Hyvä matkasuunnitelma Kööpenhaminaan, Tanskaan

Lentäen Kööpenhaminaan

Oletko jo käynyt Kööpenhaminassa, tuossa Euroopan, jollei koko maailman onnellisimmaksi väitetyssä kaupungissa?

Indivue käväisi syksyllä 2015 tutustumassa tuohon eurooppalaiseen jalokiveen ja jalokiviä sieltä totisesti löytyikin, ainakin kuninkaallisten linnasta.

Tanskan kuninkaallisten koruja Rosenborgin linnasta
Tanskan kuninkaallisten koruja Rosenborgin linnasta

Ensivaikutelma Kööpenhaminan kaupungista oli siisti, sillä irtoroskia ei juurikaan näkynyt ja arkkitehtuuri oli tyylikästä. Tosin tietöitä ja keskeneräisiä rakennusprojekteja näkyi siellä sun täällä ja viikonlopun mittaisella reissulla ehti nähdä jopa yhden kodittoman poloisenkin nukkuvan kadunkulmassa. Muutoin kaupungin yleisilme oli turvallinen.

Kööpenhaminan keskusta oli erittäin pyöräilijäystävällinen, sillä polkupyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kaistat oli merkitty toisistaan erikseen siten, että toista kaistoista oli korotettu, ja molemmilla kaistoilla pääsi liikkumaan kätevästi ja turvallisesti koko keskustan alueella.

Polkupyöriä kööpenhaminalaisen kadun varrella
Polkupyöriä kööpenhaminalaisen kadun varrella
Hotel Danmark ja Kööpenhaminan arkkitehtuuria
Hotel Danmark ja Kööpenhaminan arkkitehtuuria

Jos haluat hyvän ja helpon matkasuunnitelman Kööpenhaminaan viikonlopuksi, niin se voisi näyttää tältä:

Hyvä ja helppo viikonloppumatka Kööpenhaminaan

Varaa lennot ja hotelli etukäteen internetin kautta. Lentokoneen lähtölaituri Tanskaan lennettäessä voi Helsinki-Vantaan lentokentällä sijaita kätevästi heti turvatarkastusporttien jälkeen, joten vaikka saapuisit tunti ennen lähtöä kentälle, voit ehtiä lennolle juuri ja juuri ajoissa, huolimatta turvatarkastuksen pitkistä jonoista.

Lento Helsingistä Tanskaan kestää noin tunnin. Hotelliksi voit valita esim. Scandic Palace Hotel:in, joka sijaitsee hyvällä paikalla lähellä Kööpenhaminan Tivolia. Tivolihan on yksi Kööpenhaminan tunnetuimmista nähtävyyksistä, mutta oli valitettavasti suljettuna lokakuussa, ja ilmeisesti myös koko talvikauden, jolloin sen kokeminen voi jäädä seuraavaan kertaan.

Scandic Palace hotelli sijaitsee vähemmän vilkkaan kadun varrella, mutta kannattaa silti pyytää huoneen ikkunat osoittamaan sisäpihalle päin. Yllätys yllätys – liikennettä suurempi äänilähde ovat kuitenkin kirkonkellot, jotka sijaitsevat hotellin läheisessä kirkossa ja pauhaavat kerran tunnissa muutoin paitsi yöllä. Kirkonkellot kyllä tuntuivat soivan kaikkialla Kööpenhaminassa aina tunnin välein.

Vaikka kyseessä on neljän tähden hotelli, varaudu siihen, että pientä nuhruisuutta ja likaa voi esiintyä hotellihuoneen kankaissa. Scandic Palace Hotellin huoneen hintaan kuuluva buffetaamupala ei ole ruhtinaallinen ainakaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, mutta muutoin ihan hyvä.

Autotie Kööpenhaminassa
Autotie Kööpenhaminassa
Suojatie Kööpenhaminassa ja liikennevalojen ajannäyttö
Suojatie Kööpenhaminassa ja liikennevalojen ajannäyttö
Marimekkoa Kööpenhaminassa
Marimekkoa Kööpenhaminassa

Nähtävyyksiä Kööpenhaminassa

– Christianborgin palatsi on mahtavankokoinen palatsi, johon perusteellinen tutustuminen voisi viedä vaikka koko päivän. Käynti kuninkaallisessa vastaanottohuoneessa on maksullista, mutta modernit seinämaalaukset ovat hintansa väärti.

Näkymä Christianborgin palatsin ikkunasta
Näkymä Christianborgin palatsin ikkunasta

 Rosenborgin linna tarjoaa upean kokemuksen siitä, millaista kuninkaallisten elämä Tanskassa on aikoinaan ollut. Linnan seinät ovat täynnä maalauksia edesmenneistä kuninkaallisista ja lisäksi näytteillä on paljon kuninkaallisten koruja, kruunuja ja muuta arvotavaraa. Rosenborgin linna on maksullinen nähtävyys, ja ehdottomasti nähtävä.

Rosenborgin linna Kööpenhaminassa
Rosenborgin linna Kööpenhaminassa

 Nyhavn tarjoaa lukuisia pieniä pubeja ja ravintolaterasseja kanaalin varrella, ja kauniin värikkäät rakennukset hallitsevat maisemaa. Aurinkoinen päivä on paras aika nauttia arkkitehtuurista siellä. Lokakuussa terassilla voi olla iltaisin jo hieman koleaa, mutta peitot ja lämpölamput varmistavat sinulle mukavan illan monenmaalaisten turistien keskuudessa. Vinkkinä mainittakoon, että kanaaliristeilyt lähtevät pitkin päivää Nyhavnista, jos haluat nähdä Pieni Merenneito -patsaan mereltä käsin.

Nyhavn, jossa vene ja sen heijastus
Nyhavn, jossa vene ja sen heijastus

– Pieni merenneito -patsas – tuo kuuluisa Andersenin satukirjasta tuttu satuhahmo on tietysti nähtävä, kun Kööpenhaminassa käy. Jos haluat nähdä tämän pienen patsaan kauneimmillaan, valitse auringonlaskun ajankohta ja vaivaudu kapuamaan rantapientaretta aivan alas asti, jotta näet merenneidon kasvot suoraan edestä päin. Kauneinta niin. Voit myös valita kanaaliristeilyn, joka pysähtyy merenneitopatsaalla, vaikkei kokemus olekaan yhtä hyvä meritse kuin maitse. Ja jos valitset kanaaliristeilyn nähdäksesi Pieni Merenneito -patsaan, niin valitse silloin istuin veneen oikeasta reunasta. Vaan jos päätät nähdä patsaan maateitse, niin varaudu näkemään matkallasi odottamattomia yllätyksiä – nimittäin itse Tanskan kuningas turvamiehineen voi hölkätä ohitsesi. Ja jos olet erittäin onnekas ja rohkea, voit myös saada selfien itse kuninkaan kanssa.

Pieni Merenneito -patsas Kööpenhaminassa
Pieni Merenneito -patsas Kööpenhaminassa

Intialaisia ravintoloita Kööpenhaminassa

– Ravintola Bombay Kööpenhaminassa on pieni, n. 3 tähden intialainen ravintola, jossa on hyvä palvelu ja inspiroiva sisustus, josta kiitos erityisesti seinien abstrakteille maalauksille. Ruoka ravintolassa on ok, mutta jotkut ruoista muistuttivat alkuperäistä intialaista versiota vain nimeltään, maun ollessa jotain ihan muuta. Annosten hinnat vaikuttivat ylihintaisilta suomalaiseen ja intialaiseen hintatasoon tottuneelle, mutta toisaalta, Kööpenhaminahan on kallis kaupunki.

– South Indian Chettinad -ravintola on pieni ja siisti ravintola Kööpenhaminassa, ja mainio valinta rauhalliselle illalliselle. South Indian tarjoaa etelä-intialaisia herkkuja, kuten dosia, idlejä ja sambareja, vadoja ja chutneyta ja kaikkien näiden herkkujen väitetään olevan gluteenittomia. Heidän menunsa saa pyydettäessä englanninkielisenä, samoin kuin ruoan saa pyydettäessä vähemmän tulisesti maustettuna – Kyseessä on noin neljän tähden Chettinad ravintola, ja Chettinad-keittiöt laittavat tunnetusti ruokaansa vahvasti mausteita, mikä kannattaa tilatessa huomioida.

Idli vada intialaisessa ravintolassa Kööpenhaminassa
Idli vada intialaisessa ravintolassa Kööpenhaminassa

Loppuyhteenvetona todettakoon, että Kööpenhaminan designmuseo ei ollut kummoinen, mutta voileivistähän Tanska tunnetaan, ja Mormors cafe -niminen katukahvila tarjosi kyllä maailman mahtavimmin suunnitellut ja toteutetut voileivät. Ei tosin gluteenittomina. Mormors Cafe onkin tällä hetkellä Tripadvisorissa Kööpenhaminan kahviloista sijalla yksi.

Mormors Café Kööpenhaminassa
Mormors Café Kööpenhaminassa

Edelläkerrotun Kööpenhaminan viikonloppumatkan hinnaksi kahdelle hengelle tuli reilu tuhat euroa hotelleineen, lentoineen, päivineen, ja se onnistui turvallisesti ilman vastoinkäymisiä.
Suosittelen.

Voit lukea Indivuen suosituksia Kööpenhaminaan englanniksi Indivuen Tripadvisor-sivulta oheisesta linkistä! Ja jos tarvitset hyviä ennenjulkaisemattomia valokuvia Kööpenhaminasta tai muista matkakohteista, niin otathan yhteyttä Indivuen ylläpitoon!

Auringonlasku Kööpenhaminassa
Auringonlasku Kööpenhaminassa

2 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *