Naanleipiä grilliin

Selasin tuossa juhannuksena grillivinkkejä etsien Kaija Isotalon ja Raija Kuittisen kokoamaa mukavan paksua keittokirjaa nimeltään Kotiruoka, jonka ensimmäinen painos ilmestyi jo vuonna 1908.

Sieltä sivulta 470 löytyi ohje myös Naan-leipiin, jonka jaan tässä, vaikken olekaan sitä vielä itse kokeillut. Ilahduttavaa, että intialaista ruokaa löytyy myös suomalaisesta kotiruoan keittokirjasta.
Ehdottomasti kyllä ja heti tilaisuuden tullen aion kokeilla naanleipien valmistusta avotulella muurinpohjapannulla. Hieman kyllä tässä reseptissä tuo kananmunan käyttö naanleivässä mietityttää.

Taikinanjuuri:


1 dl vettä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
25 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja


Lisäksi tarvitaan:


1 muna
2-3 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä


Valmistus:


 Sekoita vesi ja jogurtti keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen ja lisää jauhot kierre- tai haarukkavatkaimella sekoittaen. Anna taikinajuuren kohota lämpimässä liinalla peitettynä 20 minuuttia.
 Vatkaa muna kevyesti ja lisää taikinaan. Lisää mausteet ja jauhot haarukkavatkaimella sekoittaen. Taikina saa jäädä löysäksi. Jaa taikina suoraan kahdelle pellille leivinpaperin päälle tai jauhotetulla leivinpöydällä 8 osaan. Taputtele palat pellillä soikeiksi leiviksi öljytyin ja jauhotetuin käsin ja anna niiden kohota noin 10 minuuttia. Paista leipiä uunissa 225 asteen lämmössä noin 10 minuuttia. Voitele kuumat leivät rasvalla ja peitä liinalla. Tarjoa lämpiminä.

Vinkki: Intialaisesta keittiöstä tuttujen naanleipien taikinaan sekä valmiiden leipien voiteluun käytetään Intiassa perinteisesti kirkastettua voita. Voit valmistaa kirkastetun voin itse lämmittämällä voi hitaasti kattilassa, antamalla sen kiehahtaa ja jättämällä sen sitten hetkeksi jäähtymään. Kun sakka on painunut pohjaan, kaada kirkas voi erilliseen astiaan.

Suomennettu lista intialaisista mausteista löytyy oheisesta linkistä!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.