RIP Nirbhaya, yksi raiskauksien monista uhreista


Besharmi Morcha II – Häpeämätön protesti II


Lokakuussa 2011 kirjoitin artikkelin Besharmi Morcha, häpeämätön protesti, joka käsitteli Intian Delhissä järjestettyä mielenosoitusta naisen oikeudesta pukeutua haluamallaan tavalla tulematta raiskatuksi. Tuo artikkeli oli panokseni kyseiseen protestiin ja löytyy yhä tämän blogin historiasta, jos haluat lukea sen kokonaisuudessaan. 
Mainitsin siinä Helsingin Sanomien toimittajan kirjoittaneen lehdessään, että “Intiassa Delhin keskiluokan vaatimus oikeudesta pukeutua ‘kuin lutka’ koettiin länsimaalaisia apinoivaksi show’ksi ja lutkamarssi jäi suurilukuisena tapahtumatta, ja että tämä oli sääli, koska Delhissä olisi lutkamarssille ollut tarve Intian raiskauslukujen ollessa hyvin korkeat”.
Kirjoitin artikkelissa vastineeksi, että eikös se vain osoita sen, että jos raiskausluvut ovat korkeat maassa, jossa ihmiset pukeutuvat pääosin säädyllisesti eivätkä kuten lutkat, että se ei ole vaatetus, joka provosoi raiskaajaa, vaan raiskauksen saa tekemään jokin muu mentaalinen häiriötekijä ja vääristynyt maailmankuva?


Tapaus Nirbhaya, nuori intialainen 23-vuotias opiskelija ja joukkoraiskauksen uhri Delhissä, kuoli tänään sairaalassa, vajaa kaksi viikkoa paljon julkisuutta saaneen raiskaustapauksen jälkeen, raiskauksessa saamiinsa vammoihin. 


Nirbhayan kerrotaan olleen elokuvissa miespuolisen ystävänsä kanssa ja palaamassa kotiinsa hänen kanssaan intialaisittain suht säädyllisen ajan rajamailla, eli klo 21. He nousivat joukkoliikennevälineeseen, jossa ei ollut muita matkustajia kuin muutama humaltunut nuori mies, ja tämä oli virhe. Tämä joukko samassa bussissa olleita humaltuneita nuoria miehiä raiskasivat tytön, koska he halusivat antaa tytölle opetuksen, tytön kehdattua puolustaa poikaystäväänsä.

Ensiksi poikajoukon, jonka aiemmin kerrotaan ryöstäneen toisen matkustajan ja heittäneen tämän bussista ulos, kerrotaan alkaneen ärsyttämään kommenteillaan tytön poikaystävää, ja kun tämä oli käskenyt heitä pitämään suunsa kiinni, he olivat hyökänneet poikaystävän kimppuun, ja kun nuori nainen oli puolustanut poikaystäväänsä, mm. puremalla käteen yhtä hyökänneistä, oli poikajoukko kimpaantunut ja raiskannut hänet liikkuvassa bussissa erittäin väkivaltaisesti ja rautatangolla ja heittänyt tytön tämän jälkeen bussista kadulle pimeään yöhön oman onnensa nojaan. Tänään, 13 päivää myöhemmin sairaalassa, Nirbhaya kuoli saamiinsa sisäisiin vammoihin.

Klo 15:30 Suomen aikaa sytytämme Intiassa kynttilän tytön muistolle ja toivomme, että tämä oli viimeinen kerta, kun kukaan koskaan enää missään raiskaa naisen tai lapsen ja pilaa tämän elämän. Toivon, että voimme myös tehdä asian eteen jotain muutakin, sillä lapset eivät pysty puolustamaan oikeuksiaan ja monet naisista eivät pysty.


Mutta siihen asti, ennenkuin raiskaajat on opetettu ihmisten tavoille, mahdollisesti jopa kastroimalla ja julkisesti häpäisemällä, kuten jotkut Intiassa ovat ehdottaneet, voimme pitää huolen itsestämme mm. niin, kuten kirjoitin taannoin blogiartikkelissa Intian yöelämä ei ole Helsingin yöelämää.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *