Amerikan presidentti Joe Biden saapumassa Helsinkiin
|

Näin Amerikan presidentti Joe Biden matkusti Suomessa

Oli kesäinen keskiviikkoilta 12.7.2023 Helsingissä, kun ravintolaillallisen jälkeen kävelin keskustassa ja osuin paikalle, kun Kampin metroaseman vieressä olevaa Radisson Blu -hotellia eristettiin metalliaidoin ja useita poliiseja partioi hotellin edustalla. Ihmisiä kerääntyi rauta-aitojen taakse kuin jotain odottaen, ja ymmärsin, että jotain poikkeuksellista oli ilmassa. Amerikan presidentti Joe Biden oli tulossa Suomeen ja hän aikoi majoittua Radisson Blu -hotelliin Helsingin Kamppiin. Katso videoni ohesta –

Hotelli ja sen ohi kulkeva tie eristettiin muilta ihmisiltä usean kymmenen metrin matkalta, niin kuin voit videolta nähdä. Voit myös nähdä, kuinka Joe Bidenin turvamiehet kiikaroivat hotellin kattoterassin parvekkeelta meitä uteliaita ohikulkijoita. Bidenin saapumisaikaa ei ollut kerrottu julkisuuteen, joten en jäänyt hotellin nurkille notkumaan vaan jatkoin matkaani.

Menin Kampista normaalisti metroon, kun sitten yhtäkkiä Rautatientorin metropysäkiltä lähdettyämme kuski kuulutti, ettei Hakaniemen metropysäkillä pysähdytä. Metrokuski ei antanut sille mitään selitystä. Päätin äkkisältään jäädä pois Hakaniemeä edeltävällä Helsingin Yliopiston pysäkillä Kaisaniemessä.

Amerikan presidentti Joe Biden Suomessa

Poistuessani Helsingin Yliopiston metrotunnelista järjestysmies huusi perääni, ettei sinne, minne olin menossa, saanut mennä. Poliisi olisi kuulemma estänyt kulun. Kummastelin hetken, mitä tekisin, ja nousin sitten maanpinnalle yliopistotunnelin puoleisesta ovesta.

Keskustaan johtava Kaisaniemenkatu oli aidattu samanlaisin rauta-aidoin kuin Kampissa ja tienvarressa seisoi useita poliiseja ja järjestysmiehiä. Kysyin yhdeltä poliiseista, miksi Hakaniemen metroasema oli suljettu ja milloin se aukeaisi, mutta poliisi ei tiennyt tätä sanoa. Onneksi jalankulkukäytävä oli vapaana, joten jatkoin matkaani kävellen kohti Hakaniemeä. Sillä samalla hetkellä kaikki autoliikenne ja raitiovaunut estettiin kulkemasta Hakaniemestä Unioninkatua ja Kaisaniemenkatua pitkin keskustaan. Kaikkialle tuli oudon hiljaista – voit nähdä ja kuulla tuon hiljaisuuden oheiselta videolta.

Kello oli yli 22 illalla ja aurinko teki laskuaan. Näkymät Unioninkadun liikenneympyrältä kohti Pitkäsiltaa, Hakaniemeä ja Kallion kirkkoa näyttivät kauniilta oranssinvärinen taivas taustanaan, joten jäin liikenneympyrän tienoille odottelemaan kameran kanssa, mitä tuleman pitäisi. Se oli hieman uhkarohkeaa näin jälkeenpäin ajatellen.

Ensin tuli helikopteri, joka pörräsi äänekkäästi yllämme. Meillä tarkoitan muita tienvarteen kerääntyneitä katsojia sekä järjestysmiehiä ja poliiseja. Unioninkatu ja Hakaniemi ammottivat pitkän aikaa tyhjyyttään ennen presidentin autokulkueen saapumista. Lopulta kauan odotettuamme alkoivat siniset valot vilkkua horisontissa ja lähestyä Pitkäsiltaa ja Unioninkadun liikenneympyrää.

Presidentti Bidenin autokulkueessa oli moottoripyöriä, poliisiautoja ynnä muita henkiläautoja, vaneja, ambulansseja sekä kaiken tämän keskellä ne kaksi limusiinia Suomen ja Amerikan lipuilla varustettuna, joista toisessa Joe Biden istui. Voit nähdä ja kuulla koko Joe Bidenin autokulkueen oheisella videolla.

Kulkueen mentyä ohitseni kävelin takaisin Helsingin Yliopiston metroasemalle. Liikenne palautui normaaliksi ja seuraava metro pysähtyi jälleen Hakaniemessä. En ole itse koskaan Amerikassa käynyt, mutta amerikkalaisia elokuvia näkemäni kyllä muistutti. Ja jäin miettimään, miten helppoa rivikansalaisen matkustaminen onkaan.

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *