Taj Mahal Agrassa

Intian historia kertoo maan rikkaasta menneisyydestä

Intian historia on pitkä ja monimuotoinen, ulottuen yli 5 000 vuoden päähän, sillä Intia on ollut yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista. Intian historia on ollut läheisesti sidoksissa sen uskontoon, kulttuuriin ja poliittiseen kehitykseen, ja Intian varhaisin historia voidaan jäljittää muinaiseen Indus-kulttuuriin, joka hallitsi nykyistä Pohjois-Intiaa noin 3300 eaa. Tämän kulttuurin jäljet ovat edelleen nähtävissä nykypäivänä, erityisesti arkkitehtuurissa ja kaiverruksissa. Tämän jälkeen alueelle syntyi Veda-kulttuuri, joka muodosti perustan hindulaisuudelle, joka puolestaan on yhä merkittävä uskonto Intiassa. Tässä Intian historia lyhyesti.

Intian historiassa on ollut monia hallitsijadynastioita, kuten Mauryan, Guptan ja Mughal-dynastiat, jotka ovat jättäneet jälkensä maan historiaan. Mauryan-dynastia oli yksi ensimmäisistä hallitsijadynastioista Intiassa, ja sen hallitsija Ashoka tunnetaan parhaiten hänen buddhalaisuutta korostaneesta hallinnostaan. Guptan-dynastian aikana Intiassa kehitettiin merkittäviä tieteellisiä ja filosofisia ajatuksia, kuten matematiikkaa, astronomiaa, logiikkaa ja hindulaisen filosofian muotoja.

Mughal-dynastian aikana Intiassa oli kukoistava taide- ja kulttuurielämä. Mughal-hallitsijoiden aikana syntyi upeita rakennuksia, kuten Taj Mahal, joka on yksi maailman upeimmista arkkitehtonisista saavutuksista. Mughal-hallitsijoiden aikana Intia oli yksi maailman suurimmista talouksista, joka kävi kauppaa Euroopan ja Kiinan kanssa.

Brittiläisen siirtomaahallinnon aika (1858-1947) oli merkittävä Intian historiassa. Brittiläiset hallitsivat Intiaa yli 100 vuotta ja käyttivät maan taloudellisia ja luonnonvaroja hyväkseen. Vaikka Intiassa oli joitain taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksia, kuten koulutuksen ja teollisuuden kehittäminen, brittiläinen siirtomaahallinto aiheutti myös suuria kärsimyksiä Intian kansalle, kuten köyhyyttä, nälänhätää ja orjuutta.

Intian historian merkittävimpiin tapahtumiin kuuluvat myös monet vapaustaistelut ja yhteiskunnalliset liikkeet, kuten Mohandas Gandhin johtama satyagraha-liike, joka käytti väkivallatonta vastarintaa brittiläistä hallintoa vastaan, sekä Ambedkarin liike, joka kampanjoi Intian kastijärjestelmän poistamiseksi.

Vaikka Intian menneisyys onkin ollut joskus kivinen, on se myös rikas ja monipuolinen, ja sen vaikutus ulottuu edelleen koko maailmaan.

Itse en tiennyt Intian historiasta juurikaan mitään, kun aikoinaan sinne ensimmäistä kertaa matkustin, ja se oli ihan ok. Eihän sinun tarvitse tietää ”historiallisia” uro- tai hirmutekoja, jotta voisit matkustaa. Historian lukeminen voi myös luoda paljon ennakkoasenteita ja -luuloja. Bollywood-elokuvat ovat kuitenkin tehneet Intian historiaa sittemmin hyvinkin tutuksi ja monista tapahtumista tehdään useitakin erilaisia elokuvia. Jälkeenpäin onkin ihan mielenkiintoista ja yllättävääkin lukea historiaa kohteesta, jossa on jo käynyt.

Voit lukea Intian historiaa sekä Bollywoodin elokuvahistoriaa viimeisen 18 vuoden ajalta myös INDIVUE-blogista suomeksi!

Taj Mahal Agrassa
Valokuva Taj Mahalista Intian talven valossa

Perinteinen, jopa historiallinen, valokuva Taj Mahalista

Tämän artikkelin kuvaksi valitsin oheisen autenttisen valokuvan, joka vangitsee majesteettisen Taj Mahalin, joka seisoo loistokkaasti Intian Agran kirkasta taivasta vasten. Tammikuussa ottamani valokuva hyötyy terävästä talvivalosta, joka kylpee norsunluunvalkoisen marmorin pehmeässä hehkussa. Tämä mausoleumi on Unescon maailmanperintökohde ja yksi maailmanperinnön yleismaailmallisesti ihailluista mestariteoksista, ja se on osoitus Mughal-ajan rikkaasta historiasta ja arkkitehtonisesta hienoudesta.

Mughal-keisari Shah Jahan tilasi Taj Mahalin rakentamisen 1600-luvulla, jotta sinne voisi sijoittaa hänen suosikkivaimonsa Mumtaz Mahalin haudan. Se on indo-islamilaisen arkkitehtuurin kruunujalokivi, jossa persialaiset, islamilaiset ja intialaiset arkkitehtoniset vaikutteet yhtyvät luoden ennennäkemättömän kauniin rakennuksen.

Valokuvassa ikoninen rakennelma näkyy keskellä, ja sitä reunustavat sen neljä taivasta päin venyvää minareettia, jotka symboloivat islamilaisen rukouskutsun aikoja. Nämä minareetit tarjoavat paitsi visuaalisen tasapainon päähaudalle, myös arkkitehtonisen tasapainon, koska ne on rakennettu hieman sokkelin ulkopuolelle, jotta estetään päämausoleumin vaurioituminen romahduksen sattuessa – menneisyyden arkkitehtien oivaltavaa ennakointia.

Etualalla oleva heijastava lähde johdattaa katseen mausoleumiin, ja vierailijat antavat mittakaavan muistomerkin mahtavuudelle. Tyylikkäästi hoidetut pensasaidat ja leveä, avoin aukio kertovat huolenpidosta, jota käytetään tämän alueen suojelemiseen, ei ainoastaan muistomerkkinä, vaan tyyneyden ja pohdinnan paikkana.

Tammikuu on erityisen miellyttävä aika vierailla Taj Mahalissa Pohjois-Intian leutojen talvilämpötilojen vuoksi. Kirkas sininen taivas ja monsuunikauden puuttuminen tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden valokuvaamiseen, mistä osoituksena tämän kuvan selkeys ja tasapainoinen valaistus. Sää sallii vierailijoiden tutustua mukavasti laajaan kompleksiin, joka sisältää päämausoleumin lisäksi useita muita kauniita rakennuksia, heijastavia altaita ja laajoja koristepuutarhoja.

Löydät lisää valokuvia Taj Mahalista blogini Agra-osiosta.

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *