Tallinnan tv-torni
|

Viron matkailu ja Tartto vuonna 2024

*pr blogiyhteistyössä Visit Estonia ja Matkamessut

Tämänvuotiset Matkamessut avattiin poikkeuksellisen lumisissa olosuhteissa, kun lunta tuprutti taivaan täydeltä, ja tämä toi mukanaan ainutlaatuisen tunnelman. Itse olen todella päässyt nauttimaan talvesta Helsingissä tänä vuonna, sillä toisin kuin niin monena muuna talvena, joulu- ja tammikuu ovat olleet lähes vitivalkoisten lumihankien värittämät. Torstai oli Messukeskuksessa varattu erityisesti matkailualan ammattilaisille, ja se tarjosi minulle, kokeneelle matkailualan sisällöntuottajalle, tilaisuuden osallistua monipuolisiin tapaamisiin. Erityisen huomionarvoinen oli Visit Estonian järjestämä info-tilaisuus, jossa käsiteltiin mm. vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunkia Tarttoa. Ohessa hieman lisää Tarttoosta ja Viron matkailusta tänä vuonna 2024 –

Huikaisevia lukuja

Visit Estonian verkkosivusto Visitestonia.com on suomalaisten matkailijoiden suosiossa, mikä ilmenee selvästi siellä vierailevien käyttäjien määrässä: infotilaisuudessa kerrottiin, että keskimäärin 3,2 suomalaista vierailee kyseisellä sivustolla joka minuutti. Vuoden 2023 aikana sivustolla rekisteröitiin yhteensä huimat 14 miljoonaa vierailua. Tämän lisäksi Visit Estonian teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa Uudenmaan asukkaista, eli 99 prosenttia, on jo vieraillut Virossa, mikä korostaa maan vetovoimaa suomalaisten keskuudessa.

Tartto Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024

Lentoyhteydet kehittyvät jatkuvasti, ja tämän vuoden merkittävä uutuus on Helsinki-Tartto-reitti, joka avataan 31.3.2024. Kyseinen sopimus lentoreitistä Helsingin ja Tarttoon välillä on nelivuotinen, mikä takaa pitkäaikaisen yhteyden näiden kaupunkien välille. Tarton sijainti Etelä-Virossa tekee siitä helposti saavutettavan kohteen: Kaupunkiin pääsee Tallinnasta bussilla kahdessa ja puolessa tunnissa tai junalla peräti kahdessa tunnissa. Uuden lentoreitin myötä matka Helsingistä lyhenee kuitenkin merkittävästi, kestäen vain 45 minuuttia. Tarton lentokenttä sijaitsee kätevästi vain kymmenen minuutin päässä keskustasta.

Tartto tarjoaa tänä vuonna yli tuhat tapahtumaa, mukaan lukien ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä, kuten Suudleb Tart -massapusu ilmaiskonsertin yhteydessä ja ”Alaston totuus” -mielipidefestivaali. Alaston totuus on maailman ensimmäinen saunakeskustelutapahtuma, jossa keskustelut tullaan käymään saunan lauteilla. Tapahtumat ovat monikielisiä, sillä keskustelut käydään viron ja englannin kielellä ja myös suomenkielisiä keskusteluja on luvassa.

Tallinnan ja Viron alkuvuoden 2024 tapahtumakalenteri on täynnä kiehtovia kohteita. Esimerkiksi PoCo Tallinn, Pohjoismaiden ainoa täysin pop-taiteelle omistettu museo, tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisen taide-elämyksen. Lisäksi muotisuunnittelija Diorin pukuja on nähtävillä Keila-Joa Schloss Fall -hotellissa järjestettävässä ”The Elegancy of Dior Women” -näyttelyssä 30.6.2024 saakka. Näyttely sijaitsee 30 km:n päässä Tallinnasta. Lisäksi Stingin konsertti kesäkuussa Tarton laulukentällä on varmasti huippuelämys, mutta lienee jo loppuunmyyty. Kalamajan museon ehdokkuus Vuoden Eurooppalainen museo 2024 -kilpailussa tekee siitä myös kiinnostavan museokäyntikohteen.

Laivayhtiöiden uutuuksia ja kuulumisia

Visit Estonian info-tilaisuuteen osallistuivat myös suurten laivayhtiöiden Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen edustajat. He kertoivat, että laivamatkailu on nähnyt kasvua vuonna 2022, vaikka matkustajamäärät eivät olekaan vielä palautuneet koronaa edeltävälle tasolle. Viikonloppulähdöt ovat olleet suosittuja, ja esimerkiksi Tallinkin aamulähdöt Helsingistä Tallinnaan ovat olleet usein loppuunmyytyjä, kun taas alkuviikon päivät -15 asteen pakkasilla ovat olleet rauhallisempia.

Eckerö Linen saavuttama kaksi miljoonaa matkustajaa vuonna 2022 on ollut merkittävä virstanpylväs. Eckerö Line juhlii tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa, sillä yhtiön toiminta alkoi elokuussa 1994. Eckerön Finlandia-laiva on parhaillaan uudistusten kohteena. Lisäksi uusi ja helppokäyttöinen verkkopalvelu risteily- ja hotellipakettien varaamiseen on työn alla ja se lanseerattaneen helmikuussa 2024. Hinnoittelu siellä tulee olemaan läpinäkyvää, jolloin asiakas näkee selkeästi, mikä on laivamatkan ja hotellin osuus kokonaishinnasta.

Viking Linella Cinderellan paluu maaliskuussa liikenteeseen vahvistaa Viking Linen Helsinki-Tukholma-reittiä, ja kesällä on luvassa erityisiä Viking-risteilyjä Tukholmasta Visbyhyn, mahdollistaen matkustamisen Turusta Tukholmaan ja sieltä edelleen Gotlantiin.

Viking Linen matkustajalle tarjoama mahdollisuus valita bio-polttoaine myös Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä on esimerkki matkailualan ympäristötietoisuuden kasvusta.

Vuonna 2019 Tallinkilla matkusti lähes tuhat kiinalaista päivittäin, ja vaikka näihin lukemiin ei ole vielä päästy koronan jälkeen, vuonna 2023 kansainvälisten matkustajien määrä kasvoi yli 20 prosenttia. Lisää aasialaisia turisteja lienee on tulossa. Tallinkin kaksi modernia alusta, 6 vuotta vanha MegaStar ja vuoden vanha MyStar, jatkavat liikennöimistä Suomen ja Viron välillä vuonna 2024 ja Victoria-laiva tarjoaa puolestaan 22 tunnin risteilyjä Helsingistä Tallinnaan, jolloin Tallinnassa pääsee käymään vaikka aamukahvilla.

Viro jatkaa olemistaan suomalaisten suosikkikohde ja laivayhtiöt tekevät aktiivista yhteistyötä maan markkinoinnissa.

Tallinnan tv-torni
Tallinnan tv-torni on tuttu näkymä laivamatkustajille, sekä myös yleisönähtävyys

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *