Mitä parhain Kirjamessuohjelma-aikataulu perjantaille 27.10.2017

(Mainos: Postaus tehty vastineeksi bloggaajapassista Kirjamessuille vuonna 2017)


Kirjamessut ovat siis luvassa tällä viikolla Helsingissä, to-su 26.-29.10.2017 
 
Kokosin kiireisimmille jo tuossa aiemmassa Kirjamessu-artikkelissani ylös valmiiksi hyvän Kirjamessuohjelman torstaille 26.10.
 
Löydät sen oheisesta linkistä!
 
Kirjamessuilla on luvassa yli 1000 esiintyjää, joiden joukosta Indivue koosti mainion Kirjamessuohjelman myös perjantaille 27.10. –
 
Lue se ohesta alta, ota osaa pääsylippuarvontaan Indivuen Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/indivue/posts/1456715491110408
ja ilmesty messuille!
Kirjamessuohjelma perjantaille 27.10.
 • Klo 10:30 Messut voi aloittaa mainiosti vaikkapa Mika Waltari -lavalta, jossa Kalle Päätalo kertoo kirjailijan elämästä: Miten köyhän kodin pojasta tuli yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista ja mistä kirjailija on vaiennut. (SKS)
Samanaikaisesti voisi kyllä yrittää pistäytyä myös Olohuoneessa, jossa mielenkiintoinen Ville Hännisen teos ”Kirjan kasvot – Sata vuotta suomalaisia kirjankansia” (SKS) – Teos kertoo tarinoita tunnettujen kirjankansien synnystä sekä suomalaisista kirjataiteen mestareista.
 • Klo 11 Aleksis Kivi -lavalla Finlandia-palkitut kirjailijat Kjell Westö ja Rosa Liksom kertovat, miten kirjailijuus, kirjoittamistyö ja maailma ovat muuttuneet 80-luvulta tähän päivään asti. (Otava, Like)
Klo 11 myöskin, mutta Aino-lavalla, Merja Takamäki ja teos ”Irtipäästäminen” (Viisas Elämä) – Lavalla puhutaan sellaisten ajatusmallien ja toimintatapojen luopumisesta, jotka eivät enää palvele meitä, eivät tee onnelliseksi tai kuljeta kohti omannäköistä elämää. Eli miten menneisyys hyväksytään ja miten sen tarjoamat opit valjastetaan käyttöön.
Kirjakallio-lavalla samanaikaisesti myöskin tärkeä teema, nimittäin ”Vihan ja Inhon internet”. Lavalla puretaan ilmiön syitä ja seurauksia.
 • Klo 11:30 Mika Waltari -lavalla kysytään Miksi kuuntelisin kirjan? Kokemuksia äänikirjoista – Eli millaiselta kuunteleminen tuntuu ja mitä mahdollisuuksia digitalisaatio ja lukuaikapalvelut voivat avata.
 • Klo 12 Kirjakallio-lavalla tunnin mittainen paneeli teemasta ”Netissä on kaikki, mihin tarvitaan kirjaa?” Eli mitä kirjallisuudella on tarjota, kun somessa rakastetaan, soditaan ja aloitetaan vallankumouksia. Entä miten kirjan pitäisi kehittyä, että se on merkittävä jatkossakin.
Samanaikaisesti klo 12-13 Lasten puuhanurkassa Kirsi Rehunen ja Tiedeleikkejä pikkututkijoille (PS-Kustannus). Puuhanurkassa voi kokeilla, voiko pilvet saada purkkiin tai pääseekö folioaluksella kuuhun.
 • Klo 12:30 Aino-lavalla puhutaan kuvakirjan kääntämisestä. Eli kun kuvakirjassa teksti ja kuva keskustelevat keskenään, niin miten tämä saadaan toimimaan käännöksessä? (Kuvittajat ry, FILI)
Samanaikaisesti Minna Canth -lavalla puhutaan lasten pelaamisesta, pelien hyvistä ja huonoista puolista, sekä siitä, onko pelien koukuttavuus hyvä asia.
Näytöskeittiössä puolestaan Sara Peltolan ja Elli Laukkasen teos ”Vegejuhlat brunsseista häihin” – Kaikki reseptit ovat vegaanisia ja gluteenittomia. (Nemo)
 • Klo 13 Kirjakalliossa Jarno Alastalon teos Pimeä netti – ”Tositarinoita netin underground-ilmiöistä ja ihmisistä. Se puoli, jota et tiennyt internetistä. Kirja kertoo netin underground-ilmiöistä piilossa olevien omalla suulla.” (Avain)
Samanaikaisesti Minna Canth -lavalla Kuvittajat ry tempaisee ja jakaa palkintoja.
Aleksis Kivi -lavalla puolestaan pohditaan, mikä tekee suomalaisesta kirjallisuudesta suomalaista ja Kirjakahvilassa keskustellaan aiheesta, miltä suomalaisen kirjan ulkomaantaival on näyttänyt vuosien saatossa.
 • Klo 13:30 Mika Waltari -lavalla Mila Teräs ja teos Jäljet – Romaani Helene Schjerfbeckistä (Karisto)
”Muotokuva yhdestä Suomen rakastetuimmasta taiteilijasta, joka oli ammatissaan omana aikanaan vielä kummajainen. Teräs tavoittaa Schjerfbeckin sisäiset ristiriidat, taiteellisen kutsumuksen ja kauneudenkaipuun.”
(Bloggarin huom. Muistattehan myös Kuvataiteen liputuspäivän 10.7., Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä, jota käsiteltiin tässä blogissa viime kesänä Suuren Maalaustapahtuman yhteydessä!)
Mila Teräs ja romaani Jäljet Helsingin Kirjamessuilla 2017

Samanaikaisesti kuitenkin huikea määrä muutakin mielenkiintoista nähtävää, kuten Katri Valan lavalla Mari Lämsä ja teos ”Naurun hyvää tekevä voima – Löydä tie elämäniloon” (Viisas elämä) – Työkalut siihen, miten voimme saada jälleen aivomme nauramaan.
Minna Canthin lavalla Pentti O.A. Haikonen ja teos ”Tietoisuus, tekoäly ja robotit” (ArtHouse) – Voivatko robotit olla tietoisia? Teoksessa annetaan tietoisuuden ja tekoälyn mysteerille oma perusteltu selitys, joka yllättää ja ahdistaa. 
Olohuoneessa klo 13:30 Suomennos-slam ja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry ja Tarina -lavalla klo 13:30 Villejä kuvia ja tekstejä lapsille rohkeudesta tehdä toisin.
Sekä vielä Näytöskeittiössä Puuron uusi aika. Tuulia Järvisen ja Tiina Strandbergin teos. (Atena)
 • Klo 14 Minna Canth lavalla Heli Harjunpään teos ”Hiljaisuuden tie – kristillisiä joogaharjoituksia” (Kirjapaja).
Samanaikaisesti Kullervo-lavalla palkitaan ensimmäistä kertaa Vuoden valokuvataidekirja 10 000e :lla.
Olohuoneessa Anne Birgitta Pessi, Frank Martela ja Lotta Uusitalo-Malmivaara sekä teos ”Myötätunnon mullistava voima” (PS-kustannus) – 
Miten myötätunto vaikuttaa terveyteen ja luovuuteen ja voiko se lisätä hyvinvointia sekä tuloksellisuutta työssä?
 • Klo 14:30 Katri Valan lavalla teemana Miten rakentaa omannäköinen elämä.
Samanaikaisesti Näytöskeittiössä Vegaanit keittiössä,
ja Takauma lavalla puolestaan pohditaan, miksi Suomessa on matkailututkimusta. Se on tieteenalana vielä nuori.
Olohuoneessa klo 14:30 puolestaan Elina Saksalan teos Sakari Kukosta. Kaiken maailman pelimannista. (Like)
 • Klo 15 Olohuoneessa Miia Pölläsen teos ”Bujoilun voima” (WSOY) Kirja johdattaa sinut bullet journal -ilmiön pariin. Saat asetettua itsellesi tavoitteita, joiden seuraaminen on hauskaa ja konkreettista.
Klo 15 myöskin, mutta Katri Vala -lavalla Nanna Mikkosen teos ”Vapaudu!” (Otava) Mikkosen oma tarina synkkyydestä valoon tarjoaa lukijalle keinoja selviytyä rankoistakin kokemuksista ja löytää oman elämän onnellisuuden lähteet.
 • Klo 15:30 Kullervo-lavalla Tiina Raevaaran teos ”Voiko se olla totta?” (Ursa) Internetin piti tuoda maailman kaikki tieto kaikkien ulottuville, mutta verkossa jylläävät pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki. Miten jatkuvaan informaatiovirtaan tulisi suhtautua?
Samanaikaisesti Takauma-lavalla Yhteiskuntatutkimusta suomeksi – Eli miksi on hyvä kirjoittaa ja julkaista yhteiskuntatiedettä suomeksi ja mihin tarvitaan suomenkielisiä tiedekirjoja?
Olohuoneessa pohditaan, kenellä on oikeus turvapaikkaan ja ovatko eurooppalaiset humanistiset arvot uhattuina.
Kirjakalliossa puolestaan Ville Kormilainen ja Roni Back sekä teos ”Tubettajan Käsikirja” (Otava)
 • Klo 16 pitäisi sitten hajaantua kuudelle eri lavalle, sillä ohjelmatarjontaa on niin mukavasti:
Kirjakahvilassa keskustellaan aiheesta, missä kirja-alalla mennään, ja 
Eino Leino -lavalla puhutaan aiheesta, miten käsikirjoitus päätyy kirjaksi.
Katri Valan lavalla Maaret Kallion teos ”Inhimillisiä kohtaamisia” (WSOY) ja Minna Canthin lavalla Teppo Ali-Mattilan teos ”Puikoissa – 23 tietä huippukapellimestariksi”.
Olohuoneessa Terho Miettisen ja Raija Pellin teos ”Harhaanjohtajat – Vahvassa uskossa” (Docendo) ja vielä Näytöskeittiössä ”Itsenäisyyden ajan ruokakulttuuri kotona ja ravintolassa” – Miten suomalaisista tuli sellaisia syöjiä kuin olemme? Teokset ”Ruoka Kalevala” ja ”Parasta pöytään” (Gummerus ja SKS)
 • Klo 16:30 Kirjakalliossa Katriina Järvisen teos ”Saanko esitellä – Monenlaiset minämme” (Kirjapaja) – Harva selviää läpi elämänsä yhtenä ja samana. Ajatuksia herättävä tutkimusmatka minuuteen, sen muovautumiseen ja yhteiskuntaan ympärillämme.
Samanaikaisesti Takauma-lavalla teemana Muinaisuutemme jäljet – Ihmiset saapuivat Suomeen ainakin 11000 vuotta sitten, vaan millaista olikaan arki ja juhla esihistoriassa ja keskiajalla? Milloin ja miten meistä tuli suomalaisia?
 • Klo 17 Kirjakallio-lavalla laitetaan Aistit paperille – Kirjailijat Christine Thorel, Maija Haavisto, Mixu Lauronen ja Tommi Vänni pohtivat, mistä syntyy aistivoimainen teksti. Millaisena aistiyliherkän tai synesteetikon maailma välittyy tarinaan? Millaista on kirjoittaa sokeana? Entä sokean henkilön päähenkilön näkökulmasta?
 • Klo 17:30 Aino-lavalla Sanaiset kansiot, Kullervo-lavalla Maailmanrakennuksen työpaja, Magia-lavalla Tapahtumallinen sanataidetyöpaja 7-12-vuotiaille ja Näytöskeittiössä Hellattoman kokin elävä raakaravinto.
 • Klo 18 Magia-lavalla Monikulttuurisuus lastenkirjoissa, eli miten Suomen monikulttuuristuminen näkyy lastenkirjoissa ja miten sen pitäisi näkyä.
 • Klo 18:30 Takauma-lavalla Suomalaisen nykytaiteilijan grand tour, eli mihin suuntautuu suomalaisen kuvataiteilijan Grand Tour tänään – mitä hänellä on tuomisinaan? (Taideyliopisto)
Samanaikaisesti Aleksis Kivi -lavalla Antti Heikkisen teos ”Mummo” – Kunnianosoitus suomalaiselle naiselle, suomalaiselle mummolle, toisenlaiselle Suomen historialle ja saatanallisen pahalle suomalaiselle luonteelle, jota kliseisesti sisuksi kutsutaan. (WSOY)
 • Klo 19 Kirjamessuperjantain voipi sitten päättää Takauma-lavalla, jossa keskustellaan aiheesta, mikä yhdistää ja erottaa tieteen, taiteen ja uskonnon käsityksiä vapaudesta. Minkälaisia vapauden periaatteet ja käytännöt ovat 100-vuotiaassa Suomessa?
 
 
Löydät kaiken Kirjamessuohjelman Kirjamessujen viralliselta sivulta www.helsinginkirjamessut.fi ja voit kasata siellä itsellesi oman sopivan Kirjamessuohjelman, jollet halua noudattaa juuri näitä Indivuen parhaimpia Kirjamessujen tapahtumavinkkejä!
Kirjamessujen ohjelmalehtisiä on jaossa myös ilmaiseksi mm. kirjakaupoissa sekä itse Messukeskuksessa messupäivänä.
 
Vielä ehdit myös osallistua pääsylippuarvontaan Kirjamessuille –
Osallistumisaikaa on huomisen päivän, 24.10. loppuun asti. Lue ohjeet Indivuen Facebook-sivulta 
Ja muistathan, että ysiluokkalaiset pääsevät vuonna 2017 Kirjamessuille ilmaiseksi!
Kirjamessubloggaaja

1 Comment

 1. Päivitin blogiartikkelia kuvalla Mila Teräs ja romaani Jäljet 27.10.2017 Mika Waltari -lavalla Helsingin Kirjamessuilla. Kirjasta lisää myöhemmin!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *