Kokemuksia Goasta vuodelta 2019

Aamuaurinkoa Goan rannalla

Ei kukaan nouse huvikseen ylös kello 03:30 aamulla ja lähde aamulenkille, paitsi jos on lomalla. Näin todellakin yritin selättää jetlagini Goassa vuonna 2019 – Kello seitsemältä Intian aikaa ylös ja siitä sitten merenrannalle aamukävelylle.  

Aurinkovuoteita vasta pystytettiin rannalle kello kahdeksan tienoilla aamulla. Siihen aikaan näkyi muutama muukin aamuhölkkääjä rannalla, samoin kuin kulkukoiria pentuineen. Ilma ei ollut rannalla kuuma ennen aamukymmentä, vaan oli oikein sopiva sungazing-sää.

Matkakokemuksia Goasta: Aamuaurinko Goan rannalla
Aamuaurinkoa Goan rannalla

Aamulenkin jälkeen olikin sitten kiva syödä aamiaiseksi kaurapuuro kera paikallisen intialaisen jaggeryn, eli tumman sokerin, ja pienten intialaisten banaanien, jotka ovat paljon makeampia kuin suomalaisesta ruokakaupasta saatavat jättiläisbanaanit.

Matkakokemuksia Goasta: Etelä-Goan rantaa, merta ja turisteja
Etelä-Goan rantaa, merta ja turisteja

Goasta löytyi luomutuotteita

Aamukahvini toin Suomesta mukanani, sillä en ollut varma, löytäisinkö Goasta luomukahvia.  Yllättävän paljon luomutuotteita Etelä-Goan kaupoista kuitenkin löytyi – kuten esimerkiksi teetä, quinoaa ja guinoajauhoja, vehnäjauhoja, kuivahedelmiä, pähkinäsekoituksia ja mausteita.  

Magsons-niminen päivittäistavaratalo oli luopunut paljosta valikoimastaan, eikä siellä ollut enää yläkertaa käytössä. Tämä oli harmi, sillä juurikin sieltä tapasi löytyä suuri valikoima paikallista tuotetta ja tavaraa. Nyt käytössä oli enää alakerta, joka sekin sisälsi paljolti vain länsimaisia tuotteita länsimaiseen makuun. Tämä oli sääli. Uudet taloustavarakaupat olivat lisänneet kilpailua Etelä-Goan alueella ja samalla heikentäneet yhden yksittäisen kaupan valikoimaa.  

Toinen suuri yllätys oli monikerroksinen tavaratalo Big G Margaossa, jonka valikoima oli supistunut lähes minimiin. Jopa osa tavaratalon kerroksista oli tyhjillään ja suljettuna. Maakerroksen kahvilasta samosia vielä sai, mutta en usko, että kattotasanteen ravintola oli enää toiminnassa, sillä niin hiipuneelta kaupankäynti tavaratalossa vaikutti. Margaon torilla asiakkaita kuitenkin kuhisi entiseen malliin.  

Toisaalta, turistin kannalta ajateltuna, on ihan hyväkin, että elintarvikkeet saa tätä nykyä rantakylien kaupoista eikä tarvitse ajaa pääkaupunkiin asti sitä varten, kun rantakylien taksikuskit veloittavat niin järjettömiä summia parin tunnin pituisesta matkasta, josta puolet on pelkää odottamista. Valehtelematta, oli vuonna 2019 turistitaksimatkan hinta Goassa kymmenkertainen kulutetun bensiinin hintaan nähden. Ja taksi useimmille turisteille myös ainoa kulkuneuvo.

Matkakokemuksia Goasta: Auringonlasku ja vene Arabianmeressä
Auringonlasku Goassa

Auringonlaskut olivat Goan rannoilla alkuvuodesta väreiltään melko vaisuja verrattuina moniin aiempina vuosina kuvaamiini. Pimeän tultua oli rannalla kuitenkin mukava istua kynttilän valossa kirkkaan tähtitaivaan alla ja kuunnella musiikkia ynnä meren aaltojen kuohuntaa. Sen verran viileää tammikuussa kuitenkin oli, että pitkähihainen oli hyvä rantavarustus illalla. 

Kyltti rannan edustalla sanoi selvin sanoin rannalle mentäessä, että klo 19 jälkeen uimarannalle meno oli kiellettyä tai omalla vastuulla, mutta eipä tuo kieltokyltti näyttänyt ainakaan turisteja haittaavan. Moni heistä kulki rannalla taskulampun kera pilkkopimeään ilta-aikaan matkallaan hotellille tai guest houseen tai kuka tietää minne.  

Matkakokemuksia Goasta: illallinen Goan rannalla
Illallinen Goan rannalla

Majorda Beach oli kehittynyt kuuden vuoden takaisesta ja näytti nykyisin paljon kivemmalta. Betalbatim Beachilta löytyi puolestaan paljolti samoja ranta shackeja kuin aiemminkin eikä muutosta entiseen juurikaan ollut. Sunset Beach ja Gonsua Beach siinä lähimain olivat uusia tuttavuuksia ja erityisesti käymisen arvoisia, jos omaa rauhaa kaipasi. Colva Beachilla näkyivät yhä samat ravintolat ja kaupat kuin vuosia vuosia sitten, samoin kuin Benaulim Beachilla. Benaulimin kauppakadun valikoima näytti itseasiassa jopa kasvaneen eikä vastannut täten turistien määrää vuonna 2019. 

Kun kolme päivää oli Goalla kulunut, vei jetlag yhä mennessään siestan aikaan ja päiväunet oli pakko ottaa. Ehdin jo ihmetellä, mitä kukaan länsimainen lomailija ehtii viikonmittaisella pakettimatkallaan Goalla tehdä, kun väsymys ja kuumuus vievät väkisin vaakatilaan jo puolen päivän jälkeen. Tämä on hyvä tiedostaa ensi kertaa silmälläpitäen ja aloittaa rytmin aikaistaminen hyvissä ajoin jo kotosuomessa.

Rantasiivooja siivoamassa Goan rantaa
Rantasiivoojat pitivät hyvän huolen Etelä-Goan rannoista

Yllättäviäkin matkakokemuksia Goasta vuodelta 2019

Vuonna 2019 näin elämäni ensimmäisen kerran meduusoja Goassa. Aamulla, kun kalastajat olivat tulleet meriltä ja peranneet verkkonsa, näkyi siellä täällä suuri kasa kuolleita hiekanvärisiä meduusoja, jotka oli heitetty pois. Joskus rannalla sattui näkymään myös yksittäinen valtavankokoinen violetinvärinen meduusa. Luin niiden olevan vielä vaarallisempia ja polttavampia kuin ne hiekanväriset lajitoverinsa. Liekö nousuvesi vai mikä tuonut ne yksittäiset violetit meduusat rannalle, mutta eivät ne näyttäneet ainakaan turisteja haittavan, josko niistä tiesivätkään. Turistit näkyivät uivan meressä aivan entisen lailla. Mutta tosiaankin, vuosi 2019 oli ensimmäinen kerta 14 vuoteen, kun näin meduusoja Goassa. Jopa paikallislehdet kirjoittivat niistä. 

Delfiinejäkin pääsin näkemään vuonna 2019, ihan rannalta käsin. Kauan aikaa mietin, mahtoivatko kyseessä olla hain vai delfiinin evät, mutta koskapa paikalliset kalastajat siinä lähettyvillä ottivat aivan lunkisti, päättelin, että kyseessä olivat delfiinit. 

Yhtään tiikeriä tai pantteria en ole muuten koskaan Goassa nähnyt ja vain yhden ainoan käärmeenkin, joka sekin lienee oli kuollut jäätyään auton yliajamaksi. Monsuuniaikaan olisi tilanne varmasti toinen.

Matkakokemuksia Goasta: Violetti meduusa Goan rannalla
Violetti meduusa Goan rannalla

Autoista ja liikenteestä puheenollen, toinen uusi tapaus minulle Goassa vuonna 2019 olivat kypärät, jotka olivat lain mukaan tulleet pakollisiksi niin moottoripyörä- kuin skootterikuskeillekin myös pikkuteillä ajettaessa. Liikenteessä todellakin näkyi enemmän kypäräpäitä kuin aiempina vuosina, mutta ei niitä kypäriä edelleenkään kaikilla ollut. 

Kun poliisi sitten ratsasi kypärättömiä kuskeja, oli sakko kypärättömyydestä sata rupiaa.  

Uusi ilmiö Goan katukuvassa olivat myöskin useat Oyo-hotellit, joista sai kuulemma vuokrata huoneen niinkin lyhyeksi aikaa kuin tunniksi. Hmm…  

Katso myös päivitetty artikkeli kaikista Goan rannoista!

Voit löytää Kaikki Goan rannat myös englanniksi teoksesta Trip to Goa. Suomeksi Matka Goaan. Sinua saattaisivat myös kiinnostaa matkakokemukset Pohjois-Goasta – voit lukea niistä oheisessa linkissä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.