Taj Mahal yhdessä minuutissa (video)

Taj Mahal Intian Agrassa aurinkoisena päivänä

Entä jos olisi mahdollista saada kokea Taj Mahal yhdessä minuutissa – mitä kaikkea tuon kokemuksen tulisi pitää sisällään? Ainakin Taj Mahalin vuorokauden eri aikoina – Taj Mahal auringonnousun aikaan, keskellä päivää, Taj Mahal iltapäivällä, Taj Mahal auringonlaskun aikaan ja Taj Mahal pimeän tultua sekä yöllä.

Kaiken tuon, sekä heti oheisen videon aluksi näet, miltä Taj Mahal näyttää ennen auringonnousua, hämärässä, kun muslimien rukouskutsut kaikuvat ulkosalla, ja kuinka aamun ensimmäiset auringonsäteet saavat rakennuksen kupolikaton hehkumaan. Näet myös, miltä Taj Mahal and Taj-Bibi-ka-Rauza eli the Garden-Tomb of the Taj Queen näyttää Agran Red Fort -linnakkeesta nähtynä – Juuri sieltä, missä hallitsija Shah Jahan viimeisinä elinvuosinaan katseli vankityrmästä, poikansa vangituttamana, kaunista Taj Mahaliaan, mausoleumia, jonka oli rakennuttanut vaimonsa Mumtaz Mahalin muistoksi, ikuisen rakkauden symboliksi. Historiankirjat kertovat, että Mumtaz Mahal, ristimänimeltään Arjumand Banu Begum, oli kuollut 14. lapsensa synnytykseen.

Videolla näet myös tiilenpunertavat porttimuurit, jotka reunustavat Taj Mahalin ympärillä olevaa puistoa ja suihkulähdettä. Muurien läpi käydään sisään Taj Mahalin puistoalueelle. Lisäksi näet mm. sisäpihan punaisen moskeijarakennuksen. Taj Mahalin ympäristöön on haudattu myös hallitsija Shah Jahanin kaksi muuta vaimoa, kaksi muuta kuningatarta, joiden kerrotaan jääneen hyvin vähälle huomiolle, Mumtaz Mahalin varjoon.

Näet videolta myös, kuinka paljon turisteja Taj Mahalin ympärillä on. Turistit ovat tulleet eri puolilta Intiaa ja ympäri maailman katsomaan tätä yhdeksi maailman 7 ihmeestä kutsutta nähtävyyttä, joka on myös UNESCOn Maailmanperintökohde, samoin kuin on myös Agrassa lähimain sijaitseva Red Fort -linnoitus.

Turistit kulkevat mausoleumissa ja sen ympärillä paljain jaloin tai kierrätettävien kengänpäällisten kanssa, jotta Taj Mahalin marmorilattiat säilyisivät siistinä ja vahingoittumattomina.Videota on ensimmäisen kerran kuvattu vuonna 2007 ja videon Taj Mahalia on kuvattu niin talviaikaan kuin kesäaikaan ennen monsuunia. Talviaikaan tammikuussa ihmiset Agrassa pitävät yllään pitkähihaisia villa- ja toppatakkeja, mutta kesäaikaan lyhythihaiset kurta-paidat ja saritopit ovat yleisiä.


Taj Mahal kirjaimellisesti häikäisee katsojansa ja kokijansa auringon paistaessa, sillä kirkas aurinko heijastuu niin monin eri tavoin tämän rakennuksen taidokkaista seinistä. Saat jonkinlaisen käsityksen Taj Mahalin koosta, kun katsot kuvia, joissa turistit ovat Taj Mahalin edustalla.


Video Taj Mahal yhdessä minuutissa vie katsojansa myös aivan kosketusetäisyydelle itse Taj Mahaliin – Pääset näkemään lähikuvia Taj Mahalin seinäkoristeista, seinien kohokuvioista ja seinäupotuksista. Näet videolla myös, miltä Taj Mahalin ympäristö näyttää Taj Mahalin sisältä päin katsoen – mutta Mumtaz Mahalin ja Shah Jahanin marmoriset hautapaikat mausoleumin sisällä jätetään katsojalle arvoitukseksi.

Taj Mahal rakennettiin Yamuna-joen rannalle, joka myös nähdään videolla, ja mausoleumin rakentaminen kesti kokonaiset 11 vuotta. Taj Mahalia ympäröivien rakennuksien ja puiston rakentaminen kesti siihen päälle vielä muutaman vuoden lisää. Mitä muuta maailmassa onkaan rakennettu ja tehty yhtä kauan?

Tuskin mitkään sanat pystyvät tyhjentävästi kattamaan Taj Mahalin arkkitehtuurista kauneutta ja kuvatkin siitä ovat vain pintaraapaisu. Ja vaikka kuvat kertovatkin paljon, eivät ne kata tyhjentävästi kokemusta siitä, miten kylmältä Taj Mahalin marmorikivi tuntuu, kuinka häikäisevä marmorikivi auringonpaisteessa on, kuinka monta eri valkoisen sävyä Taj Mahalin pintaan mahtuu, miten korkealla Yamuna-jokeen nähden Taj Mahal sijaitsee ja millainen aava maisema avautuu Taj Mahalin takana ja kuinka paikalliset asukkaat vilvoittelevat viereisessä Yamuna-joessa kesäkuumalla.

Tai miltä tuntuu, kun pitkän matkustamisen jälkeen, eräänä kuumana päivänä Intiassa, kaikkien matkailuun liittyvien haasteiden jälkeen, kun vihdoinkin olet Agrassa ja olet maksanut pääsymaksun Taj Mahaliin, jonka jälkeen, muiden ihmisten muassa kuljet kohti punaista kaariporttia, jonka läpi joudut kulkemaan, ja samalla jostain ihmisten olkapäiden takaa näet pilkottavan jotain häikäisevän valkoista, ja kuljettuasi portin läpi aukeaa edessäsi kaikki tämä –

Videon on kuvannut Indivue ja se on osa teosta Matka Intiaan.

6 Comments

  1. Hups. Jäi ristiriitaiset tunteet katsottuani tuon videon. Oliko se tarkoituskin? Ymmärrän piilomainonnan kikoista jotakin, mutta näin vanhalle noin nopea on haasteellista. Tarin on perusteellinen ja mielenkiintoinen, mutta videon funktio ei auennut.

  2. Vinkkinä se, että tämän videon yhteydessä voi pikakelauksen sijaan käyttää hidaskelausta, eli pausenäppäintä, jos vauhti on liian hurja ja haluaa tutustua videon sisältöön tarkemmin.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *