Helsingin Kirjamessut 2022 ja 5 ihanaa yllätystä

*blogiyhteistyössä Messukeskus

Helsinki on kaunis kaupunki, jossa on paljon nähtävää. Yksi Helsingin syksyn suosituimmista aktiviteeteista, nelipäiväiset Kirjamessut, järjestetään vuosittain lokakuun lopussa Helsingin Messukeskuksessa.

Tänä vuonna 2022 Kirjamessut tarjosivat ohjelmaa 15 lavalla ja esiintyjiä oli yli 1000. Tunnelma messuilla oli mukava ja tilaa riitti, vaikka kävijöitä messuilla oli lähes yhtä paljon kuin ennen koronaakin. Tämänvuotisilla Helsingin Kirjamessuilla ja samaan aikaan järjestetyillä Viini & Ruoka -messuilla kävi nimittäin yli 77000 vierasta.

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Ville Blåfield ja hän jatkaa Kirjamessujen johtajana myös ensi vuonna 2023.

Helsingin Kirjamessujen Senaatintori-lavan ja Hakaniemi-lavan ohjelmia pystyi seuraamaan koko messujen ajan myös netin välityksellä, ja lavojen ohjelmat ovat nähtävissä digitaalisesti marraskuun loppuun asti verkkolipulla, jonka voi ostaa Messukeskuksen kaupasta.

Helsingin Messukeskus järjesti Helsingin Kirjamessut 27.-30.10.2022 yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa ja saman messutapahtuman yhteydessä järjestettiin myös tuttuun tapaan Levymessut, Postimerkkimessut sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestettiin yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Lisäksi Messukeskuksessa järjestettiin samaan aikaan Kirjamessujen kanssa Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma nimeltään Viini & Ruoka.

Kirjamessuperjantai

Olin messuilla kirjabloggaajana. Katso seuraavasta videoni, joka kertoo Kirjamessuperjantain tunnelmista –

Helsingin Kirjamessuperjantai 2022

5 ihanaa yllätystä Helsingin Kirjamessuilla

Kerroin jo näistä uutuuksista sekä monista muista Kirjamessujen sekä Viini & Ruoka -tapahtuman ihanuuksista Instastooreissani englanniksi, mutta kertauksen vuoksi vielä suomeksi Helsingin Kirjamessujen 5 ihanaa yllätystä

  • 1. Kirjamessujen kirjoista ehkä kiehtovin ja puoleensakutsuvin oli Aalto Artsin kirjamessuhyllystä löytynyt Maarit Salolaisen, Maija Fagerlundin ja Anna-Mari Leppisaarin teos Interwoven, Exploring Materials and Structures. Kirjan oheen oli laitettu esille mielenkiintoisia kangasnäytteitä, joita sai kokeilla. Kirja itsessään sisälsi uskomattoman kauniita kuvia erilaisista kankaista, joiden olemassaolosta ei yleensä olla tietoisia.

  • 2. Vanhat postikortit, jotka oli lajiteltu paikkakuntien mukaan ja joista osa oli lähetettyjä ja osa käyttämättömiä, olivat koskettavia aarteita. Kortit sekä muu postimerkkiaineisto muistuttivat siitä, miten tärkeää on tänä digitaalisena aikana muistaa jatkaa korttien lähettämisen perinnettä. Parhaimmillaan kaunis kortti on käsin kirjoitettu ja sisältää kauniin ajatuksen kera päivätyn postileiman. Onhan meillä vielä aikaa tähän?

  • 3. Vanhat kamerat. En tiedä, mistä johtuu – valokuvaajataustastani vai mistä – mutta jokin selittämätön tunne valtasi minut, kun näin Antique-Design-Hall:in messuosastolla ikivanhoja kameroita – Olisin halunut siltä istumalta lähteä räpsimään valokuvia vanhaan malliin ja kehittämään niitä mustavalkopimiöön. Otin kuitenkin vain kännykkäkameralla kameroista kuvan ja kiittelin metodin myrkyttömyyttä sekä helppoutta.

  • 4. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVI:n tuottamat Polkuja medialukutaitoon -oppaat, jotka on julkaistu osana valtakunnallista Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaa (2020-2023). Ohjelma tarjoaa välineitä medialukutaidon, ohjelmointiosaamisen sekä digitaalisen osaamisen ja tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen edistämiseen varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa. Oppaita löytyy vuosiluokille 1-6 ja 7-9 ja lisätietoa sekä oppaat löydät myös osoitteesta www.uudetlukutaidot.fi.

  • 5. Ranskalainen pistaasionougat. Viini & Ruoka -tapahtumassa suureen ääneen markkinoitu ranskalainen nougat oli kyllä pistaasionmakuisena maistamisen väärti. Kyseisen makupalan saatuani päätin ostaa sitä, mutta vain 100g, sillä hinta oli lähes 10e per 100 grammaa, ja sillä tuli varmasti kustannettua monen muunkin messukävijän maistiaiset. Pistaasionougat oli mukavan makea mutta 100g yllättävän pienikokoinen ja arvokas messumuisto.

Tykkäsin Viini & Ruoka -messuilla myös mukanaolleesta kombuchamaistiaisesta ja täytyy vielä erikseen kiittää, miten mukavasti pieni pikarillinenkin piristi messukävijää.

Korujen ja koriste-esineiden ystäviä messuilla ilahduttivat Raijami:n kissa-aiheiset koriste-esineet ja postikortit sekä Bookie:n kirjakorvakorut. Valamon luostari oli Kirjamessuilla tuttuun tapaansa houkuttelemassa kävijöitä, ja jonain vuonna ehkä sinne asti pääsenkin.

Itse Kirjamessujen esityksistä en montaakaan ehtinyt kuunnella kuin pikkaisen, mutta lohdutin itseäni sillä, että voin kuunnella ne vielä jälkeenpäin ainakin Senaatintori-lavan ja Hakaniemi-lavan osalta Kirjamessujen nettisivuilla.

Sunnuntaina osuin messuilla yllättäen paikalle Rosebudin ja Kultti ry:n yhteislavalle, kun presidentti Tarja Halonen esitteli Amerikan historiasta kertovaa uutuuskirjaa. Tarja Halosta oli mukava kuunnella ja hänen huumorintajunsa oli ensiluokkaista. Ja minä, joka en historiasta paljoakaan välitä, saatankin nyt ehkä lukea kyseisen Ari Helon kirjoittaman kirjan, pikkuhiljaa, kappaleen sieltä, toisen tuolta, niinkuin keittokirjaakin luetaan. Näin presidenttikin messuilla opasti.

Intia-aiheisia (uutuus)kirjoja ei messuilla silmiini osunut kuin yksi englanninkielinen keittokirja nimeltään India Express, jonka oli kirjoittanut Rukmini Iyer. Teosta ei pidä sekoittaa samannimiseen näyttelyyn, joka nähtiin Helsingissä vuonna 2006 ja josta silloin bloggasin ja josta myös julkaistiin samanniminen India Express -kirja.

Vielä spesiaalikiitos Rondo:lle, joka kustantaa lehdeksi sanoiksi puettua klassista musiikkia, ja joka jakoi messuilla lehtensä uusinta numeroaan ilmaiseksi. Heidän nettisivuillaan kun saa myös ilmaiseksi kuunnella 3 eri klassisen musiikin radiokanavaa ja ne toimivat globaalisti. Löydät ne oheisesta linkistä!

Lue myös Kirjamessujen ohjelma vuodelle 2022

Hyödyllisiä linkkejä:

Valokuvia Kirjamessuilta vuonna 2022
Kirjamessukollaasi 2022
Kuvassa vasemmalta oikealle, ylhäältä alas:
1. Messukeskuksen sisäänkäynti; 2. KAVI:n Uudet lukutaidot kehittämisohjelman oppaita
3. Filosofi Esa Saarinen signeeraamassa uutuusteostaan 4. The Meta Suit -teos, Aalto Arts 5. Vanhoja kameroita Antique-Design-Hall:in messuosastolla
6. Kangasnäytteitä Aalto Artsin messuosastolla 7. Raijami:n kissa-aiheisia koriste-esineitä
8. Senaatintori-lava 9. Bookie:n kirjakoruja
10. Presidentti Tarja Halonen haastattelemassa Ari Heloa 11. Vanhoja postikortteja
12. Presidentti Tarja Halonen puolisonsa kanssa tutustumassa Rosebudin kirjavalikoimaan
13. Töölö-lava 14. Storytelin messuosasto 15. Antikvaarista tarjontaa

Päivitys: Myös tämä maukas uutuus löytyi Kirjamessuilta!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *