Kategoriat
blogiyhteistyö

Bhangraooppera Bollywood KaBOOM hurmasi Savoy-teatterissa

Helsingin Savoy-teatterissa esitettiin Shavan ja Oopperaskaalan yhteistuotantona Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen bhangra-oopperamusikaali nimeltään Bollywood KaBOOM.
Tuo tapaus täytyi ehdottomasti katsastaa, eikä ainoastaan siksi, että nimi viittasi Bollywoodiin,
vaan myös siksi, että oopperan yhdistäminen intialaiseen bhangramusiikkiin vaikutti jo ideana niin kutkuttavan erikoiselta ja kiehtovalta

(Mainos: Artikkeli tehty blogiyhteistyönä vastineeksi ilmaisesta sisäänpääsystä esitykseen)


Kuusi vuotta sitten, nähtyäni suomalaisen bhangrabändin Shavan,

kirjoitin, että heidän keikalleen voisi mennä toistamiseenkin.
Kuusi vuotta myöhemmin siihen tarjoutuikin tilaisuus, vaan kukapa olisi arvannut,
että kyseessä tulisi olemaan ooppera!

Todellakin, muutama päivä sitten Helsingin Savoy-teatterissa esitettiin Shavan ja Oopperaskaalan yhteistuotantona Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen bhangra-oopperamusikaali nimeltään Bollywood KaBOOM.
Tuo tapaus täytyi ehdottomasti katsastaa, eikä ainoastaan siksi, että nimi viittasi Bollywoodiin,
vaan myös siksi, että oopperan yhdistäminen intialaiseen bhangramusiikkiin vaikutti jo ideana niin kutkuttavan erikoiselta ja kiehtovalta.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä, viikko takaperin, oli Savoy-teatterin katsomo lähes loppuunmyyty, kun bhangraoopperan tekijät nousivat lavalle, ja jo heti alkumetreiltä tuon shown neljä tanssijaa hurmasivat katsojan,
eivätkä hellittäneet otettaan missään vaiheessa. Maskeeraajaa ja hienoa valosuunnittelua oli tästä varmasti myös syyttäminen.

Vaan niinkuin monen Bollywood-elokuvankin kanssa käy, että ne heräävät todella henkiin vasta väliajan jälkeen, niin näin kävi myös Bollywood KABOOM -oopperan kanssa, vaikkei ensimmäisessä osassa mitään vikaa sinällään ollutkaan. Bhangra-oopperamusikaali vain yksinkertaisesti parani loppuaan kohden. Tiedoksi sille katsojalle, joka ei palannut paikalleen väliajan jälkeen.

Mutta olisiko tätä esitystä sitten voitu enää millään tavoin parantaa?
Ehkä isommalla lavalla, hieman paremmalla äänentoistolla ja hitusen voimakkaammalla bassolla olisi siitä saatu tätäkin iskevämpi elämys, mutta ymmärrettävästi oopperaväki halusi painottaa mahtavaa laulua enemmän kuin komppia,
eikä tarkoitus varmastikaan ollut luoda mitään tajunnanräjäyttävää Kingston Wall Freakout Club 2:ta, vaikka siihen mielleyhtymiä mukavasti syntyikin eräässä kappaleessa väliajan jälkeen ja jonkun vanhemman naishenkilön nähtiin jo yleisön joukossa peittelevän korviaan.

Itse Bollywoodiin tässä oopperamusikaalissa viitattiin kenties tahattoman, mutta kiitettävän osuvasti, laulaja Lauri Salokosken kautta, joka kaukaa katsoen näytti lavalla, uskokaa tai älkää, itse Kapil Sharman, tuon Intian tällä hetkellä kenties suosituimman talkshow-isännän ja tätä nykyä myös näyttelijän, kaksoisolennolta.

Mutta vaikka symboliikka ja moni hieno asuste ja lavaste olikin tässä bhangra-oopperamusikaalissa intialaisista elokuvista tuttua, oli koko esitys kuitenkin kaikkisaltaan kiitettävän suomalainen ja omanlaisensa – Koko esityshän laulettiin suomeksi eikä suomi tunnetusti ole mikään helppo kieli laulettavaksi, mistä lisäpisteitä laulajille, joista oheisissa valokuvissa nähdään Riku Pelo, Laura Heinonen, Essi Luttinen, Kiureli Sammallahti ja Lauri Salokoski.

Ehkä hieman jäin tekstityksiä kaipaamaan, mutta ehdottomasti jatkoa toivomaan tälle värikkäälle oopperalle!
Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM
Kohtaus Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:ista, Valokuva Noora Saarinen, 2016

Kiureli Sammallahti Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:issa, Valokuva Noora Saarinen, 2016

Kohtaus Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:ista, Valokuva Noora Saarinen, 2016
Kiureli Sammallahti Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:issa, Valokuva Noora Saarinen, 2016
Valokuvat Noora Saarinen

Kirjoittanut INDIVUE

Travel and art; blogging and photography, online since 2005

Yksi vastaus aiheeseen “Bhangraooppera Bollywood KaBOOM hurmasi Savoy-teatterissa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.