| |

Näin suojaat itsesi Delhin ilmansaasteilta

Vierailu Delhissä voi olla marraskuussa haastava kokemus huonon ilmanlaadun vuoksi, kun saastepilveksi kutsuttu ilmiö valtaa maiseman. Tuo ilmiö on ollut paljon suomenkielisissäkin uutisotsikoissa viime päivinä, sillä esimerkiksi juuri nyt on Delhissä paljon rajoituksia saastepilven vuoksi ja ilman laatu on siellä huono. Näin ei ollut vielä kuukausi sitten, kun itse matkustin Delhiin. Tässä joitain toimenpiteitä, mitä voit tehdä ja joilla voit suojautua, jos olet matkustamassa Delhiin marraskuussa. Autan sinua myös ymmärtämään tämän ilmiön syitä sekä sen mahdollisia ehkäisytoimenpiteitä.

Suojaa itsesi Delhin saasteilta

Näin suojaat itsesi Delhin ilmansaasteilta –

  • Tarkkaile ilmanlaatua: Pysy ajan tasalla Delhin ilmanlaatuindeksistä (AQI). Verkkosivustot, kuten Central Pollution Control Board tai mobiilisovellukset, voivat tarjota reaaliaikaisia päivityksiä.
  • Rajoita ulkoilua: Vähennä altistumista saastuneelle ilmalle rajoittamalla ulkona vietettyä aikaa, erityisesti ruuhka-aikoina.
  • Käytä maskeja: Käytä N95- tai N99-naamioita, jotka suodattavat tehokkaasti hienot hiukkaset ilmasta.
  • Pysy nesteytettynä: Runsaan veden juominen voi auttaa huuhtelemaan pois kehoon imeytyneitä myrkkyjä.
  • Sisäilman puhdistus: Jos yövyt hotellissa tai muussa majoituksessa, harkitse ilmanpuhdistimen käyttöä.
  • Terveysvarotoimenpiteet: Jos sinulla on hengitystie- tai sydän- ja verisuonisairauksia, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen matkaa. Ota mukaan kaikki tarvittavat lääkkeet.
  • Suunnittele sisäaktiviteetteja: Tutustu sisänähtävyyksiin, kuten museoihin, taidegallerioihin tai upeisiin ostoskeskuksiin.

Delhin saastepilvi ja sen syitä

Nämä tekijät aiheuttavat Delhin saastepilven –

  • Sängen poltto: Maanviljelijät polttavat usein naapuriosavaltioissa sadon jäännöksiä sadonkorjuun jälkeen loka- ja marraskuussa, mikä lisää merkittävästi ilman saastumista.
  • Ajoneuvojen päästöt: Delhissä on paljon ajoneuvoja, mikä lisää ilman saastumista pakokaasupäästöjen kautta.
  • Teollinen toiminta: Delhiä ympäröivät tehtaat päästävät saasteita, mikä heikentää ilmanlaatua.
  • Diwalin ilotulitteet: Diwali-festivaalia juhlitaan yleensä marraskuussa, jolloin monet käyttävät laajasti ilotulitteita, jotka vapauttavat suuren määrän savua ja epäpuhtauksia.
  • Maantieteelliset tekijät: Delhin sisämaa-asema ja viileämmät lämpötilat marraskuussa vangitsevat saasteita, mikä johtaa savusumun muodostumiseen.
  • Rakennuspöly: Rakennustoiminta Delhissä ja sen ympäristössä lisää pölyä ja hiukkasia ilmassa.

Delhin saasteiden ennaltaehkäisy ja lieventäminen

Näin Delhin saastepilvestä voidaan hankkiutua eroon –

Sängenhoito: Vaihtoehtoisten menetelmien edistäminen maanviljelyksen satojäämien hävittämiseksi, kuten silppuaminen tai sängen käyttö karjanrehuna.
Parempi joukkoliikenne: Julkisen liikenteen tehostaminen yksityisajoneuvoista riippuvuuden vähentämiseksi. Metroratoja jo on ja niitä rakennetaan Delhissä ja Delhi NCR:ssä. Samoin sähköllä toimivia riksoja.
Tiukat teollisuusmääräykset: Tiukempien päästönormien täytäntöönpano teollisuudelle.
Vihreän peitteen parantaminen: Puiden istuttaminen ilmanlaadun parantamiseksi. Puut estävät saastepilven laskeutumisen niiden allaoleviin rakennuksiin. On myös hyvin yleistä, että kotitalouksilla Delhissä ja Delhi NCR:ssä on verannallaan ja parvekkeilla paljon viherkasveja parantamassa ilman laatua.
Puhtaan energian edistäminen: Fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentäminen ja uusiutuvien energialähteiden edistäminen.
Ilotulitteiden sääntely: Ilotulitteiden käyttöä ja myyntiä koskevien rajoitusten asettaminen erityisesti festivaalien aikana.
Rakennusnormit: Pölyntorjuntatoimenpiteiden toteuttaminen rakennustyömailla.


Jos siis vierailet Delhissä marraskuussa, jolloin ilma on alkanut viiletä, on tärkeää muistaa suojaus mahdollisia ilmansaasteita vastaan. Sanon mahdollisia, sillä kuvasin esimerkiksi otsikon kuvassa olevan suojatienäkymän Delhistä 13 vuotta sitten marraskuussa, enkä muista mitään saastepilveä siltä ajalta. Mutta tammikuussa 2019 Delhin talvi ja huono ilmanlaatu iskivät vastaan jo lentokentällä. Sen vuoksi käytin jo tuolloin Delhissä maskia, vaikkei koronaa ollut vielä keksitty. Voit katsoa videoni Delhistä talvelta 2019 seuraavaksi –

Delhi talvea ja sumupilveä

On kuitenkin hyvä muistaa, että ympäristöhaasteista huolimatta Delhistä löytyy kauniita ja mielenkiintoisia kohteita. Ja sen modernit kauppakeskukset ovat kerrassaan mainioita nähtävyyksiä. Ja jos kestät kuumuuden, on Delhi kauneimmillaan heti monsuunin jälkeen, kun ilmakin on kirkas. Oheisessa kuvassa Delhin liikennettä keskellä kirkasta päivää lokakuussa 2023.

Delhin liikennettä ja ilmanlaatua lokakuussa 2023

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *