Schjerfbeck - Muoti - Mode - Fashion - näyttelymainos
|

5 syytä nähdä Schjerfbeck & Muoti – Mode – Fashion -näyttely Villa Gyllenbergissä

Suomalainen muoti koki merkittäviä muutoksia vuosien 1880 ja 1950 välillä, sillä tuo aikakausi kattaa useita historiallisia, sosiaalisia ja kulttuurisia mullistuksia. Tänä aikana Suomessa tapahtui nopeaa teollistumista, itsenäistymistä ja modernin yhteiskunnan rakentamista, mikä heijastui väistämättä myös muodin ja pukeutumisen kehitykseen. Samalla aikakaudella Helene Schjerfbeck (1862–1946), yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista, loi uraauurtavan teossarjan, joka ei ainoastaan vakiinnuttanut hänen asemaansa suomalaisen taiteen kentässä, vaan tarjosi myös ainutlaatuisen ikkunan tuon ajan muoti-ilmiöihin.

1880 – 1950 lukujen taiteesta ja pukuhistoriasta kertoo myös Villa Gyllenberg -museossa nähtävä näyttely Schjerfbeck & Muoti – Mode – Fashion. Tässä viisi syytä käydä katsomassa tuo näyttely –

  1. Uutta tietoa Helene Schjerfbeckistä: Lukemani Helene Schjerfbeckin elämäkerta ei aiemmin valottanut hänen suhdettaan muotiin sellaisena kuin ”Schjerfbeck & Muoti – Mode – Fashion” -näyttely ja samanniminen kirja tekevät. Tämä yllättävä havainto syventää hyvin ymmärrystämme hänen teoksistaan. Schjerfbeck oli erityisen mieltynyt ranskalaistyylisiin vaatteisiin, ja ranskalaiset muotilehdet toimivat inspiraationa myös hänen maalauksilleen. Näyttelyn taustalla oleva tutkimus pohjautuu osittain Schjerfbeckin ja hänen serkkunsa tyttären välillä vuosina 1922 – 1945 käytyyn kirjeenvaihtoon, joka käsitteli mm. muotia ja vaatteiden valmistusta. Kirjeet ovat tätä nykyä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kokoelmissa, tarjoten ainutlaatuisen näkökulman taiteilijan elämään ja kyseiseen aikakauteen.
  2. Laaja taide- ja muotikokoelma: Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua 35 historialliseen pukuun ja 20 Schjerfbeckin teokseen sekä yli 40 teokseen muilta merkittäviltä suomalaisilta taiteilijoilta, kuten Eero Järnefeltiltä ja Akseli Gallen-Kallelalta. Teosten kirjo antaa hyvän kuvan suomalaisen taiteen ja muodin kehityksestä, valaisten samalla Schjerfbeckin työtä ja ajan muotivirtauksia.
  3. Yllättäviä yksityiskohtia ja elämyksiä: Näyttely yllättää kävijänsä tarjoamalla pieniä, mutta merkityksellisiä yksityiskohtia. Esimerkiksi Dora Wahlroosin muotokuvamaalauksessa näkyvä kaulakoru on näyttelyssä myös fyysisesti esillä, ja Schjerfbeckin maalauksessa näkyvät paidat on tulkittu ja uudelleenvalmistettu mallinuken päälle ompelija-suunnittelija Irma Romeron toimesta. Tällaiset elementit tuovat näyttelyn eläväksi ja luovat ainutlaatuisen yhteyden taiteen ja todellisuuden välille.
  4. Muodin ja taiteen syvempi ymmärrys: Vähättelemättä mitenkään muodin, erityisesti Haute Couturen, arvoa, tämä näyttely todistaa katsojalleen, että maalattu pellavakangas näyttää paremmalta kuin printattu kangas. Vielä vuosisatojenkin jölkeen. Kannattaa käydä museossa näkemässä se omin silmin.
  5. Suomalaisen muodin historian oppitunti: Niille, jotka ovat vähemmän tuttuja Suomen muodin historian kanssa, näyttely tarjoaa opettavaisen ja kattavan yleiskatsauksen aiheeseen. Yksi näyttelyn esille tuomista yllättävistä seikoista on mm. se, kuinka vasta 1920-luvun jälkeen suomalaiset naiset alkoivat rohkeasti meikata ja punata huulensa, sillä sitä aikaisemmin meikkaamista oli pidetty vain näyttelijöille ja prostituoiduille kuuluvana etuoikeutena.
Schjerfbeck & Muoti – Mode – Fashion -näyttelyä Villa Gyllenbergissä

Lisäksi Gyllenbergin talomuseo esittelee pysyvän kokoelman vanhempaa taidetta, mikä tarjoaa vierailijoilleen monipuolisen kulttuurielämyksen.

Villa Gyllenbergin museon kahvilasta puolestaan avautuvat viehättävät merimaisemat kohti Espoota ja Leppävaaraa, mikä tarjoaa rauhallisen ympäristön näyttelyn jälkeiseen pohdintaan. Nyt vielä helmikuussa, kun meri on jäässä, voi tuulisella säällä nähdä lumen pöllyävän taianomaisesti pitkin jäätynyttä merta. Sitä on mukava ihmetellä näyttelyn jälkeen teekupillisen kera, että kuinka tuo näkymä ikkunasta muistuttaakaan niin montaa tunnettua suomalaista maisemamaalausta.

Schjerfbeck & Muoti – Mode – Fashion -näyttely on esillä Villa Gyllenbergissä Kuusisaaressa tämän kevään ajan, 14.2.-9.6.2024. Näyttely on avoinna ke-to klo 12-17 ja la-su klo 11-17.

Schjerfbeck - Muoti - Mode - Fashion - näyttelymainos
Villa Gyllenbergin ja Didrichsenin museon näyttelymainokset Helsingin Kuusisaaressa

Villa Gyllenbergin museon ohessa toimii myös pieni kahvila Café Signe. Ohessa YouTube-videoni siitä, sekä sen ikkunoista avautuvista upeista jäätyneistä merimaisemista. Tutustu myös päivitettyyn teokseeni INDIVUE – Matka Helsinkiin – Visuaalinen matkaopas.

Café Signe Villa Gyllenbergissä.

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *