Kirjamessujen parhaimmat uutuudet v. 2019

*Mainos: Blogiyhteistyö Kirjamessujen kanssa.

Kirjamessut järjestettiin Helsingissä lokakuun lopussa, 24.-27.10.2019

Tapani mukaan bongasin messuilta erityisesti intialaista tai Intiasta kertovaa kirjallisuutta ja ainoastaan yksi uusi kirja osui silmiini. Se oli Mikko Väänäsen kirjoittama Merkintöjä Intiasta, kustantajanaan Basam Books.

Helsingin Kirjamessut 2019 ja tienviitat Kruunuhakaan, Esplanadille, Punavuoreen ja Senaatintorille

Kirjamessujen parhaimmat uutuudet vuonna 2019

1.Tuuma-Kustannus

Tuuma-kustannus on verrattain uusi kustannusyhtiö ja ainakin minulle myös uusi tuttavuus. Heidän kirjavalikoimastaan löytyi useampi mielenkiintoa herättävä teos. Niistä ensimmäinen oli paksu ja painava kovakantinen teos Rakas keho, jonka tekijöinä olivat Katarina Meskanen ja Heidi Strengell. 

Kirjan kannessa komeili alaston ja raskausarpien koristelema roikkuvatsa ja takakannen teksti kertoi kirjan teemoina olevan mm. Kehonkuva ja sen haasteet. Teoksen tavoitteena on mm. tarjota armollisempaa suhtautumista itseen sekä kannustaa lukijaa näkemään kehon upeus sen koosta, muodoista ja ulkoisista ominaisuuksista riippumatta – ja juuri niiden ansiosta. Kirja sisältää mm. seuraavat lupaavankuuloiset luvut: Kohti helpompaa kehosuhdetta, Ole enemmän kuin miltä näytät ja Solmi rauha kehosi kanssa.

Toinen Tuuma-kustannuksen uutuusteos oli nimeltään Tärkeintä tänään – Näin saat vähemmällä enemmän, kirjoittajanaan Maaretta Tukiainen. Kirja valottaa minimalistisen ajattelun syntyhistoriaa ja opettaa soveltamaan minimalisimia omaan elämään. Takakannen teksti lupaa, että kun karsii pois sen, millä ei ole merkitystä, jää tilaa ja aikaa sille, millä on merkitystä. Kirja sisältää kymmenen tapaa yksinkertaistaa.

Kolmas Tuuma-kustannuksen teos Milloin? – Oikealla hetkellä toimimisen taito – on Daniel H. Pinkin kirjoittama kirja, joka pureutuu myöskin tärkeisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Takakansi lupaa että teos osoittaa, kuinka oikealla hetkellä toimimisen voi perustaa tutkittuun tietoon. Se sisältää hykerryttävän kuuloisia lukuja, kuten Päivittäisen elämän kätketty kaava; Taukojen voima, lounaan lupaus ja modernin siestan tapaus; Alut, loput ja niiden välit sekä Tahdistaminen ja ajattelu. Pehmytkantinen nidos oikein kutsuu lukijaa alleviivaamaan itseään.

Päivitys: 5 syytä lukea teos Tärkeintä tänään

Kirjamessut 24.10.2019

2. Suolistoa hoitamalla superaivot – Viisi askelta parempaan työtehoon ja palautumiseen – 

Kyseinen Annika Havasteen kirjoittama teos ja Viisas Elämä -kustannuksen kustantama kirja oli Kirjamessujen ruoka ja resepti -aiheisista kirjoista kutkuttavin uutuus. Sen huomasi jo siinäkin, kun kirjan esittelytilaisuus täyttyi ääriään myöten ja moni messukävijöistä jouduttiin jättämään ohjelmasalin oven ulkopuolelle. 

Mutta en yhtään ihmettele ihmisten mielenkiintoa – kirja lupaa selkeän viiden kohdan ohjelman edistämään terveyttä ja aivotoimintaa ja väittää, että tärkein keino suolistomikrobien hoitamisessa on ravinto ja että valitsemasi ruoka-aineet määräävät niin keskittymiskykysi, terveydentilasi kuin painosikin. Lisäksi se tarjoaa herkullisia ja helppoja reseptejä ruokavalion kohentamiseen sekä uusimpaan tietoon ja toimivimpiin käytäntöihin perustuvat ohjeet suolistomikrobien hellimiseen.

Päivitys: Viisi syytä lukea teos Suolistoa hoitamalla superaivot

3. Risto Isomäki ja teos Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen

Tämä into-Kustannuksen kustantama teos esittelee tärkeimmät suomalaiset ilmastohankkeet ja tuo esiin kiinnostavia mahdollisuuksia, joiden avulla Suomi voisi nousta todelliseksi ilmastonmuutoksen torjunnan supervallaksi vahvistaen samalla Suomen taloutta ja työllisyyttä.

Tässä kun päivittäin tai lähes päivittäin joutuu median kautta seuraamaan ilmastonmuutosuutisointia ja -keskustelua, joka tarjoaa palasen sieltä, toisen täältä, vuodesta toiseen ilmastoasiaa aktiivisesti pyöritellen, tällainen kaiken kattava teos tuntuu tarjoavan helpotuksen antamalla lukijalle avaimet käteen. Lisäksi teos on mukava kevyt nidos ja helposti kädessäpidettävä. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan – kirja sisältää melkein kolmesataa sivua ilman kuvia tiukkaa asiaa sivun reunasta reunaan kirjoitettuna, eikä päästä lukijaansa helpolla.

Päivitys: 5 syytä lukea teos Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen

Kirjamessut 25.10.2019

4. Minerva-kustannus ja teos Hyvä, paha muovi – vähennä viisaasti 

Tämä Johanna Kohvakan ja Liisa Lehtisen kirjoittama teos lähti Kirjamessuilta mukaani kuultuani heidän kertovan kirjastaan sekä sen teemoista. 

Mediahan tuntuu kovasti rummuttavan myös muovin vaarallisuutta, ja kuluttaja jää usein neuvottomaan tilaan, kun biojätteet pitäisi kierrättää, mutta sitten toisaalla sanotaankin, ettei biojätepussi hajoakaan luonnossa nopeasti. Tai sitten taloyhtiön roskakatokseen tuodaan muovinkierrätysastia ja jo ennestään ahtaaseen keittiöön pitää keksiä uusi jätteenkeräysastia muoville erikseen ja saada samalla muun sekajätteen, jota nyt siis kertyy vähemmän, roskapussi täyttymään tarpeeksi nopeasti, jottei se ala haisemaan. Ja tämä rumba pitää toistaa tiedostaen samalla, että edelleenkin, kierrätetty jätekassi saattaa kuitenkin päätyä pelkkänä sekajätteenä poltettavaksi.

Teos Hyvä, paha muovi kertoo muovista tulevan ongelman siinä vaiheessa, kun se päätyy luontoon ja hajoaa mikromuoviksi. Muovin kieltäminen kokonaan ei kuitenkaan ole välttämättä ekoteko vaan hätiköity ratkaisu, sillä muovia voi vähentää myös viisaasti, ja kirja lupaa kertoa, miten se tehdään.

5. Jenny Rostain ja Liian rikki kuolemaan – Bazar-kustannus

Kirja Liian rikki kuolemaan kertoo väkivallan aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD), jonka oireet saattavat alkaa yllättäen, kun jokin kohdattu asia muistuttaa trauman aiheuttaneesta tilanteesta. Sen kirjoittaja, Jenny Rostain kertoo oman tarinansa, jossa parisuhteessa koettu henkinen ja fyysinen väkivalta sekä sen aiheuttama trauma olivat viedä häneltä hengen. Kirjaan on koottu ajankohtaisinta tietoa traumaperäisestä stressihäiriöstä, sen ilmenemismuodoista ja hoitokeinoista.

Lisäksi jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan yksi ( 1 ) euro väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen tukemiseen. www.naistenlinja.fi

Nämä olivat Helsingin Kirjamessujen v. 2019 parhaimmat uutuudet ja samalla myöskin lahjavinkkini tulevaa joulua silmälläpitäen.

Kuulet teoksista lisää myöhemmin tilatessasi tämän blogin!

Ohessa myös muutama lyhytvideo Kirjamessuilta, jotka löydät myös INDIVUEn Facebook ja Twitter -sivuilta –

Kirjamessut 26.10.2019

Lue vuoden 2022 Kirjamessupostaus täältä!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *