Turun linna

Turun parhaimmat nähtävyydet top 10

Turku on Suomen vanhin kaupunki ja se sijaitsee Aurajoen suulla maan lounaisosassa. Kaupunki perustettiin 1200-luvulla ja se oli Suomen pääkaupunki 1800-luvulle asti, jolloin pääkaupunki siirrettiin Helsinkiin. Turun väkiluku on noin 190 000, mikä tekee siitä Suomen kuudenneksi suurimman kaupungin. Turku on tunnettu tapahtumarikkaasta historiastaan ja kulttuuristaan ja sen historiallinen keskusta tarjoaa viehättävän näkymän kaupungin menneisyyteen. Aurajoen varrella on useita historiallisia rakennuksia, kuten Turun linna ja Turun tuomiokirkko, jotka ovat suosittuja turistikohteita. Lue lisää Turun parhaimmista nähtävyyksistä –

Turun linna on Suomen merkittävimpiä historiallisia rakennuksia. Se on rakennettu 1200-luvulla ja se on toiminut muun muassa kuninkaan asuinpaikkana. Nykyään linnassa toimii museo, joka esittelee sen pitkää ja värikästä historiaa.

Turun tuomiokirkko on Suomen suurin kirkko ja tärkeä historiallinen ja kulttuurinen maamerkki. Se on rakennettu 1300-luvulla, ja sen sisätilat ovat täynnä upeaa taiteellista ja arkkitehtonista yksityiskohtaa.

Turussa on myös useita museoita, joista merkittävimpiä ovat Aboa Vetus & Ars Nova, Wäinö Aaltosen museo ja Forum Marinum. Kaupungissa on myös aktiivinen taide- ja musiikkiskene, ja siellä järjestetään useita festivaaleja vuosittain, kuten Ruisrock ja Turun musiikkijuhlat.

Turun kulttuuritarjonta on monipuolinen ja kaupunki on tunnettu myös erinomaisista ravintoloistaan ja kahviloistaan. Lisäksi kaupungissa on kauniita puistoja ja luontoalueita, kuten Ruissalon saari, joka tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun ja virkistäytymiseen.

Ohessa lista Turun parhaimmista nähtävyyksistä kera valokuvieni. Numerojärjestys ei ole paremmuusjärjestys.

Turun linnaa sisältäpäin
Turun linnaa sisältäpäin

Turun parhaimmat nähtävyydet

1.Turun Linna: Turun Linna on yksi Suomen merkittävimmistä historiallisista kohteista. Se on rakennettu vuonna 1280 ja se on toiminut monina eri aikoina linnoituksena, hallinnollisena keskuksena ja asuinpaikkana. Museossa on monia näyttelyitä, jotka esittelevät linnan historiaa, ja sen tornista on upeat näkymät yli kaupungin. Turun historiallinen linna on peräisin 1200-luvulta ja se on yksi Pohjoismaiden parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoista.

2. Turun tuomiokirkko: Turun tuomiokirkko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon merkittävin kirkko. Se rakennettiin alun perin 1200-luvulla, ja sen arkkitehtuuri on sekoitus eri tyylejä – mukaan lukien romaaninen ja goottilainen. Kirkossa voi ihailla sen kaunista arkkitehtuuria ja maalauksia, ja se on myös merkittävä hautausmaa. Kirkko on ollut myös viimeinen lepopaikka monille merkittäville suomalaisille, mukaan lukien kuningatar Kaarina Maununtytär.

Turun tuomiokirkkoa
Turun tuomiokirkkoa

3. Aboa Vetus & Ars Nova: Ainutlaatuinen kaksiosainen museo, joka esittelee sekä keskiaikaista historiaa (Aboa Vetus) että nykytaidetta (Ars Nova). Aboa Vetus on arkeologinen kohde ja Ars Nova keskittyy nykytaiteeseen.

4. Forum Marinum: Forum Marinum on merenkulun ja laivanrakennuksen museo, joka sijaitsee Aurajoen varrella. Museossa on sekä sisä- että ulkonäyttelyitä ja se tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin aluksiin, kuten purjeveneisiin, höyrylaivoihin ja sotilasaluksiin.

Forum Marinum Turussa
Forum Marinum Turussa

5. Turun Kauppatori ja kauppahalli: Turun Kauppatori on vilkas tori ja sen ympärillä olevat kaupat ovat olleet kaupungin sydän jo vuosisatojen ajan. Se on kuin kaupungin keskus, joka on täynnä elämää lähes jokaisena päivänä. Voit löytää kaikenlaista myytävää, kuten tuoreita tuotteita, käsitöitä ja paikallisia herkkuja. Kauppahalli on historiallinen rakennus, jossa on monenlaisia ruokakojuja, jotka tarjoavat monipuolisesti erilaisia paikallisia herkkuja.

6. Luostarinmäen käsityöläismuseo: Ainoa kokonaisena säilynyt turkulainen puutalokaupunginosa 1700-luvulta. Käsityöläismuseo esittelee erilaisia käsityöammatteja 1800-luvun elämän mukaisesti.

7. Ruissalon saari: Ruissalon saari on kaunis luontoalue, joka tarjoaa hienoja luontopolkuja, upeita rantoja ja historiallisia huviloita. Kasvitieteellinen puutarha siellä on myös vierailun arvoinen, samoin kuin saarella järjestettävä Ruisrock-festivaali.

8. Biologinen museo ja Kuralan Kylämäki: Turun Biologinen museo on luontomuseo, joka esittelee suomalaisia ekosysteemejä. Kuralan Kylämäki on taas ”elävä museo”, jossa voi nähdä, millaista elämä oli 1950-luvun maaseudulla.

Aurajokea Turussa
Aurajokea Turussa

9. Jokiranta: Aurajoen varrella kulkeva kävelyreitti on suosittu paikka sekä paikallisille että turisteille. Siellä voi ihailla kauniita jokimaisemia, nauttia paikallisista kahviloista ja ravintoloista tai osallistua jokiristeilylle.

10. Turun Taidemuseo: Turun Taidemuseo on yksi Suomen merkittävimmistä taideinstituutioista. Museo avattiin vuonna 1904 ja se sijaitsee kauniilla Puolalanmäellä, ja sen jugendtyylinen rakennus on jo itsessäänkin nähtävyys. Museon pysyvässä kokoelmassa on yli 7000 teosta ja kokoelma kattaa laajasti suomalaista taidetta 1800-luvulta nykypäivään. Turun Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät sekä kotimaista että kansainvälistä nykytaidetta.

Symbiosis-patsas, tekijä Stefan Lindfors
Symbiosis-patsas Aurajoen varrella. Patsaan tekijä Stefan Lindfors

Turun kaupungin historiaa

Turku on Suomen vanhin kaupunki ja sen historia ulottuu yli 800 vuoden taakse. Kaupunki perustettiin 1200-luvulla, mahdollisesti jo vuonna 1229, ja se kasvoi merkittäväksi kauppa- ja hallintokeskukseksi.

Turku oli pitkään Suomen suurin kaupunki ja maan hallinnollinen keskus. Se oli myös maan kirkollinen keskus, mikä näkyy yhä tänä päivänä Turun tuomiokirkossa, joka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko. Turun merkitys Suomen pääkaupunkina korostui erityisesti Ruotsin vallan aikana.

Turun Akatemia, nykyinen Turun yliopisto, perustettiin vuonna 1640. Se oli Pohjoismaiden toiseksi vanhin yliopisto Uppsalan yliopiston jälkeen ja Suomen ensimmäinen.

Vuonna 1809 Suomi siirtyi Ruotsin vallasta Venäjän alaisuuteen ja Turku säilytti asemansa maan tärkeimpänä kaupunkina. Vuonna 1812 Venäjän keisari kuitenkin siirsi Suomen pääkaupungin Turusta Helsinkiin. Helsingin valintaan vaikutti sen strateginen sijainti lähempänä Pietaria ja kauempana Ruotsista.

Turun suuri palo vuonna 1827 oli merkittävä tapahtuma kaupungin historiassa. Tulipalo tuhosi suuren osan kaupungista, mukaan lukien Turun Akatemian. Akatemia siirrettiin Helsinkiin palon jälkeen, mikä vahvisti Helsingin asemaa maan pääkaupunkina.

Tulipalon jälkeen Turku rakennettiin uudelleen ja se kehittyi merkittäväksi teollisuus- ja kauppakaupungiksi. Turun telakka, joka perustettiin 1700-luvulla, on ollut yksi Suomen suurimmista laivanrakennuskeskuksista.

Turku on säilyttänyt asemansa Suomen merkittävänä kulttuurikaupunkina ja se olikin Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011.

Nykyään Turku on dynaaminen ja monipuolinen kaupunki, joka yhdistää menneisyyden ja nykyajan. Itse stadilaisena koin, että Turun kaupunki oli hieman sekava arkkitehtuuriltaan Jokirantaa ja sen kahviloita lukuunottamatta, ja luulenkin, että kaupunki tarvitsee useamman käynnin avautuakseen matkailijalle paremmin.

Katutaidetta Turussa
Turun katutaidetta – Päivänkakkara. Veistoksen tekijät Jani Rättyä sekä Antti Stöckell

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Turussa syntyneelle tuttuja paikkoja kaikki 🙂
    Näin kesällä suosittelisin myös Samppalinnan maauimalaa ja Urheilupuistoa, oli sitten tarkoitus kiertää urheilu- tai vaan ulkoilumielessä vaikka Karikon lenkkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *