Kaski Navetta ravintolatiski

Suomen paras olut vuonna 2023 on valittu

Suomi on jälleen kerran tarjonnut oluen ystäville mestariteoksen, sillä kuten Helsingin Sanomat tänään kirjoitti, on virolahtelainen Takatalo ja Tompuri Brewery valittu toistamiseen Suomen parhaimmaksi panimoksi. Takatalo ja Tompuri Breweryn Kaski Mustakaura 5,0 % olut valittiin nimittäin äskettäin Suomen parhaimmaksi olueksi vuosimallia 2023.

Kaski Savubock, Suomen paras olut vuosimallia 2022
Kaski Savubock, Suomen paras olut vuosimallia 2022

Kyseinen kilpailu Suomen parhaimman oluen tittelistä kokoaa yhteen pieniä ja suuria panimoita, ja yli 50 hengen tuomaristo kävi läpi 450 erilaista olutta sokkotestissä.

Takatalo Tompurin Kaski Navetta ravintolan tiski Virolahdella
Takatalo Tompurin Kaski Navetta ravintolan tiski Virolahdella

Mielenkiintoisen tästä uutisesta tekee se, että Takatalo ja Tompuri Brewery voitti Suomen parhaimman oluen tittelin myös viime vuonna. Silloin vuonna 2022 heidän voitto-oluensa oli savustettu olut nimeltään Kaski Savubock.

Näet pienen lasillisen vuoden 2022 voitto-olutta oheisessa kuvassa, sillä minulla oli ilo vierailla Virolahdella tänä kesänä kuvaamassa, kun olin mukana Visit Virolahden järjestämällä pr-matkalla, jolloin kävimme myös kyseisessä Suomen parhaimman panimon ravintolassa maistamassa heidän voitto-oluttaan. Mainitsin siitä myös artikkelissa Virolahden nähtävyyksiä.

Ensimmäinen kerta, kun join savustettua juomaa, ja kyllähän se savu siinä oluessa maistui! Vaan koskapa kyseinen panimo ei vielä valmista alkoholittomia oluita, ja koska savustetun ruoan tai juoman terveellisyys on minulle yhä epäselvää, en avannut aihetta sen enempää. Tein kuitenkin Kaski Navetta -ravintolasta lyhytvideon osaksi Matkaopastani Suomeen ja voit katsoa sen oheisessa linkissä. Löydät sen myös suoraan YouTube-kanavaltani. Gluteeniton hauki-illallinen ja gluteeniton jälkiruoka onnistuivat Kaski Navetta -ravintolassa hyvin.

Gluteeniton jälkiruoka Takatalo Tompurin ravintolassa
Gluteeniton jälkiruoka Takatalo Tompurin ravintolassa
Ravintola Takatalo Tompurin terassi
Ravintola Takatalo Tompurin terassi

Tämänvuotisen voitto-oluen nimi on siis Kaski Mustakaura 5,0%.

Parhaimmaksi gluteenittomaksi olueksi vuonna 2023 raati oli valinnut Prost! for Uncles 5,5 t%, saksalainen vaalea Export-olut, Tired Uncle Brewing, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Parhaimman alkoholittoman oluen tittelin vuonna 2023 sai Sinebrychoffin Crisp Lager, 0,0 % ja voin itsekin suositella sitä, esim. maustetun intialaisen ruoan seuraksi.

Muutoin tämä artikkeli ei suosittele tai rohkaise juomaan alkoholia, niinkuin blogietikettiin kuuluu mainita.

Virolahden peltomaisemia Takatalo Tompurin ravintolan edustalla
Virolahden peltomaisemia Takatalo Tompurin ravintolan edustalla

Päivitys: Tältä Suomen paras olut sitten maistui

Viikkoa myöhemmin tulin sitten maistaneeksi Suomen parhaimmaksi olueksi valittua juomaa. Hintaa pubissa sillä oli 8,5 euroa pullo. Lasiin kaadettuna tämä juoma, jota sanottiin saksalaistyyliseksi tummaksi lager-olueksi tai Schwarziksi, oli herkullisen tumma väritykseltään – ihan kuin paksua cocacolaa ilman kuplia.

Juoma ei kuitenkaan ollut tehty minua varten. Ensikosketus siihen oli kuin olisi ottanut jotain väljähtynyttä salmiakkikossua. Ja vaikka olenkin salmiakin ystävä, niin tästä puuttui sokeri, joten juoma ei päässyt silläkään sykähdyttämään.

Oli itse asiassa kohtuullisen vaikeaa edes juoda koko pullollinen tätä olutta, sillä se ei edes sammuttanut janoani, vaan päinvastoin – sai kaipaamaan vettä. Vaimean salmiakin tai ehkä fennelin lisäksi voitto-olut maistui minusta myös kuivalta ja nahkaiselta, kuin sammutetulta viiniltä, paitsi että kuiva nahkainen sammutettu punaviini maistuisi varmaankin paremmalta. 

Olikin siis todella mielenkiintoinen yllätys, että Suomen paras olut maistui juuri tältä. Ehkä sitä ei ollut tarkoitettu juotavaksi yksinään vaan ruokajuomana esim. jonkin riistan kanssa. Ja koska riista-ateriat eivät kuulu repertuaariini, ei tule pubiinkaan kiire tämän vuoksi.

Suomen paras olut 2023 Kaski Mustakaura
Suomen paras olut 2023 Kaski Mustakaura

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. Vaikka en niin oluen ystävä olekaan, niin nuo Takatalo & Tompurin oluet olivat hyviä. Pääsin maistelemaan niitä muutamia viikkoja sitten mediamatkan puitteissa ja paikka jäi kyllä positiivisesti mieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *