Nuuksion luontoa ja kasvillisuutta syksyllä

Grilliretki luonnonhelmaan Nuuksioon; video

(Päivitetty 5/2023)

Oheinen videoni kertoo, millaista on vaeltaa suomalaisessa metsässä lämpimänä lokakuisena syyspäivänä. Näet Espoon Nuuksion kansallispuiston Haukkalammen ja siellä ulkoilevat ihmiset grillaamassa makkaroita lammen rannalla sekä paljon muita kauniita syksyisiä luontoelementtejä.

Espoo on Helsingin naapurikaupunki ja vaikka tätänykyä Espooseen pääseekin metrolla, on Nuuksio tavoitettavissa vain omalla autolla ja onneksi myös bussilla.

Videon kesto 2:17

Nuuksio, Espoo

Nuuksio matkakohteena

Nuuksio on yksi Espoon suosituimmista matkailukohteista, joka houkuttelee vuosittain tuhansia vierailijoita nauttimaan suomalaisen luonnon kauneudesta ja rauhasta. Tämä valtavan metsäalueen tarjoama luontokohde on suosittu niin paikallisten kuin ulkomaalaistenkin matkailijoiden keskuudessa. Alueella on useita erilaisia aktiviteetteja, kuten melontaa, patikointia ja luontopolkuja, jotka soveltuvat kaikenikäisille ja -tasoisille retkeilijöille. Lisäksi alueella on useita eri vaihtoehtoja yöpymiseen, joten Nuuksiossa voi viettää yön ulkona telttaillen tai nauttia mukavuudesta vuokramökissä. Nuuksio on erinomainen kohde kaikille luonnonystäville, jotka kaipaavat rauhaa ja hiljaisuutta arjen keskellä.

Nuuksio on alueena säilyttänyt alkuperäisen luonteensa ja tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja retkeilyyn. Alueella on useita järviä, lukuisia vaellusreittejä, kalaisia jokia ja puroja sekä erilaisia villieläimiä.

Nuuksio sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Helsingistä ja se on helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä tai omalla autolla. Alueella on useita pysäköintialueita, joista löytyy tilaa autoille.

Opasteita Nuuksion kansallispuistossa
Opasteita Nuuksion kansallispuistossa

Vaellusreitit

Nuuksion kansallispuisto on suosittu vaelluskohde ja sen alueella on useiden kymmenien kilometrien edestä merkittyjä reittejä. Reitit sopivat kaikentasoisille vaeltajille, sillä vaihtoehtoja on niin lyhyistä kävelyreiteistä aina usean päivän vaellusreitteihin.

Yksi suosituimmista vaellusreiteistä on reilu 6km:n kilometrin mittainen Korpinkierros. Reitti kulkee mäntymetsässä ja jylhien kallioiden välissä.

Toinen hyvä reitti on Haukkalammelle vievä reitti, joka kulkee metsäisten polkujen ja järvenrantojen kautta. Reitillä on mahdollista yöpyä teltassa.

Kalastus

Nuuksion järvet ja joet ovat erinomainen kalastuskohde. Onkiminen on sallittua useilla alueen järvillä ja joilla, mutta kalastajalta vaaditaan kalastuslupa.

Melonta

Nuuksion järvet ovat erinomainen kohde melojille. Alueella on useita melontareittejä, joilla voi nauttia luonnon rauhasta ja kauneudesta.

Melontaa varten alueella on vuokrattavana kajakkeja ja kanootteja ja melontareittejä on eripituisia ja niitä löytyy niin aloittelijoille kuin kokeneillekin melojille.

Nuuksion luontopolku Espoossa
Nuuksion luontopolkua Espoossa

Retkeily ja patikointi

Nuuksiossa on lukuisia eri reittejä, jotka soveltuvat erinomaisesti retkeilyyn ja patikointiin. Alueella on useita tulentekopaikkoja, joilla voi grillata ja paistaa makkaraa.

Luontopolut

Nuuksiossa on useita erilaisia luontopolkuja, jotka tarjoavat opastusta ja tietoa alueen kasveista, eläimistä ja historiasta. Luontopolkuja on eritasoisia, joten niitä löytyy niin perheille kuin koululaisryhmillekin.

Yksi suosituimmista luontopoluista on 4 kilometrin mittainen Haukankierros, joka kulkee metsän läpi ja tarjoaa upeat näkymät Haukkalammen rannalle. Reitin varrella on myös mahdollisuus tutustua alueen kasvistoon ja eläimistöön.

Yöpyminen

Nuuksiossa on mahdollisuus yöpyä usealla eri tavalla. Alueella on telttailualueita ja laavuja, joilla voi yöpyä maksutta. Lisäksi alueella on vuokramökkejä ja leirintäalueita.

Yöpyminen Nuuksiossa on erinomainen tapa kokea alueen luonto ja kauneus täysin rinnoin. Leiriytyminen alueella on turvallista, mutta muutamia yksinkertaisia ohjeita kannattaa muistaa. Esimerkiksi tulentekopaikoilla tulee noudattaa varovaisuutta ja käyttää vain niille tarkoitettua polttopuuta. Luonnossa tulee myös huolehtia jätteiden oikeasta hävittämisestä, jotta alue säilyy siistinä ja kauniina myös tuleville sukupolville.

Riippumatto Nuuksion kansallispuistossa
Riippumatto Nuuksion kansallispuistossa
Nuuksion kansallispuisto ja grillaus indivuefi
Grillausta Nuuksion kansallispuistossa

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *