Sisäänkäynti Vegemessuille
| |

Vegemessut Helsingissä ja messujen parhaimmat maut – top 5

*pr blogiyhteistyössä Vegemessut

Kaapelitehdas Helsingissä muuntui tammikuun viimeisenä viikonloppuna vihreän ruoan keitaaksi, kun Vegemessut kutsuivat yhteen kasvisruokien ystävät ja uteliaat. Osallistuin tapahtumaan sisällöntuottajana saaden ilmaisen sisäänpääsyn ja oletkin jo ehtinyt näkemään tunnelmia Vege-messuilta YouTubessa ja Instagramissa. Paikalla vallitsi innostunut tunnelma ja tarjolla oli runsaasti kokeiltavaa ja maisteltavaa – olisi kannattanut tulla ehkä vielä aikaisemmin.

Messujen tarjonta täytti odotukseni laadullaan. Kotiin palattuani tosin mietin, miksi Kaapelitehtaalla maistetut ja kotiinostetut herkut maistuivat messuilla paremmilta. Ehkäpä se oli se ainutlaatuinen yhdistelmä ympäristöä, ihmisiä ja intohimoa ruokaan, joka loi mausteet, joita ei kotikeittiössä voi toistaa. Tästä hyvänä esimerkkinä perinteisen lihapiirakan makuinen vegaani Unlimited piirakka, joka maistui messuilla paremmalta kuin kotona mikrossa lämmitettynä.

Alla kuitenkin koottuna viisi kokeilemisen arvoista tuotetta Vegemessuilta, joiden maku vakuutti minut. Kyseiset tuotteet löytyvät suurimmaksi osaksi myös hyvinvarustelluista päivittäistavarakaupoista.

Vegemessujen parhaimmat maut – top 5

1. Green Vie Grated vegaanijuustot

Green Vie Grated vegaanijuustot tarjoilivat aitoa juustomaista nautintoa ilman eläinperäisiä ainesosia. Niiden rikas ja täyteläinen maku sai minut unohtamaan, että kyseessä oli kasvipohjainen tuote. Vaikka en olekaan vielä törmännyt näihin tuotteisiin ruokakaupoissa, ovat ne ehdottomasti listallani, seuraavan kerran kun vegaanijuustoa kaipaan, vaikka olenkin luomumaidosta tehdyn juuston vankkumaton kannattaja.

2. Järvikylän viherjuoma

Messujen yllättäjä oli Järvikylän tarjoama viherjuoma, joka valmistettiin tuoreista salaateista. Raikkaus ja maku olivat kohdallaan, ja juoman virkistävyys teki siitä täydellisen välipalan messupäivän aikana. Ohessa jaetun reseptin avulla voit valmistaa juoman myös kotona, tuoden messujen makuelämykset omaan keittiöösi.

JÄRVIKYLÄN VIILEÄN VIHREÄ JUOMA

Järvikylän viileä vihreä juoma

Ainekset:

  • 1 ½ – 2 l kylmää vettä
  • ½ dl tuorepuristettua inkiväärimehua
  • 1 ½ dl tuorepuristettua lime- tai sitruunamehua
  • 1 dl agavesiirappia
  • 1 ruukku Järvikylän Vahvaa Minttua
  • 1 ruukku Järvikylän Thaibasilikaa
  • 1 ruukku Järvikylän Basilikaa
  • 1 ruukku Järvikylän Romainesalaattia tai 2 pss Nuoret lehdet Romainesalaattia
  • 1 kurkku

Valmistus: Sekoita vesi, mehut ja siirappi. Lisää silputut yrtit joukkoon. Anna maustua 2 – 48 tuntia jääkaapissa. Siivilöi. Mehulinkoa romainesalaatti ja kurkku ja lisää mehu juomaan. Jäähdytä ja nauti. Vinkki: Jos käytössäsi ei ole mehulinkoa, tee näin: Silppua romainesalaatti sekä raasta kurkku ja lisää ne yrttisilpun kanssa yhtä aikaa maustumaan liemeen.

3. Rebel Eatsin täyteleivät

Rebel Eatsin Ruis-Porkkala ja Smokey BBQ -leivät veivät kielen mennessään. Näiden vegaanisten leipien kyky matkia perinteisten makujen syvyyttä oli vaikuttavaa, erityisesti kalaisa maku Ruis-Porkkalassa. Ainoa miinuspuoli oli, ettei tuotteita ollut saatavilla gluteenittomina tai ilman säilöntäaineita.

4. Herkkä Snacksin Herkkulinssit

Herkkä Snacksin tarjoamat linssisnacksit, erityisesti Himalaya-maku, tarjosivat mukavan makuelämyksen. Vaikka Himalaya-maku oli loppunut ennen kuin ehdin ostaa sitä, osoittautui Bollywood-maku myös kotiinostettuna kokeilemisen arvoiseksi. Nämä uppopaistetut linssiherkut muistuttivat hieman intialaisia esikuviaan Haldiramsilta, jotka ovat suuri suosikkini.

5. Alpron Plant Protein marjarahka

Alpronin Plant Protein marjainen proteiinirahka oli miellyttävän makuinen ja sopivan makea. Se tarjosi maistuvan vaihtoehdon välipalaksi. Valitettavasti se kuitenkin sisälsi e-säilöntäaineita, eikä ollut luomutuote, mikä saattaa vaikuttaa sen houkuttelevuuteen tietyn kuluttajaryhmän joukossa.

Kunniamaininta: Rudy’s Kombucha

Vaikka messujen tarjonta oli laaja, erityismaininnan ansaitsee Rudy’s Kombucha-juoma. Sen piristävä vaikutus oli todella tervetullut lisä messuiltapäivään, vaikkakin juoman korkeahko hinta saattaa vastaisuudessa ohjata valitsemaan vaihtoehtoisia tuotteita kaupan hyllyltä, nimittäin inkivääri-sitruuna kombuchaa ja luomuna.

Vegemessut tarjosivat siis upean mahdollisuuden tutustua kasvisruokien uusiin tuuliin ja innovaatioihin. Kokemukset ja makupalat antoivat paljon inspiraatiota omaan keittiöön, ja odotankin jo innolla uusia vegaanisia innovaatioita.

Ohessa lyhytvideo Vegemessuilta.

Vegemessut 2024 Helsingissä

Reseptejä Vegemessuilta

Lopuksi vielä pari reseptiä nyhtökauralle ja tofulle, jotka löysin Vegemessuilta mukaan. Myös suun saa laitettua makeasti gluteenittomasti:

Runebergin kakku (vg, gl)

Ainekset:

  • 1,5dl Voima-Papu härkäpapujauhoja
  • 1dl mantelijauhoja
  • 100g rasvaa
  • 1dl fariinisokeria
  • 1 rkl psyllium
  • 2tl leivinjauhoja
  • 1/3 tl soodaa
  • 2tl vanilijasokeria
  • 1dl omenamehua
  • n. 10 tippaa karvasmanteliaromia

Valmistus: Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, ja lisää siihen keskenään sekoitetut märät aineet (voi-sula + fariinisokeri + omenamehu + tipat).

Kaada vuokaan. Uuni 170 astetta ja 30min. Vuoka 20cm halkaisija. Anna jaähtyä. Vuokaan leivinpaperi.

Pinnalle: 150g vadelmahilloa, 2dl tomusokeria + 2rkl vettä

Laita pinnalle hillo keskelle isoksi ympyräksi. Pursota sen ympärille valkoinen rinkula (tomusokeri + 2rkl vettä) 

karviaistentila.fi

Nyhtökaura Toast alà Gold&Green

  • 1 pkt Gold&Green® Nyhtökaura® Marrakesh
  • 1 tomaatti
  • 8 paahtoleipää
  • 4 rkl vegaanista majoneesia
  • 1 ruukku rucolaa
  • 4 Valio Oddlygood® Veggie viipaletta gouda
  • öljyä paistamiseen

Marinoidut punasipulit

  • 1 punasipuli
  • 1½ rkl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • ½ rkl punaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Valmistus

  1. Aloita marinoiduista punasipuleista. Kuori ja viipaloi sipuli ohuesti. Sekoita kannellisessa lasipurkissa punasipuli ja marinadin ainekset. Sulje kansi ja ravista hyvin. Jätä marinoitumaan huoneenlämpöön toastien valmistuksen ajaksi.
  2. Valmista toastit. Kuumenna maustekastike paistinpannulla. Lisää Nyhtökaura ja paista muutaman minuutin ajan.
  3. Viipaloi tomaatti. Levitä majoneesi neljän paahtoleivän päälle. Jaa nyhtökaura, tomaatit, rucola, Veggie viipaleet ja punasipuli leiville. Nosta loput leivät kansiksi.
  4. Paahda toastit paistinpannulla tilkassa öljyä molemmin puolin kullanruskeiksi. Voit valmistaa toastit myös voileipä- tai parilagrillissä.

Katso myös seuraavatkin Gold&Greenin reseptit:

Tofu Poke Bowl àla Yipin

15 MIN | 2 ANNOSTA

Ainekset

  • 230 g Yipin maustamaton tofu tai leppäsavutofu  
  • 2 dl riisiä 
  • 2 dl viipaloitua mangoa 
  • 2 dl punakaalia 
  • 1 dl kurkkua 
  • 1 dl marinoitua punasipulia 
  • 1–2 avokadoa 
  • 1 rkl öljyä 
  • ½ lime 
  • 1 rkl japanilaista soijakastiketta 
  • ripaus kuivattua chiliä 
  • suolaa ja pippuria 

Lisäksi 

  • sriracha-majoneesia 
  • sesamsiemeniä 
  • tuorepuristettua limettimehua 

Valmistus:

  1. Keitä riisi ohjeen mukaan. Viipaloi mango, punakaali, kurkku ja avokado.  
  2. Kuutioi tofu noin 1 cm leveiksi paloiksi ja paista öljyn, limemehun, soijakastikkeen ja kuivatun chilin kanssa keskilämpötilassa. Paista kullanruskeaksi ja rapeaksi kaikilta puolilta ja mausta suolalla ja pippurilla. 
  3. Tarjoile kaikki ainekset kulhossa ja ripottele päälle sriracha-majoneesia, seesaminsiemeniä ja vähän tuorepuristettua limeä.

Voit helposti vaihdella poké-kulhoasi korvaamalla vihanneksia ja eksoottisia hedelmiä sen mukaan, mitä sinulla on kotona. Tavallisia ainesosia ovat soijapavut, avokado, mango, raaka kala (tonnikala) tai kasvisversiona: tofu. 

Katso myös seuraavatkin Yipin reseptit:

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *