah Jeera
Sirka
Etikka
Soa sag
Sonth
Dried ginger
Suwa or Shopa
Tej Patta
Til
Shimla Mirch
Paprika
Kala Zeera
Musta kumina
Tulsi
Pyhä basilika

Intialaisia mausteita suomeksi 3



INTIALAISTEN MAUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN



  • Aniksen siemenet (Vilayati Saunf / Aniseeds)

Voit koristella öljyssä paistetuilla aniksen siemenillä kasvis- ja linssiruoat.

Lisäksi voit raikastaa niillä hengityksen.
  • Fenkolin siemenet (Saunf / Fennel seeds)

Käytä fenkolin siemeniä leipiin ja kakkuihin.

Tai pureskele aterian jälkeen hengityksen raikastamiseksi ja ruoansulatuksen avuksi.


  • Granaattiomenan siemenet (Anardana / Pomegranate Seeds)

Granaattiomenan siemenet rauhoittavat vatsaa.
Koristele niillä intialaiset raitajuomat. 

Granaattiomenan siemenet lisäävät pistävää makua chutneyhin, kastikkeisiin, täytteisiin sekä kasvis- että linssiruokiin Pohjois-Intiassa.
  • Inkiväärijauhe (Soonth / Dry Ginger Powder)
Käytä tuoreen inkiväärin tapaan.


  • Juustokuminan siemenet (Jeera / Cumin Seeds)

Juustokuminaa käytetään ruoanlaitossa siemeninä tai jauheena.
Kala jeera eli musta kumina on maultaan miedompi.


Paahtamalla juustokuminan siemeniä öljyssä valmistat tadkan.
Yhdistä kuminan siemenet yhdessä korianterin siementen, ja paahda ja jauha jauheeksi, jolloin syntyy dhania-jeera powder, jolla voit maustaa intialaisia ruokia.


  • Kaneli (Dalchini / Cinnamon)

Kaneli menettää jauhettuna arominsa nopeasti.
Käytä öljyssä kokonaisena soteerattua kanelia mausteena esim. pulao- ja biryani-riisiaterioissa.


Kanelia käytetään lähinnä jälkiruoissa ja Masala Chai -teejuomassa.

Se on myös oleellinen ainesosa Garam Masala -maustesekoituksessa.
  • Kardemumma (Elaichi / Cardamom)

Kardemummaa löytyy niin vihreänä kuin mustana (badi elaichi).
Jauhettuna kardemumma menettää nopeasti makunsa.


Vihreä kardemumma on maultaan makea ja sitä käytetään makeissa intialaisissa ruoissa ja juomissa.

Kardemumma on oleellinen ainesosa Garam Masala -maustesekoituksessa.
  • Korianterin siemenet (Dhania / Coriander Seeds)

Kenties Intian tärkein mauste. Hyvä raudan ja magnesiumin lähde.
Ostaa siemenet kokonaisina ja paahda varovasti ennen jauhamista.

Myös korianterin lehtiä käytetään mausteena, yrtin tavoin.



  • Kuminan siemenet (Shahjeera / Caraway Seeds)

Tehosta kuminan siementen makua paahtamalla niitä kevyesti ja lisää ne ruokaan viimeisen 15 minuutin keittoajan aikana.

Kuminan siemenet ovat oleellinen osa Pohjois-intialaista ruuanlaittoa ja niitä pidetään kehon puhdistajina.

Pureskele pieni määrä kuminan siemeniä vatsakipujen helpottamiseksi.


  • Kurkuma (Haldi / Turmeric powder)

Intian yleisimpiä mausteita, joka tuo ruokaan keltaisen värin.

Kurkumalla on huomattavat lääkkeelliset vaikutukset: Se puhdistaa verta.
Lisäksi lasin kurkumalla maustettua maitoa sanotaan käyvän yskänlääkkeestä.


  • Laakerinlehti (Tejpatta / Bayleaf)

Laakerinlehti lisätään ruokaan yleensä sen tuoksun vuoksi ja poistetaan usein ennen ruoan tarjoamista.

Käytetään yleensä riisiruoissa sekä pohjois-intialaisissa kastikkeissa.


  • Mangojauhe (Amchur / Dry Mango Powder)

Kuivattu mangojauhe valmistetaan raaoista aurinkokuivatuista vihreistä mangoista.
Mangojauhetta käytetään sitruunan lailla.
Se on ruoanlaitossa happamoittava tekijä, kuten tamarindikin.
1 tl mangojauhetta vastaa 1 rkl sitruunamehua.


  • Mausteneilikka (Laung / Cloves)

Mausteneilikkaa käytetään yleensä ruoanlaitossa kokonaisena, mutta säästellen, esim. riisin aromatisoimiseen tai kasvisten maustamiseen.


  • Muskottipähkinä (Jaiphal / Nutmeg)

Muskottipähkinän maku on makea ja pähkinäinen.
Sitä myydään kokonaisena tai jauhettuna ja käytetään ruoanlaitossa pienessä määrin. 

Muskottipähkinä on mauste makeille ruoille sekä kasvisruoille. Sitä voidaan käyttää myös tomaatti- ja hernepohjaisissa keitoissa.
Muskottipähkinä voi, pienissä määrin käytettynä, auttaa ruuansulatusta ja parantaa ruokahalua.


  • Pippuri (Kali Mirch / Pepper)

Pippuri on mausteiden kuningas. Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään etupäässä mustaa pippuria, mutta myös valkoista sekä vihreää pippuria.

Pippuri on oleellinen ainesosa esim. Garam Masala -maustesekoituksessa.


  • Pirunpihka (Hing / Asafoetida)

Pirunpihkaa käytetään monissa linssiruoissa ym. kasvisruoissa estämään ruokien aiheuttamia ilmavaivoja.

Huom. Älä yhdistä asafoetidaa sipulin ja valkosipulin kanssa, niin vältät ruoan ylimaustamisen.


  • Punaiset chilit

Vihreä chili on punainen, kun se on kypsä ja auringossa kuivattu.
Punaiset chilit ovat oleellinen mauste intialaisessa keittiössä.
Chilijauhetta käytetään paljon keitoissa ja kastikkeissa.


  • Ryytineito (Kalonji / Nigella seeds)

Kalonjia käytetään intialaisissa ruoissa, kuten kormassa.
Siemeniä sirotellaan usein naan-leivän päälle ennen leipomista.

Kalonji on yksi Panch Phoran -maustesekoituksen viidestä mausteesta. 


  • Sahrami (Kesar / Saffron)

Sahrami on kallis mauste, joka tulee säilyttää jääkaapissa tiiviissä astiassa.

Sitä käytetään usein riisin värjäämiseksi keltaiseksi. Vain pieni hippu sahramia riittää.
  • Sarviapilan siemenet (Methi / Fenugreek Seeds)

Sarviapilan siemenet yleensä paahdetaan ja jauhetaan ennen käyttöä.

Methi on oleellinen mauste eteläintialaisessa ruuanlaitossa, kuten chutneyssa ja sambhareissa ym. kastikkeissa.

Jauhettuha siemeniä käytetään myös leipien ja rotien maustamiseen.


  • Kuivatut sarviapilan lehdet ( Kasuri methi / Dried Fenugreek Leaves)

Kuivattuja sarviapilan lehtiä käytetään muun muassa Roti-leipien taikinassa.


  • Seesamin siemenet (Til / Sesame Seeds)
Seesamin siemeniä käytetään erityisesti intialaisissa makeisissa kuten chikki ja laddoo.
  • Sinapin siemenet (Rai / Mustard Seeds)

Sinapinsiemeniä löytyy mustina, valkoisina ja ruskeina.

Kokonaisia sinapinsiemeniä paistetaan usein öljyssä, 
kunnes ne poksahtelevat ja tuottavat miedon pähkinäisen maun ruokaan.

Sinapinsiemenjauheella maustetaan esim. majoneesia, salaattikastikkeita ja raitoja.


  • Tillin siemenet (Suva Dana / Dill Seeds)

On olemassa eurooppalainen tilli ja intialainen tilli.

Tillin siemenet toimivat vilustumista ja keuhkoputkentulehdusta vastaan, 
ja niitä käytetään yleensä hunajan kanssa.

Tillivesi helpottaa ruoansulatus- ja uniongelmia.

Intialaisessa ruuanlaitossa tillillä maustetaan vihanneksia ja linssejä. Se on myös usein yksi ainesosa picklesissä.


  • Timjamin siemenet (Ajwain / Carom Seeds)

Timjamin siemeniä käytetään usein parathojen ja juuresruokien mausteena.

Ne ovat yksi osa Panch Phoron -maustesekoitusta.

Hippu timjamia riisiä keitettäessä parantaa riisin tuoksua ja makua.

Timjamia lisätään myös usein uppopaistettuihin ruokiin auttamaan ruuansulatusta.
Auttaa ruoansulatusta nyös voimaitoon (buttermilk) tai lassiin lisättynä.

Voit myös pureskella timjamin siemeniä sellaisenaan lääkinnällisten vaikutustensa vuoksi.


  • Tähtianis (Chakripool / Staranise)

Intialaisessa ruuanlaitossa tähtianista käytetään lähinnä riisiruoissa, kuten biryani ja pulao.
Sitä pureskellaan usein hengityksen raikastamiseksi, sekä parantamaan ruuansulatusta että lievittämään yskää.



  • Unikon siemenet (Khus-Khus / Poppy Seeds)

Unikon siemeniä käytetään intialaisissa leivissä, kuten chapateissa ja parathoissa, 
sekä erilaisissa maustesekoituksissa. Ne tuovat myös tekstuuria kastikkeisiin.



Intialaisia mausteita suomeksi 4

Lue lisää ruoka-aiheisia postauksia täällä

ja tutustu Intiaan teokseni Matkaopus Intiaan avulla!

INDIVUE

Advertisements

2 Comments

  1. Anonyymi

    Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly loved browsing your blog posts. After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more very soon!

Vastauksesi