Pukinmäen puutarhan minikasveja

Mitä vuoden 2023 Kirjamessuista jäi mieleen

*pr blogiyhteistyö Helsingin Kirjamessut

*kaupallinen yhteistyö: Arvostelukappale Löytöretkellä Baltian luonnossa

*kaupallinen yhteistyö: Pukinmäen puutarha

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna 2023 Helsingin Messukeskuksessa järjestetyt Kirjamessut olivat jälleen kerran kulttuurin ja kirjallisuuden juhlaa. Vaikka ensisilmäyksellä väkimäärä näytti aiempia vuosia vähäisemmältä, saavutti tapahtuma todellisuudessa kävijäennätyksiä. Tämä osoittaa, kuinka kirjallisuuden arvostus ja kulttuurin monimuotoisuus ovat edelleen voimissaan suomalaisten keskuudessa.

Yksi tämän vuoden Kirjamessujen mieleenpainuvimmista hetkistä oli eittämättä tekoälyn läsnäolo. Tekoälyn rooli kirjallisuudessa ja kulttuurissa on ollut viime aikoina paljon esillä, ja Kirjamessut tarjosivat ainutlaatuisen näköalapaikan tähän keskusteluun. Messuilla todistettiin historiallista hetkeä, kun lavalla käytiin syvällisehköä keskustelua ihmisten ja tekoälyn välillä. Tämä vuoropuhelu ei ainoastaan valottanut tekoälyn mahdollisuuksia ja haasteita kirjallisuuden alueella, vaan myös heijasti laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ihmisen ja koneen suhteesta.

Paneelikeskustelu Kirjamessuilla yhdessä tekoälyn kanssa
Paneelikeskustelu Kirjamessuilla yhdessä tekoälyn kanssa

Tekoälyä käsittelevässä paneelikeskustelussa pureuduttiin moniin ajankohtaisiin aiheisiin, kuten tekoälyn rooliin luovassa prosessissa, sen vaikutukseen kirjoittamiseen ja lukemiseen, sekä eettisiin kysymyksiin, joita tekoälyn käyttö herättää. Keskusteluissa nousi esiin, kuinka tekoäly voi toimia inspiraation lähteenä ja työkaluna kirjailijoille, mutta samalla herätti kysymyksiä tekijänoikeuksista ja alkuperäisyydestä.

Kirjamessut ovat aina olleet paikka, jossa uudet ideat ja suuntaukset kirjallisuudessa esitellään ja keskustellaan. Tänä vuonna tekoälyn tuoma ulottuvuus toi messuille uudenlaista syvyyttä ja osoitti, että kirjallisuus ja teknologia voivat kulkea käsi kädessä. Se, miten tekoäly muokkaa kirjallisuuden tulevaisuutta, on kiehtova kysymys, joka varmasti pysyy keskustelujen ytimessä vielä pitkään.

Katso ohesta lyhytvideoni tämänvuotisista Helsingin Kirjamessuista

Helsingin Kirjamessut 2023
Japanilainen katuruoka takoyaki
Japanilainen katuruoka takoyaki

Samaan aikaan järjestetyt Ruokamessut

Vuoden 2023 Kirjamessujen ohella Messukeskuksessa järjestettiin myös Ruokamessut, jotka tarjosivat vierailijoille makumatkoja ympäri maailman, tai ainakin Japaniin ja Venezuelaan. Erityisesti mieleeni jäi japanilainen katuruokakoju, RikiYaki:n ruokarekka, josta maistoin Takoyakia. Nämä dashi-liemipohjaiset, valurautagrillillä voissa paistetut taikinapallot olivat herkullisia, vaikkakin hintansa puolesta hieman yllättäviä: neljä pientä palloa maksoi 8 euroa. Yhdistelmä kulttuuria ja kulinaarisia nautintoja luo aina messuille ainutlaatuisen tunnelman.

Toinen merkittävä kohokohta messuilla minulle oli löytää WSOY:n kustantama kirja ”Kasvisruokaa à la Silvoplee”. Tämä teos oli kuin pieni lohtu Hakaniemessä lopettaneen legendaarisen Silvoplee-ravintolan poismenon jälkeen. Silvopleen katoaminen Helsingistä on jättänyt oikeasti suuren aukon Helsingin kasvisravintolaskeneen, enkä oikein ole vieläkään toipunut siitä. Vaan ehkä nyt pitäisikin sitten vain yrittää itse kokkailla, vaikka, kun rehellisiä ollaan, en siitä Satu Silvon ensimmäisestä keittokirjasta pystynyt omaksumaan mitään reseptiä omaan keittiööni. En jaksa idättää ja säätää. Menisin paljon mieluummin buffettiravintolaan syömään.

Kirja Kasvisruokaa à la Silvoplee
Kirja Kasvisruokaa à la Silvoplee
Paneelikeskustelu Kirjamessuilla kirjailijaresidensseistä
Paneelikeskustelu Kirjamessuilla kirjailijaresidensseistä

Kirjailijaresidenssit Kirjamessujen lavaohjelmassa

Kirjamessujen ohjelmistossa oli myös Kirjailijaliiton järjestämä keskustelu ”Kirjoitin kirjani meren rannalla: kirjailijat ja residenssit”. Keskustelun aikana oli mielenkiintoista kuulla, kuinka jotkut kirjailijat voivat jättää perhe-elämänsä Suomessa hetkeksi taakseen ja muuttaa ulkomaille residenssiin kirjaa kirjoittamaan. Tällaiset residenssit, joissa voi syventyä luovaan työhön uusissa ympäristöissä, olisivat kyllä erinomaisia myös valokuvaaville matkabloggaajille. Jo pelkkä ajatus siitä, että voisi viettää pidemmälti aikaansa erilaisissa kohteissa ja syventyä niihin, kuten olen tehnyt Goan kanssa, ja samalla tuottaa matkakohteesta niin visuaalista kuin kirjoitettua sisältöä, on todella kiehtova. Valitettavasti tällainen mahdollisuus näyttää olevan rajattu vain niille, jotka printtaavat kirjansa paperille ja omistavat kustantajan ja ISBN-koodin.

Pukinmäen puutarhan kukkia Kirjamessuilla
Pukinmäen puutarhan kukkia Kirjamessuilla

Vihreät lehdet

Kirjamessujen yksi yllättävimmistä ja miellyttävimmistä elementeistä oli Pukinmäen Puutarhan luoma viherkasvikeidas keskelle myyntikojuja ja ohjelmalavoja. Tämä vehreä alue kirjamessuilla ei ainoastaan tuonut eloa ja raikkautta tapahtumaan, vaan se myös houkutteli vierailijoita nauttimaan hetken rauhasta kirjojen keskellä. Sain valokuvattavaksi Pukinmäen Puutarhalta kolme suloista 3 euron minikasvia, jotka valitettavasti eivät sittemmin jaksaneet täysin sopeutua pimeään talveen kotonani. Vehreys on alkanut kadota. Ehkä pitäisi hankkia kasvikaupan kukkavalo, jotta ne jaksaisivat viheriöidä paremmin läpi pimeän Suomen talven.

Löytöretkellä Baltian luonnossa -kirjan lehdistökappale
Löytöretkellä Baltian luonnossa -kirjan lehdistökappale

Löytöretki Baltian luontoon

Vuoden 2023 Kirjamessujen monipuolisuutta korosti entisestään eräs pieni messukoju, jonka oli hankkinut matkakirjailija nimeltään Kaarina Silmunen. Hän oli siellä itse paikan päällä puolisonsa kanssa markkinoimassa teoksiaan, ja yksi niistä erityisesti kiinnitti huomioni, nimittäin teos ”Löytöretkellä Baltian luonnossa”. Tämä 495-sivuinen, painava kirja tarjosi kattavan ja syvällisen katsauksen kaikkiin Baltian kansallispuistoihin sekä erilaisiin retkikohteisiin Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Teoksen kirjoittanut Kaarina oli itse kuvannut ja esitellyt kaikki kohteet, kuin matkabloggaaja ikään, ja se toi kirjaan aitoa henkilökohtaista tunnelmaa. Kyseessä eivät siis olleet kuvapankkikuvat, joilla matkatoimistot useinmiten valloittavat asiakkaitaan. Kaarinan kirjan sivut olivat täynnä upeita valokuvia, jotka herättivät eloon Baltian monimuotoisen luonnon ja kutsuivat lukijan tutkimaan sen kauneutta.

Oli mielenkiintoista kuulla Kaarinan kertovan, että hänen puolisonsa, joka oli hänen matkakumppaninsa näillä retkillä, oli vastuussa kirjan karttojen piirtämisestä. Tämä yksityiskohta toi teokseen vielä enemmän henkilökohtaisuutta ja kertoi tarinaa kahden ihmisen yhteisestä matkasta ja projektista, jonka tekemiseen meni kuusi vuotta. Kaiken kaikkiaan he olivat tuona aikana viettäneet yli kaksi vuotta Viron, Latvian ja Liettuan luonnossa!

”Löytöretkellä Baltian luonnossa” puhuttelee teoksena sekä aktiivisia matkailijoita että luonnon ystäviä. Kaarina Silmusen intohimo ja omistautuminen projektilleen loistaa läpi jokaiselta sivulta, ja kirja tarjoaa lukijalle mahdollisuuden kokea Baltian luonnon kauneus ja monipuolisuus aivan uudella tavalla. Teos voitti myös tämänvuotisen Kodiksamia-palkinnon. Lisätietoa teoksesta löydät kirjan Löytöretkellä Baltian luonnossa Facebook-sivuilta.

Tällaiset uutuudet jäivät siis mieleeni vuoden 2023 Kirjamessuilta. Ensi vuoden 2024 Kirjamessut järjestetään Helsingissä 24.-27.10. Mutta sitä ennen, kylmä talvi, valoisa kevät, kuuma kesä ja ruska.

Helsingin Kirjamessut 2023
Helsingin Kirjamessut 2023

Hyödyllisiä linkkejä:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *