Kirjamessujen menovinkit torstaille 26.10.2017

(Mainos: Postaus tehty vastineeksi bloggaajapassista Kirjamessuille vuonna 2017)


Helsingin kirjamessut tulevat jälleen, 26.-29.10.2017, ja nelipäiväisten messujen aikana on Messukeskus täynnänsä lupaavaa ohjelmaa yli 1000:lta esiintyjältä.
Ohessa Indivuen menovinkit Kirjamessujen ensimmäiselle päivälle, torstaille 26.10:
 • Klo 10:00 Kirjamessut alkavat, ja kiertelyn voisi lupaavasti aloittaa esim. Katri Valan lavalta, jossa klo 10-10:30 Mikko Järvinen ja Matti Kari sekä teos ”Yritä, erehdy ja onnistu” teemalla testaa ideasi, perusta yritys ja tee siitä kannattava. (Otava)
Toisena vaihtoehtona on Minna Canthin lava, jossa Paula Havaste ja Jussi Sippola sekä teos ”Ideoiden Suomi – 33 maailmaa muuttavaa innovaatiota” (Karisto) – Miten ideat saavat alkunsa?
 • Kello 10:30 Minna Canthin lavalla mielenkiintoinen tapaus: Marita Liulia kertoo mediataiteen pioneerin huikeasta urastaan (Parvs)
Samanaikaisesti Olohuoneessa pohditaan, mistä kaikesta maksamme veroja ja saako verotusta suunnitella. Kirjailija Reijo Knuutinen ja teos ”Hyvät pahat verot” (Docendo)
 • Kello 11 on luvassa Helsingin Kirjamessujen avajaiset Aleksis Kivi -lavalla
Avajaisten aikaan mielenkiintoista ohjelmaa löytyy myös mm. Aino-lavalta, jossa aiheena tilannetietoisuus – Miten saada aivokapasiteetti käyttöön mahdollisimman tehokkaasti ja miten palautua nopeasti. Helena Åhman ja Harri Gustafsberg sekä teos Tilannetaju – Päätä paremmin (Alma Talent)
 • Klo 11:30 mielenkiintoinen ohjelma Aino-lavalla jatkuu Oras Tynkkysen ja Kati Berningerin teoksella ”Nettopositiivisuus – Menestyvän ja vastuullisen liiketoiminnan uusi taso (Alma Talent)
Samanaikaisesti Olohuone-lavalla pohditaan, miksi nykyiset sijoitustuotteet eivät toimi. Siellä teos ”Suosioharha – Sijoittaminen on taitolaji” ja Mika Hyttinen (Alma Talent)
 • Klo 12 Lasten puuhanurkassa Taidetuokioita S2-hengessä. Osallistavassa keskustelussa Suomen kielen oppiminen taideperustaisten menetelmien avulla, keskiössä leikki, tarinallisuus ja toiminnallisuus.
 • Klo 12:30 Koittaa monta hyvää tapahtumaa, kun Minna Canth -lavalla julkaistaan ja palkitaan vuoden matkakirja 2017, Aino-lavalla on esillä Sähkökirjan lyhyt historia ja tulevaisuus, josta kertoo Harri Heikkilä (aalto ARTS Books) ja Mika Waltari lavalla kääntäjät kertovat, millaista on kääntää kirjoja suomen kielelle. Työ, joka jää usein pimentoon. 
 • Klo 13 Aleksis Kivi -lavalla on esillä Juho Norrenan teos Arvojen varjot (Bazar). Luvassa on mielenkiintoinen keskustelu suomalaisten arvoista ja niiden varjopuolista, arvojen ja toiminnan ristiriidasta sekä siitä, miten kateellisuus, pelko ja syyllisyys voidaan muuttaa voimavaroiksi. Keskustelussa mukana myös presidentti Tarja Halonen.
Harmillisesti samanaikaisesti tämän keskustelun kanssa päällekkäin osuu mm. Tarina-lavan kutkuttava ”Aprillipäivä – Lastenrunoja” ja Jukka Itkonen (Lasten Keskus) 
 • Klo 13:30 Aleksis Kivi -lavalla pohditaan, miten koulun pitää muuttua, jotta se valmistaa lapsemme huomisen maailmaan. Teos ”Koulukirja” ja Saku Tuominen. (Otava)
13:30 myöskin, mutta Kullervo-lavalla, pohditaan, mikä merkitys ravinnolla on aivojen hyvinvoinnille sekä millaista huoltoa aivot tarvitsevat eri iässä.
Näytöskeittiössä puolestaan teemana helppoa, maukasta ja terveellistä ruokaa alkaen 0,50e per annos!
 • Klo 14 Mika Waltari -lavalla tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Kazuo Ishiguron teos Haudattu jättiläinen, ilman kirjoittajaansa. Aiheesta puhuu suomentaja Helene Butzow.
Samanaikaisesti Katri Vala -lavalla Vappu Taipale, sekä miksi vanhat naiset ovat kestävyystae eikä kestävyysvaje, ja Eino Leino -lavalla Matka muinaiseen Suomeen (Ilari Aalto ja Elina Helkala) – Atenan teos, joka kertoo, miten esi-isämme elivät ja millaisia muinaispaikkoja Suomesta löytyy.
Magia-lavalla puolestaan Iltasatuja kapinallisille tytöille ja kysymys, millaisia satujen roolimallit ovat ja mikä on kirja-alan vastuu siitä, miten sukupuolet lapsille esitetään.
 • Klo 14:30 Mika Waltari lavalla mielenkiintoinen ja tärkeä keskustelu aiheesta Miten menestyä omakustannekirjailijana.
Samanaikaisesti kuitenkin Minna Canth -lavalla yhtälailla tärkeä aihe ja Hanne Valtarin teos Unelmahommissa (WSOY). Aihe on, miten yhdistää intohimonsa ja elannon hankkimisen, sekä mitä, jos yhden intohimon sijaan onkin monta kiinnostuksen kohdetta.
Katri Vala -lavalla kysytään, voiko johonkin parempaan uskoa – vai voiko sitä vain toivoa. Esittelyssä Helsingin entisen piispan Eero Huovisen uutuuskirja Parhain päin (WSOY)
Olohuoneessa puolestaan kirjailijoiden kiehtovat exlibrikset.
 • Klo 15 Katri Vala -lavalla huomataan, että tänäänkin monen suomalaisen elämä pysähtyy uutiseen, joka tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta ja vetää maton kerralla jalkojen alta. Lisäksi kysytään, mikä pitää ihmisen liikkeessä, kun kaikki romahtaa. Teemu Potapoffin ja Julius Konttisen teos Selviytyjät (Docendo).
Samanaikaisesti Aino-lavalla Makke Leppänen ja Itseluottamus (Viisas Elämä) ja kuinka itseluottamus on merkittävin selittävä tekijä huippusuoritusten, läpimurtojen ja kestomenestyksen taustalla. Olohuoneessa puolestaan kysytään, miltä satavuotias Suomi näyttää paluumuuttajan silmin. Satu Rommin teos Loskalauluja Suomesta – Nurinkurinen matkakirja paluumuuttajille (Viisas elämä).
 • Klo 15:30 Olohuoneessa Fantastinen matkaopas sekä omituisia matkakohteita.
Kullervo-lavalla puolestaan keskustelua taidegrafiikasta – Voiko taidegrafiikka siis olla muutakin kuin pieni, mustavalkoinen vedos ja onko välineellä väliä nykytaiteessa?
 • Klo 16 Minna Canth -lavalla pohditaan, mikä taiteessa muuttuu tohtorintutkinnon myötä. Keskustelemassa tohtorin tutkinnon suorittaneet taiteilijat Tuija Kokkonen, Markus Rissanen, Jenni Lättilä ja Martti Laitinen. Haastattelijana Inari Tilli. (Taideyliopisto)
 • Klo 16:30 mielenkiintoista ohjelmaa löytyy ainakin seuraavilta lavoilta: Minna Canth -lavalla Antti Nylen ja teos Johdatus filmiaikaan – kirjoituksia valokuvaamisesta (Siltala), Aino-lavalla Lauri Lehtinen ja Kalle Kinnunen sekä teos 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa (Like) ja Kullervo-lavalla Ari Haasion teos Verkkorikokset (Avain).
 • Klo 17 Aleksis Kivi -lavalla Nasima ja Shefki, ja kuinka lapsina pakolaisina Suomeen tulleet ovat raivanneet tiensä huipulle vastoinkäymisistä ja ennakkoluuloista huolimatta.
 • Klo 17:30 Minna Canth -lavalla kysytään, saako some kirjallisuuden nousuun – Suomen Kirjasäätiö julkistaa Finlandia-lähettiläiksi valitut someosaajat, joiden tehtävänä on innostaa lukemaan Finlandia-ehdokaskirjoja sekä keskustella kirjallisuudesta omissa kanavissaan.
Samanaikaisesti Tarina-lavalla aiheena kutkuttava Lastenkirjojen työparit ja kuinka monet lastenkirjat syntyvät perheen yhteistyönä, sekä millaista työskentely yhdessä on ja miten kirjat syntyvät?
 • Klo 18 Kullervo-lavalla kirjailija kohtaa kustannustoimittajan. Keskustellaan kirjan synnystä ja kirjailijan ja kustannustoimittajan suhteesta.
Samanaikaisesti Katri Vala -lavalla Joni Piiraisen teos Urheilun selviytyjät (Teos) ja Minna Canth -lavalla haastatellaan Dingo-kippari Pertti Neumannia aiheesta, miltä tuntuvat nousut ja laskut, mitä on taide ja mitä on rakkaus. Teos Salla Nazarenko (Into)
 • Klo 18:30 Takauma-lavalla puhutaan myötätunnosta. Eli miten vahvistat myötätuntoa itsessäsi ja muissa ja miten myötätunto liittyy elämän merkityksellisyyteen.
Samanaikaisesti päällekkäin Minna Canth -lavalla Jake Nymanin teos ”Kielletyt levyt – Sata vuotta musiikin sensuuria” – myös demokraattisissa länsimaissa, kuten Suomessa. (Gummerus)
 • Klo 19:00 Aleksis Kivi -lavalla keskustelu Suomesta maailmanlopun kynnyksellä – eli Viettääkö Suomi koskaan 200-vuotisjuhliaan? Mitkä tieteelliset ja poliittiset mekanismit ovat suurimmat uhat ihmiskunnalle ja maailmanrauhalle?
Kaiken tämän jälkeen on Messukeskuksessa illalla luvassa vielä Kirjanrakastajien bileet klo 20 alkaen.
Kirjamessut jatkuvat koko viikonlopun pe-la-su.
Oheiset Kirjamessujen menovinkit on poimittu Kirjamessujen ohjelmalehtisestä, jonka löydät ilmaiseksi mm. kirjakaupoista tai itse Kirjamessujen viralliselta sivulta www.helsinginkirjamessut.fi jossa voit koota itsellesi oman sopivan Kirjamessuohjelman, jollet halua noudattaa juuri näitä Kirjamessujen menovinkkejä!Bloggaaja Helsingin Kirjamessut

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *