Himalajan vuoria ja Ganges-joki Rishikeshissä
| |

Rishikesh – Henkinen keidas Intiassa

Rishikesh on kaupunki, joka sijaitsee Intian pohjoisosassa, Uttarakhandin osavaltiossa. Kaupunki tunnetaan joogan pääkaupunkina ja Garhwal Himalajan porttina. Se sijaitsee Himalajan juurella, Ganges-joen rannalla, ja on suosittu matkailukohde, erityisesti joogan harrastajille ja henkisyyden etsijöille. Kävin itse Rishikeshissä vuonna 2007 ja tässä postauksessa kerron, mitä kaikkea Rishikeshissä voi kokea ja miksi se on loistava matkakohde. Kuvat ja videot ovat myös vuodelta 2007, mikä selittää niiden laadun.

Rishikesh on joogan, meditaation ja hengellisyyden keskus, mutta sieltä löytyy myös paljon muita aktiviteetteja, kuten vaellus, koskenlasku, jooga- ja meditaatiokurssit sekä luontoretket. Voit kokea siellä henkistä rauhaa ja kauneutta, joka on nykymaailmassa harvinaisempaa. Kaupunki tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua intialaiseen kulttuuriin ja uskontoon, ja se onkin erinomainen paikka kaikille, jotka ovat kiinnostuneita hindulaisuudesta ja sen käytännöistä.

Rishikeshin henkisyydestä

Rishikesh on tunnettu hengellisestä merkityksestään ja sen pitkästä historiasta joogan, meditaation ja hengellisyyden parissa. Se on joogan syntypaikka ja koti monille ashrameille ja temppeleille, kuten kuuluisalle Parmarth Niketanille ja Triveni Ghatille. Ashramit tarjoavat jooga- ja meditaatioharjoituksia sekä hengellistä opetusta ja nämä paikat ovat ihanteellisia niille, jotka haluavat tutustua Intian hengelliseen ja kulttuuriseen perintöön.

Myös jooga- ja meditaatiofestivaalit ovat suosittuja Rishikeshissä, ja kaupunki on tunnettu erityisesti International Yoga Festivalista, joka järjestetään vuosittain helmikuussa. Tämä festivaali houkuttelee jooga-harrastajia ympäri maailmaa. Lue lisää joogasta blogissani täällä.

Rishikesh, Uttarakhand, Intia
Ihmisiä kylpemässä Gangesissa, Rishikeshissä

Matkailuaktiviteetit Rishikeshissä

Rishikesh on myös seikkailunhaluisten matkailijoiden suosikki, sillä siellä on mahdollista harrastaa monia aktiviteetteja, kuten koskenlaskua, benji-hyppyjä, retkeilyä, maastopyöräilyä ynnä muuta. Koska kaupunki sijaitsee Ganges-joen varrella, se tarjoaa mahdollisuuden monenlaisiin vesilajeihin.

Koskenlasku on yksi suosituimmista aktiviteeteista Rishikeshissä. Ganges-joen voimakas virtaus ja vuoristonäkymät tekevät koskenlaskusta unohtumattoman kokemuksen. Itse rohkenin seurata sitä vain rannalta, kuten oheinen kuvaamani video kertoo. Benji-hypyt ovat toinen suosittu aktiviteetti, joka tarjoaa adrenaliinikokemuksia.

Rishikeshin luonto

Rishikeshiä ympäröi kaunis luonto. Himalajan vuoristo tarjoaa jylhät vaikuttavat maisemat, ja kaupunkia ympäröivät vehreät metsät. Ganges-joki virtaa kaupungin läpi ja sen vesi ovat hindulaisille uskonnonharjoittajille pyhää. Gangesin rannalla sijaitseva Triveni Ghat on yksi kaupungin tärkeimmistä uskonnollisista paikoista. Siellä voi osallistua pyhään kylpemiseen tai kelluvien kynttilöiden seremoniaan, joka on kaunis tapa kunnioittaa Ganges-joen pyhyyttä.

Rishikeshin alueella sijaitsee myös monia puistoja, jotka tarjoavat hyviä paikkoja luonnon korvessa rentoutumiseen ja lintujen laulusta nauttimiseen. Rajaji National Park on suuri luonnonsuojelualue lähellä Rishikeshiä ja siellä voi nähdä monia erilaisia ​​eläimiä, kuten tiikereitä, norsuja, hirviä ja apinoita.

Kun Intian pyhästä Ganges-joesta puhutaan, mainitaan usein veden epäpuhtaus. Kuitenkin esimerkiksi Rishikeshissä, johon Ganges vuorilta laskeutuessaan ensimmäiseksi osuu, sekä Haridwarin kaupungissa, oli Gangesin vesi varsin puhdasta ja virkistävää, kuin kirkasta lähdevettä pullossa. Kuumaan kesäaikaan Gangesin jääkylmyys tuntui myös taivaalliselta. Oheisessa kuvassa Ganges ja portaat Rishikeshissä.

Gangesin virtaa ja Rishikeshin lintujen laulua

Paras aika vierailla Rishikeshissä

Paras aika vierailla Rishikeshissä on lokakuusta helmikuuhun, jolloin lämpötila on miellyttävän viileä. Keväällä ja syksyllä on myös hyvä aika vierailla kaupungissa, mutta kesäkuukaudet ovat yleensä erittäin kuumia.

Beatlesit Rishikeshissä

Vuonna 1968 The Beatles yhtye vieraili Intiassa Rishikeshin kaupungissa opiskelemassa meditaatiota Maharishi Mahesh Yogi -nimiseltä opettajalta. Matka oli merkittävä tapahtuma yhtyeelle, joka oli tuohon aikaan yksi maailman suurimmista bändeistä.

Beatlesit olivat kiinnostuneita itämaisesta filosofiasta ja hengellisyydestä, ja he olivat kuulleet Maharishi Mahesh Yogin opetuksista, joten he päättivät matkustaa Intiaan opiskelemaan meditaatiota hänen johdollaan. Kun The Beatles saapui Rishikeshiin, he olivat aluksi hyvin innoissaan meditaation opiskelusta ja yleisestikin Intian kulttuurista. Heidän majoituksensa sijaitsi Maharishi Mahesh Yogin ashramissa, joka oli eristetty paikka vuoristossa. Yhtyeen jäsenet viettivät siellä useita viikkoja meditoiden ja opiskellen erilaisia henkisiä tekniikoita.

Vaikka matka Rishikeshiin ei ollut ongelmaton, oli se merkittävä tapahtuma Beatlesin historiassa. Intia matka tarjosi heille uusia ideoita sekä inspiraatiota heidän musiikkiinsa, ja se vaikutti myös heidän henkilökohtaiseen kasvuunsa. Samoin The Beatlesin matka Rishikeshiin inspiroi myös monia muita ihmisiä tutustumaan itämaisiin filosofioihin sekä meditaatioon.

Tänä päivänä Maharishi Mahesh Yogin ashram on tietääkseni suljettu, mutta Rishikesh on edelleen suosittu matkakohde, jossa kävijät voivat opiskella meditaatiota ja tutustua itämaiseen filosofiaan.

Beatlesien matkasta Rishikeshiin kerrottiin myös John Lennonin elämäkerrassa.

Gangesin ylitys pitkin Laxman Jhula -siltaa

Rishikeshin ravintolat ja ruoka

Rishikeshin ravintoloissa on tarjolla monia herkullisia ruokavaihtoehtoja kaikenlaisia ruokavalioita noudattaville. Paikallinen ruoka on yleensä kasvispainotteista, koska kaupunki on hindulaisen uskonnon keskus.

Rishikeshissä sijaitsevat ravintolat tarjoavat perinteisiä intialaisia ​​ruokia, kuten daal makhania riisin kera ja chole bhaturea, mutta kaupungista löytyy myös muutamia kansainvälisiä ravintoloita, jotka tarjoavat länsimaista ruokaa ja myös lihansyöjille on tarjolla hyviä vaihtoehtoja. Itse söin Rishikeshin ravintoloissa kasvisruokaa ilman mitään ongelmia, mutta en valitettavasti muista ravintoloiden nimiä, josko ne enää pystyssä olisivatkaan.

Tässä kuitenkin muutamia suosituimpia ravintoloita Rishikeshissä, jotka voisivat olla vierailun arvoisia:

  1. Chotiwala Restaurant: Tämä ravintola on yksi Rishikeshin tunnetuimmista ravintoloista. Se tarjoaa laajan valikoiman intialaista kasvisruokaa, mukaan lukien paikallisia herkkuja kuten Chole Bhature ja Aloo Paratha.
  2. Bistro Nirvana: Tämä ravintola sijaitsee Ganges-joen rannalla ja tarjoaa erinomaisen näköalan joelle. Se tarjoaa laajan valikoiman kansainvälisiä ruokalajeja, kuten pastaa, pizzoja ja burgereita.
  3. The Sitting Elephant: Tämä ravintola sijaitsee Rishikeshin vanhassa kaupungissa ja tarjoaa laajan valikoiman kasvisruokaa sekä kansainvälisiä ruokalajeja, kuten pastaa ja pizzoja.
  4. Ramana’s Organic Cafe: Tämä pieni ja kodikas kahvila tarjoaa laajan valikoiman orgaanisia ja kasvisruokavaihtoehtoja. Se on erinomainen paikka terveellisten ja tuoreiden ruokavaihtoehtojen ystäville.
  5. The Beatles Cafe: Tämä ravintola on nimetty kuuluisan brittiläisen yhtyeen mukaan, joka vieraili Rishikeshissä 1960-luvulla. Beatles Cafe tarjoaa laajan valikoiman intialaista ja kansainvälistä ruokaa, kuten pastaa, pizzoja, salaattia ja currya. Ravintola sijaitsee lähellä Ganges-jokea ja tarjoaa upean näkymän joelle.

Turvallinen matkustaminen Rishikeshissä

Kun matkustin Pohjois-Intiassa ja Rishikeshiin, olin vuokrannut auton ja kuljettajan, eli taksin. Matkanteko oli välillä huimaavaa, kun vastaantulijat ohittelivat toisiaan kepeästi ja joskus vastaan saattoivat ajaa toisiaan ohittavat suuri kuorma-auto ja henkilöauto rinnakkain, jolloin pienempi ajoneuvo eli minun autoni, joutui väistämään suurempaa jopa pientareen puolelle. Liikenne sujui kuitenkin pääosin turvallisesti.

Yksi pieni peräänajo matkan aikana kuitenkin tapahtui, mutta onneksi vauhtimme ei ollut kova. Auton kolhu oli hädin tuskin näkyvä, mutta peräänajosta seurasi kuitenkin pieni kahakka, kun paikalliset sivustakatsojat hyökkäsivät syyllisen eli kuskini kimppuun, ympäröiden automme ja lähes repien kuskin ulos autosta. Itse seurasin tilannetta takapenkillä ymmärtämättä mistään mitään. Tilanne päätyi sanaharkan jälkeen sovintoon ja pääsimme jatkamaan matkaa ehjin nahoin, mutta tilanne oli kuitenkin oiva esimerkki tulistuvasta luonteesta ja massahysteriasta. Se olisi ollut juuri sellaista materiaalia, jota uutiskanavat tykkäävät pyörittää kanavillaan, niin kuin se olisi jokin normaali tapa toimia kyseisenlaisessa tilanteessa.

Yleisesti ottaen Rishikesh on turvallinen matkakohde, mutta kuten kaikissa matkakohteissa, on kuitenkin tärkeää olla tietoinen mahdollisista vaaroista ja riskeistä, joita matkan aikana voi kohdata. Tässä muutamia asioita, jotka matkailijoiden tulisi ottaa huomioon matkustaessaan Rishikeshiin:

  1. Vesi: Vältä hanaveden juomista ja käytä vain pullotettua vettä. Jotkin ravintolat ja myyntikojut voivat käyttää hanavettä ruoanlaitossa, joten ole varovainen ruokaillessasi ulkona. Pese kätesi säännöllisesti ja käytä käsidesiä ennen ruokailua.
  2. Rantojen virtaukset: Rishikeshin Ganges-joki on tunnettu voimakkaista virtauksistaan, erityisesti sateisina vuodenaikoina. Vältä uimista, jos et ole varma veden turvallisuudesta, äläkä koskaan ui yksin. Itse uskaltauduin kahlaamaan reisiä myöten Ganges-jokeen, sillä sen jääkylmä ja ainakin silloin puhdas vuorilta virtaava vesi virvoitti hyvin Rishikeshin kuumilla helteillä. Syvemmälle tai uimaan en olisi uskaltanut mennä, sillä virtaus oli todella kova ja oli temmata mukaansa.
  3. Liikenne: Rishikeshissä on paljon liikennettä, mukaan lukien autoja, moottoripyöriä, polkupyöriä ja eläimiä. Ole varovainen kävellessäsi kaduilla ja yritä käyttää jalankulkuväyliä, kun mahdollista.
  4. Varkaudet ja ryöstöt: Vaikka Rishikeshissä ei ole yleistä rikollisuutta, on silti tärkeää olla varovainen ja pitää silmät auki. Pidä arvotavarasi turvassa ja varmista, että hotellihuoneesi ovet ja ikkunat ovat lukittuina. Myös apinat voivat Intiassa tulla parvekkeille ja viedä tai hajoittaa tavaroitasi.
  5. Eläimet: Rishikeshissä on paljon vapaana kulkevia eläimiä, mukaan lukien koirat, apinat ja lehmät. Ole varovainen ollessasi tekemisissä eläinten kanssa, sillä ne voivat olla arvaamattomia.
  6. Luonto: Rishikeshissä on monia luonnonkauniita paikkoja, kuten vuoria ja vesiputouksia. Ole varovainen liikkuessasi näissä paikoissa, sillä maasto voi olla vaarallinen ja liukas.
Laksman Jhula -silta

Näin pääset Rishikeshiin

Jos lennät Delhiin, pääset Delhistä Rishikeshiin useilla eri tavoilla:

  1. Bussi: Useat bussiyhtiöt tarjoavat suoria bussiyhteyksiä Delhistä Rishikeshiin. Matka kestää noin 6-8 tuntia riippuen liikenteen määrästä.
  2. Juna: Useat junat kulkevat Delhistä Rishikeshiin. Voit ottaa junan joko Hazrat Nizamuddinin tai New Delhin rautatieasemalta. Matka kestää noin 6-7 tuntia.
  3. Taksi: Voit myös vuokrata taksin Delhistä ja ajaa Rishikeshiin. Tämä on hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta se on myös nopeampi ja mukavampi. Matka kestää noin 5-6 tuntia, mutta se voi kestää kauemminkin, jos liikennettä on paljon.

On tärkeää käyttää luotettavia matkatoimistoja tai kuljettajia. Muista myös ottaa huomioon matkan kesto ja varata mukaan tarvittavat mukavuudet, kuten matkaeväät ja juoma.

Lue ja katso lisää matkaideoita Intiaan teoksessani Indivue – Matka Intiaan ja seuraa blogiani somessa! Voit lukea tämän postauksen Rishikeshistä myös englanniksi osoitteessa indivue.com.

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

9 Kommenttia

  1. Minulla on haaveena mennä joskus joogakoulutukseen Intiaan. Täältä varmasti kouluja löytyy riittämiin.

  2. Tiruvannamalai on samanlainen henkinen puuhakeskus, mutta ilmasto on erittäin kuuma, ellei tulinen. Tiruvannamalaissa idea on advaita. Meditaatiossa tuijotetaan seinää, advaitassa tuijotetaan tuijottajaa. Onko siinä järkeä, ei ole. Uskonnon etu on siinä, että joku toinenkin on tajunnut saman aiemmin. Yritin, johtuuko se tamilin kielestä, mutta ei johdu. Kieli toimii sielläkin tuttuun tapaan: minä havaitsen sinut, subjekti ja objekti. Miten subjekti voi tarkkailla subjektia. Onneksi Sri Ramana Maharshi ymmärsi tämän ja kehotti meditoimaan niin ahkerasti, kunnes ymmärtää subjektin ja objektin olevan yhtä. No, se ei tapahdu minulla ja tuskin tapahtuukaan tässä elämässä. Tiruvannamalaissa on sellaisia paikkoja, joita koskettamalla ihminen on vajonnut samadhiin, syvän meditatiiviseen tilaan. Elin luulossa, että eläimet ja esimerkiksi vauvat ovat siinä tilassa aina, mutta eivät ole. Sehän tekee siitä entistä mystisempää ja vaikeampaa.

    1. Juttelin kerran erään kuuluisan intialaisen valokuvaajan kanssa, ja hän sanoi, että valokuvaus on hänelle kuin meditaatiota. Minusta se oli hyvin sanottu.

    1. Joo, muistan kuinka mainitsit aiemminkin, kuinka korona pilasi reissunne. Mutta nyt koronarajoitukset ovat olleet poissa jo yli puoli vuotta, joten matkaa voisi alkaa taas toteuttamaan.

  3. Olin nyt reissulla Intiassa ja Nepalissa. Nepalin Kathmandussa oli paljon erilaisia jooga-juttuja. ja kävin paikassa missä kolme jokea yhtyy, eli hinduille pyhä paikka.
    Kävin Intiassa myös Jaipurissa, ja tykästyin kaupunkiin todella paljon. Siellä olisi ollut niin paljon lisää katsottavaa, että luultavasti palaan Rajasthaniin vielä.

  4. Kiitos mielenkiintoisesta kertomuksesta. Jooga ja benji-hypyt eivät kuulu aktiiviseen sanavarastooni, Beatles sen sijaan kyllä. Luin otsikon nimen aluksi väärin: Hikinen keidas Intiassa. Onneksi luin koko jutun!
    Juha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *