Fan – Bollywood, 2016; elokuva-arvio

Matkustin vuosi takaperin Intian Mumbaissa ja majoituin silloin Bandrassa. Bandra on tunnettu kivikkoisesta rannastaan ja kävinkin kuvaamassa sitä silloin – Yksi kuvista ehti myös Instagramiin ja voit nähdä sen oheisesta linkistä.

Mieleeni jäi elävästi tuo päivä, 1. huhtikuuta, ja se hetki keskellä kirkasta ja kuumaa iltapäivää, kun käveltyäni Bandra Bandstandin meren rannalta pois päin, tajusin yhtäkkiä seisovani Shah Rukh Khanin kotitalon edessä. Korkea kivimuuri ympäröi Shah Rukh Khanin monikerroksista asuinrakennusta ja sen jykevän portin pielessä luki Mannat. Näet tuon portin oheisessa kuvassa.
Seisoin siinä ja katselin elämää ympärilläni pitkään ja tarkkaan. Olin juuri niissä maisemissa, joissa Bollywoodin kuningas nautti aamiaisensa ennen tähtisuorituksiaan.

Silloin oli aprillipäivä, eikä Shah Rukh Khan ollut kotona. Hän oli ollut Lontoossa ja nyt, vuosi myöhemmin, minulle selvisi miksi – Hän lienee oli kuvaamassa juuri maailmanlaajuisen ensi-iltansa saaneen, Manees Sharman ohjaaman elokuvan Fan kohtauksia, joista osa oli kuvattu juurikin Lontoossa, tarkemmin ottaen lontoolaisessa Madame Tussaut’n vahakabinetissa. Shah Rukh Khanin hahmo on yksi vahakabinetin Bollywoodtähdistä ja Fan-elokuvassa nähtiin hurja välikohtaus vahakabinetista samoin kuin lontoolaisesta vankilasta.
Manees Sharma on ohjaajana tunnettu menevistä ja viihdyttävistä elokuvistaan ja Fan oli eittämättä hänen tähänastisista elokuvaohjauksista parhain, ja mielenkiintoista kyllä, se ei ollut Sharmalle tyypillinen komedia, vaan trilleri.

Fan kertoi tarinan intialaisesta elokuvatähdestä, joka joutui faninsa ja kaksoisolentonsa piinaamaksi. Shah Rukh Khan esitti elokuvassa arvattavasti itseään, mutta kuitenkin eri nimellä, ja tämän lisäksi hän esitti myös lähes itsensä näköistä faniaan. Kymmenen pistettä maskeeraajalle.
Shah Rukh Khanin roolisuoritukset olivat kerrassaan mainiot, eikä voi kuin ihailla sitä, että moisen näyttelijäsuorituksen jälkeen ihminen säilyy selväjärkisenä. Jos ei tästä elokuvasta Shah Rukh Khanille palkintopystiä heru, niin ei sitten mistään.

Fan-elokuvasta puuttuivat Shah Rukh Khanin elokuville tunnusomaiset laulu- ja tanssikohtaukset, mutta mielenkiintoista kyllä – niitä ei ehtinyt edes kaivata, sillä tiivistunnelmainen elokuva piti otteessaan alusta loppuun asti. Elokuva ei ollut turhan brutaali eikä mässäillyt liikaa väkivallalla, joten sitä voi suositella myös herkemmillekin katsojille.
On hienoa, että Shah Rukh Khan teki näin erinomaisen elokuvan kyseisestä aiheesta, sillä Fan koskettaa meistä monia ja antaa metaforillaan hyviä tarttumapintoja elämän eri ilmiöihin, muistuttaen samalla siitä, kuinka on hyvä olla fani, muttei fanaatikko.

Oheisessa valokuvassa näkyvät muurintakaiset rautakehikot, joiden päälle Shah Rukh Khan nousee syntymäpäivänään tervehtimään fanejaan muurin toisella puolella. Juuri tästä samasta kohdasta oli elokuvaan kuvattu kaksikin huimaa kohtausta ja kuulemani perusteella nuo kohtaukset voisivat toisinaan olla täysin tosia. Nähtyäni elokuvan ja nuo kohtaukset, kiitin hiljaa mielessäni, ettei Shah Rukh Khan vuosi aiemmin, kuvanottohetkellä, ollut ollut kotonaan.

Neljä ja puoli tähteä elokuvalle Fan, pyöristettynä viisi. ****½ 

Shah Rukh Khanin koti Mannat Mumbaissa
Shah Rukh Khanin koti Mannat Mumbaissa


Löydät kaikki Shah Rukh Khan -elokuvat täältä!

Lisää Bollywoodia löydät teoksesta Matka Bollywoodiin!

Mainos: Seuraava kappale sisältää yhden affiliate-linkin, joka on merkitty *tähdellä

Päivitys 1/2020: Elokuva * Fan ja sen traileri löytyvät nyt katsottavaksi AppleTV-palvelusta ja iTunesista!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *