Kirjamessujen ohjelmanjulkistus 2022 Rosebudissa

Kirjamessujen vuoden 2022 ohjelma

Helsingin Kirjamessujen vuoden 2022 ohjelma julkaistiin toissapäivänä tiistaina 27.9., tasan kuukausi ennen messujen alkua, niinkuin on ollut tapana.

Messuohjelman julkistus järjestettiin Rosebudin Sivullisessa, joka on suuri kirjakauppa Helsingin Kaisaniemessä. Voit katsoa koko tallenteen julkaisusta täällä. Mukana tilaisuudessa olivat mm. ohjelmajohtaja Ville Blåfield sekä kirjailijoista mm. Riikka Pulkkinen ja Johannes Ekholm.

Juurijulkaistun messuohjelman voi tilata myös maksutta kotiin ja löydät ohjelman myös digitaalisessa muodossa Kirjamessujen verkkosivuilta.

Tänä vuonna Messukeskuksessa on mukana jälleen Viini ja Ruoka -tapahtuma, muutaman vuoden koronatauon jälkeen! Tulet pääsemään samalla lipulla niin Kirjamessuille kuin Viini&Ruoka-tapahtumaan, Antikvaarisiin messuihin, Levymessuihin ja Postimerkkimessuihin. Neljä päivää huimasti elettävää, nähtävää ja koettavaa!

Kirjallisuutta on Kirjamessuilla esillä laidasta laitaan ja Kirjamessujen tämänvuotinen teema on rakentava debatti.

Rakentava debatti

Vaan mikä onkaan debatti? Kyseinen sana särähti korvaani, kun sen kuulin, sillä heti ensimmäiseksi siitä tuli mieleeni englanninkielinen sana debate, väittely.

Tiedät varmaan, että kirjoitan niin suomeksi kuin englanniksi, joten entisenä runoilijana olen ehkä hieman herkistynyt tällaisille muunnoksille. Joka tapauksessa englanninkielinen sana debate kuulostaa mielestäni paljon kauniimmalta kuin suomeksi väännetty muunnos debatti.

Ja vaikka nuorena tyttönä ahmin sivistyssanakirjan silmilläni kannesta kanteen pelkästä esteettisestä ilosta, niin debatti on kyllä siinä hurmassa jäänyt mukavasti rivien väliin piiloon. En ole koskaan tullut käyttäneeksi tuota sanaa. Etkä varmasti löydä sitä blogistani, paitsi nyt, kiitos Kirjamessujen.

Itseasiassa minun täytyi jopa googlettaa tuo kyseisen sana, debatti, ja kyllähän Googlen käännöstyökalukin tuon sanan sitten suomenkieleksi tunnisti, joten turha minun oli siitä sen enempiä sitten motkottaa. Mainitsen kuitenkin, että suomenkielessä voisi hyvinkin olla jokin parempi ja kuvaavampi sana debatille, vaikka muutoin niin monen ihanan sivistyssanan sopiikin olla englanninkielestä väännetty.

Googlettamalla löysin myös Essi Puurusen esseen nimeltään Debatti vai dialogi. Hänen esseessään kerrottiin, että ”Debatti on sama kuin väittely. Debatti sana on varmasti tuttu niille, jotka seuraavat politiikkaa sillä se on politiikassa tuttu keskustelumuoto. Siinä tavoitteena on oman näkökannan puolustaminen toista väittämää vastaan. Voittaminen ja oikeassa oleminen kuuluvat debatin perusdynamiikkaan, joka usein johtaa siihen, että tarve oikeassa olemiselle ja voittamiselle on voimakkaampi kuin se, että pyrittäisiin löytämään paras mahdollinen ratkaisu. Debatissa siis väittely voidaan joko voittaa tai hävitä. Dialogi puolestaan on vuoropuhelua ja yhdessä ajattelemista.”

Näin siis Kirjamessut tänä vuonna. Tänä sodan vuonna. Rakentavasti. Kirjamessuilla nähdään myös kansainvälisiä kirjailijavieraita, ja messuohjelmasta heitä löydät erityisesti sunnuntaina.

Nelipäiväiset Kirjamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa to-su 27.-30.10.2022

Ota osaa pääsylippuarvontaan!

Voit lukea aiempien vuosien Kirjamessukokemuksiani täältä!

Lue myös blogipäivityksiäni.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *