Thai-salaatteja ja jälkiruokia

Thairuoka ja -keittiö lyhyesti

Thaimaa on tunnettu eloisista mauistaan ja aromikkaista yrteistään ja sen ruokakulttuuri ylpeilee rikkaalla historialla, jonka juuret voidaan jäljittää Sukhothain kuningaskuntaan (1238–1438), jolloin erilaisten mausteiden ja makujen yhdistämisen käsite otettiin käyttöön. Vuosisatojen kuluessa thaimaalainen keittiö kehittyi sulauttaen vaikutteita Kiinasta, Intiasta sekä naapurimaistaan Kaakkois-Aasiassa. Lue seuraavasta thairuoka ja -keittiö lyhyesti –

Arvioitu lukuaika: 28 minuuttia

  • Parhaimmat thai-kasvisruoat
  • Thaimaalaisia reseptejä
  • Nam Pla – thaimaalainen kalakastike
  • Millä korvata Nam Pla?
  • Thaimaalainen sienisalaatti
  • Pad Thai -resepti
  • Thaimaalainen pomelosalaatti
  • Mikä Sriracha-kastike on?
  • Vihreä vihannescurry
  • Onko kookosmaito terveellistä vai nostaako se kolesterolia?
  • Vaihtoehtoja kookosmaidolle
  • Thai Spring Rolls
  • Uunissapaistetut kasviskevätkääryleet
  • Panang Curry Tofu
  • Voiko tofua syödä päivittäin?
  • Mitä ayurveda sanoo soijan ja maidon tai kalan yhdistämisestä?
  • Jasmiiniriisin valmistus

Thaimaalaisen keittiön olennaiset ainesosat:
Thaimaalaisen keittiön ytimessä ovat tietyt ainesosat, jotka antavat sille sen tunnusomaisen maun. Thaimaalainen ruoka tunnetaan täydellisestä makujen tasapainosta, johon kuuluvat makea, suolainen, hapan ja tulinen. Joitakin keskeisiä ainesosia ovat sitruunaruoho, galangal ja kaffirlimetinlehdet, jotka tuovat raikkaita ja sitruksisia sävyjä moniin thaimaalaisiin ruokiin. Thaimaalaiset chilipippurit, kalakastike ja palmusokeri tarjoavat tarvittavaa tulisuutta, suolaisuutta ja makeutta, jotka leimaavat thai-keittiötä.

Alueellinen monimuotoisuus:
Thaimaan maantieteellinen monimuotoisuus vaikuttaa merkittävästi sen ruokakulttuuriin. Esimerkiksi Pohjois-Thaimaan keittiö tunnetaan tukevista ruoistaan, kuten Khao Soi (kookoscurrynuudelikeitto), kun taas koillisalue suosii tulisia ja mausteisia makuja, kuten Som Tum (papaijasalaatti). Etelä-Thaimaan keittiö sisältää enemmän mereneläviä ja kookosmaitoa ruoissaan, luoden omanlaisensa makuprofiilin.

Ikonisimmat thaimaalaiset ruoat:
Thaimaalaiseen keittiöön tutustumista helpottaa, kun kertoo joitakin sen ikonisimmista ruoista. Pad Thai, paistettu nuudeliruoka, on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota täydellisten makeiden ja suolaisten makujen ansiosta. Tom Yum Goong, mausteinen katkarapukeitto, kuvastaa houkuttelevaa yhdistelmää hapokkuutta ja tulisuutta. Vihreä curry (Kaeng Khiao Wan) ja Massaman Curry näyttävät thaimaalaisen curryn monimuotoisuuden, kun jokainen alue tuo oman ainutlaatuisen lisänsä tähän rakastettuun ruokaan. Massaman Curry sisältää vaikutteita myös intialaisesta ruoanlaitosta.

Katukeittiön kulttuuri:
Thaimaalaisen ruokakulttuurin todellisen tunnelman voinee tavoittaa herkuttelemalla vilkkaassa katukeittiössä. Thaimaan katukeittiö on kulinaristinen seikkailu, joka odottaa löytäjäänsä, kiireisistä yömarkkinoista vaatimattomiin ruokakioskeihin. Voit kokeilla esimerkiksi paistetun Pad Thain rapeaa herkkua kuumalla pannulla tai nauttia makeaa ja suolaista mangostickyriisiä.

Thaimaalainen ruokailuetiketti:
Thaimaalainen ruokailu on myös kulttuurinen kokemus. Thaimaassa ruokaa jaetaan yleensä perheen kesken, ja aterioilla käytetään puikkoja ja lusikoita. Puikoilla ja lusikalla syöminen on yleistä, ja on kohteliasta odottaa, että isäntä aloittaa aterian. Muista osoittaa kunnioitusta äläkä osoita jalkojasi ketään kohti, sillä jalkoja pidetään thaimaalaisessa kulttuurissa kehon alimpana osana.

Tunnettuja thai-ruokia sekä mistä ne on tehty

Thaimaalaisten ruokien tunnetuimmat top 10 -lista on täynnä monipuolisia makuja. Muista, että thaimaalaisen ruoan tulisuus voi vaihdella, joten voit pyytää vähemmän chilipippuria, jos et ole tulisen ruoan ystävä. Tässä lista suosittuja ja herkullisia thaimaalaisia ruokia:

  1. Pad Thai: Tämä on yksi Thaimaan tunnetuimmista ruoista. Se sisältää paistettuja riisinuudeleita katkaravuilla, kananmunilla, maapähkinöillä ja mausteilla.
  2. Tom Yum -keitto: Mausteinen ja hapokas keitto, joka sisältää yleensä katkarapuja tai kananrintaa, sitruunaruohoa, limettimehua ja chilipippuria.
  3. Green Curry (vihreä curry): Tuoksuva ja mausteinen currytahna yhdistettynä kookosmaitoon, vihreisiin papuihin, kanaan tai katkarapuihin.
  4. Massaman Curry: Täyteläinen ja mausteinen curry, jossa on yleensä naudanlihaa tai kanaa. Sisältää myös perunaa ja maapähkinöitä.
  5. Som Tum (papaijasalaatti): Raikas salaatti, joka valmistetaan vihreästä papaijasta, chilistä, valkosipulista, tomaateista ja kalakastikkeesta.
  6. Mango Sticky Rice: Makea jälkiruoka, joka koostuu tuoreesta mangosta, tahmeasta riisistä ja kookosmaidosta.
  7. Pad Krapow (basilikapannu): Mausteinen pannu, joka sisältää yleensä jauhelihaa tai katkarapuja, basilikaa ja chilipippuria. Tarjoillaan riisin kanssa ja usein kananmunan kera.
  8. Laab: Tulinen ja raikas salaatti, joka valmistetaan yleensä jauhelihasta, mintusta, limettimehusta ja kalakastikkeesta.
  9. Khao Soi: Pohjoisen Thaimaan erikoisuus, joka on currykeitto paistetun nuudelipohjan päällä. Siinä on yleensä kanaa tai naudanlihaa.
  10. Kao Pad (paistettu riisi): Yksinkertainen ja herkullinen paistettu riisi, jossa on yleensä kasviksia, kananmunaa ja tarvittaessa lihaa tai katkarapuja.

Parhaimmat thai-kasvisruoat

Tässä muutama esimerkki thaimaalaisista kasvisruoista. Kokeile rohkeasti korvata thaikeittiön liha kasviksilla tai tofulla ja voit löytää vielä herkullisia vaihtoehtoja kasvissyöjille. Nauti Thaimaan monipuolisista ja mausteisista mauista!

  1. Pad Thai Jay: Kasvissyöjäversio perinteisestä Pad Thaista, joka sisältää paistettuja riisinuudeleita, tofuja, pähkinöitä ja runsaasti vihanneksia.
  2. Green Curry Tofu: Vihreä curry tofuilla on täynnä makua. Tofu imee hyvin currykastikkeen maut, ja se yhdistyy hyvin vihreiden vihannesten kanssa.
  3. Som Tum (Papaijasalaatti): Raikas salaatti, joka valmistetaan vihreästä papaijasta, tomaateista, pähkinöistä ja chilistä. Kasvissyöjäversio ei sisällä kalakastiketta.
  4. Tom Kha Jay: Tämä on kookosmaitopohjainen keitto, joka sisältää sieniä, galangal-juurta ja muita mausteita.
  5. Vegetable Spring Rolls: Rapeita kasviskevätkääryleitä, jotka täytetään vihanneksilla ja tarjoillaan usein makean chilikastikkeen kanssa.
  6. Panang Curry Tofu: Tofu ja pähkinät upotetaan herkulliseen panang curry -kastikkeeseen, joka tarjoaa täyteläisen ja mausteisen maun.
  7. Laab Jay: Kasvisversio perinteisestä Laab-salaatista, joka valmistetaan yleensä jauhelihasta. Tämä salaatti sisältää usein tofua ja tuoreita yrttejä.
  8. Vegetable Pad See Ew: Paistettuja leveitä riisinuudeleita vihannesten ja soijakastikkeen kanssa. Täyteläinen ja herkullinen vaihtoehto.
  9. Massaman Curry Vegetable: Massaman curry on täyteläinen ja mausteinen, ja vihannesten lisääminen tekee siitä täydellisen kasvisruoan.
  10. Crispy Tofu Basil: Mausteinen tofu paistetaan basilikan ja chilin kera, ja se tarjoillaan yleensä riisin ja kananmunan kanssa.
Thai-buffet ruokia
Ruokia thai-buffetista

Thaimaalaisia reseptejä

Kävin laivalla syömässä thai-buffetruokaa, mikä oli sen verran mainio kokemus, että halusin tutustua thairuoan laittoon tarkemmin. Ihmettelin laivan buffetissa, miksi salaattiruoat oli merkitty kalan kuvalla ja selvitin asian – Syy siihen oli thaimaalainen kalakastike Nam Pla, jota yleisesti käytetään parantamaan thairuoan makua. Kyseinen kalakastike teki thai-ruoasta mukavan suolaisen.

NAM PLA – THAIMAALAINEN KALAKASTIKE

Thaimaalainen kalakastike, joka tunnetaan nimellä ”Nam Pla” tai ”Nam Pla Fish Sauce,” on tärkeä ainesosa thaimaalaisessa ruoanlaitossa. Se on voimakkaan suolainen kastike, joka valmistetaan käymisteitse mädättämällä suolattuja kaloja, yleensä anjoviksia tai sardelleja, ja sen jälkeen siivilöidään ja pullotetaan kirkas neste.

Thaimaalainen kalakastike tuo syvyyttä ja makua moniin thaimaalaisiin ruokiin. Sitä käytetään laajalti wokkauksessa, kastikkeissa, marinadeissa ja dippikastikkeissa. Kalakastiketta voidaan myös sekoittaa muiden aineksien kanssa, kuten limettimehun, sokerin ja chilin, luomaan muita erilaisia kastikkeita.

Tässä yksinkertainen ohje thaimaalaisen kalakastikkeen valmistamiseen:

Ainekset:

  • 500 g pieniä suolattuja kaloja (yleensä anjovikset tai sardellit)
  • Vettä
  • Suolaa

Valmistusohjeet:

  1. Huuhtele suolatut kalat nopeasti juoksevan veden alla poistaaksesi pinnalta ylimääräisen suolan.
  2. Laita suolatut kalat lasi- tai muovisäiliöön.
  3. Kaada vettä kalapalojen päälle niin, että ne peittyvät kokonaan. Anna kalapalojen liota vedessä noin 8–12 tuntia (tai yön yli) jääkaapissa. Tämä auttaa liuottamaan suolaa ja pehmentämään kalaa.
  4. Tämän jälkeen valuta kalat ja aseta ne aurinkoon kuivumaan usean päivän ajaksi tai kunnes ne ovat täysin kuivia. Tämä prosessi voi vaihdella sääolosuhteista riippuen.
  5. Kun kalat ovat kuivuneet täysin, ne muuttuvat koviksi ja rapeiksi.
  6. Laita kuivatut kalat suureen purkkiin tai astiaan ja peitä ne vedellä. Anna kalapalojen liota vedessä vielä noin 3–4 päivää. Tämä vaihe auttaa erottamaan nesteestä kalan aromit ja maut.
  7. Siivilöi neste varovasti, jotta saat kirkkaan kalakastikkeen. Voit toistaa tämän prosessin tarvittaessa saadaksesi vielä kirkkaamman kastikkeen.
  8. Käytä valmista thaimaalaista kalakastiketta ruoanlaitossa. Sitä voidaan käyttää sellaisenaan tai osana monia thaimaalaisia reseptejä antamaan suolainen ja umamimainen maku.

Millä korvata thaimaalainen kalakastike Nam Pla?

Thaimaalainen kalakastike on olennainen ainesosa monissa thaimaalaisissa ruoissa ja se tuo niihin suolaisuutta ja syvyyttä. Jos et kuitenkaan voi käyttää kalakastiketta joko allergioiden tai henkilökohtaisten mieltymysten vuoksi, voit harkita seuraavia vaihtoehtoja sen korvaamiseksi ruoanlaitossa:

  1. Soijakastike: Soijakastike on yleinen vaihtoehto kalakastikkeelle ja se antaa suolaisuutta ruokaan. Käytä tummaa soijakastiketta, koska se on voimakkaampaa ja antaa syvemmän maun. Tummaa soijakastiketta on saatavilla myös gluteenittomana.
  2. Vegaaninen kalakastike: Markkinoilla on vegaanisia kalakastikevaihtoehtoja, jotka on valmistettu kasvikunnan aineksista, mutta ne tarjoavat silti samanlaisen suolaisen ja umamisen maun.
  3. Merenleväuute: Merenleväuutetta voi käyttää kalakastikkeen korvaamiseen. Se antaa ruoalle suolaisuutta ja merellistä makua. Käytä sitä varovasti, koska se voi olla voimakasta.
  4. Kasvisliemi: Kasvisliemi voi antaa suolaisuutta ja makua ruokaan. Käytä sitä kohtuullisesti, jotta se ei liian voimakkaasti muuta ruoan makuprofiilia.

Muista, että kalakastikkeen korvaaminen voi vaikuttaa ruoan lopulliseen makuun, ja sinun kannattaakin kokeilla eri vaihtoehtoja löytääksesi oman suosikkisi. Myös reseptin muut ainekset kannatta tarkistaa, koska ne voivat vaikuttaa siihen, mikä vaihtoehto toimii parhaiten kyseisessä ruoassa.

THAIMAALAINEN SIENISALAATTI

Tässä on resepti herkulliselle thaimaalaiselle sienisalaatille, joka tunnetaan nimellä ”Yam Hed Khemao.” Tämä salaatti on täynnä raikkaita makuja ja tuoreita aineksia, jotka tekevät siitä täydellisen lisäkkeen tai kevyen aterian.

Ainekset:

Salaatti:

  • 250 g sieniä (käytä esimerkiksi osteri- tai siitakesieniä)
  • 1 punasipuli, ohuina siivuina
  • 1 pieni kurkku, viipaloituna
  • 1 tomaatti, viipaloituna
  • 1 kevätsipuli, hienonnettuna
  • Tuoretta korianteria ja minttua maun mukaan

Kastike:

  • 2-3 limettiä, mehu puristettuna
  • 2-3 rkl kalakastiketta (voit säätää maun mukaan)
  • 1-2 punaista chiliä, hienonnettuna (voit säätää maun mukaan)
  • 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
  • 1 rkl sokeria (voit säätää maun mukaan)

Valmistusohjeet:

  1. Aloita valmistamalla kastike. Yhdistä limettimehu, kalakastike, hienonnettu chili, hienonnettu valkosipuli ja sokeri kulhossa. Sekoita hyvin, kunnes sokeri liukenee ja kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti. Maista ja säädä tarvittaessa makeutta, happamuutta tai tulisuutta.
  2. Pese sienet huolellisesti ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Voit käyttää sienet joko raakana tai kevyesti paistaa niitä pannulla ilman öljyä muutaman minuutin ajan, kunnes ne pehmenevät hieman. Anna sienten jäähtyä.
  3. Valmistele muut salaattiaineet: leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi, viipaloi kurkku, tomaatti ja kevätsipuli. Hienonna tuoretta korianteria ja minttua maun mukaan.
  4. Yhdistä kaikki salaattiainekset suuressa kulhossa. Kaada valmistamasi kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti, kunnes kastike tasoittuu tasaisesti kaikkien aineksien yli.
  5. Anna sienisalaatin maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Tämä auttaa makuja sulautumaan yhteen vielä paremmin.
  6. Kun olet valmis tarjoilemaan, voit koristella salaatin tuoreilla korianterin- ja mintunlehdillä.

PAD THAI -RESEPTI

Tämä on klassinen resepti Pad Thai ruoalle- thaimaalaiselle paistetulle nuudeliruoalle. Tämä herkullinen ruoka sopii loistavasti niin lounaaksi kuin illalliseksikin.

Ainekset:

Nuudelit:

  • 200 g riisinuudeleita
  • Kuumaa vettä liottamiseen

Kastike:

  • 2 rkl tamarinditahnaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl riisiviinietikkaa

Paistamiseen:

  • 2 rkl kasviöljyä
  • 200 g katkarapuja (voit myös käyttää kanaa, tofua tai muita proteiinilähteitä)
  • 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
  • 1 punainen chili, hienonnettuna (voit säätää tulisuutta maun mukaan)
  • 1 pieni punasipuli, ohuina siivuina
  • 1 porkkana, ohuina suikaleina
  • 1 kevätsipuli, hienonnettuna
  • 2 kananmunaa
  • 50 g ituja (esimerkiksi pavunversoja)
  • Paahdettuja maapähkinöitä rouhittuna
  • Limeviipaleita tarjoiluun

Valmistusohjeet:

  1. Aloita liottamalla riisinuudeleita. Laita nuudelit kulhoon ja peitä ne kuumalla vedellä. Anna niiden liota noin 5-7 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Valuta nuudelit ja huuhtele kylmällä vedellä. Aseta ne sivuun.
  2. Valmista kastike sekoittamalla tamarinditahna, kalakastike, sokeri ja riisiviinietikka pienessä kulhossa. Maista kastiketta ja säädä tarvittaessa makeutta, happamuutta tai suolaisuutta.
  3. Lämmitä wok- tai paistinpannu keskilämmöllä ja lisää siihen kasviöljy. Lisää katkaravut (tai muu proteiini) ja paista niitä noin 2-3 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Siirrä ne syrjään.
  4. Lisää pannulle öljyä, ja sitten valkosipuli, punainen chili, punasipuli ja porkkana. Paista näitä aineksia noin 2-3 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.
  5. Lisää valutetut riisinuudelit ja kastike pannulle. Sekoita hyvin niin, että nuudelit peittyvät kastikkeella ja saavat väriä.
  6. Tee tilaa pannun yhteen reunaan ja riko kananmunat siihen. Sekoita niitä varovasti, kunnes ne hyytyvät ja sekoittuvat muiden aineksien joukkoon.
  7. Lisää paistetut katkaravut (tai proteiini) takaisin pannulle ja lisää myös hienonnettu kevätsipuli. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja varmista, että kastike kattaa nuudelit ja muut ainekset.
  8. Tarjoile Pad Thai annoskulhoissa ja koristele iduilla, rouhituilla maapähkinöillä ja limeviipaleilla. Voit myös lisätä lisätulisuutta tuoreella chilillä tai sriracha-kastikkeella.

Mikä Sriracha-kastike on?

Sriracha-kastike on tulinen chilikastike, joka tunnetaan voimakkaasta mausta ja tulisuudesta. Kastike on peräisin Thaimaasta, ja se on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman sen ainutlaatuisen maun ja monipuolisuuden vuoksi.

Tässä joitakin tärkeitä Sriracha-kastikkeen piirteitä:

  1. Chilipohja: Sriracha-kastike valmistetaan pääasiassa punaisista chilipaprikoista, jotka antavat sille voimakkaan tulisuuden. Chilien määrä ja laatu voivat vaihdella eri valmistajien välillä, joten tulisuusaste voi vaihdella.
  2. Makeus ja happamuus: Sriracha-kastikkeelle on tyypillistä myös makeus ja hienoinen happamuus. Näitä piirteitä saadaan aikaan lisäämällä sokeria ja etikkaa reseptiin.
  3. Valkosipuli ja mausteet: Moniin Sriracha-kastikkeisiin on lisätty valkosipulia ja muita mausteita, jotka antavat sille syvemmän maun.
  4. Srirachan käyttö monipuolisena mausteena: Sriracha ei ole ainoastaan erittäin tulinen, vaan siinä on myös monia muita makuja, jotka tekevät siitä monipuolisen mausteen. Sitä voidaan käyttää myös monenlaisissa ruoissa kuten keitot, kastikkeet, wokit, salaatit ja jopa hampurilaiset.
  5. Tunnistettava pullo: Sriracha-kastikkeen tunnistaa yleensä sen pullosta, joka on kirkkaan punainen ja sisältää vihreän korkin. Pulloissa on usein tunnusomaista kiinalaista ja englantilaista kirjoitusta.
  6. Lisäaineet: Sriracha-kastike voi sisältää paljon lisä- ja säilöntaaineita, joten lue tuoteseloste huolellisesti.

THAIMAALAINEN POMELOSALAATTI

Tämä thaimaalainen pomelosalaatti tarjoaa raikkaita makuja ja erilaisia tekstuuria. Se on täydellinen kesäherkku, joka yhdistää makeuden, happamuuden ja tulisuuden herkullisesti. Pomelosalaatti sopii erinomaisesti kevyeksi ateriaksi tai lisäkkeeksi. Tässä sen resepti:

Ainekset:

Salaatti:

  • 1 pomelo (tai 2–3 greippiä)
  • 200 g katkarapuja (voit myös käyttää paistettua tofua tai kanaa)
  • 1 porkkana, raastettuna
  • 1 punainen chili, ohuina siivuina (voit säätää tulisuutta maun mukaan)
  • 2 kevätsipulia, hienonnettuna
  • Tuoretta korianteria ja minttua maun mukaan

Kastike:

  • 3 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl limettimehua
  • 1 rkl sokeria
  • 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

Valmistusohjeet:

  1. Kuori pomelo ja erottele hedelmäliha paloiksi. Jos käytät greippejä, poista niistä kuori ja leikkaa ne lohkoiksi. Varmista, että poistat kaikki siemenet.
  2. Paista katkaravut (tai muu proteiinivaihtoehtosi) pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat kypsiä. Voit käyttää vähän öljyä paistamiseen, mutta varmista, että katkaravut saavat hieman väriä ja maustuvat hyvin. Anna katkarapujen jäähtyä.
  3. Valmista kastike sekoittamalla kalakastike, limettimehu, sokeri ja hienonnettu valkosipuli pienessä kulhossa. Maista ja säädä tarvittaessa makeutta, happamuutta tai suolaisuutta.
  4. Yhdistä pomelo-palat, raastettu porkkana, hienonnettu chili ja kevätsipuli suuressa kulhossa.
  5. Kaada valmistamasi kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti, kunnes kastike tasoittuu tasaisesti kaikkien aineksien yli.
  6. Lisää paistetut katkaravut (tai proteiini) salaattiin ja sekoita varovasti.
  7. Ripottele salaatin päälle tuoretta korianteria ja minttua. Voit myös lisätä hieman rouhittuja maapähkinöitä tai paahdettuja seesaminsiemeniä koristeeksi.
  8. Tarjoile thaimaalainen pomelosalaatti heti tuoreena. Se on parasta, kun se on raikasta ja salaatti on hyvin sekoitettu kastikkeen kanssa.

VIHREÄ VIHANNESCURRY

Tässä on thaimaalaisen vihreän vihannescurryn resepti. Tämä curry on täynnä tuoreita vihanneksia ja se sopii erinomaisesti niin kasvissyöjille kuin kaikille curryn ystäville.

Ainekset:

Currytahna:

  • 2 vihreää chiliä (voit säätää tulisuutta maun mukaan)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 sitruunaruohon vartta (käytä vain pehmeät osat, hienonnettuna)
  • 1 tuore galangajuuri (tai voit käyttää inkivääriä), hienonnettuna
  • 1 rkl korianterinsiemeniä
  • ½ tl jauhettua kuminia
  • ½ tl jauhettua korianteria
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl kasviöljyä

Vihannekset:

  • 2 rkl kasviöljyä
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 2-3 rkl vihreää currytahnaa (voit säätää tulisuutta maun mukaan)
  • 2 keskikokoista perunaa, kuorittuna ja kuutioituna
  • 1 porkkana, kuorittuna ja viipaloituna
  • 100 g vihreitä papuja, kärjet poistettuina ja pilkottuna
  • 1 paprika, viipaloituna
  • 200 g tuoretta pinaattia tai muuta vihreää lehtivihannesta
  • 2 limelehteä, revittyinä
  • Tuoretta korianteria maun mukaan
  • Limetinlohkoja tarjoiluun

Valmistusohjeet:

1. Currytahnan valmistus:

  1. Laita vihreät chilit, valkosipulinkynnet, hienonnettu sitruunaruoho, galangajuuri (tai inkivääri), korianterinsiemenet, kumina, jauhettu korianteri, mustapippuri ja suola tehosekoittimeen tai mortteliin.
  2. Lisää 1 rkl kasviöljyä ja sekoita tai jauha, kunnes saat tasaisen tahnan.

2. Curryn valmistus:

  1. Lämmitä 2 rkl kasviöljyä isossa paistinpannussa tai wokissa keskilämmöllä. Lisää vihreä currytahna ja paista sitä muutama minuutti, kunnes se alkaa tuoksua ja öljy erottuu pinnalta.
  2. Lisää kuutioidut perunat ja paista niitä currytahnan kanssa muutaman minuutin ajan.
  3. Kaada kookosmaito pannuun ja anna sen kiehua. Laske lämpöä ja anna perunoiden kypsyä noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  4. Lisää kuoritut ja viipaloidut porkkanat, vihreät pavut ja paprikaviipaleet. Jatka keittämistä noin 5-7 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä, mutta vielä rapeita.
  5. Lisää tuore pinaatti tai muut vihreät lehtivihannekset, ja anna niiden kiehua muutaman minuutin ajan.
  6. Lisää limelehdet ja tuoretta korianteria maun mukaan.
  7. Tarjoile vihreä vihannescurry kuumana riisin tai nuudeleiden kanssa. Voit koristella annoksen limetinlohkoilla ja lisätä tuoretta korianteria ennen tarjoilua.
Thai-salaatteja ja jälkiruokia
Thai-salaatteja ja jälkiruokia

Onko kookosmaito terveellistä vai nostaako se kolesterolia?

Kookosmaito on herkullinen ja monipuolinen ainesosa monissa ruoissa, erityisesti Aasian keittiöissä. Se tarjoaa omanlaisensa maku- ja koostumuseron moniin muihin maitotuotteisiin verrattuna. Kookosmaito voi olla osa terveellistä ruokavaliota, mutta sen ravitsemukselliset vaikutukset vaihtelevat sen käytöstä ja koostumuksesta riippuen.

Tässä joitakin näkökohtia kookosmaidon terveysvaikutuksista:

Kookosmaidon hyödyt:

  1. Hyvät rasvat: Kookosmaito sisältää tyydyttyneitä rasvoja, mutta ne ovat pääasiassa keskipitkiä triglyseridejä (MCT), jotka imeytyvät nopeasti ja voivat olla hyödyllisiä energianlähteenä.
  2. Maku ja parempi tekstuuri: Kookosmaito voi parantaa ruoan makua ja rakennetta monissa ruoissa, kuten curryissa, keitoissa ja jälkiruoissa.
  3. Kuidut ja ravintoaineet: Kookosmaito sisältää myös kuitua, B-vitamiineja ja joitakin mineraaleja, kuten mangaania ja seleeniä.

Kookosmaidon haitat:

  1. Korkea kaloripitoisuus: Kookosmaito on kaloripitoista, ja sen liiallinen käyttö voi lisätä kokonaiskalorien saantia, mikä puolestaan voi johtaa painonnousuun, jos sitä ei kuluteta kohtuullisesti.
  2. Tyydyttyneet rasvat: Vaikka kookosmaito sisältää MCT-rasvoja, se sisältää myös tyydyttyneitä rasvoja. Aiemmin on ajateltu, että nämä tyydyttyneet rasvat saattavat nostaa ”huonoa” LDL-kolesterolia, mutta tutkimustulokset ovat monimutkaisia eivätkä aina tue tätä yksiselitteisesti. On huomioitava, että kookosmaito eroaa kookosöljystä, joka on erittäin tyydyttyneiden rasvojen lähde.
  3. Kaloritiheys: Koska kookosmaito on kaloripitoista, sitä tulisi kuluttaa kohtuullisesti, erityisesti jos pyrit hallitsemaan painoa.

Kohtuullinen kookosmaidon käyttö voi siis olla osa terveellistä ruokavaliota. Jos olet huolissasi tyydyttyneistä rasvoista ja kolesterolista, kannattaa harkita kookosmaidon käytön rajoittamista ja hakea vaihtoehtoisia maitotuotteita, kuten vähärasvaista maitoa tai kasvimaitoja. On myös hyvä kuunnella oman kehosi tarpeita ja ottaa huomioon yleinen ruokavalio ja elämäntapojen terveysvaikutukset.

Vaihtoehtoja kookosmaidolle

Jos etsit vaihtoehtoja kookosmaidolle, voit löytää monia erilaisia kasvimaitoja ja maitoja, jotka voivat toimia yhtä hyvin tai jopa paremminkin eri tarkoituksiin. Tässä joitakin suosittuja vaihtoehtoja kookosmaidolle:

  1. Mantelimaito: Mantelimaito on kevyt ja miedosti pähkinäinen kasvimaito, joka toimii hyvin viljojen ja smoothieiden kanssa. Se on usein vähäkalorinen ja vähärasvainen vaihtoehto.
  2. Soijamaito: Soijamaito on yksi proteiinirikkaimmista kasvimaidoista ja se sopii hyvin kahvin kanssa. Siinä on usein myös lisättyä kalsiumia ja muita vitamiineja.
  3. Kauramaito: Kauramaito on herkullinen ja täyteläinen kasvimaito, joka sopii erinomaisesti kahviin, teehen ja leivontaan. Se on usein makeampi kuin monet muut kasvimaidot.
  4. Cashew-maito: Cashew-maito on samettisen pehmeä ja sillä on koostumus, joka muistuttaa eniten lehmänmaitoa. Se sopii hyvin kahviin ja ruoanlaittoon.
  5. Mantelipähkinämaito: Mantelipähkinämaito on erinomainen proteiinin ja kalsiumin lähde. Se sopii hyvin leivontaan ja viljoihin.
  6. Riisimaito: Riisimaito on kevyt ja makea vaihtoehto, joka sopii erityisesti viljoihin ja jälkiruokiin.
  7. Hamppumaito: Hamppumaito on runsas omega-3-rasvahappojen lähde ja sillä on hieman pähkinäinen maku. Se sopii hyvin smoothieihin ja leivontaan.
  8. Kookosmaito (vähärasvainen): Jos haluat pitää kiinni kookosmausta, voit kokeilla vähärasvaista kookosmaitoa, joka sisältää vähemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin täysrasvainen versio.

Näitä kasvimaitoja voi tätä nykyä löytää yleensä tavallisista ruokakaupoista. Valinta riippuu omasta mieltymyksestäsi ja ruoanlaittotarpeistasi. On myös hyvä huomata, että jotkut kasvimaidot voivat olla maustettuja tai sisältää lisättyä sokeria, joten voit valita niistä riippuen siitä, haluatko makeampaa vai neutraalimpaa makua. Lisäksi kasvimaitoja on saatavilla myös luomuna ja gluteenittomina, mikäli sinulla on erityisruokavalio.

THAI-KEVÄTKÄÄRYLEET

Tässä on resepti thaimaalaisille kasviskevätkääryleille, joita kutsutaan myös nimellä ”Vegetable Spring Rolls.” Nämä kevätkääryleet ovat herkullisia, ja ne tarjoillaan yleensä makean chilikastikkeen kanssa. Tämä resepti antaa sinulle noin 10-12 kevätkäärylettä. Uppopaistaminen antaa kevätkääryleille herkullisen rapean kuoren, mikä tekee niistä erityisen nautittavia.

Ainekset:

Kevätkääryleet:

  • 10-12 riisipaperilevyä
  • 2 kuppia tuoreita salaatinlehtiä (esim. jäävuorisalaatti tai lehtikaali)
  • 1 iso porkkana, raastettuna
  • 1 punainen paprika, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • 1 kurkku, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • 100 g tuoretta minttua ja korianteria (tai oman maun mukaan)
  • 200 g kiinteää tofua, paistettuna ja leikattuna ohuiksi suikaleiksi
  • Riisinuudelit, keitettynä ja jäähdytettyinä (valinnainen)

Uppopaistamiseen:

  • Riittävästi kasviöljyä (esim. rypsiöljy) uppopaistamiseen

Dippi-kastike:

  • 1/4 cup soijakastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1 valkosipulinkynsi, murskattuna (valinnainen)
  • 1/2 tl chilihiutaleita (valinnainen)

Valmistus:

  1. Valmistele kaikki ainekset ennen kuin aloitat kevätkääryleiden rullaamisen. Leikkaa vihannekset ja tofu ohuiksi suikaleiksi. Keitä tarvittaessa riisinuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.
  2. Täytä laakea astia lämpimällä vedellä. Upota yksi riisipaperilevy kerrallaan veteen noin 15-20 sekunniksi, kunnes se pehmenee ja muuttuu taipuisaksi. Älä liota niitä liian kauan, jotta ne eivät hajoa.
  3. Aseta kostea riisipaperilevy tasaiselle alustalle, kuten leikkuulaudalle.
  4. Aseta salaatinlehti riisipaperin alapuolelle, jotta se tulee kevätkääryleen pohjalle.
  5. Lisää sitten haluamasi määrä porkkanaa, paprikaa, kurkkua, tuoretta minttua, korianteria ja paistettua tofua riisipaperin päälle. Voit myös lisätä keitettyjä riisinuudeleita, jos haluat.
  6. Taita sivut tiukasti vihanneksien yli ja rullaa sitten riisipaperi tiukasti täytteen ympärille niin, että saat siistin kevätkääryleen.
  7. Toista samalla tavalla muiden kevätkääryleiden kanssa.
  8. Lämmitä riittävästi kasviöljyä paistinpannussa tai kattilassa keskilämmöllä (noin 350-375°F eli noin 175-190°C).
  9. Upota kevätkääryleet kuumennettuun öljyyn ja paista niitä, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja rapeita, noin 2-3 minuuttia. Voit paistaa useampia kerralla, mutta älä täytä paistinpannua liian tiheästi.
  10. Nosta paistetut kevätkääryleet pois öljystä ja valuta ylimääräinen öljy talouspaperin päällä.
  11. Valmista dippikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Voit säätää sokerin ja chilihiutaleiden määrää oman maun mukaan.
  12. Tarjoile rapeat kasviskevätkääryleet dipin kanssa ja nauti!

Uunissapaistetut kasviskevätkääryleet

Kasviskevätkääryleitä voidaan paistaa myös uunissa, vaikka se ei olekaan perinteinen valmistustapa. Uunissa paistaminen voi olla terveellisempi vaihtoehto, koska siinä käytetään vähemmän öljyä. Uunissa paistetut kevätkääryleet säilyttävät silti herkullisen maun ja rakenteen.Tässä ohje kasviskevätkääryleiden paistamiseen uunissa:

Ainekset:

Kevätkääryleet:

  • 10-12 riisipaperilevyä
  • 2 kuppia tuoreita salaatinlehtiä (esim. jäävuorisalaatti tai lehtikaali)
  • 1 iso porkkana, raastettuna
  • 1 punainen paprika, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • 1 kurkku, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • 100 g tuoretta minttua ja korianteria (tai oman maun mukaan)
  • 200 g kiinteää tofua, paistettuna ja leikattuna ohuiksi suikaleiksi
  • Riisinuudelit, keitettynä ja jäähdytettyinä (valinnainen)

Paistamiseen uunissa:

  • Ruokaöljyä tai ruiskutettavaa ruokaöljyä

Dippi-kastike:

  • 1/4 cup soijakastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1 valkosipulinkynsi, murskattuna (valinnainen)
  • 1/2 tl chilihiutaleita (valinnainen)

Valmistus:

  1. Valmistele kaikki ainekset, mukaan lukien täyte ja riisipaperilevyt, ennen kuin aloitat kevätkääryleiden rullaamisen.
  2. Kuumenna uuni 200°C asteeseen.
  3. Leikkaa paistovuokaan sopivia leivinpaperipaloja, jotka on suihkutettu kevyesti ruokaöljyllä tai käytä silikonista leivinpaperia, joka ei tartu kiinni.
  4. Kasta yksi riisipaperilevy kerrallaan nopeasti lämpimään veteen, kunnes se pehmenee hieman. Aseta se sitten valmistetulle leivinpaperipalalle.
  5. Aseta salaatinlehti riisipaperin alapuolelle ja lisää sitten haluamasi määrä porkkanaa, paprikaa, kurkkua, tuoretta minttua, korianteria ja paistettua tofua riisipaperin päälle. Voit myös lisätä keitettyjä riisinuudeleita, jos haluat.
  6. Taita sivut tiukasti vihanneksien yli ja rullaa sitten riisipaperi tiukasti täytteen ympärille niin, että saat siistin kevätkääryleen.
  7. Toista samalla tavalla muiden kevätkääryleiden kanssa ja aseta ne leivinpaperin päälle uunivuokaan.
  8. Suihkuta kevätkääryleet kevyesti ruokaöljyllä, jotta ne saavat kullanruskean värin.
  9. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes kevätkääryleet ovat kullanruskeita ja rapeita.
  10. Valmista dippikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Voit säätää sokerin ja chilihiutaleiden määrää oman maun mukaan.
  11. Tarjoile kasviskevätkääryleet dipin kanssa ja nauti!

PANANG CURRY TOFU

Panang Curry Tofu on thaimaalainen curryruoka, jossa on rikas maku ja kermainen kookosmaito. Tästä reseptistä tulee noin 4 annosta. Voit säätää mausteisuutta lisäämällä tai vähentämällä punaista currytahnaa ja chilipaprikaa oman maun mukaan.

Ainekset:

Currypasta:

  • 2 rkl panang curry -tahnaa
  • 1 rkl punaista currytahnaa (valinnainen, lisää mausteisuutta)
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua kuminaa
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 rkl kasviöljyä
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 3 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 tuore punainen chili, hienonnettuna (lisää mausteisuutta, valinnainen)
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta, jos haluat vegaanisen vaihtoehdon)
  • 200 g kiinteää tofua, kuutioituna
  • Kourallinen tuoreita thai-basilikan lehtiä (tai tavallista basilikaa)
  • Limettimehua maun mukaan
  • Suolaa maun mukaan

Valmistus:

  1. Aloita valmistamalla currypasta. Kuumenna kasviöljy wok-pannussa tai syvässä paistinpannussa. Lisää hienonnettu sipuli, murskatut valkosipulinkynnet ja tuore punainen chili (jos käytät) pannulle. Paista niitä miedolla lämmöllä noin 2-3 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja tuoksuvat hyviltä.
  2. Lisää panang curry -tahna, punainen currytahna (jos käytät), jauhettu korianteri, kumina ja kardemumma pannulle. Paista seosta noin 2-3 minuuttia, kunnes mausteet alkavat tuoksua ja sekoittuvat hyvin sipulin ja valkosipulin kanssa.
  3. Lisää kuutioidut tofupalat pannulle ja sekoita ne currytahnan kanssa niin, että ne saavat mausteisen kuorrutteen. Paista tofua noin 5 minuuttia, kunnes se alkaa saada hieman väriä.
  4. Kaada kookosmaito pannulle ja lisää sokeri ja kalakastike (tai soijakastike). Sekoita kaikki ainekset hyvin ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes kastike paksuuntuu ja tofu on kypsää.
  5. Lisää tuoreet basilikanlehdet pannulle ja anna niiden hautua hetken aikaa, kunnes ne pehmenevät.
  6. Mausta curry limettimehulla ja lisää suolaa tarvittaessa maun mukaan.
  7. Tarjoile Panang Curry kuumien riisinuudeleiden, jasmiiniriisin tai basmatiriisin kanssa. Voit koristella annokset tuoreilla basilikanlehdillä ja limetinlohkoilla.

Voiko tofua syödä päivittäin?

Tofun syöminen päivittäin voi olla osa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Tofu, joka tunnetaan myös nimellä soijajuusto, on valmistettu koaguloidusta soijamaidosta ja se on arvostettu proteiinilähde, erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa. Se sisältää runsaasti kasviproteiinia sekä useita tärkeitä ravintoaineita, kuten rautaa, kalsiumia, ja magnesiumia. Lisäksi tofu sisältää fytoestrogeenejä, jotka ovat kasviperäisiä yhdisteitä, joiden on tutkimuksissa havaittu vaikuttavan monin tavoin terveyteen.

Tässä muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon päivittäin tofua syödessä:

  1. Monipuolisuus ravitsemuksessa: Vaikka tofu on terveellinen ja ravitseva elintarvike, on tärkeää muistaa, että tasapainoinen ruokavalio sisältää laajan valikoiman erilaisia ruokia. Tämä takaa, että saat kaikki tarvittavat ravintoaineet eri lähteistä.
  2. Fytoestrogeenien vaikutus: Tofu sisältää isoflavoneita, jotka ovat fytoestrogeenejä ja voivat toimia elimistössä estrogeenin kaltaisesti. Vaikka näiden vaikutukset ihmisten terveyteen ovat pääosin positiivisia, joissakin tapauksissa on hyvä keskustella lääkärin kanssa, erityisesti jos on olemassa tiettyjä terveydentiloihin liittyviä huolenaiheita.
  3. Allergiat ja intoleranssit: Soija, josta tofu valmistetaan, on yleinen allergeeni. Joten, jos sinulla on soija-allergia, tofun syöminen ei ole suositeltavaa.
  4. Laatu ja valmistus: Tofun laadussa on eroja. Luomutuotteiden ja ei-geenimuunneltujen (GMO-vapaiden) tuotteiden valinta voi olla terveellisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
  5. Valmistustavat: Tofun valmistustavat voivat vaikuttaa sen ravintoarvoon. Esimerkiksi paistaminen lisää tofun rasvapitoisuutta, kun taas höyryttäminen tai sen lisääminen keittoihin voi olla terveellisempi tapa nauttia tofu.

Mitä ayurveda sanoo soijan ja maidon tai kalan yhdistämisestä?

Ayurvedassa, joka on perinteinen intialainen lääketieteen muoto, ruokavalion ja ruoan yhdistämisen periaatteet perustuvat yksilön kehotyypin (dosha) tasapainottamiseen ja ruoansulatuksen edistämiseen. Ayurvedassa painotetaan ruoan yhteensopivuutta (sattva), ruoansulatuskanavan toimintaa ja ruokien mahdollisia vaikutuksia kehon eri doshiin (vata, pitta, kapha).

Soijan ja lehmänmaidon yhdistäminen

Ayurvedan näkökulmasta soija ja lehmänmaito katsotaan usein epäyhteensopiviksi yhdessä käytettäviksi, koska niiden uskotaan aiheuttavan ruoansulatuskanavassa toimintahäiriöitä ja lisäävän kehon toksisuutta tai amaa. Maito on kylmä ja raskas aine, kun taas soija on lämmin ja kuiva, joten niiden yhdistäminen voi häiritä ruoansulatusjärjestelmän tasapainoa ja aiheuttaa epämukavuutta, kuten kaasua tai turvotusta joillekin ihmisille. Ayurvedassa suositellaan yleensä nauttimaan ruoka-aineita erikseen optimaalisen ruoansulatuksen ja hyvinvoinnin tukemiseksi.

Soijan ja kalan yhdistäminen

Ayurvedassa ei yleensä keskitytä erityisesti soijan ja kalan yhdistämisen ongelmiin, mutta ruokien yhdistämisen perusperiaatteiden mukaan tulee huomioida niiden yksilölliset ominaisuudet ja vaikutukset kehon doshiin. Kalan katsotaan olevan lämmittävä proteiini, joka voi olla hyväksi tietyille kehotyypeille, mutta ei välttämättä sovi yhteen muiden tietyntyyppisten ruokien kanssa, jotka voivat häiritä ruoansulatusta tai doshien tasapainoa.

Ayurvedassa suositellaan syömään ruokia, jotka ovat yksilölle yhteensopivia hänen doshansa ja ruoansulatuksensa tilan mukaan. Yleensä suositellaan välttämään monimutkaisia aterioita, joissa on monia erilaisia proteiinilähteitä, koska ne voivat olla raskaita ruoansulatukselle ja häiritä kehon luonnollista tasapainoa.

Yleisiä suosituksia

Ayurvedassa korostetaan ruokien puhtautta, luonnollisuutta ja tuoreutta sekä sitä, että ruoka valmistetaan ja nautitaan rakkaudella ja huolella. Ruoanvalmistusmenetelmät, yhdistelmät ja ainesosat valitaan huolellisesti tukemaan yksilön terveyttä ja hyvinvointia. Jos olet kiinnostunut ayurvedisesta näkökulmasta ruokavalioosi, on hyvä konsultoida ayurvedista asiantuntijaa, joka voi antaa yksilöllisiä suosituksia perustuen kehotyyppiisi ja terveydentilaasi.

On tärkeää muistaa, että vaikka ayurveda tarjoaa periaatteita ja suosituksia ruokavalioon ja elämäntapaan, jokaisen yksilön tarpeet ja reaktiot ruoka-aineisiin voivat vaihdella. Siksi on suositeltavaa lähestyä ruokavaliomuutoksia huomioiden sekä perinteisen viisauden että nykyaikaisen ravitsemustieteen näkökulmat.

Jasmiiniriisin valmistus

Jasmiiniriisin valmistus on yksinkertainen prosessi, joka vaatii vain muutaman askeleen. Tämä hienostuneen aromikas riisi on peräisin Thaimaasta ja se on tunnettu pehmeästä koostumuksestaan ja hienostuneesta jasmiinin tuoksusta. Riisi sopii erinomaisesti aasialaisten ruokien, kuten curryjen ja wokkien, lisäkkeeksi. Tässä yksinkertainen resepti jasmiiniriisin valmistamiseen:

Tarvikkeet:

  • 1 kuppi jasmiiniriisiä
  • 1 ½ kupillista vettä (riippuen haluamastasi riisin koostumuksesta; vähemmän vettä tiiviimmälle riisille ja enemmän vettä löysemmälle riisille)
  • Suolaa maun mukaan (valinnainen)

Ohjeet:

  1. Riisin huuhtelu: Huuhtele jasmiiniriisi kylmällä vedellä. Laita riisi siivilään ja huuhtele juoksevan veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Tämä poistaa ylimääräisen tärkkelyksen, mikä estää riisiä muuttumasta liian tahmeaksi.
  2. Veden mittaus: Mittaa 1 ½ kupillista vettä ja kaada se kattilaan. Voit säätää veden määrää riippuen siitä, kuinka löysää tai tiivistä riisiä haluat. Yleinen suhde on 1 osa riisiä 1,5 osaan vettä.
  3. Keittäminen: Lisää huuhdeltu riisi kattilaan. Voit myös lisätä ripauksen suolaa maun mukaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi korkealla lämmöllä.
  4. Hauduttaminen: Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä matalaksi, peitä kattila kannella ja anna riisin hautua noin 18-20 minuuttia. Älä avaa kantta keittämisen aikana, jottei höyry pääse karkaamaan.
  5. Lepo: Kun riisi on kypsää, ota kattila pois liedeltä. Anna riisin levätä kannen alla noin 5 minuuttia, jotta jälkilämpö viimeistelee kypsymisprosessin.
  6. Tarjoilu: Käytä haarukkaa varovasti irroittamaan ja ilmastamaan riisiä ennen tarjoilua. Tämä auttaa estämään riisin paakkuuntumisen.

Huom. Kaikki oheiset thaireseptit ovat reseptiluonnoksia ja jos resepti sisältää valokuvan valmiista ruoasta, on sen toimivuus testattu.

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *