Intian inspiroimaa taidetta Suomessa vuonna 2010

Vielä pieni katsaus kuluneen vuoden 2010 mieleenpainuneisiin intialaisväritteisiin tapahtumiin Helsingissä.

Aloitan keväästä, jolloin osuin paikalle Helsingin Vuotaloon kuulemaan suomibhangra-keikkaa, joka oli piristävä yllätys. Sellaiselle keikalle voisi hyvin mennä toistamiseenkin. Shava-bändillä oli oheisohjelmistonaan suomalaista Bollywood-tanssia, joka oli suomalaisittain hieman kankeaa, vaan ehkäpä juuri siksi lienee sopi siihen tilanteeseen.

Mielelläni toki näkisin myös aitoa oikeaa intialaista Bollywood-tanssiakin Suomessa joskus. Kulttuurikeskus Caisassa oli aito intialainen Kathak-tanssiesitys keväällä ja siitä jäi oikein hyvä mieli.

Patanjalin Joogasutrat ilmestyivät suomeksi vuonna 2010, mikä luonnollisesti on hatunnoston arvoinen asia. Ensimmäinen kunnon hindinkielen oppikirja ilmestyi myös, ja se vaikutti oikein toimivalta paketilta muutoin, paitsi että sen painos oli toisen luokan tavaraa ja ensimmäiset sivut irtosivat nidoksistaan alta aikayksikön! Todella harmittava esitys lähes 40 euron hintaiselta suomalaiselta kirjalta.

Ja kirjoista kun puhutaan, pääsen tässä myös kätevästi korjaamaan erään painovirheen keväällä ilmestyneestä Vegaanin kasviskeittokirjan jatko-osasta. Siihen kirjaan oli kasattu yksi sun toinenkin intialaisen ruoan inspiroima resepti, mutta virhe oli siinä, että dal tai muu ruoka oli siinä kirjassa nimetty intialaiseksi vaikka reseptissä luki ainesosana kasvisliemikuutio – tosi asiahan on, että intialaisessa ruoanlaitossahan ei käytetä koskaan kasvisliemikuutioita! Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään vain aitoja originaaleja mausteita.
Tuo oli sen luokan asiavirhe, että se tarvitsee julkisen oikaisun ja päivittelyt päälle.

Loppukesästä 2010 silmiin osui taidenäyttely helsinkiläisessä Ravintola Om’pussa, joka naiviudessaan pureutui asian ytimeen: näyttely oli nimeltään Valoa Intiasta.

Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali puolestaan hemmotteli kävijöitään jopa kahdella Bollywood-leffalla:
nuo elokuvat olivat Raavan ja Luck By Chance. Ne eivät olleetkaan valintoina hassummat. Vaan olisihan niitä huikeampiakin elämyksiä ollut ja toki noita intialaisia elokuvia näkisi mielellään Suomen teattereissa useamminkin.

Jäänkin siis mielenkiinnolla odottamaan, mitä tapahtumia uudella vuodella 2011 on meille tarjottavanaan. Ensiksi kuitenkin vuodenvaihteen ilotulitukset Goan rannalla Intiassa ja high alert.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *