Intialainen ravintola Gdanskissa

Blogiani seuranneet ovat saaneet lukea omakohtaisista kokemuksistani etupäässä hyvistä intialaisista ravintoloista ympäri maailman ja tänään on vuorossa Puola ja Gdansk.

Gdansk on kaunis pieni kaupunki Itämeren rannikolla, ja sillä on mainetta toisen maailmansodan ajoilta. Vaan eipä siitä sen enempää – jätän nuo aiheet mielelläni historioitsijoille ja keskityn siihen, mitä Gdanskista löytyy tänä päivänä.

Intialainen ravintola oli vaikea Gdanskista löytää. Muutenkin katukuvassa näkyi ehkä vain yksi meksikolainen, yksi japanilainen ja yksi kiinalainen ravintola. Masala-ravintola, jossa kävin, ei sekään ollut puhdas intialainen ravintola, vaan sen tarjonnasta löytyi myös kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa, mihin toisaalta jo ravintolan nimikin viittasi. Masalahan on maustesekoitus.

Pienellä varauksella ”sillisalaattiravintoloihin” toki menen, sillä niin minulle on opetettu, ettei yksi ihminen voi hallita kaikkea – hyvä jos edes enemmän kuin yhden lajin hyvin. Toisaalta kuitenkin Goassa totuin näkemään intialaisen menun yhteydessä myös pari kiinalaista ateriaa sekä länsimaisia aamupaloja ja kalaa ranskanperunalisäkkeellä.

Mutta takaisin Gdanskiin ja siihen intialaiseen ravintolaan. Ravintola Masala löytyi erään kauppakeskuksen takaa maakerroksesta, kun sitä etsimällä etsi Google Mapsin kanssa. Hieman jo ehti arveluttaa edetä vieraassa kaupungissa syrjäisellä kujalla pimeään aikaan Google Mapsin opastamana. En tiedä, miten hyvin kyseinen ravintola löytyy päiväsaikaan kauppakeskuksen asiakkaille, mutta puolalaisia asiakkaita siellä kuitenkin näytti käyvän. 

Intialainen lassijuoma, ravintola Masala, Gdansk, Puola

Ravintolan tarjoilijat olivat myös puolalaisia naisia ja palvelu sujui myös englanniksi, toisin kuin niin monessa muussa gdanskilaisessa paikassa, julkiset liikennevälineet esimerkkinä mainitakseni. Myös englanninkielinen menu ravintolasta löytyi.

Ravintolamenun ruokavalikoima oli tyypillinen intialaisen ravintolan menu. Kasvissyöjällekin sieltä löytyi aterioita. Yksi uusi tuttavuus minulle menusta löytyi ja se oli nimeltään Balti paneer. Päädyin seikkailumielellä valitsemaan sen. Lisäksi valitsin mangolassin ja valkosipulinaanleipää.

Intialainen Balti paneer ja tuikku lämmittämässä tuoretta ruoka-annosta
Balti paneer, ja tuikku, joka lämmitti kastikeannoksia.

Sain yllättyä, kun annos tuotiin pöytään – kyseessä oli nimittäin elämäni keltaisin illallinen, jonka olen koskaan nauttinut: Niin Balti paneer kuin mangolassi hohtivat kirkkaankeltaisina. Ja sanottava on, ettei se ruokahalua lisännyt.

Mangolassi oli kuitenkin ihan ok makuinen, vaikka se tarjottiin Coca Cola-laseista. Tämä etikettivirhe ei suuremmin haitannut, sillä olinhan jo Intiassa nähnyt kaikenlaista.

Balti paneer oli kuitenkin mauton sävellys, ja se muistutti jotain thairuokaa. Pystyin annokseni kuitenkin jotenkuten syömään lisättyäni siihen suolaa ja pippuria, ja se maistui paremmalta annokseen kuuluvan riisin kera, toisin kuin naan-leivän. Valkosipulinaanleipä oli hieman liian kuiva, sitkeä ja kova, jotta sitä olisi voinut sanoa hyväksi. Paneerjuustossakaan ei ollut kehumista, eikä makua.

Koska kuitenkin matkaseurani kana-ateria oli ollut hyvää ja maistuvaa tässä liharuokiin keskittyvässä maassa ja koska kasvisravintoloita ei liiemmin Gdanskissa näkynyt, söin illalliseni ravintola Masalassa myös seuraavanakin päivänä.

Fish Tikka Masala puolalaisessa ravintola Masalassa
Edustalla fish tikka masala ja taaempana kana-ateria

Tänä toisena iltana valitsin ruoakseni fish tikka masalan, sillä merenrantakaupungissa kun oltiin, luulisi kalanlaittotaitoakin löytyvän. 

Fish tikka masala olikin oikein onnistunut valinta makunsa puolesta ja jätti loppujen lopuksi ihan hyvät muistot tästä ravintolasta, jonka yläkerta näytti olevan suljettuna arkipäivisin. En tiennyt, sopiiko kalaruoan kanssa nauttia jogurttiin pohjautuvaa lassijuomaa, niin jouduin valitsemaan paikallisen oluen, koskapa en terveyssyistä limonaadeista välitä. Olut oli onneksi ihan maistuvaa, mutta melkein hiki nousi otsalle, sillä niin epämukavasti se olut elimistölle sopi.

Ensi kerralla valitsen siis veden, jos mitään.

Lue myös muista intialaisista ruoista ja ravintoloista aiemmista postauksistani Ruoka-otsakkeen alta, ja jos sinua kiinnostaa, missä Gdanskissa ollessani yövyin, niin lue siitä postaus täältä!

Ravintola Masala Gdanskissa: Kolme ja puoli tähteä sisustukselle, kasvisruoalle kaksi. Kala- ja kanaruoalle neljä.

1 Comment

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *