Intialaista, Intiaan sijoittuvaa, tai Intiassa käynyttä kirjallisuutta Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2017

*(Mainos: Postaus tehty vastineeksi bloggaajapassista Kirjamessuille vuonna 2017)

Kirjamessut järjestettiin lokakuussa Helsingin Messukeskuksessa ja bongasin sieltä tapani mukaan intialaista tai Intiaan sijoittuvaa kirjallisuutta. Tänä vuonna löysin Rosebud-kirjakaupan pöydiltä Intiaan sijoittuvana kirjallisuutena ainoastaan Tarquin Hallin Vish Puri -dekkaripokkareita, jotka ovat fiktiivisiä etsivätarinoita Intiasta. Voit lukea Lukulampun esittelyt Vish Puri -teoksista oheisesta linkistä!


Bazar-Kustannuksen pöydiltä löytyi puolestaan suomennettuna Mikael Bergstrandin teos Delhin kauneimmat kädet. Huhu kertoi, että jokin Mikael Bergstrandin teos olisi kuvattuna YLEn Areenassa, mutten ainakaan itse sitä sieltä löytänyt. Viime vuonnahan löysin Bazar Kustannuksen pöydältä Mikael Bergstrandin aiemmin suomennetun romaanin Sumua Darjeelingissa.

Delhin Kauneimmat Kädet -kirja

Basam Booksilta löytyi intialaisen runoilijan Rabindranath Tagoren suomennettuja runoteoksia ja Finn Lecturan messuosastolta löytyi se hindin kielen oppikirja suomeksi, josta INDIVUEn blogissa kirjoitettiin jo vuonna 2010. Onneksi muuten hankin kirjan jo tuolloin, vuonna 2010, sillä hinta oli nyt messuilla vuonna 2017 10e kalliimpi!


Second Hand kirjoista löytyi intialaisen kirjailijan Vikram Sethin suomennettu teos Sopiva nuori mies. 


*Into Kustannuksen Kirjamessupöydiltä löytyikin sitten useampi Intiasta kertova tai Intiaan sijoittuva teos. Mielenkiintoisin niistä lienee oli Risto Isomäen teokseen Sarasvatin hiekkaa pohjautuva sarjakuva-albumi. Ostin nimittäin itse muutama vuosi sitten kyseisen Sarasvatin hiekkaa -teoksen kuvattomana pokkarina, mutta koskapa se on yhä kirjahyllyssäni lukematta, ajattelin, että kenties sarjakuvaversio auttaisi asiaa. Jouduin kuitenkin pettymyksekseni toteamaan, että sarjakuva-albumin kuvitus oli täysin ilman Bollywoodia, eli väritykseltään kuin autiomaan hiekka, ja sen vuoksi tuo sarjakuva-albumikin on yhä hyllyssäni lukematta. Vaan kukapa tietää – ehkä en vain osaa lukea sarjakuvia.

Sarasvatin hiekkaa - Into Kustannus

Muita Intiaan sijoittuvia teoksia Into Kustannuksen pöydiltä löytyi Unto Tähtisen teos Gandhista. Nähtyäni Gandhista jo useamman huikean elokuvan, kuten Hey Ram vuodelta 2000, lienee vihdoin aika lukea itse henkilöstä itsestään. Kyseinen Unto Tähtisen teos Gandhista on mukavan kokoinen käteen sopiva pokkari, klassikoksi haukuttu, joten kuullette teoksesta lisää myöhemmin.

Vastakohtien Intia Amartya Sen ja Into Kustannus

Hieman isompi nidos, hädin tuskin käsilaukkuun mahtuva, olikin sitten Into Kustannuksen kustantama 440-sivuinen suomennos Amartya Senin ja Jean Drèzen kirjoittamasta teoksesta, nimeltään Vastakohtien Intia. Politiikkaa karttaneena ei tuohon teokseen tarttuminen ihan ensimmäiseksi tullut mieleeni, mutta Into Kustannuksen henkilöstö osasi suositella minulle myös Ari Turusen kirjoittamaa teosta Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit. Tuossa teoksessa käytiin myös Intiassa, historiallisessa kaupungissa nimeltään Pataliputra, jonka sanottiin olevan maailman ensimmäinen hyvinvointiyhteiskunta. Nykyään tuo Pataliputran kaupunki tunnetaan nimellä Patna, joka on Intian osavaltioista kenties köyhimmän – Biharin – pääkaupunki.

Miten tämä voi olla mahdollista? En lupaa, että Turusen teos vastaa tähän kysymykseen, mutta Pataliputran tarina on ehdottomasti luettava! 

Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit - Into Kustannus

Muita Kirjamessuilta vuonna 2017 löytyneitä, Intiassakin käväisseitä kirjailijoita tai heidän teoksiaan, olivat INDIVUEssa jo aiemmin arvosteltu Lenita Airiston elämänkerta (BAZAR), sekä Elina Saksalan kirjoittama Sakari Kukon elämänkerta nimeltään Kaiken maailman pelimanni (LIKE), josta lisää myöhemmin.
Edellämainitun LIKE kustannuksen pöydiltä löytyi Intiaan sijoittuvana myös Raj Kamal Jhan suomennettu romaani Sininen Päiväpeite.

Kaiken kaikkiaan oheiset mainitut teokset toimivat kirjallisina lahjavinkkeinä Intiasta ja intialaisesta kulttuurista kiinnostuneille, esimerkiksi juuri tulevaa joulua silmälläpitäen!
Lue lisää mainioita blogiyhteistyöartikkeleita täällä!

*Arvostelukappaleet saatu Into Kustannus Oy:sta.

INDIVUE oli mukana Kirjamessuilla 2017 virallisena bloggaajana.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *