15-vuotias blogi ja blogin evoluutio

indivue ja 15 blogivuotta

Tänään on se päivä, kun 15 v. sitten paljastin lukijoilleni, että olin lähdössä Intiaan. Olin aloittanut bloggaamisen jo aiemmin, mutta varsinainen matkablogini alkoi siis tuolloin 6. marraskuuta 2005.

Keräsin seuraavaan videoon hyviä suomenkielisiä ja englanninkielisiä postauksiani viimeisen 15 vuoden ajalta ja videon avulla pääsetkin myös luomaan silmäyksen siihen, miten bloggaaminen on vuosien mittaan muuttunut, millainen on blogikirjoittamisen evoluutio.

Katso seuraavasta –

15v. bloggaamista on jo kunnioitettava määrä vuosia, ottaen huomioon, millaisilla laitteilla, nopeuksilla ja vastoinkäymisillä bloggaamista ja kuvankäsittelyä on vuosien mittaan joutunut tekemään. On helppo uskoa, ettei ole monia, jotka olisivat niin kauan viitsineet. Toki bloggaaminen ja digitaalinen työskentely on tänä päivänä helpompaa ja vähemmän hermojaraastavaa, mutta kyllä sitä ”koodaamista” toisten ohjelmistojen ehdoilla on vuosien mittaan voinut melkeinpä verrata halpatyövoiman työoloihin jossain kaukoidässä, ainakin sen perusteella, mitä olen mediasta saanut lukea. Bloggaamiseen oleellisesti kuuluvat koodaaminen ja SEO ovat kyllä haastavampaa ja lähes yhtä monotonista kuin ompelukoneella ompelu.

Tämän vuoksi nostankin hattua kaikille niille, jotka vuosien jälkeen yhä koneella työskentelevät, toisten iloksi ja avuksikin, ilman oikolukijoita ja kustannustukea. Viimeistään korona on avannut silmämme huomaamaan, miten tärkeää digitaalinen työ voi olla.

Voit myös katsoa yksittäiset blogivuodet kera mainion musiikin Facebook-sivullani, niin pääset helposti kyytiin mukaan, josset vielä ole. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa seuraaminen ja jopa bloggaaja hyötyy tykkääjien lukumäärästä somekanavillaan, ainakin mainostajien silmissä.

Lue myös Indivuen historiaa, vaikka hakemisto onkin keskeneräinen. Tykkäämällä somekanavista kuulet uutuuksista!

Löydät tämän postauksen englanniksi täällä: 15th blogging birthday

12 Comments

  1. Kiitos kommentistasi 🙂 Mukavia matkakohteita teillä jo. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä, miltä bloggaaminen näyttää seuraavan 15 vuoden kuluttua.

 1. Hieno saavutus. Itse keskityn bloggaamisessa omien muistojen tallentamiseen valmiilla rantapallon alustalla. Sielläkin olisi bugeja, jotka pitäisi alustan pitäjän korjata ja myös itse ei osaa hyödyntää alustaa täydellisesti.

 2. Kiitos kommentistasi. Tekemällä oppii, ja sen olen 15 vuodessa oppinut, että bugeja tulee, alustasta riippumatta, kaikkialla. Säännöllisesti.
  Älä kuitenkaan anna tämän tosiasian lannistaa.

   1. Hyvä kysymys.
    Sanoisin, että jos ei ole sukuvikaa, ja vaikka olisikin, niin bloggaamisen kannalta laitteistojen ja ohjelmistojen kehittyminen auttaa luonnollisesti pitämään kiinnostusta digitaaliseen tekemiseen yllä.

    Lisäksi sivuston kävijätilastot kertovat, että sisällölle on kysyntää, vaikkeivät vierailut kommenteissa tai kukkarossa näkyisikään. Muiden auttaminen on ilo.

    Toisaalta, eihän sitä koskaan tiedä, josko vaikka Google tarpeeksi rikastuttuaan alkaisi maksamaan tekijäkorvausta lainaamilleen tekijöille, myös takautuvasti. Tällöinhän esim. 15 vuotta ei olisikaan hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa materialistisesti ajateltuna.

    Mutta ollakseni kuitenkin realisti –
    työ tekijäänsä opettaa ja siitä
    oppimisesta se ilo pitää repiä.

 3. Onnea 15-vuotiaalle! Hauska varmasti katsella taaksepäin kaikkea mitä on tullutkaan tehtyä. Bloggaamalla tulee kerättyä myös itselle eräänlaista päiväkirjaa.

 4. Onpa kyllä kiitettävä määrä Intia postauksia ja vuosia takana! Mutta niin nämä vuodet vain vierii, oma blogi täyttää ensi vuonna jo 6 vuotta ja tuntuu, ettei matka ole vielä edes puolessa välissä. Olen ollut laiska, enkä oo panostanut blogiin juuri lainkaan, vaan se on yksinkertaisuudessaan toiminut vaan omana kanavana purkaa omia matka juttuja 🙂 Pitäisi varmaan vähän miettiä jotain kohderyhmää ynnä muuta, mutta ei jaksa, kirjoitan miten kirjoitan enkä mieti lukijamääriä yms.

  1. Kiitos kommentistasi. Niinhän sitä sanotaan, ettei Roomaakaan rakennettu yhdessä yössä.

   Vuosi takaperin siirryin muuten toistamiseen pois bloggerista ja se piristi kummasti, kun sai vapaammat kädet sisällöntuotantoon.

Comments are closed.