5 syytä lukea John Lennonin elämäkerta

John Lennonin elämäkerta -teos

*(Mainos: Postaus on vastine arvostelukappaleesta, jonka antoi Kustannusosakeyhtiö Aula & CO)

Vaikka nuorena likkana lauleskelin Beatlesien ja Lennonin tunnetuimpia hittejä, en ollut kuitenkaan koskaan ehtinyt tutustua John Lennonin todelliseen elämäntarinaan. Mutta tänä syksynä sekin asia muuttui. Marraskuussa nimittäin ilmestyi Juha Ahokkaan suomentama ja Aula & Co:n kustantama teos Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema. Teoksen alkuperäinen kirjoittaja oli Lesley Ann-Jones, joka tunnetaan brittiläisenä rock-toimittajana. Teoksen alkuperäinen nimi oli puolestaan ”Who killed John Lennon – The lives, loves and deaths of the greatest rock star”.

Elämäkerran yksityiskohtainen tarkkuus oli kiitettävä, enkä voinut kuin hämmästellä itsekseni sitä informaation määrää. Mistä ihmeestä Lesley Ann-Jones oli kaikki nämä tiedot hankkinut ja aikajanalle järjestänyt? Vaikka toisaalta, kuten kirja kertoi, John Lennon oli hyvin aktiivinen lehdistön suhteen. PR-kiertueet ja haastattelut olivat suuri osa rock-tähden elämää ja työtä.

Äkkisältään en uskoisi, että asiavirheitä löytyy, sillä niin vakuuttavasti teos oli rakennettu. Kyseisen n. 500-sivuisen kirjan suomennoksesta ei silmiini osunut kuin kolme kirjoitusvirhettä, ja nekin olivat lähinnä väärään järjestykseen hypänneitä sanoja.

Varoituksen sana kuitenkin sinulle, joka aiot lukea tämän kirjan: Jos haluat säilyttää median luoman söpön illuusion Beatlesista tai Johnista ja Yokosta yksiavioisena rauhasta ja rakkaudesta kaikentietävänä pariskuntana, ei tämä teos ole sinua varten. Mutta kerron kuitenkin ainakin viisi syytä, miksi tämä kirja kannattaa lukea –

Viisi syytä lukea teos Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema

1. John Lennonin elämäkertakirjan oudonpunertavien kansipaperien alta paljastuu ihanteellinen valkokantinen kirja. Tuon viehättävän fyysisen sidoksen selkämys on painettu kauniin oransseilla kirjaimilla. Kirja ilman punaisia kansipapereita on todellinen ilo silmälle ja sitä on mukava pitää kädessä. Kirjan sivumateriaali on mukavan pehmyttä paperia. 500 sivustaan sekä kovista kansistaan huolimatta teos on kuitenkin tarpeeksi kevyt luettavaksi vaikka sängyssä selällään maaten.

2. Kuten mainitsin, kirja on hyvin yksityiskohtainen, ja jos haluat matkustella mm. briteissä, amerikoissa ja Japanissa John Lennonin jalanjälkiä seuraten, löydät kirjasta keskeiset paikat John Lennonin elämästä osoitteineen.

Lisäksi, kirja mainitsee myös Beatlesien seikkailut Rishikeshissä, Intiassa, ja paljastaa, mitä John todella ajatteli Maharishista.

3. Jos haluat tietää yksityiskohtia John Lennonin tekemien biisien taustoista tai siitä, miksi ja miten ne ovat syntyneet, kertoo tämä kirja myös monista niistä.

4. Kirja lukuisine tarkkoine yksityiskohtineen on kirjoitettu toimittajan ja dokumentaristin otteella, ei novelistin, ja se oli sen vuoksi ainakin itselleni välillä puuduttavaa luettavaa. Varsinkin kirjan alkupuolisko oli käydä tylsäksi, sillä se käsitteli huumeiden, rellestelyn ja rokkikukkoilun aikaa Johnin elämässä ennen Yokoa. Olin jo hyllyttämässä kirjaa ennen kuin Yoko astui kuvioihin, mutta satuin sitten katsomaan Amazonilta tunnin pituisen dokumentin Johnista ja Yokosta, ja inspiroiduin lukemaan kirjan loppuun. Yoko siis pelasti myös tämän kirjan. Jos haluat tietää, miten Yoko pelasti Johnin elämän, kannattaa tämä teos lukea.

5. Jos haluat tietää, miten melkein vanhempiensa hylkäämä lapsi onnistuu kasvamaan suosituksi maailman tähdeksi, sekä millä hinnalla, millä työmäärällä ja millä huumemäärällä, niin lue tämä teos.

Mainitsemassani Amazonin John & Yoko -dokumentissa on tärkeä kohtaus, jossa hörhö Lennon-fani tenttaa Johnia hänen lyriikoistaan. Siinä John selittää fanilleen kärsivällisesti, että kappaleet kertovat vain hänen omasta elämästään. Jos joku toinen löytää niistä jotain, niin se on ihan ok, mutta ettei siinä yhtään sen enempää ole.

En tiedä, pystynkö enää koskaan kuuntelemaan John Lennonin lauluja niin kuin ennen, luettuani Johnin todellisen historian, vai alanko yhdistämään hänen sanoituksiaan hänen elämänkokemuksiinsa ja huumehörhöilyihinsä. Toivon joka tapauksessa, että tästä kirjasta tehtäisiin elämäkertaelokuva. Se saattaisi toimia huikean hyvin valkokankaalla.

Lue lisää kirja-arvioitani täällä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.