Idli vada
|

Intialaiset snackruoat ja reseptit suomeksi

Intian keittiö on rikas ja värikäs.
Usealla ruoalla ja mausteella on englanninkielinen ja osalla myös suomenkielinen nimi, mutta länsimaissa intialaiset ruoat tunnetaan kuitenkin useimmiten niiden hindinkielisillä nimillä.


Ohessa suomentamani lista yleisimmistä ja tunnetuimmista intialaisista snackruoista.
Nämä ovat herkullisia pikkuaterioita, jotka inspiroivat sinua takuulla ottamaan lisää!

INTIALAISET SNACKRUOAT SUOMEKSI

Aloo bonda
= pieniä uppopaistettuja perunapalloja dipattuna mausteikkaaseen kikhernetaikinaan
Aloo parantha
= perunamuusilla täytetty maustettu lettuleipä eli rieska
Aloo tikki
= täytetty perunamuusipihvi
Aloo chaat
= maustettuja paistettuja perunoita chutney-kastikkeen kera
Bhelpuri 
= höyrypaistettua riisiä sekoitettuna eri kasvisten ja kastikkeiden kanssa
Bread pakoda
= maustettuun kikhernejauhoon dipattuja ja uppopaistettuja leipäviipaleita
Chole bhature
= maustettuja garbanzo-papuja yhdessä tuoreen paistetun leivän kera
Dahi vada
= linssipasteijoita, jotka tarjoillaan jogurtin ja eksoottisen chutneyn kera
Dal parantha
= linsseillä täytetty leipälettu eli rieska
Dhokla
= fermentoidusta riisi- ja kikhernetaikinasta höyryttäen valmistettuja maustettuja suupaloja
Dosa
= riisi- ja mungpapujauheesta valmistettu ohut pannukakku
Gol guppa
= panipuri
Idly
= höyrytetty riisikakku, tunnetaan myös nimellä idli
Pieni eteläintialainen ateria idli vada
Pieni eteläintialainen ateria idli vada
Kachori
 = paistettu ja maustettu pasteija
Makki ki roti
= maissijauhosta tehty lettuleipä eli rieska
Masala dosa
= riisi- ja linssijauheesta valmistettu ohut perunatäytteinen pannukakku
Masala dosa
Masala dosa
Missi roti
= kikhernejauhosta tehty lettuleipä eli rieska
Mixed uttapam
= sekavihanneksilla täytetty riisipannukakku
Mooli ka parantha
= retiisillä ja mausteilla täytetty lettuleipä eli rieska
Naan
= hapatettu vehnärieska
Paneer parantha
= paneerjuustolla täytetty lettuleipä eli rieska
Paneer uttapam
= paneerjuustolla täytetty riisipannukakku
Panipuri 
= maustetulla vedellä ja vihanneksilla täytetty paistettu taikinapallo
Pongal
= riisistä, linsseistä ja mausteista valmistettu puuroa muistuttava ateria
Poori bhaji
= uppopaistettuja vehnämykyjä perunoiden ja mausteiden kera
Rava dosa 
= riisijauhoista ja semolinasta eli mannasuurimoista valmistettu ohut pannukakku
Roomali roti
= erittäin ohut vehnälettuleipä eli rieska
Samosa
= maustettu perunalla ja vihanneksilla täytetty kolmion muotoinen pasteija
Tandoori roti 
= tandooriuunissa paistettu lettuleipä eli rieska
Tomato onion uttapam 
= tomaatilla ja sipulilla täytetty riisipannukakku
Upma
= semolinasta tai riisijauheesta mausteiden kera valmistettu puuroa muistuttava aamiainen, joka tunnetaan myös nimellä uppuma
Uttapam 
= riisi- ja linssijauheesta paistettu täytetty pannukakku
Vada
 = uppopaistettu mungpapujauhomyky
Vegetable cutlet 
= perunasta ja muista vihanneksista valmistettu pihvi
Veg pakoda
= maustettuun kikhernejauhotaikinaan dipattuja ja uppopaistettuja vihanneksia; tunnetaan myös nimellä kasvis pakora
Veg pakoda
Veg pakoda

Tutustu myös aiemmin suomentamaani listaan intialaisista mausteista  oheisessa linkissä!

Intialaisten snackruokien reseptejä

Aloo bonda – Perunapallot Intian tyyliin

Aloo bonda, intialaisen katukeittiön ikoninen herkku, on suosittu välipala, joka löytyy niin katuruokakojuista kuin hienostuneemmistakin ravintoloista ympäri Intiaa. Tämä mausteinen perunapallo on yksinkertainen mutta maittava ruokalaji, joka tarjoaa lohtua ja lämpöä jokaisella suupalalla. Intian monipuolisen ruokakulttuurin sydämessä Aloo Bonda yhdistää yksinkertaiset ainekset rikkaaksi makuelämykseksi.

Ainekset:
  • Perunat: 4 keskikokoista
  • Vihreä chili: 2, hienonnettuna
  • Inkivääri: 1 tl, raastettuna
  • Currylehtiä: 10-12
  • Sinapinsiemeniä: 1 tl
  • Juustokuminaa: ½ tl
  • Kurkumajauhetta: ½ tl
  • Garam masala -mausteseosta: 1 tl
  • Tuoretta korianteria: hienonnettuna
  • Suolaa: maun mukaan
  • Sitruunamehua: 1 rkl

Taikinaan:

  • Kikhernejauhoja (Besan): 1 kuppi
  • Riisijauhoa: 2 rkl
  • Chilijauhetta: ½ tl
  • Kurkumajauhetta: ¼ tl
  • Suolaa: ¼ tl
  • Vettä: tarpeen mukaan
  • Leivinjauhetta: ½ tl
Valmistusohjeet:
  1. Perunasoseen valmistus:
    • Keitä perunat kunnes ne ovat pehmeitä. Kuori ja muussaa ne.
    • Kuumenna öljy pannulla. Lisää sinapinsiemenet ja anna niiden poksahtaa.
    • Lisää juustokumina, hienonnettu vihreä chili, raastettu inkivääri ja currylehdet. Paista muutaman minuutin ajan.
    • Lisää muussatut perunat, kurkuma, garam masala, suola ja sitruunamehu. Sekoita hyvin.
    • Anna seoksen jäähtyä ja muotoile siitä pallomaisia koosteita.
  2. Taikinan valmistus:
    • Sekoita kikhernejauhot, riisijauho, chilijauhe, kurkuma, suola ja leivinjauhe kulhossa.
    • Lisää vettä vähitellen, kunnes taikina on sopivan paksuista.
  3. Bondien uppopaisto:
    • Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa.
    • Kasta perunapallot taikinaan niin, että ne peittyvät kokonaan.
    • Upota pallot öljyyn ja paista kunnes ne ovat kullanruskeita.
  4. Tarjoilu:
    • Tarjoile Aloo Bondat kuumina minttu- tai tamarindikastikkeen kanssa.

Aloo parantha – Perunan täyttämä leipä

Aloo parantha, perinteinen pohjoisintialainen ruokalaji, on sydämellinen ja ravitseva aamiainen, jota nautitaan ympäri Intiaa ja sen ulkopuolella. Tämä mausteinen perunatäytteellä varustettu leipä on olennainen osa intialaista ruokakulttuuria, erityisesti Punjabin alueella. Aloo Parantha yhdistää yksinkertaiset mutta ravitsevat ainekset ainutlaatuiseksi ja täyttäväksi ateriaksi, joka sopii minkä tahansa päivän aloitukseen tai kevyeksi lounaaksi.

Ainekset:

Täyte:

  • Perunat: 4 keskikokoista, keitettyinä ja muussattuina
  • Punasipuli: 1 pieni, hienonnettuna
  • Vihreä chili: 2, hienonnettuna
  • Inkivääri: 1 tl, raastettuna
  • Garam masala -mausteseos: 1 tl
  • Amchoor (mangokastike): ½ tl (vaihtoehtoisesti sitruunamehu)
  • Hienonnettu korianteri: 2 rkl
  • Suolaa ja chiliä: maun mukaan

Taikina:

  • Täysjyvävehnäjauhoja (Atta): 2 kupillista
  • Vettä: tarpeen mukaan
  • Suolaa: ripaus

Lisäksi:

  • Ghee tai öljyä paistamiseen
Valmistusohjeet:
  1. Taikinan valmistus:
    • Sekoita vehnäjauhot ja suola kulhossa. Lisää vettä vähitellen, kunnes taikina on kiinteää mutta joustavaa.
    • Peitä taikina ja anna sen levätä noin 20–30 minuuttia.
  2. Täytteen valmistus:
    • Yhdistä muussatut perunat, hienonnettu punasipuli, vihreä chili, raastettu inkivääri, garam masala, amchoor, hienonnettu korianteri, suola ja chili suuressa kulhossa.
    • Sekoita ainekset hyvin.
  3. Paranthojen muotoilu ja paisto:
    • Jaa taikina pieniksi palloiksi (noin sitruunan kokoisiksi).
    • Kauli pallo litteäksi, aseta keskelle täytettä ja sulje taikina pallon ympärille.
    • Kauli täytetty pallo varovasti litteäksi, pyöreäksi leiväksi.
    • Kuumenna tawa (intialainen litteä paistinpannu) tai tavallinen paistinpannu keskilämmöllä.
    • Paista parantha molemmin puolin käyttäen gheetä tai öljyä, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.
  4. Tarjoilu:
    • Tarjoile aloo paranthat lämpiminä dippikastikkeen, kuten jogurtin, maustetun voivoin tai pikkelssin kanssa.

Aloo Tikki – Rapeat perunakakut

Aloo Tikki, pohjoisintialainen katukeittiön suosikki, on yksi niistä ruokalajeista, jotka hurmaavat makunystyrät ensipuraisulla. Tämä yksinkertainen, mutta makuja tulviva perunapohjainen snack on peräisin Intian rikkaasta katukeittiökulttuurista ja on löytänyt tiensä niin paikallisten kuin matkailijoidenkin sydämiin. Jopa intialaisesta McDonald’sista voi löytää Aloo Tikki -hampurilaisen. Aloo Tikki, kirjaimellisesti ”perunakakku”, on yhdistelmä maustettua perunasosetta, joka on muotoiltu litteiksi kakuiksi ja sen jälkeen paistettu rapeaksi. Se tarjoillaan usein chutney-kastikkeiden tai jogurtin kanssa, mikä tekee siitä täydellisen välipalan tai alkupalan.

Ainekset:
  • Perunat: 4 keskikokoista, keitettyinä ja muussattuina
  • Vihreä chili: 2, hienonnettuna
  • Hienonnettu korianteri: 2 rkl
  • Garam masala -mausteseos: 1 tl
  • Punainen chilijauhe: ½ tl
  • Jeera (juustokumina): ½ tl
  • Amchoor-jauhe (kuivattu mangojauhe): ½ tl
  • Suolaa: maun mukaan
  • Hienonnettu inkivääri: 1 tl
  • Maissijauho tai riisijauho: 2 rkl (kiinteyttämiseen)

Paistamiseen:

  • Öljyä

Tarjoiluun:

  • Minttu- tai tamarindichutney
  • Jogurttia
Valmistusohjeet:
  1. Perunaseoksen valmistus:
    • Sekoita muussatut perunat, hienonnettu vihreä chili, korianteri, garam masala, punainen chilijauhe, jeera, amchoor-jauhe, suola ja inkivääri kulhossa.
    • Lisää maissi- tai riisijauho perunaseokseen kiinteyttämiseksi.
  2. Tikkien muotoilu ja paisto:
    • Ota noin ruokalusikallisen kokoinen määrä perunaseosta ja muotoile siitä litteä kakku.
    • Toista, kunnes kaikki seos on käytetty.
    • Kuumenna öljy pannulla ja paista tikit molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapeiksi.
  3. Tarjoilu:
    • Tarjoile aloo tikit lämpiminä minttu- tai tamarindichutneyn ja/tai jogurtin kanssa.

Aloo Chaat – Mausteinen perunaherkku

Aloo Chaat on suosittu intialainen katuruoka ja pohjoisintialaisen katukeittiön helmi. Tämä ruokalaji, joka yhdistää rapeaksi paistetut perunat mausteiden ja chutney-kastikkeiden kanssa, tarjoaa makuelämyksen, joka on sekä aromaattinen että syvästi tyydyttävä. Aloo Chaatin suosio perustuu sen yksinkertaisiin aineksiin, jotka muodostavat yhdessä monimutkaisen makujen sinfonian. Se on täydellinen välipala niille, jotka rakastavat mausteisia, suolaisia ja hieman happamia makuja.

Ainekset:
  • Perunat: 4 keskikokoista, kuorittuna ja kuutioituna
  • Kasviöljy: paistamiseen
  • Jeera (juustokumina): ½ tl
  • Chaat masala -mausteseos: 1 tl
  • Punainen chilijauhe: ½ tl
  • Garam masala -mausteseos: ½ tl
  • Amchoor-jauhe (kuivattu mangojauhe): ¼ tl
  • Sitruunamehu: 1 rkl
  • Hienonnettu korianteri: tuoreena, koristeluun
  • Suolaa: maun mukaan

Tarjoiluun:

  • Tamarindichutney
  • Minttuchutney
  • Jogurttia
  • Hienonnettua punasipulia
Valmistusohjeet:
  1. Perunoiden valmistus:
    • Keitä perunakuutioita suolavedessä, kunnes ne ovat puolikypsiä.
    • Valuta perunat ja kuivaa ne hyvin.
    • Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa tai friteerauskeittimessä ja paista perunat kullanruskeiksi ja rapeiksi.
    • Valuta ylimääräinen öljy pois ja siirrä perunat suureen kulhoon.
  2. Mausteiden lisääminen:
    • Ripottele kuumien perunoiden päälle jeera, chaat masala, punainen chilijauhe, garam masala, amchoor-jauhe ja suola. Sekoita varovasti.
  3. Aloo Chaatin viimeistely ja tarjoilu:
    • Purista sitruunamehua paistettujen ja maustettujen perunoiden päälle.
    • Lisää hienonnettua korianteria, tamarindichutneyta, minttuchutneyta ja jogurttia päälle.
    • Viimeistele annos ripottelemalla vielä hienonnettua punasipulia päälle.
  4. Tarjoilu:
    • Tarjoile Aloo Chaat heti, kun se on vielä lämmintä ja rapeaa.

Bhelpuri – Mumbain räiskyvä katuruoka

Bhelpuri on värikäs ja rapsakka snack, joka on yksi Mumbain katukeittiön tunnetuimmista herkuista. Tämä suosittu intialainen katuruoka on saanut alkunsa Maharashtran osavaltiossa, ja sieltä se on levinnyt laajalti ympäri Intian. Bhelpuri on ainutlaatuinen sekoitus puffed riceä (puhallettua riisiä), sev-nuudeleita, tuoreita yrttejä sekä monenlaisia mausteisia chutney-kastikkeita. Sen monipuolinen maku – makea, mausteinen, hapokas ja umami – tekee siitä vastustamattoman makuelämyksen.

Ainekset:
  • Puffed rice (puhallettu riisi): 2 kupillista
  • Sev (ohuet maissijauhonuudelit): 1 kuppi
  • Papdi (rapeat, pienet suolakeksit): ½ kupillista, murskattuna
  • Keitetty peruna: 1 keskikokoinen, kuutioituna
  • Tuore tomaatti: 1 keskikokoinen, hienonnettuna
  • Tuore kurkku: 1 keskikokoinen, hienonnettuna
  • Punasipuli: 1 pieni, hienonnettuna
  • Tuore korianteri: hienonnettuna
  • Tamarindichutney: 2 rkl
  • Minttuchutney: 2 rkl
  • Chaat masala -mausteseos: 1 tl
  • Punainen chilijauhe: ½ tl
  • Sitruunamehu: 1 rkl
  • Seesaminsiemeniä: koristeluun (valinnainen)
Valmistusohjeet:
  1. Valmistele ainekset:
    • Pese ja hienonna tuoreet vihannekset: tomaatti, kurkku, punasipuli ja korianteri.
    • Kuutioi keitetty peruna.
  2. Bhelpurin kokoaminen:
    • Laita suureen kulhoon puffed rice, sev, murskatut papdit, hienonnetut vihannekset ja peruna.
    • Lisää tamarindichutney ja minttuchutney.
    • Ripottele päälle chaat masala ja punainen chilijauhe.
  3. Viimeistely:
    • Purista sitruunamehu seoksen päälle ja sekoita varovasti, jotta kaikki ainekset yhdistyvät hyvin.
    • Jos haluat, voit ripotella päälle seesaminsiemeniä tuomaan lisämakua ja tekstuuria.
  4. Tarjoilu:
    • Tarjoile Bhelpuri heti sekoittamisen jälkeen, jotta se pysyy rapeana ja tuoreena.

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *