Suomalainen ja intialainen joki
| | |

Suomalainen joki ja intialainen joki

(Päivitetty 4/2023)

Matkailu avartaa ja opettaa, ja monesti se myös yhdistää kaukaistenkin maiden ihmisiä yllättävillä tavoilla. Olen kokenut tämän itsekin, kun olen matkustanut eri puolelle maailmaa.

Ensimmäisiä kertoja, kun matkustin Intiassa, en voinut olla huomaamatta sen jokien merkitystä paikallisille ihmisille. Jokien varrella oli valtavasti elämää, niin ihmisten kuin eläintenkin. Intialaiset joet ovat pyhiä paikkoja, joihin ihmiset tulevat peseytymään ja rukoilemaan.

Vertailun vuoksi muistin Suomen joet, jotka ovat usein vain kulkureittejä tai virkistysalueita. Toki myös Suomessa joilla on oma merkityksensä, mutta ne eivät ole yhtä pyhiä paikkoja kuin intialaiset joet.

Eräänä päivänä sain tilaisuuden käydä Intian pyhimmällä joella, Ganges-joella, Rishikeshin kaupungissa. Rishikesh on joogan ja hengellisyyden keskus Pohjois-Intiassa ja se sijaitsee Himalajan juurella. Ganges-joki virtaa Rishikeshin kautta ja sen vesi onkin siellä kristallinkirkasta, sillä se on juuri saanut alkunsa Himalajan vuorilta. Rishikeshissä vietin päivän kävellen joen varrella, ihaillen joen kauneutta ja katsellen ihmisiä, jotka kylpivät, peseytyivät ja rukoilivat joen rannalla. Tämä oli upea kokemus ja näin, kuinka merkittävä paikka joki voikaan olla ihmisten elämässä.

Useimmat intialaiset joet ovat kuitenkin myös saastuneita. Vaikka Ganges-jokea pidetään pyhänä, myös siellä on valtavasti roskaa ja jätettä. Tämä johtuu pääosin ihmisten huonosta jätehuollosta ja saastuttavasta teollisuudesta. Olen nähnyt jokien varrella valtavia kaatopaikkoja ja saasteita, jotka eivät kuulu mihinkään jokiin.

Suomen joet ovat puolestaan erittäin puhtaita. Suomen vesi on yksi maailman puhtaimmista ja siinä on hyvä uida ja kalastaa. Suomen järvet ja joet ovat tärkeitä elinympäristöjä monelle eläinlajille, ja niiden varrella onkin paljon luontoa ja kauniita maisemia.

Intian joet ovat paitsi merkittäviä vesistöjä, myös tärkeitä osia Intian kulttuuriperinnössä. Niiden varrella sijaitsevat uskonnolliset paikat ja historialliset monumentit kertovat Intian monimuotoisesta menneisyydestä. Jokimaisemia ihailemalla voi oppia ymmärtämään Intian kulttuurin syvyyttä ja monipuolisuutta.

Oheisessa kuvassa virtaavat Porvoonjoki Porvoossa ja Ganges-joki Rishikesissä.

Lue lisää Intiasta visuaalisesta matkaoppaastani Indivue – Matka Intiaan ja katso myös muut teokseni kokoelmassa Demo Exhibition.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *