Buffet-ruokapöytä Eckerö Line m/s Finlandia -laivalla syksyllä 2020
| | |

Eckerö Line ja m/s Finlandia – matka Tallinnasta Helsinkiin syksyllä 2020

*Blogiyhteistyö: Matkan tarjosivat Visit Estonia, Visit Tallinn, Tallink | Silja Line, Eckerö Line ja Viking Line

Mitä yhteistä on Eckerö Linella ja Indivuella? – Molemmat ovat nimestään huolimatta suomalaisia. Ja molemmat pitävät matkustamisesta.

Niin, minulla oli ilo matkustaa Tallinnasta Helsinkiin Eckerö Linen m/s Finlandia -laivalla syyskuussa 2020 ja tutustua tähän kolmanteen laivayhtiöön, joka on seilannut Helsingin ja Tallinnan väliä ja jo yli 25 vuotta. Ohessa video matkasta –

Helsinki Tallinna –välin kovasta kilpailusta huolimatta Eckerö Line, tämä ainoa Suomen lipun alla seilaava yhtiö, on vuosi vuodelta onnistunut nostamaan matkustajamääriään. M/S Finlandia aloitti liikennöinnin vuonna 2013 ja syksyllä 2016 laivalla matkusti jo sen viides miljoonas matkustaja. Yksistään vuonna 2019 oli Eckerö Linen matkustajamäärä noin 1 890 000.

Viime vuonna, kesän 2019 alussa, Eckerö Line hankki toisen aluksen, Finbo Cargon, Helsinki-Tallinna-reitilleen. Erona oli se, että kun m/s Finlandia lähti Länsisatamasta, kulkee Finbo Cargo Vuosaaresta Tallinnan Muugaan kuljettaen rahdin lisäksi myös automatkustajia.

Ihan heti ei tule ajatelleeksi, laivaristeilyjen ja merimatkailun ollessa se näkyvin osa, että samanaikaisesti lähes 80 prosenttia kaikista Suomeen tuotavista kulutustavaroista kuljetetaan meritse ja meriteitse tapahtuvan viennin osuus on puolestaan n. 90 prosenttia koko viennistä. Nuo luvut pitävät sisällään mm. teollisuuden tarvitsemat varaosat ja valmistamat tuotteet, sekä elintarvikkeet ja lääkkeet.

Juuri tällä hetkellä Suomen ja Viron välisen lauttaliikenteen tilanne näyttää kuitenkin loppuvuoden osalta epävarmalta. Eckerö Linen mukaan matkustusrajoitukset ovat tehneet liiketoimintaan syvän loven ja asiakasmäärät ovat pudonneet jopa 90 %. Vaikka rahti kulkee ja työmatkailu sallitaan, ei se riitä turvaamaan kannattavaa liiketoimintaa varustamoille. Pahimmassa tapauksessa, ilman erityistoimia, Suomi voi menettää kansallisen laivastonsa ja maan huoltovarmuus heikkenee.

Koronasuojatoimenpiteitä laivalla syksyllä 2020

Vaikka syyskuussa 2020 ei matkustusrajoituksia Suomen ja Viron välillä vielä ollut, näytti m/s Finlandia melko autiolta, kuten oheiselta videoltakin voit nähdä. Ehkä osittain sen vuoksi, mutta myös Eckerö Linen koronaviruksen vuoksi tehtyjen turvallisuustoimenpiteidenkin, tunsin oloni matkustajana turvalliseksi.

Laivoilla ja terminaaleissa oli nimittäin käytössä tehostetut siivouskäytänteet ja pintojen desinfiointi. Turvakuulutukset muistuttivat asiakkaita etäisyyden pitämisen tärkeydestä koko matkan ajan ja laivan saapuessa satamaan. Lisäksi laivojen diginäytöillä muistutettiin käsienpesun tärkeydestä ja infograafit samoilla näytöillä muistuttivat etäisyyden pitämisestä ja oikeasta tavasta yskiä hihaan. Laivojen palvelupisteillä ja kassoilla oli lattiassa teippejä, jotka myös muistuttivat välimatkojen pitämisestä ja käsidesiä oli palvelupisteillä tarjolla.

Lähtöselvityksessä ja laivalla asiakas pystyi maksamaan vain kortilla eikä käteistä voinut käyttää. Asiakaspalvelupisteissä ja kassoilla oli pisarasuojat ja lisäksi laivoilla oli myynnissä kasvomaskeja asiakkaille. WC-tiloissa käsien kuivaamista varten löytyi paperisia käsipyyhkeitä.

Buffetravintolassa asiakas sai puolestaan laittaa käsiinsä suojahanskat, jolloin buffetruoan ottimiin tarttuminen oli paljon hygieenisempää.

Eckerö buffet syksyllä 2020
Eckerö buffet syksyllä 2020

Mereltä kaupunkiin

M/S Finlandian buffetin teemana oli syyskuussa Mereltä kaupunkiin ja valikoimasta löytyi mm. Skånen perunaa, paahdettuja juureksia, aurajuustopunajuuria, juustopiirasta sekä kirjolohta, äyriäisiä ja fenkoli-voikastiketta. Näet koko menun oheisella videolla.

Kaikkien ruokien gluteenittomuus ja laktoosittomuus oli selkeästi merkitty ja lisäksi gluteenittomia leipiä ynnä muuta gluteenitonta höystettä löytyi myös erilliseltä tarjoilupöydältä. Jälkiruokapöytä tarjosi puolestaan mm. suklaamoussea, suolapähkinää ja kinuskia, lakkapannacottaa, puolukkaparfaita karamellisiirapilla sekä aina-niin-herkullista vaniljajäätelöä kinuskikastikkeella.

Eckerö Buffetin menuu vaihtuu kuusi kertaa vuodessa ja tämän vuoden teemoina on jäljellä vielä loka-marraskuun riistaviikot ja marras-joulukuun juhlapöytä.

Viime vuonna Eckerö Line palkittiin eniten luomun käyttöä lisänneenä yrityksenä Luomu SM -kilpailussa. Luomun käyttömäärä m/s Finlandialla oli noussut 70% vuoden 2018 aikana. Tämä kuudetta kertaa järjestetty kilpailu on osa Portaat luomuun -ohjelmaa, jonka tarkoitus on edistää luomun käyttöä ravintolapalveluissa. Ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymään kuuluva EkoCentria -asiantuntijatiimi. Ja vaikken buffetista vihreitä luomuleimoja bongannutkaan, on laivalla tarjottava suodatinkahvi luomua, ja sen lisäksi aamiaiseksi keitetään luomupuuroa ja tarjotaan luomuruisleipää.

Eckerö Line hytti
Eckerö Line hytti

Tuore tieto syyskuun lopulta kuitenkin kertoo, että Eckerön buffet on suljettu lokakuulta 2020, mutta mm. luomupuuroa laivalta silti löytyy. On hyvä tietää, että vaikka Viron suuntaan onkin tällä hetkellä muuttuvia vapaa-ajan matkustusrajoituksia ja karanteenivaatimuksia, pääsee Eckerö Linen laivalla nauttimaan merimaisemista ikkunapöydän ääressä myös päiväristeilyn muodossa. Tällaiseen päiväristeilyyn ei liity maihinnousua Tallinnassa eikä täten myöskään karanteenivaatimuksia. Lisäksi myös oma hytti takaa turvallisen rauhan laivamatkan aikana.

Oheiselta videolta näet, millainen tavanomainen hytti m/s Finlandialla on, millainen oli Mereltä kaupunkiin -teemabuffet syksyllä 2020 ja miten mainiolta näyttääkään m/s Finlandian esiintymislava, jonka takaa merelliset maisemat mukavasti pilkottavat pitäen katsojan menossa mukana.

Lue myös INDIVUE – Matka Eurooppaan – teos sisältää autenttisia valokuvia ja matkavinkkejä niin Suomeen kuin Eurooppaankin.

Lisää Tallinna-aiheisia postauksia voit myös lukea suoraan täällä!

Voit lukea tämän postauksen Eckerö Linesta myös englanniksi!

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Mielenkiintoinen postaus. Harvemmin tulee ajatelleeksi mistä kaikesta näiden yhtiöiden liikevaihto koostuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *