Besharmi Morcha – Häpeämätön protesti

Intialainen pariskunta liikenteessä Delhissä
Besharmi Morcha, Häpeämätön protesti
Miksi pukeutua kuin lutka, jos ei se muutenkaan kuulu ammattiin, tapoihin tai ole käytännöllistä?
Auringon porottaessa ympäri vuoden se on vaatetus, joka suojaa naisen ihoa palamiselta ja ruskettumiselta, syövältä ja ennenaikaiselta vanhenemiselta. On helpompi pukea vaatteet, kuin ostaa kaupasta auringonsuojavoidetta ja sotkea sitä itseensä. Auringonsuojavoiteen terveellisyyskin on kyseenalaistettu.
Lisäksi vaatteet suojaavat mm. liikenteen saasteilta ja epäpuhtauksilta maassa, jossa moottoripyörä, skootteri ja avonainen riksa ovat yleisimpiä kulkuneuvoja, ja joskus mahtuu vain linja-auton katolle istumaan.
Kun nainen on kaunis, haluttava ja arvokas olematta lutka, niin miksi pitäisi pukeutua vähiin vaatteisiin osoittaakseen mieltä sen puolesta, että ihmisellä on oikeus säilyttää koskemattomuus ja samalla pukeutua niinkuin haluaa?
Intiassa miehet ja naiset löytävät useimmiten pysyvän elämänkumppanin ilman, että tarvitsee harrastaa “hillumista radalla yömyöhään yllään pelkät tankotanssijan toppi, minihame ja korkkarit”, ja tämänkin vuoksi pukeutuminen on säädyllisempää kuin monessa länsimaassa.
Intialaiset vaatteet puolestaan ovat jo itsessään niin kauniita, että niitä käyttää jo pelkästä silmänilosta.
Jos lutka käsitetään halvaksi naiseksi, joka pokailee varattua miestä, niin miksi sellaiset naiset osoittaisivat mieltään ylpeänä tiedotusvälineiden edessä?
Aivan oikeutetusti ja tarpeellisesti lutkamarssin nimi muutettiin Intian pääkaupungissa New Delhissä palvelemaan liikkeen alkuperäistä ideaa yksilön koskemattomuudesta Besharmi Morchaksi, häpeämättömäksi protestiksi.
Intian vanhoillinen maaseutu kun onkin jo oma lukunsa. Heille Häpeämätön protesti ilman huntua olisi jo iso juttu. Nainen kun suojaa kasvonsa hunnulla pelkästä kunnioituksesta vanhempaa mieshenkilöä kohtaan miehen läsnäollessa.
Vielä kun käsite kunniamurha muuttuisi häpeämurhaksi, niin koko maailma muuttuisi monelta osin ymmärrettävämmäksi.
Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti lehdessään tänään, että “Intiassa Delhin keskiluokan vaatimus oikeudesta pukeutua ‘kuin lutka’ koettiin länsimaalaisia apinoivaksi show’ksi ja lutkamarssi jäi suurilukuisena tapahtumatta, ja että tämä oli sääli, koska Delhissä olisi lutkamarssille ollut tarve Intian raiskauslukujen ollessa hyvin korkeat”.
Eikös se vain osoita sen, jos raiskausluvut ovat korkeat maassa, jossa ihmiset pukeutuvat pääosin säädyllisesti eivätkä kuten lutkat, että se ei ole vaatetus, joka provosoi raiskaajaa, vaan raiskauksen saa tekemään jokin muu mentaalinen häiriötekijä ja vääristynyt maailmankuva?

1 Comment

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.