Henna- eli mehnditatuoinneista sekä hennalla värjäämisestä

Mehnditatuointi kädessä

Minulta kysyttiin postausta hennatatuoinneista, joten se olkoon tämän päivän aihe –

Ensikertalaisen improvisoitu hennamaalaus käteen

Niinkuin mainitsin vuoden 2012 postauksessa otsikolla Väliaikainen tatuointi, voi hyvälaatuisella luonnon hennalla, eli mehndillä, värjätä hiuksensa turvallisesti ja samalla hoitaa hiuksiaan luonnonmukaisesti.

Hennaväriainehan on jauhettua hennakasvia, ja kun sitä sekoittaa keitetyn veden kanssa, saa siitä voimakkaantuoksuisen vihertävänruskean seoksen, jota voi levittää hiuksiinsa värjäämistarkoituksessa.
Kädet tulee värjäysprosessissa ehdottomasti suojata, sillä henna värjää myös ihon ja kaiken, mitä se koskettaa. Helpointahan on, jos joku toinen levittää värin hiuksiisi.

Valmis hennaväriseosKun henna on levitetty hiuksiin, sen annetaan kuivua hiuksiin ja kovettua. Henna saa vaikuttaa useamman tunnin, jonka jälkeen se huuhdellaan pois suihkussa, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Huuhtelu kestää kauan, varsinkin pitkien hiusten kanssa, ja kylpyhuoneessa riittää siistimistä pitkään huuhteluoperaation jälkeen. Luonnollisesti.

Hennavärin pysyvyydestä

Hennasta sanotaan usein, ettei se ole pysyvä väri, koska sen väriaine ei tunkeudu hiussuomun sisään, kuten keinotekoiset kemialliset väriaineet tekevät, vaan että henna maalaa hiusta päältäpäin. Oma kokemukseni kuitenkin on, että jos hennalla värjää useamman kerran, jää siitä kuitenkin hiuksiin pysyvää sävyä, joka lähtee pois vain kasvattamalla ja leikkaamalla. Lisäämällä hennan sekaan kahvia saa värin punaisuutta taitettua ruskeampaan suuntaan.

Hoitaako henna?

Varsinkin kuumassa trooppisessa ilmastossa hennavärin levitys hiuksiin tuo koko päänahkaan ihanan viilentävän vaikutuksen. Tuo viilentävä vaikutus kestää hiukan pidempään, kuin minkä ajan aine saa vaikuttaa hiuksissa.
Henna tuo myös hiukan luonnollista volyymiä hiuksiin. Heti hennavärjäyksen jälkeen ei hoitoainetta hiuksiin tule käyttää, sillä hennan itsessään sanotaan jo olevan hoitava. Tuota hoitovaikutusta on ehkä ihmissilmällä vaikea huomata, mutta itse olen kuitenkin sen ollut huomaavinani, että usein käytettynä henna myös kuivattaa hiuksia. Niinkuin varmasti kaikki hiusten värjäysprosessit.

Entä peittääkö henna harmaat hiukset?

Hennaväri värjää harmaat hiukset siinä missä vaaleatkin, parhaimmillaan kirkuvan oransseiksi, mutta kuten mainitsin, voi hennaväriseoksen sävyä taittaa sekoittamalla joukkoon kahvia, jolloin lopputulos on taitetumpi ja rusehtavampi punainen. Erityisesti mustiin hiuksiin, joihin alkaa tulla harmaita hiuksia, saa hennavärillä luotua hyvän peittävän tuloksen, jossa pienet punaiset väriraidat vain elävöittävät hiuksia.


Hennatatuoidut kädet

Henna- eli mehnditatuoinneista

Vuonna 2011 postauksessa Turvallinen hennatatuointi selvitin, miksi hiusväripakkauksen kyljessä oli varoitus, että ”Jos olet ottanut mustan hennatatuoinnin ihollesi edes yhden ainoan kerran, on hyvin todennäköistä, että olet allergisoitunut tietämättäsi.”
Tuo varoitus johtui siitä, että jotkut ovat sekoittaneet PPD:tä eli p-fenyleenidiamiinia luonnollisen hennavärin joukkoon saadakseen väristä mustempaa, ja tämä PPD voi todennäköisesti aiheuttaa vakavan allergisoitumisen, joka johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan.
Pelkkää tavallista punertavaa luonnontuotetta, punertavaa hennaa eli mehndiä, kuten sitä hindiksi kutsutaan, ei tarvitse pelätä.
Juuri tällä punaisella hennalla taituroidaan Intiassa monenlaisia väliaikaisia ihotatuointeja, varsinkin morsiamelle ennen häitä, mutta myös muissa juhlissa ovat tatuoinnit tavallisia.
Hennatatuointiainetta myydään myös valmiiksi sekoitettuna pursotintuubissa, josta sillä on sivellintä helpompi maalata ja piirtää ihmiskeholle monenlaisia koristekuvioita.
Kun hennaväri on maalattu iholle, sen jälki on mustanruskeaa, ja sen annetaan vaikuttaa useamman tunnin ajan ennenkuin se pestään pois, eli ainakin kahden Bollywood-elokuvan verran. Tuona aikana henna värjää ihon piirtokohdista punertavaksi ja sävy paljastuu, kun henna pestään pois. Hennatatuointi säilyy iholla viikonkin verran muuttumattomana ennenkuin se alkaa hiljalleen itsekseen kulua pois pesujen ja ihon uusiutumisen myötä.


Hennaa ja hennatatuointia

 


 

Hennatatuointimalleja

Hennatatuointimalleja löytää Googlen lisäksi tätä nykyä Suomesta esim. mindfulness-värityskirjoista. Oheiset mallit löytyivät luonnoskirjastani vuodelta 2007, ja ne on piirretty tussilla paperille. 


Hennatatuointimalleja

Löydät lisää Intiasta ja intialaisesta kulttuurista kertovia artikkeleita tästä linkistä!

Sinua voisi myös kiinnostaa postaus brittiläisestä luonnonkosmetiikasta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *